jul23 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Kupiłem sobie dzisiaj zalmanka zm80c-hp do mojego gf4 ti4200 128mb zamontowałem raczej wszystko dobrze bo ciepło jest dobrze rozprowadzane (obie strony równie ciepłe). i mam taki problem że jest chyba za gorące bo chociaż jest ten radiatorek to prz ydotyku czuję że grafa i tak jest cała gorąca czy to normalne czy mam coś zwalone please pomóżcie ps dodam jeszcze ze nie mam wiatraka op1 do tego radiatorka a le z tego co widze to chyba musze sobie kupić. a chcialem miec cicho a tu lipa wiatrak bede chyba musial kupic i juz po ciszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Skoro radiator jest gorący to wszystko jest OK. Ale lepiej skombinuj jakiś wentylek nawet na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiZzArD Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 On się potrafi bardzo nagrzać :) Miałem to zainstalowane na Ti 4200 i dopiero z dodatkowym wiatrakiem 80 mm na 5V byłem spokojny o kartę. Wniosek - dołóż wentylator i będziesz miał święty spokój ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jul23 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Dzięki własnie mam znowu rivke hehehe bo przy moim geforsiku padl komp znaczki na ekranie i byebye. W poniedzialek i de po wiatrak czy to musi być koniecznie op1 czy jest jakas tańsza laternatywa albo i w tej samej cenie głównie zależy mi na ciszy!!! I czemu ten gf4 ti się tak grzeje?? a mówili że dopiero od któryś tam fx potrzebny wiatraczek a tu lipa bez wiatraczka wlsasnie przed chwila bym sie poparzył sprawdzałem 3dmarka i gralem w hitmana 3. ale zwisaw w grze nie bylo po prostu sie ywlaczyl hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 W poniedzialek i de po wiatrak czy to musi być koniecznie op1 czy jest jakas tańsza laternatywa albo i w tej samej cenie głównie zależy mi na ciszy!!! Możesz zamontować dowolny wiatrak. ;) Jak zależy Ci na ciszy to daj go na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Gf4Ti sie bardziej grzeje poniewaz jest "lepszy" od ktoregos tam FX'a (pewnie 5200). Ja mam OP1 ale jedyna roznica pomiedzy nim, a np. articiem to ten grill zalman'a. Czy warto doplacac 15 zeta za sam grill ? Kup arctica i bedziesz mial chlodna grafe i cisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jul23 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 a będę miałgo jak zamontować?? najlepiej żeby był jakiś bezgłośny i z regulacją obrotów bo na noc czasami zostawiam więc wtedy mógłbym zmniejszyć obroty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Potrzebne będą dłuższe niż normalnie śrubki, łebki od śrubek wciskasz w ta szczeline na krawędziach radiatora, nakładasz wentyaltor i dokręcasz nakrętkami. Tak samo jak te blaszki przytrzymujące oba "płaty" razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jul23 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 No tak dzięks i chyba wezmę sobie tego ARCTIC COOLING FAN PRO TC 80x80x25 mm. a czy wystarczy zasilanie z karty chbya ma 2pin można dostać jakąś przejsciówke z 3pin na 2pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Nie wiem jakie zasilanie na karcie graf jest, ale powinno działać :wink: a przejściówke po co ? Chyba masz wiatrak oryginalny z karty ? Tam jest koncówka - zdejmujesz ją (za pomocą igły np. :P) i nakładasz na kabelki z wiatraka 80x80. voila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jul23 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 a czy to jest tak 3pin ma na 12V a ten od karty 5 bo 3 pin jak widze tutaj na dwóch wiatrak co mam to czarnygnd zółty7V i czerwony 5V czyli 12 V albo jakoś tak (czy żólty ma 12 jak to jest nie chce mi sie zbytnio szkac) a 2pi czerwony i czarny czyli gnd i 5v (a z tego jeden zostanie łysy więc go owinąć izolacją końcówke i ukryć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Ostatnio kupiłem sobie tego zalman'a i sam zalman nie dawał rady kręconemu gf4ti4200 [250@280] więc dołożyłem wentyl 80x80mm [montaż tak jak ten wentyl od zalmana, na tych "szynach":] i podpiołem go do fan mate'a i puściłem na najmniejsze oborty [ok.1200 obr/min] i to całkowicie wystarczy poprostu musi być jakiś minimalny ruch powietrza, który ruszy to ciepło z proca grafy :], a wentyl mam podpięty do pł.gł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 jakie szcze scie ze ja nie wydalem 100 PLNow w bloto na tego zalmana!! mam taka sama karte [czyt. podpis] i sam sobie zrobilem fajny wiatrak, tzn.: orginaly radiator + jakis inny radiator + wygiatey śledź + wiatrak arctica prof fan tc wszystko jest ciche i smiga full wypas.. jak dorwe aparat to pokaze zdjecia. ogolnie chodzi o to ze wiatrak dmucha od dolu karty na radiator... 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 A ile slotów PCI ci to zajęło ? Niektórzy potrzebują wsszystkich slotów na płycie i wtedy zalman jest jak znalazł. A pozatym testy nie kłamią - zalman ZM80C - HP jest najlepszym radiatorem w stosunku do cena/jakość/głośność. No i jak sprzedam GF4Ti i kupię np. 6800 lub X800 to przełoże go tam :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jul23 Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Jednak sobie nie kupię tego arctica kupię od razu dwa(2) albo trzy(3) zmienię na procku i zobaczę czy będzie lepiej. a taki fan mate ile kosztuje?? bo nie chce mi się szukać szczerze muwiąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 fan mate 2 - 23 zeta fan mate 1 - 17 zeta ja mam 2'ke :] a te fan mate'y różnią się tylko tym że 2'kę możesz wyprowadzić po za obudowę :] [1'ynkę też można ale trzeba się pobawić trochę :]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Ja mam tego Zalmana na swoim Prolinku (nie krecony) chodzi juz rok...24 na dobe bez zadnych wiatrakow...tzn mam jeden wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy arctica pod zasilaczem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...