Skocz do zawartości
radosuaf

Zmiana timingów pamięci na ATI. Czy ktoś już próbował?

Rekomendowane odpowiedzi

Testowalem jak najnizsze timingi jakie nie powodowaly artefaktow w grafice.

Mam 9800 NP. Podkrecilem go do 450/690 - wynik w defaultowym tescie 3DMark 2003 przed i po "optymalizacji" timingow: 6540 vs 6561 :?

Timingi default vs najnizsze jakie udalo mi sie uzyskac bez artefaktow przy pamieci na 690MHz:

TRCDRD: 5 vs 4

TRCDWR: 3 vs 1

TRP: 4 vs 4

TRAS: 9 vs 9

TRRD: 3 vs 3

TRZW: CAS+3 vs CAS+2

TWR: 3 vs 3

TWZR: 2 vs 1

TWZR SameBank: 3 vs 3

TR2R: 2 vs 1

Musze w wolnym czasie pokombinowac, zeby cos zwiekszyc te MHz'e bo powyzej 700 juz artefaktami sypie z czasem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam na forum ;)

Kiedyś bawiłem się w zmianę timingów na Radeonie 8500 od Gigabyte'a programem RadEdit i absolutnie nic mi to nie dało, ale OC' nie uległo zmianie (275@300). Wtedy można było jedynie zmienić CL (do wyboru 2,3,4). Podejrzewam, że po prostu progam w ówczesnej wersji był skopany i nic nie zmieniał, ale cholera wie. Po dłuższych zabawach z modyfikacjami i flashowaniem padła mi grafa, a że nie miałem ani ja ani żaden z moich znajomych karty na PCI, to czekałem miesiąc na nowego 8500 od dystrybutora. :(

Teraz miałem znowu taką możliwość zabawy z timingami flasciach!ąc zmodyfikowany na 128MB bios do mojej karty (PCB od XT, R360) - jakiś taki programik sprytny (podałbym linka i nazwę, ale obecnie siedzę na laptopie i nie mam dostępu do stacjonarki). Bałem się jednak mówiąc szczerze, że coś poknocę albo spadnie mi OC' (a tego bym nie chciał, oj nie! :D Hyny 2,8ns kręcą się spokojnie do 410 Mhz :D).

Na logikę, jak gdzieś tutaj wcześniej napisano : z timingami pamięci na grafie tak samo jak z normalnymi ramami - jest obawa, że będą błędy albo karta w ogóle nie wstanie (szkoda, że nie ma zworki ClearCMOS :P).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update porownania standardowych i maxymalnie wyzylowanych timingow przy tym samym OC karty (450/690) - testowane x3 kazdy test, zeby wyeliminowac ewentualny przypadek. Po lewel default, po prawej "optimized":

Dołączona grafika

Widac co prawda roznice - minimalne, ale zawsze :twisted: Trzeba nad tym popracowac, zeby wiecej niz 700 z moikch pamieci wycisnac bez artefaktow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana tych waszych timingow na grafie nie da jakis widocznych korzysci (Dimek to ze screenowal), to nie sa ramy ze optymalizacja timingow daje jakiegos powera, poczekajmy jeszcze rok dwa gdy juz nanosekundy sie skoncza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Zmiana tych waszych timingow na grafie nie da jakis widocznych korzysci (Dimek to ze screenowal), to nie sa ramy ze optymalizacja timingow daje jakiegos powera, poczekajmy jeszcze rok dwa gdy juz nanosekundy sie skoncza :D

ale Ty piepszysz?? zjarales sie na wieczor (tak jak masz w avatarku)czy co ze takie glupoty gadasz - ten temat ATI vs NV o tresci to mnie rozwalil - a penie moderzy sie bardzo ucieszyli :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej zjechac z timingami (jesli sie da) i wycisnac wicej MHz dalo by to chyba lepszy wynik jesli odpowiednio duzo MHz by sie zyskalo przez ten zabieg ;]]]

Tylko, ze to znow trzebaby testowac i znow marnowac czas... na razie mi sie juz nie chce :wink: bo te timingi nieco mnie rozczarowaly :?

"]Zmiana tych waszych timingow na grafie nie da jakis widocznych korzysci (Dimek to ze screenowal), to nie sa ramy ze optymalizacja timingow daje jakiegos powera, poczekajmy jeszcze rok dwa gdy juz nanosekundy sie skoncza

Zastanawia mnie czy moze w pamieciach grafy jest tak jak np w chipsecie nForce2, ze przy pewnej FSB najwydajniejsze sa timingi 11-2-2-2 :arrow: chodzi mi o to, ze moze w grafie tez trzeba operowac jakimis parami, proporcjami, lub jakichs timingow nie ruszac :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim R9800SE@PRO zmienilem timingi na takie jakie sa na kartach PRO :) OC wogule nie spadlo ~780 a wzrost wydajnosci? Sami zobaczcie ;)

Normal SE 5708

187.7

35.9

32.5

38.2

Timingi PRO 5884

190.3

37.9

33.9

38.7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde - wypilem wczesniej kawe i jakos te timingi nie dawaly mi spokoju - to potestowalem troche, zeby przebic bariere 700MHz bez artefaktow...

Na razie jestem na 747MHz bez artefaktow, ale nie skladam broni - jutro walcze dalej :twisted:

Ponizej porownanie identycznych (najostrzejszych timingow bez artefaktow): 732 MHz vs 747MHz:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrde - wypilem wczesniej kawe i jakos te timingi nie dawaly mi spokoju - to potestowalem troche, zeby przebic bariere 700MHz bez artefaktow... 

