Skocz do zawartości
luksi

Dual 2*256 + 256

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

jestem pewnien ze temat juz byl ale niestety nie udalo mi sie znalesc.

Czy jest mozliwosc uzyskania duala na dwoch pamieciach 2*256 gdy w trzecim slocie znajduje sie jeszcze jedna pamiec 256??, czy w tym wypadku pamieci beda pracowaly bez dual'a ??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3x256MB i chodzą w dualu.

Dodatkowo potwierdzają to testy pamięci - zarówno przy 2 kościach jak i 3 kościach ramu osiągam bardzo zbliżone wynik benchmarków pamięci.

Natomiast przy 2 kościach nie w dualu wyniki benchamarków pamieci są mniejsze.

Tak więc na pewno będzie dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak np tak jak ja mam 2*256 w dualu i jak kupie np 512 hynixów to nadal będzie dual ,a jak nie to np z 512 Twinmos będzie nadal dual :?:

Ech, ile razy można tłumaczyć. DualChannel to nie dwie kości ramu, tylko tryb pracy kontrolera. Kontroler posiada dwie szyny 64bitowe, pierwsza obsługuje slot dimm1, druga sloty dimm2 i dimm3.

Jak widzisz, aby działał 128bitowy tryb pracy (dualchannel) potrzeba obsadzić conajmniej dwa banki - dimm1 i dimm2 lub dimm3. Więc mogą to być równie i trzy kości. Ich rodzaj, wielkości, timingi mają wpływ na końcowy wynik ich przepustowości, ale nie na to czy dual ma działać, czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc zbieram na 512 :wink: 

A przy okazji nie ma takiej różnicy czy dual działa czy nie na płytach z socket a

Dzięki za opinię ,bo jest taki przesąd ,że działa on tylko z dwoma kośćmi

Bosz, przesąd..

Nie przesąd, tylko niektórych chęć do popisywania się swoją niewiedzą (choć oni akurat myślą odwrotnie). Dawno się już tak nie uśmiałem jak czytając te forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi