Rain Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Mam w kompie pc 2700 512 kingstone i 128 samsung, timingi 2.0-3-2.5 Stabilne fsb na takich ustawienach to 184, wiecej ciężko wyciągnąć przy tych timingach, vdimm 2.65, wiecej nie daje efektów. Przy niższych opóźnieniach i 200 fsb (grafa krzaczy ale wstaje winda :)) wyciągam co jak na abita kx7 na kt333 jest niezłym wynikiem. Czy lepiej zmniejszyć timinigi i podkręcić fsb czy zostawić tak jak jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Nie kręć tak wysoko FSB na tej płycie, bo zabijesz dysk... lepiej ustaw agresywne timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 cos ci sie pokrecilo z tymi timingami to jest cl2.5 2-3-? czy cl2 2-3-5 przetestuj sobie aida i sandra w sumie jezeli ci grafa krzaczy to lepiej fsb184 i cl2 2-3-5 ,ale prawidlowo z tylu powinno byc 7 ,ustaw i zobacz ,moze z 3 na 2 bedziesz mogl zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 oczywiscie ze agresywniejsze timingi beda lepsze od nawet 15MHz wiecej na fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 oczywiscie ze agresywniejsze timingi beda lepsze od nawet 15MHz wiecej na fsb I tak i nie :twisted: To zależy od tego z jakich timingów przechodzimy na jakie. Jeśli z np. 11-2-2-2 na 8-3-3-2 to 10MHz spokojnie zniweluje tą różnicę z zapasem na tyle że wyższa wydajność będzie na 8-3-3-2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 oczywiscie ze agresywniejsze timingi beda lepsze od nawet 15MHz wiecej na fsb I tak i nie :twisted: To zależy od tego z jakich timingów przechodzimy na jakie. Jeśli z np. 11-2-2-2 na 8-3-3-2 to 10MHz spokojnie zniweluje tą różnicę z zapasem na tyle że wyższa wydajność będzie na 8-3-3-2 :P marudzisz ;) najlpesze timingi to 2/7/2/3 ewentualnie 2/6/2/2 takie ja mam i one maja kopa :D i tylko takie zawsze ustwiam i z fsb jade w dół na kazdym kompie daje to big kopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 oczywiscie ze agresywniejsze timingi beda lepsze od nawet 15MHz wiecej na fsb I tak i nie :twisted: To zależy od tego z jakich timingów przechodzimy na jakie. Jeśli z np. 11-2-2-2 na 8-3-3-2 to 10MHz spokojnie zniweluje tą różnicę z zapasem na tyle że wyższa wydajność będzie na 8-3-3-2 :P marudzisz ;) najlpesze timingi to 2/7/2/3 ewentualnie 2/6/2/2 takie ja mam i one maja kopa :D i tylko takie zawsze ustwiam i z fsb jade w dół na kazdym kompie daje to big kopa OK ... wszystko ładnie pięknie - tyle, że na nForce2 który posiadam najszybsze timingi to 11-2-2-2 :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 OK ... wszystko ładnie pięknie - tyle, że na nForce2 który posiadam najszybsze timingi to 11-2-2-2 :!: ma sie rozumiec :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rain Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 Tak przepraszam źle podałem timingi, ma być 2-3-2-5 drugą wartość (RAS to CAS) mi obniża kość samsunga. Na samym kingstonie jest stabilnie przy fsb 184 2-2-2-5. Może wyjąć tego samsunga i działać na kingstonie samym ale to będzie o 128 mega ramu mniej, jak sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 w sumie to 512mb wystarcza :D ale z drugiej strony te 3 or 2 to tylko cyferki w sandrze i aidzie (i to male roznice ) wiec ja bym zostawil te 128mb - co ma lezec w szufladzie ,niech zarobi na swoja cene :D sprawdz roznice w wydajnosci miedzy 5 ,a 6 (masz 2 2-2-5 ,zmien na 2 2-2-6) bo te 5 to jest dobre na fsb133 ,przy 180 moze gubic jakies cykle odczytu/zapisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rain Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 znaczy to że ta ostatnia cyfra (Tras) powinna być jak najwyższa ? Od czego to zależy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 znaczy to że ta ostatnia cyfra (Tras) powinna być jak najwyższa ? Od czego to zależy?nie najwyzsza ,tylko na nf2 jest to popiep... normalnie to ostatnia powinna byc suma poprzednich np. 2+2+2=6 2+3+3=8 cl2.5 mozna traktowac dowolnie bo i tak wyboru nie ma :D nim niwszy chipset tym wiecej ustawien oferuje ,na kt266a mialem wybor 5 i 6 ,teraz na kt333 jest 6 i 7 ,a juz na kt600 jest pelna gama poprostu przy nizszych fsb nie ma takich rygorow ostrych ,ale przy wyzszych fsb to juz moze sie cos po drodze zgubic w przesyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 znaczy to że ta ostatnia cyfra (Tras) powinna być jak najwyższa ? Od czego to zależy?nie najwyzsza ,tylko na nf2 jest to popiep... normalnie to ostatnia powinna byc suma poprzednich np. 2+2+2=6 2+3+3=8 cl2.5 mozna traktowac dowolnie bo i tak wyboru nie ma :D nim niwszy chipset tym wiecej ustawien oferuje ,na kt266a mialem wybor 5 i 6 ,teraz na kt333 jest 6 i 7 ,a juz na kt600 jest pelna gama poprostu przy nizszych fsb nie ma takich rygorow ostrych ,ale przy wyzszych fsb to juz moze sie cos po drodze zgubic w przesyle na k7s5a -płycie z przed 3 lat tez jest pełna gama :D wszystko jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 k7s5a to specjalna plyta ;) sis troche przykozaczyl swego czasu :P ,ale wlasciwie niepotrzebnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rain Opublikowano 23 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2004 na moim mobo mam do wyboru 5 i 6 tylko, przetestuje te dwie wartości,zobaczę co i jak, może się uda RAS to CAS zmniejszyć, dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...