Skocz do zawartości
Dexter

Hammer-nie da sie podkrecic??

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.xbitlabs.com/cpu/hammer-preview/

Przeczytalem sobie powyzszy artykulik i wyglada na to ze Hammera nie da sie podkrecic. W systemach opartych na Hammerze nie ma takiego czegos jak FSB. Zintegrowany kontroler pamieci pozwoli tylko na ustawienie rodzaju posiadanej pamieci i ewentualnie jej timingi. Z reszta plyty ten procek komunikuje sie przez HyperTransport ktory to ma ustalone predkosci. Wychodzi na to ze oficjalnie nie da sie przekrecic tego cuda, ale pewnie zdolni Japonczycy namieszaja cos z generatorem zegara na plycie i tracac gwarancje na plyte da sie go nieco przyspieszyc.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i bedzie taka mozliwosc.

Bruce maniaka sie tak latwo nie przekona ze tak wydajnego proca juz nie warto krecic :lol: Przeciez o to chodzi w podkrecaniu zeby za ta sama cene otrzymac cos lepszego. Gdy sie nie ma co sie lubi to sie lubi to co ma.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sadze zeby procesor uzywal taktowania magistrali hyper transport i mnozyl ja jkaims tam swoim mnoznikiem, to byloby dosc klopotliwe ze wzgledu na taktowanie magistrali....

to ze taktowanie procesora bedzie do zmienienia tak jak dzielnik cache'u w starych athlonach slot a za pomoca odpowiedniego opragromowania bedzie mozliwe, jednakze nie sadze zeby amd udostepnilo taka mozliwosc

taktowanie pamieci takze bedzie latwo modyfikowalne skoro mozna zmienic je z powiedzmy poziomu biosu, amd napewno ubezpieczy sie mozliwoscia taktowania powiedzmy np. 400mhz czy 366mhz, nie oplacaloby sie im wraz z kazdym nowym typem pamieci zmieniac tych "odbitek" procesoorow ktore potem leca na wafle : P

wg. mojego roumowiania wszystko sprowadza sie do tego ze bedzie cos na wzor jakiejs czestotliwosci bazowej podawanej do procesora ktora jakos bedzie w procku przetwarzana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedzie wam sie chcialo to przylookajcie na necie ze amd zaleca do hammerow by radiatory i czesc zamocowania (jest to w specyfikacjach od radiatorow) by bylo ekranowanie wokol socketa

jak dobrze przyjzycie sie plytom to zobaczycie ze wokol socketa czesc sciezek ma takie biale plamki lutu- do niego wlasnie jest docisniete ekranwanie wraz z radiatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie berkut jakas tam czestotliwosc bazowa bedzie podawana z generatora i procek przez PLL bedzie sobie ja mnozyl. Lecz prawdopodobnie w BIOSIE nie bedzie opcji do zmieniania tej czestotliwosci bo AMD nie zatwierdzi takiej plyty. Dlatego napisalem ze szaloni Japonczyczy beda przerabiac generatory na plycie glownej i w ten sposob krecic Hammera, zreszta pozyjemy zobaczymy moze ktorys z producentow da mozliwosci zmiany tej czestotliwosci nie narazajac sie zbytnio na gniew AMD. W artykule mozna tez znalezc przewidywane ceny Hammerow ktore nie beda niskie przynajmniej na poczatku (400$ za najslabszy model ? ). No i koniec ze zmienianiem mnoznika jezeli takowy bedzie bo hammer ma juz heatspreader i nie beda dostepne zadne mostki. No coz ten procesor ma uderzyc w rynek serwerow i lepszych komputerow desktop a nam maniakom OC pozostanie Barton.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka modyfikacja generatora to nie jest nic wielkiego, nawet takie zero z elektroniki jak ja potrafi cos takiego zmajstrowac...

a co do utraty gwarancji.... jak ladnie to zrobisz to nie stracisz, kiedys wymienilem kilka asusow a7v133 w ktorych modowalem vcore i wszystkie byly wybrakowane (po 2-5 rezystorkow brakowalo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie berkut jakas tam czestotliwosc bazowa bedzie podawana z generatora i procek przez PLL bedzie sobie ja mnozyl. Lecz prawdopodobnie w BIOSIE nie bedzie opcji do zmieniania tej czestotliwosci bo AMD nie zatwierdzi takiej plyty. Dlatego napisalem ze szaloni Japonczyczy beda przerabiac generatory na plycie glownej i w ten sposob krecic Hammera, zreszta pozyjemy zobaczymy moze ktorys z producentow da mozliwosci zmiany tej czestotliwosci nie narazajac sie zbytnio na gniew AMD. W artykule mozna tez znalezc przewidywane ceny Hammerow ktore nie beda niskie przynajmniej na poczatku (400$ za najslabszy model ? ). No i koniec ze zmienianiem mnoznika jezeli takowy bedzie bo hammer ma juz heatspreader i nie beda dostepne zadne mostki. No coz ten procesor ma uderzyc w rynek serwerow i lepszych komputerow desktop a nam maniakom OC pozostanie Barton.

Pozdro

Dexter

Mysle ze barton nam wystarczy :) na najblizszy rok przynajmniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zreszta pozyjemy zobaczymy moze ktorys z producentow da mozliwosci zmiany tej czestotliwosci nie narazajac sie zbytnio na gniew AMD.

jaki tam gniew wystarczy ze wypuszcza plyte z niedostepnymi mozliwosciami zmiany mnoznika i fbs w biosie a potem jakis nieoficjalny bios <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> to umozliwi i po klopocie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xbitlabs.com/cpu/hammer-preview/

Przeczytalem sobie powyzszy artykulik i wyglada na to ze Hammera nie da sie podkrecic. W systemach opartych na Hammerze nie ma takiego czegos jak FSB. Zintegrowany kontroler pamieci pozwoli tylko na ustawienie rodzaju posiadanej pamieci i ewentualnie jej timingi. Z reszta plyty ten procek komunikuje sie przez HyperTransport ktory to ma ustalone predkosci. Wychodzi na to ze oficjalnie nie da sie przekrecic tego cuda, ale pewnie zdolni Japonczycy namieszaja cos z generatorem zegara na plycie i tracac gwarancje na plyte da sie go nieco przyspieszyc.

Pozdro

Dexter

He He pisałem o tej sprawie parę miesięcy temu. Brak FSB może nam jednak wyjć na zdrowie. Jeli Taktowanie HT, DCT będš niezależne od taktowania jšdra, to skończš się wreszcie problemy z niestabilnociš powodowanš za słabš pamięciš/PCI/AGP. A mnożnik prawdopodobnie będzie można zmieniać tak jak dotychczas - tyle, że trzeba zdjšć IHS.

Co do aprobowania producentów płyt, którzy będš pozwalali na OC, to nie wymylajcie dyrdymałów. Gdyby AMD na tym zależało, to żadna płyta pod athlona, która umożliwa zmianę mnożnika, czy FSB nie dostałaby od AMd miana "recomendowana".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z FSB skocza sie jak w koncu pokaze sie nForce2 na rynku. Ten chipset podobnie jak pod Intela niektore oferuje asynchroniczne taktowanie wszystkiego. Mozna zablokowac PCI/AGP na 33/66 i kombinowac FSB do woli. Tak samo mozna ustawic pamieci. Na pewno bedzie mozna kombinowac z generatorem czestotliwosci na plytach z Hammerem ale czy bedzie to dostepne w BIOSIE to nie wiadomo. Zdjecie IHS moze uszkodzic proca nie wiem jak Ty ale ja bym sie zastanowil 1000 razy zanim bym to zrobil prockowi za 400$

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawi sie na dniach bo nVidia juz oglosila jego specyfikacje i prawdopodobnie rozszylaja juz go po producentach plyt glownych. Polaczenie tego chipsetu z Bartonem moze dac niezla konfiguracje i Intel moze miec cieplo. Ale pewnie tak jak bylo kilka dniu temu po pojawieniu sie nowego cacka ze stajni AMD Intel natychmiast podejmie kontratak (pewnie to bedzie procek z HyperThreading czy jakos tak to sie pisze)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z FSB skocza sie jak w koncu pokaze sie nForce2 na rynku. Ten chipset podobnie jak pod Intela niektore oferuje asynchroniczne taktowanie wszystkiego. Mozna zablokowac PCI/AGP na 33/66 i kombinowac FSB do woli. Tak samo mozna ustawic pamieci. Na pewno bedzie mozna kombinowac z generatorem czestotliwosci na plytach z Hammerem ale czy bedzie to dostepne w BIOSIE to nie wiadomo. Zdjecie IHS moze uszkodzic proca nie wiem jak Ty ale ja bym sie zastanowil 1000 razy zanim bym to zrobil prockowi za 400$

Pozdro

Dexter

Za rok Hammer będzie do kupienia za 100$, a za półtora za 50$ A swoją drogą dziwię się, ze dotychczasowy nForce tak nie działał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak rozowo nie bedzie. AMD chce sie odbic od dna i dopoki Intel nie zaproponuje czegos podobnego to cena bedzie utrzymywac sie na wysokim poziomie.Byc moze za rok bedzie to polowa ceny ale napewno nie 1/4 ani tym bardziej 1/8 Dla mas jest przewidywany Barton nie Hammer.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak rozowo nie bedzie. AMD chce sie odbic od dna i dopoki Intel nie zaproponuje czegos podobnego to cena bedzie utrzymywac sie na wysokim poziomie.Byc moze za rok bedzie to polowa ceny ale napewno nie 1/4 ani tym bardziej 1/8 Dla mas jest przewidywany Barton nie Hammer.

