wampir Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 idle czy prime ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 idle czy prime ??u mnie pod seti. buda zamknieta i 80mm arctica pod zasilaczaem to cala wentylacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 50C???? Czy to zart ;) Na wodzie ? :Dwez poprawke na to, ze jest to obczyt z mobo a wlasciwie z NF7 i pewnie jeszcze z jakims nieoficjalnym biosem, do tego jak czytalem wyzej wentylacja nagrzewnicy jest smieszna. 50st to ja mam teraz na AC z zamknieta buda ;] Wlasnie teraz to do mnie dotarlo, u mnie w te cieple dni tez sie ciepelko zrobilo, 46-47C - wentyl na BIP @ 5V. Chyba czas na piaskowanie BIPA i zrobienie shrouda ;) No i na najwazniejsze - zmiane bloku z NUKA 2 na RN Frost Rev. 1.0 :D ;) Musialem to napisac, wybaczcie :D ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 dla niedowiarkow ;] wentyl noname 92mm @ 7V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a przeczytales ze 40-45zl ma byc? pozatym od kiedy to 19cfm to wydajnosc? 40 - 45 pln i wydajny ? to proponuje Sunona na 220-240V, np: http://www.pc-fan.pl/product_info.php/cPat...7dd621a286b5c59 Wydajność: 165/199 m3/h albo na 12V: http://www.pc-fan.pl/product_info.php/products_id/63 Wydajność: 183,47 m3/h ( są dostępne w wielu sklepach elektronicznych ) ciekawostka: http://www.pc-fan.pl/product_info.php/cPat...7dd621a286b5c59 Wydajność: 344/406 m3/h :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 50C???? Czy to zart ;) Na wodzie ? :Dweź pod uwage to ze 1. mieszkam w akademmiku na 4tym pietrze (grzej od papy na dachu) temp w pokoju kolo30stopni 2. na nagrzewnicy jedna badziewna 80-tka .. a shroud zrobiony na nia z tekturki w 5 minut do tego zle wyszedl bo wiatrak jest za blisko nagrzewnicy. 3. to ejst na razie test .. niebawem demontaz 4. abit zawyza na biosie d10beta4 7-10 stopni w normalnych warunkach temperatura bedzie pewnie kolo 40* :P i co łyso ci? :P jak zamienic m3/h na cfm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 ale w poruwnaniu do 12db to wydajnietaki sam efekt osiągniesz na AC CaseFan ProTC :wink: a zaoszczędzisz ponad 50 zł :D Chaos: zdecydowanie nie polecam SUNONów. wydajne to one i są.. ale przy tym głośne :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 50C???? Czy to zart ;) Na wodzie ? :Dweź pod uwage to ze 1. mieszkam w akademmiku na 4tym pietrze (grzej od papy na dachu) temp w pokoju kolo30stopni Tutaj musze poprzec Chaosa w moim pokoju tez mozna siedziec tylko w gatkach ewentualnie w spodenkach taka sauna , akademiki rzadza sie innymi prawami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 jak zamienic m3/h na cfm?np w opisie tego Papsat na 4maxie masz: Przepływ powietrza: 19,3 CFM / 33 m3/h czyli np. 183,47 m3/h to 107 CFM albo i lepiej: CFM to cubic feet per mnute...więc : 1CF to 0,3048m x 0,3048m x 0,3048m = 0,02832 m3 x 60 minut daje : 1,699 m3 / h więc wydajność w m3 dzielisz przez 1,699 aby otrzymać CFM aha - potwierdzam - Sunony SĄ głośne. Ale tu przeca chodzi o wydajność.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 50C???? Czy to zart ;) Na wodzie ? :Dweź pod uwage to ze 1. mieszkam w akademmiku na 4tym pietrze (grzej od papy na dachu) temp w pokoju kolo30stopni Tutaj musze poprzec Chaosa w moim pokoju tez mozna siedziec tylko w gatkach ewentualnie w spodenkach taka sauna , akademiki rzadza sie innymi prawami Jakimi prawami :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 stare budownictwo (czytaj chuuusteczkowe) na 4 tym pietrze jest taki upał ze nie wiem .. pol biedy ze okno nie sa od strony sloncenczej i grzeje tylko z rana troche .. ci od strony slonecznej zaklejaja okna folia aluminiowa ..:) pomieszkaj w akademiku to bedziesz wiedzial :P ale panowie przejdzmy do WC co? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 no wim... w takich warunkach w Rivierze koleżanka zostawiła rano jajka (zaskorupkowane) na patelni (nie zdążyła sniedania jeść :D ) i po 2h wykładu +max20min na dojście były dobrze ugotowane. Nie przesadzam, widziałem, bo sam na własne oczęta zobaczyłem. Co do kibla, to nawet fc nie wyrobi w takich warunkach. Polecam dwa wentyle NoName z giełdy, jeden pan ma cienkie, około 23cfm, tego producent nie podaje. Są ciche od 8-9V a ruszają od 4,1V. 120, włąśnie macam jednego i bedzie mocowany zamiast suszarki. na 12V pracują mocno dając się we znaki, ale ruszałem takiego na 18V i było fajnie. Uniósł się z biórka pomimo 4 śrubek 5x60 