Skocz do zawartości
jul23

ZM80c-hp potrzebuję szybkiej pomocy!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie dzisiaj zalmanka zm80c-hp do mojego gf4 ti4200 128mb zamontowałem raczej wszystko dobrze bo ciepło jest dobrze rozprowadzane (obie strony równie ciepłe). i mam taki problem że jest chyba za gorące bo chociaż jest ten radiatorek to prz ydotyku czuję że grafa i tak jest cała gorąca czy to normalne czy mam coś zwalone please pomóżcie ps dodam jeszcze ze nie mam wiatraka op1 do tego radiatorka a le z tego co widze to chyba musze sobie kupić.

a chcialem miec cicho a tu lipa wiatrak bede chyba musial kupic i juz po ciszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki własnie mam znowu rivke hehehe bo przy moim geforsiku padl komp znaczki na ekranie i byebye. W poniedzialek i de po wiatrak czy to musi być koniecznie op1 czy jest jakas tańsza laternatywa albo i w tej samej cenie głównie zależy mi na ciszy!!!

I czemu ten gf4 ti się tak grzeje?? a mówili że dopiero od któryś tam fx potrzebny wiatraczek a tu lipa bez wiatraczka wlsasnie przed chwila bym sie poparzył sprawdzałem 3dmarka i gralem w hitmana 3. ale zwisaw w grze nie bylo po prostu sie ywlaczyl hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedzialek i de po wiatrak czy to musi być koniecznie op1 czy jest jakas tańsza laternatywa albo i w tej samej cenie głównie zależy mi na ciszy!!!

Możesz zamontować dowolny wiatrak. ;)

Jak zależy Ci na ciszy to daj go na 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gf4Ti sie bardziej grzeje poniewaz jest "lepszy" od ktoregos tam FX'a (pewnie 5200). Ja mam OP1 ale jedyna roznica pomiedzy nim, a np. articiem to ten grill zalman'a. Czy warto doplacac 15 zeta za sam grill ? Kup arctica i bedziesz mial chlodna grafe i cisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebne będą dłuższe niż normalnie śrubki, łebki od śrubek wciskasz w ta szczeline na krawędziach radiatora, nakładasz wentyaltor i dokręcasz nakrętkami. Tak samo jak te blaszki przytrzymujące oba "płaty" razem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie zasilanie na karcie graf jest, ale powinno działać :wink: a przejściówke po co ? Chyba masz wiatrak oryginalny z karty ? Tam jest koncówka - zdejmujesz ją (za pomocą igły np. :P) i nakładasz na kabelki z wiatraka 80x80. voila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to jest tak 3pin ma na 12V a ten od karty 5

bo 3 pin jak widze tutaj na dwóch wiatrak co mam to czarnygnd zółty7V i czerwony 5V czyli 12 V albo jakoś tak (czy żólty ma 12 jak to jest nie chce mi sie zbytnio szkac)

a 2pi czerwony i czarny czyli gnd i 5v (a z tego jeden zostanie łysy więc go owinąć izolacją końcówke i ukryć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem sobie tego zalman'a i sam zalman nie dawał rady kręconemu gf4ti4200 [250@280] więc dołożyłem wentyl 80x80mm [montaż tak jak ten wentyl od zalmana, na tych "szynach":] i podpiołem go do fan mate'a i puściłem na najmniejsze oborty [ok.1200 obr/min] i to całkowicie wystarczy Dołączona grafika poprostu musi być jakiś minimalny ruch powietrza, który ruszy to ciepło z proca grafy :], a wentyl mam podpięty do pł.gł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie szcze scie ze ja nie wydalem 100 PLNow w bloto na tego zalmana!!

mam taka sama karte [czyt. podpis] i sam sobie zrobilem fajny wiatrak, tzn.:

orginaly radiator + jakis inny radiator + wygiatey śledź + wiatrak arctica prof fan tc

wszystko jest ciche i smiga full wypas..

jak dorwe aparat to pokaze zdjecia.

ogolnie chodzi o to ze wiatrak dmucha od dolu karty na radiator... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile slotów PCI ci to zajęło ? Niektórzy potrzebują wsszystkich slotów na płycie i wtedy zalman jest jak znalazł. A pozatym testy nie kłamią - zalman ZM80C - HP jest najlepszym radiatorem w stosunku do cena/jakość/głośność. No i jak sprzedam GF4Ti i kupię np. 6800 lub X800 to przełoże go tam :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak sobie nie kupię tego arctica kupię od razu dwa(2) albo trzy(3) zmienię na procku i zobaczę czy będzie lepiej.

a taki fan mate ile kosztuje?? bo nie chce mi się szukać szczerze muwiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi