J-A-J-O Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Pop zerowe - mogłeś się dopisać w topicu o 9800, a nie zakładać nowy Po pierwsze -nie wiem na ile znasz się na kompach, ale możliwe że jest to wina VPU Recovery, możesz tą opcje wyłączyć w sterownikach Po drugie - jak napisałeś, może to być wina przegrzewających się pamięci, ściągnij jakiś programik do podkręcania np. Radlinker i spróbuj obniżyć taktowanie pamięci Po trzecie - niezależnie od tego czy rozwiążesz swój problem, czy nie, powinieneś oddać karte do sklepu, z takim mutantem mogą być tylko i wyłącznie kłopoty, najlepiej zarządaj zwrot kasy (możesz ściemnić że dopiero teraz zorirentowałeś się ze dali ci taką kartę) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Karta sie grzeje. Zjedz z zegarami i rob test najlepiej potrojna petle w 3D marku 2K3 ;jesli problem zniknie znaczy sie ze panowie ze slepu za bardzo przesadzil. Co do chlodzenia jet tu taki obszerny topic (KTORY ZASLUZYL NA PRZYKLEJENIE PANOWIE MODERATORZY :-| ) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=77037 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlaczynski Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Sorki za nowy topic (już naprawione). Recovery wyłączyłem i nic to nie dało. 3D Marka też przechodziło (ale nie robiłem pętli). Mam zainstalowany RivaTuner, obniżyłem taktowanie na 400/350 (było 410/370) i zapuszczę pętlę w 3D mark. Zobaczymy jak wyjdzie. Co do zwrotu karty, to była wzięta na raty i nie wiem jak ze zwrotem w tym przypadku. Nie mówiąc o tym, że Mikołajowi będzie przykro, że jego prezent trzeba oddać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajkelP Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Witam ! :) Mam sprzęt jak w podpisie i problem moj polega na tym ze w 3DMARKU 2001 SE mam na tej konfiguracji 20304 pkt a w 3DMARKU 2003 7100pkt CZy to nie za mało ??? Jak uwazacie ? PS Karta jest nie OC tylko flash na XT ! pamieci Hynixy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Nie, to nie jest za malo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Wiecie jak włączyć w Farcry HDR i inne nowinki jakie on zawiera?? chodizmi o patch 1.3 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
envinya Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 mam radka 9800 pro od sapphira abita an7 512 hynyx 400 mh i bratona 200 x 12 i na niepodkreconym radku mam 4500 3dmark w 3d03 to bardzo slaby wynik. czy to moze zalezec od sterownikow ? jezeli tak to jakie sa teraz najlepsze do 03 bo wyszly nowe catalisty a moze to zalezy od czegos innego ? mial ktos juz taka sytuacje ? karta byla w servisie i na celeronie 2g i 256 mb ram niepodkrecona uzyskala 5500 3dmarkow jak to mozliwe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 R9800 nie obsluuje chyba HDR... BTW - czy wynik w 3dmarku03 zalezy od ilosci ramu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Po paru dniach z 6600GT obecnie mam w kompie szafirka 9800pro. Karty wydajnościowo są podobne, za wyjątkiem marków 03 i 05 oraz dooma3, gdzie 6600GT jest szybszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Wszytkie żeczy uprzyjemniające gre w FARCRY :D HDR!! "How do I use these features? As mentioned already, the 2.0b and 3.0 Shader paths are used by default on the cards that support it, as long as graphical detail is set to 'Very High' in game. You can force these paths using the following commands in the console (Provided you have a card that supports the path in question): To force the 2.0b shader path: \r_sm20bpath 1 To force the 3.0 shader path: \r_sm30path 1 For GeForce 6x00 users, geometry instancing is enabled by default. ATI users however, need to use the following line to enable it: To force enable geometry instancing: \r_GeomInstancing 1 To really get the best out of this feature however, you will want to change Far Cry's default behaviour of rendering in-game vegetation as sprites beyond a certain distance, and set it to use 3D models for all vegetation. This can be set as follows (The default setting is 1): To use all 3D vegetation: \e_vegetation_sprites_distance_ratio 100 To enable normal map compression for supported boards, use the following command: To enable normal map compression: \r_TexNormalMapCompressed 1 Bear in mind however that by default, Far Cry turns off this feature again every time a level is loaded or reloaded. Finally, to enable HDR, use the following console command: To enable HDR: \r_hdrrendering 1 The value shown here can be anything between 1 and 11, each selection will use slightly different settings for HDR rendering. The general consensus is that using a setting of '7' gives the best results, but everyone will no doubt have their own preference." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Bartekx16 dziala Ci to???