Pozdro

Dexter

Zwróć uwagę, że socket A będzie ciągnął tylko do końca 2003, wiec za rok zostanie mu ledwie 3 miesiące życia. Procki te trafią w najlepszym wypadku w segment low end. czyli dzisiejszych Duronów. Hammery będą wtedy już na tyle popularne by być tym cvzym dziś jest Athlon XP 1800+ - prockiem klasy średniej. Dziś taki procek kosztuje ok 100$. Za półtora roku nie będzie już wogóle procków Socket A więc siłą rzeczy Hammer trafi takze w segment low end czyli ok 50$. Oczywiście to tylko spekulacje....

Dla mnie większą ciekawostką jest inna sprawa. Mianowicie SledgeHammer będzie taktowany zaledwie 1500MHz, a będzie miał oznaczenie identyczne jak ClawHammer taktowany 2000 MHz. Generalnie dzięku wydłużonemu potokowi AMD będzie w stanie teoretycznie znacznie wyżej taktować te procki (ok 20%) niż stare Athlony XP więc w momencie premiery będą one prawdopodobnie (oba) chodzić na grubo ponad 2,5 GHz! Czyli SledgeHammera będzie można podkręcić najprawdopodobniej o blisko 100% !!! Co da wydajność ok 5000+ ... ( sprzęt będzie miał 1 MB cache i kontroler Dual DDR PC 2700 - przepusowość dużo lepszą niż najszybsze rozwiązania dla P4). Niestett SledgeHammer będzie bardzo drogi. Pewnie na początku będą dostępne tylko płyty wieloprocesorowe (cztero), ale zobaczymy jak to będzie... Tak czy inaczej zapowiada się, że AMD znowu będzie miało znaczny zapas technologiczny przed intelem.

W kwestii podkręcania. Prawdopodobnie rewelacja dla overclockerów będą Bartony - będą taktowane ok 1600-1700MHz i będą się kręciły na ok 2400-2600MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie rozwodzic, pozyjemy zobaczymy. Ja sie nie nastawiam na Hammera tylko na Bartona. Jestem ciekaw co ten procek pokaze w polaczeniu z nForce2. Mysle ze to bedzie niezla zabawka i zdeklasuje P4 w podobnej cenie.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co sie rozwodzic, pozyjemy zobaczymy. Ja sie nie nastawiam na Hammera tylko na Bartona. Jestem ciekaw co ten procek pokaze w polaczeniu z nForce2. Mysle ze to bedzie niezla zabawka i zdeklasuje P4 w podobnej cenie.

Pozdro

Dexter

I słusznie! Hammer pewnie gdzieś za rok bedzie prockiem popularnym w Polsce. A Barton zapowiada siętakże smakowicie. Barton FSB 166MHz podkręcona na 200MHz + nForce 2 + podkręcenie na ok 2,5-2,8 GHz powinna deklasować każde P4 do 4GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAHAHA. Barton będzie miał nie więcej niż 2.1 Ghz a moze nawet mniej niż 2 Ghz- takie są założenia AMD 8)

Stary im mniej będzie miał tym lepiej (większy przyrost po podkręceniu). W każdym razie kręcić się będzie raczej nie gorzej niż dzisiejsze XP czyli 2400-2600 MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400-2600 to juz z niezlym chlodzeniem do temperatur ujemnych. Ale mysle ze z WC 2200 da sie wyciagnac, to co ogranicza Athlony to szyna pomiedzy procem a chipsetem. Co z tego ze do pamieci sa wysokie przepustowosci jak dalej jest zwezenie. AMD juz dawno powinno pojsc w strone 166 FSB bo to moze dac malego kopa wspolczesnym antkom. Ja mam nadzieje ze na Bartonie rownie latwo sie bedzie odblokowywal mnoznik i bede sie staral wykrzesac FSB 200.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2400-2600 to juz z niezlym chlodzeniem do temperatur ujemnych. Ale mysle ze z WC 2200 da sie wyciagnac, to co ogranicza Athlony to szyna pomiedzy procem a chipsetem. Co z tego ze do pamieci sa wysokie przepustowosci jak dalej jest zwezenie. AMD juz dawno powinno pojsc w strone 166 FSB bo to moze dac malego kopa wspolczesnym antkom. Ja mam nadzieje ze na Bartonie rownie latwo sie bedzie odblokowywal mnoznik i bede sie staral wykrzesac FSB 200.

Pozdro

Dexter

Eee stary 2200 to prawie nominalnie mają najnowsze Athlony. Chyba nie jesteś na bierząco...

Co do 166 i Bartona - podejrzewam, żę AMD się trochę czai aby nie spalić premiery Hammera. Jeśli Hammer byłby np. tylko minimalnie szybszy od Xpków, to nie wzbudziłby zainteresowania, a co najwyżej zawód. Dlatego Barton może wyjść później niż się spodziewamy. FSB 166 przecierz technicznie jest dostępne od dawna - jego wprowadzenie to zabieg czysto marketingowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...