z nakrętkami, podkładkami i grillem. Zaleta: mają kryształowe łopatki, jak się kręcą, nic nie widać. Łożysko ślizgowe, do pracy poziomej (napisane w środku, nie na naklejce). W sobotę jadę na zakupy, wezmę 4 bo mi się spodobały. Oby były :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 a co powiecie na taki pomysl moge miec tanio (kolo 10 zika) takie wiatraczki http://www.evercool.com.tw/products/fan_8025.htm ja mam takie EC8025M12S na 7v wieja całkeim fajnie a sa niemal bezgłosne na 12 juz je slychac (co prawda wycie to to nie jest) ale daja jeszcze mocniej. Gdyby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> takie 4 polaczyc i zapodac na nagrzewnice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 na 7v wieja całkeim fajnie a sa niemal bezgłosne na 12 juz je slychac (co prawda wycie to to nie jest) ale daja jeszcze mocniej. Gdyby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> takie 4 polaczyc i zapodac na nagrzewnice?EC8025M12S mają nominalnie 32.40 CFM wydajności na 7V to bedzie juz maksimum 18 CFM (albo i mniej - nie pamietam czy wydajnosc nie zalezy od kwardatu napiecia, bo wtedy TYLKO 11 CFM) x 4 daje 72 CFM (ew. 44 CFM) starczy Ci :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icem@n Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Chaos mam takie, ale mi na 7 jednak przeszkadzaly troszke, teraz mam na 5V i 2 stopnie w gore, ale na 5V ich juz nie slychac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 x 4 daje 72 CFM (ew. 44 CFM) starczy Ci :?: ja liczyc umime :) tak liczylem wlasnie ze 4 naraz kolo 80cfm dadza .. wiec chyba nie jest zle ... no nie? ja sie was pytam ile mi potrzeba :) mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 120-z 110cfm ale nie sztuka zeby wyło nie ? :D Chaos mam takie, ale mi na 7 jednak przeszkadzaly troszkemam takei 2 z tylu budy i Fido ma takei same na 7v ledwo szumia .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 pojecie halasu jest subiektywne. mi tam zalman 7000a przeszkadzal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 NO A JA NIE WIEM JAK WY TO LICZYCIE :( na mój chłopski rozum tego nie można dodawać z prostej przyczyny: - taka 80tka na 7V wieje na małą powierzchnię z np: 20 CFM więc żeby pokryć nagrzewnicę dajemy 4 szt. czyli - powierzchnia nagrzewnicy dalej jest chłodzona z siłą 20 CFM; - natomiast dając 2 razy 120tkę, która na 7V ma np. 30-40 CFM owiewamy nagrzewnicę właśnie tymi 30-40 CFM. WNIOSEK: 1) CFM się nie dodaje (no chyba że dacie wentyle w szereg, ale tedy tylko delikatnie przyspieszą) 2) lepsze 2x120 niż 4x80 ..wbrew matematyce :twisted: czy powiedziałem coś źle? IMHO mam rację :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 stosowanie wiatraków w szeregu, to zabójstwo dla ucha :D wytwarzają się jakieś takie dziwne turbulencje i wiatraki hałasują jak jakaś turbina a z tym przepływem to się całkowicie zgadzam, to jest jednostka powierzchniowa i powiększając pow. 2 razy tracimy na przepływnie podsumowując wszystkim bezwzględnie polecam PAPSTA, mi 2 wiatreaki chodzą na 12V i są cichsze od wiatraczka w zasilaczu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 to znowu się powtrącam;) CFM to wydajność, a takąrządzą ciut inne prawa. Obie strony sporu ciout od prawdy odbiegają. To tak jak z samochodami: Jeśli chcesz sprzegać dwa silniki, to musą być idealnie dobrane. W przeciwnym razie jeden się rozleci. Weźta towarzysze rzućta okiem na hieliciopterki, co to w jednym wale maja dwa wiatraki: każdy w inną stronę. Był kiedyś taki wentyl na cpu 92 bodajrze, ale się nie przyja. Był cichy i wydajny, ale 0,65W przy 28cfm... te mało db mu nie pomogło... I tak: w szereg: nic poza większym hałąsem nie zyskacie. równolegle: głównie wzrośnie zużycie prądu, chyba, że zamiast wiatraków urzyjecie turbinek modelarskich, które są zintegrowane z własnymi ściankami - powietrze nie przepływa pomiędzy łopatkami a tunelem. Aby zmierzyć, czy toto ma sens, należy zaopatrzyć się w czujnik ciśnienia i schroud z kilkoma zaślepialnymi otworami. Czujnik pakujemy z boku do schrouda, tak, żeby nic na niego nie wiało. A następnie dokonujemy eksperymentu. Czujnik ciśnienia można zrobić z rurki miedizanej i pcv wygiętej w U i zaślepionej na jednym końcu, albo porzyczyć z pobliskiej podstawówki za dowodem osobistym, lub tamże wykonać doświadczenie. Bo: ciśnienie wewnątrz schrouda=>przepływ przez nagrzewnicę. Kurcze, chyba napisze książkę o chłodzeniu komputerów ;) Spodziewane wyniki: 1x80@10cfm 2x80@10cfm 1x120@15cfm (one zawsze więcej potrafią) 3x80@10cfm 2x80@10cfm+120@15cfm 2x120@15cfm Nie liczyłem, intuicja wyrabiana przezostatnie kilka latek mi podpowiada ;) Kto ma pytania, odsyłam do mechaniki płynów, czyta się koszmarnie, ale wiedzy w tej dziedzinei koopa. Powietrze to też płyn, jakby ktoś nie wiedział ;) Sailence, co Ci się z Twarzą stało? [musiałem zapytać, w końcu ten podpis...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 ja tam moze mniej teoretycznie a bardziej praktycznie: 4x80 miala slabsz wydajnosc niz 1x120; teraz poluje na jakoms elegancka 172; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 hehe no jak na moj skromny gust .. to jak wiatrak ma iles tam cfm to ma to przy swojej wlasnej powieszchni .. czyli jak wicher ma 80x80 to na tej powieschni przepycha powiedzmy 30cfm jak ma 120x120 to analogicznie wiatrak 120 na nagrzewnicy bedzie przepychal te soje cfm tylko "przez swoja powierzchnie) 4witraki 80x80 beda pchaly 30cfm na powierzchni 160x160 .. wiec jest lepiej .. troche to zagmatfałem bo sam niewiem jak powiedziec to co mysle .. moze ktos zatrybi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 Wieta, jak kto tego nie pomierzy, to ja nie uwierzę w nic. Moje przemyślenia to też zgadywanki... Choć co do wypowiedzi tu na forum, to bym się upierał ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 hehe no jak na moj skromny gust .. to jak wiatrak ma iles tam cfm to ma to przy swojej wlasnej powieszchni .. czyli jak wicher ma 80x80 to na tej powieschni przepycha powiedzmy 30cfm jak ma 120x120 to analogicznie wiatrak 120 na nagrzewnicy bedzie przepychal te soje cfm tylko "przez swoja powierzchnie) 4witraki 80x80 beda pchaly 30cfm na powierzchni 160x160 .. wiec jest lepiej .. troche to zagmatfałem bo sam niewiem jak powiedziec to co mysle .. moze ktos zatrybi dobrze gadasz.. tylko zauważ, że 4x80 ze swoim 30 CFM będzie zdecydowanie głośniejsze niż 2 x 120 z 30 CFM (niższe napięcie, niższe obroty = mniej hałasu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 birdman, znowu sie z tobą nie zgodze :? Miałem na kadecie 4x80 @ 7V i 1x120 @ 12V. Różnica spora. Na korzysc 4x80 :) W hałasie równiez :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 ja testowalem 4 80x25 sunona na 7v vs 1x 120x38 12v; chalas podobny, a wydajnosc lepsza w 120; bo wysokosc wentyla tez sie liczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 8 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2004 birdman, znowu sie z tobą nie zgodze :? Miałem na kadecie 4x80 @ 7V i 1x120 @ 12V. Różnica spora. Na korzysc 4x80 :) W hałasie równiez :Dbzudry pleciesz za przeproszeniem :wink: mając PAPSTA mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że żadna no-name'owa 80-ątka z nim nie wygra, jeśli chodzi o hałas, on jest poprostu najlepszy (i zawsze wart swojej ceny) * a propos mojego oblicza - żrący kwas z chłodzenia kompa zrobił swoje.. niestety... :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 hehe .. eh ludzie ludzie .. skonczmy klotnie o cfm-y doradzcie dobry wiatrak w sensownej cenie .. tylko pewny .. nie chce wyklekotanego apsta z allegro :) dzis montuje drugiego shrouda na 2x80 zobacze czy bedzie lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 9 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2004 hehe .. eh ludzie ludzie .. skonczmy klotnie o cfm-y doradzcie dobry wiatrak w sensownej cenie .. tylko pewny .. nie chce wyklekotanego apsta z allegro :) dzis montuje drugiego shrouda na 2x80 zobacze czy bedzie lepiej :) A tego szrołda robisz z czego, z kartonu :?: A jakby kupił w zoologicznym jakiś środek przeciw glonom, to takie coś przewodzi prąd :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 Rafal: z tektury od blokow (takich technicznych :) ale bede mial z plexy .. a co do srodak na glony to sama woda demineralizowana ma wieksze przewodnictwo pradu zni destylowana .. .. zresztajak zakladasz z góry wycieki to wiesz :P a co do WC: na razie to jest powiedzmy WC rev 0.8b :D dodam ze wogole nie wyglada jeszcze :)) ale to tak poglądowo :) update: shroud w drugiej wersji zbil tempy do 44* (no i troche chlodniej tera w sumie w pokoju ale to juz jest cos :D Update: zeszlo potem do 43. na 1.9 jest kolo 49 ... i robie 2535MHz juz :) 1ghz OC proca :> P.s: moze dla niektorych to norma .. ale ja dopiero zaczynam zabawe z WC i jestem bardzo zadowolony :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...