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Właśnie nie ale widziałem tesdy jak na rdkach 9800 właczali hdr :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 (edytowane) O rany, dawno mnie tutaj nie było - najpierw walczyłem z nowym Epoxem 8RDA3+ PRO, po tym jak nagle i niespodziewanie zmarł mój Abit NF7, a następnie testowałem biosy Merlina pod moją nową płytę - wymieniłem z nim chyba naście PMów ;) @Martinii : dobre wyniki, naprawdę gratuluję - jeżeli tylko możesz, to spróbuj jeszcze trochę powalczyć z prockiem; niewiele daje, ale zawsze coś. @Dimek - kibelek to kibelek - piękne wyniczki, tym bardziej że karta pierwotnie non-pro. :D ... ale procek też pięknie wykręcony, a to zawsze ma wpływ ;) PS. Wyślijcie PMa do ClareS, to was wrzuci do naszego małego rankingu (mały, ale swojski ;)) Teraz siedzę w Rzeszy na laptopie i mogę sobie tylko poczytać .... :mur: Nie zdążyłem potestować karty na biosie Merlina, a wyniki w 3D2001SE przy 11x200 były o ok. 500pkt. lepsze niż na biosie firmowym, wyższy odczyt i zapis pamięci, większa przepustowość, cholera .... (no dobra, niech tylko wrócę za miesiąc ;)). Edytowane 22 Stycznia 2005 przez MietmaN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 22 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2005 Wszytkie żeczy... rzeczy B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 WOW Zainstalowałem tego zalmana http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39623545 plus na rdzeń artic silver 5 NIESTETY RDZEŃ OKAZAŁ SIE R350 :( ale niema załamki KARTA KRĘCI SIE TAK: Standardowe chłodzenie: 460/780 ARTÓW OD H... 435/750 dało sie grać normalnie w need for speeda undera 2 ZALMAN + wiatrak 470/750 GRAM W NEED FOR SPEEDA!! artów w grze niema a jak już to sporadycznie coś mignie ale to trzeba sie wpatrzeć!! wydatek ok 30 zł i mamy nowe oc grafy !! niewiem ile wyciągne artami na 3dmarka :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 jaki wentyl do tego masz ?? bo przecie pasywnie toto rady raczej nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 24 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40428029 co myslicie o tym?dostane gdzie taniej?na standard chlodzeniu karta chodzi na zegarach od XT-da sie na silencerze wykrecic wiecej?CZY TO ABY NIE ZABIJA KART? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 jaki wentyl do tego masz ?? bo przecie pasywnie toto rady raczej nie da. 1234072[/snapback] zwykły na łozysku kulkowym 3000 obrotów. pasywnie rady niedawało grzało sie jak cholera :] pazył ten radiator jak byłem w windowsie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) podpowiedzcie mi, czy jest sens zmiana z radeona 9700pro na 9800pro moge miec nowke radeona 9800pro 256MB 256bit za 600zl mysle ze swojego 9700pro sprzedal bym w okolicach 500zl dolozyl 100zl i mial 9800pro, tylko czy jest sens. Czy moze jest tu ktos kto zrobil wlasnie taka przesiadke??? a generalnie co myslicie o tych kartach 9800pro 256MB ? jak one sie sprawuja one maja standardowo pamiec ustawiona na 700MHz 128Mb radki 9800pro maja na 680MHz a moge (tzn juz kupilem ;) takiego za 600zl tego 256MB od Saphira) Edytowane 25 Stycznia 2005 przez Jordi23 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 takie karty jak twoja obecna - to mozesz puscic za nie mniej jak 650 - czyli IMO sie oplaca bardzo propo tego 256 MB - niedawno maila odstalem od jakiegos kolesia wlasnie ze sprzedaje takie wersje za 600zl ;] Ja właśnie odebrałem wczoraj Radka 9800Pro jak w podpisie na standardowym chlodzeniu jedzie bez artow na 440/760 i narazie jest wypas ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Co daje zwiekszenie napiecia AGP VDDQ Voltage w biosie mobo?? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Co daje zwiekszenie napiecia AGP VDDQ Voltage w biosie mobo?? Pozdrawiam 1235513[/snapback] Spalenie karty graficznej ??? ;) Gdzieś, kiedyś, coś, komuś, dało........ tak ponoć parę MHz więcej...... ale ja bym tego nie ruszał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Ja to kiedyś ruszałem :) ale o dziwo przy wyższym napięciu wydajność spadła (i to ostro) w 2001, w innych nie sprawdzałem... :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Tak z ciekawości się zapytam, czy komuś radek / komp piszczy takim przenikliwym wysokotonowym dźwiękiem ??? Po zmianie karty na 9800pro cosik takiego zaczęło mi uszka atakować :( . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 podpiales wtyczke do zasilania? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Mi piszczy tylko gdy wlacze skanowanie artow/find max gpu w ati tray tools..Nie wiem dlaczego tak sie dzieje, ale pisk jest niemily! Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 (edytowane) podpiales wtyczke do zasilania? 1235684[/snapback] Jakby nie podpiął, to powinien mu nie ruszyć system - przynajmniej u mnie raz zdarzyło się podobnie, jak ostro mieszałem z kompem i wyskoczył napis ostrzegawczy (nawet nie pamiętam, czy komputer postował). @ Conti - u mnie nic nie piszczało i nic nie piszczy - czasem tylko monitor CRT wydaje dziwne (ale ciche) dźwięki przy niskim odświeżaniu (na zasadzie losowej chyba, bo nie zauważyłem żadnej prawidłowości). @ Martinii - czasem pamięci wyciągnie ciut więcej, tak mi dwóch kumpli mówiło, ale sam niczego takiego nie zaobserwowałem, a kręciłem ostro i to już sporo kart. ;) U ciebie piszczy? A jesteś na 100% pewien, że to karta a nie układ zasilania CPU na płycie głównej? Edytowane 25 Stycznia 2005 przez MietmaN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conti Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 wtyczka podpięta. Podobnie miałem przy 9000. Po zmianie na 9600xt nic takiego nie było, potem przy 6600GT też nie a teraz przy 9800pro cicho piszczy. Nic poza grafą się nie zmieniało. Nic to, trzeba będzie się przyzwyczaić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Ale mi piszczy tylko i wylacznie w tym jednym przypadku (ATT - scan for artifacts/find max gpu - gdy wlaczone jest to okienko z grafika) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2005 Piszczy cewka/dławik na karcie graficznej (ewentulnie na mobo)- rdzeń ferrytowy drży wytwarzając częstotliwość szłyszalną dla ucha jako pisk. To taka dość duży czarny wałek owinięty drutem z napisem np 4R7, 3R5, itp. Wiem z obdukcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...