Na razie jestem na 747MHz bez artefaktow, ale nie skladam broni - jutro walcze dalej  :twisted: 

Ponizej porownanie identycznych (najostrzejszych timingow bez artefaktow): 732 MHz vs 747MHz:

Przestań szpanować błędem w 2003 (link w podpisie) bo to śmieszne i dziecinne 8)

Z Twoich badań wynika, że jednak MHz górą - tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie trochę się pobawiłem taimingami na Radeon 9100 supergrace 250/200 @ 300/210. Z uwagi że pamięci wogule się nie kręcą pozostało mi zabawa taimingami. Na Rabit wersji 1.2 udało mi się podbić wynik w 3dmark2001 o 800 pkt z 10000 do 10800, więc chyba gra warta świeczki, dodam że nie zmieniałem wszystkich doszłem do bodajże 8. Zabawa bezpieczna (ale czasochłonna) tylko czeba się zaopatrzyć w kate na PCI i dyskietkę startową od win9x i zgrać sobie orginalny bios. Najlepiej by było żeby każdy kto bawił się tym w zmianę taimingów podał jakie wartości na jakiej karcie i w jakim programie udało mu się osiągnąć - można by było taki wątek przkleić. Wyszła już wersja Rabit 1.3. Podobno programem do zmiany taimingów w locie jest atitool , nie wiem na 100% bo nie sprawdzałem, chciaż wątpie żeby miał tyle funkcji co Rabit. Dzisiaj będe miał HIS Radeon 9550 128 ddr 128 bit , więc za kilka dni będe mógł powiedzięć o zmianie taimingów na tej karcie :) Troche w tym temacie było w wątku Rabit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do się jakimś programem zmienic timingi w locie i zeby już zostały zapisane w biosie karty??

Post z pierwszej strony tego topicu...

Skopiuje swojego posta z wątku o 9800se->pro  : 

Po przeczytaniu wielu postów na temat timingów pamięci na 9800se postanowiłem pobawić się z moją kartą. Znalazłem taki programik http://www.radeon2.ru/atitray/attsetup.exe , w którym można zmieniać timingi "w locie" i potestować sobie czy wszystko jest ok. Jeśli ustawimy za niskie i karta sie wykrzaczy to twardy reset kompa i po problemie, zaczynamy od nowa. Programik ten nie wczytuje timingów po załadowaniu systemu, wiec zapisujemy sobie na kartce ustawienia na jakich karta dobrze chodzi, a potem w rabit 1.2 modyfikujemy sobie biosik. Dzięki takiej zabawie na standardowym taktowaniu moja karta uzyskuje 5750 !!!! pkt. w 3DMarku 2003 (wcześniej 5300-5400)  A ktoś wcześniej pisał, że zmiana timingów nie przyspiesza dużo... I jeszcze jedno: pamięć podkręca mi się tak samo po zmianie timingów. 

Myślę że warto się pobawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie jestem na 747MHz bez artefaktow, ale nie skladam broni - jutro walcze dalej  :twisted: 

Przestań szpanować błędem w 2003 (link w podpisie) bo to śmieszne i dziecinne 8)

Z Twoich badań wynika, że jednak MHz górą - tak ?

Linka zmienie jak porobie testy i bede mogl wbic sie na ORBa - teraz moge tylko dac zdjecie tego co na razie najwiecej udalo mi sie wydobyc z mojej karty jesli chodzi o pamieci - ustawienia 450/750 z najostrzejszymi timingami bez artefaktow (w sterach MAX QUALITY of koz)

Dołączona grafika

Wniosek: MHz w gore ile wlezie nawet kosztem timingow :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do się jakimś programem zmienic timingi w locie i zeby już zostały zapisane w biosie karty??

Post z pierwszej strony tego topicu...

Skopiuje swojego posta z wątku o 9800se->pro  : 

Po przeczytaniu wielu postów na temat timingów pamięci na 9800se postanowiłem pobawić się z moją kartą. Znalazłem taki programik http://www.radeon2.ru/atitray/attsetup.exe , w którym można zmieniać timingi "w locie" i potestować sobie czy wszystko jest ok. Jeśli ustawimy za niskie i karta sie wykrzaczy to twardy reset kompa i po problemie, zaczynamy od nowa. Programik ten nie wczytuje timingów po załadowaniu systemu, wiec zapisujemy sobie na kartce ustawienia na jakich karta dobrze chodzi, a potem w rabit 1.2 modyfikujemy sobie biosik. Dzięki takiej zabawie na standardowym taktowaniu moja karta uzyskuje 5750 !!!! pkt. w 3DMarku 2003 (wcześniej 5300-5400)  A ktoś wcześniej pisał, że zmiana timingów nie przyspiesza dużo... I jeszcze jedno: pamięć podkręca mi się tak samo po zmianie timingów. 

Myślę że warto się pobawić...

Ale po restarcie kompa timingi znowu zsostają jakie były, a mi chodzi zmienić na stałe spod windowsa (bo mimo wszystko troche sie boie zmiany biosu na k.graficznej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly update :arrow: na pamieciach mam juz 780MHz :twisted: Tak fajnie sie kreca (minimalnie luzujac np. 1 czy dwa timingi), ze mysle ze dobije do 800MHz :twisted: Jakby nei patrzec to wynik OC z 580 na 780MHz bez zadnych Vmodow jest chyba calkiem niezly 8) More 2 come... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałeś o bardzo istotnej rzeczy. Pamięci w kartach graficznych pracują na bardzo wysokich częstotliwościach. Dla przykładu pamięci w gf4ti 4200 są 5ns - czyli mają taki sam czas dostępu jak pamięci DDR400.

918310[/snapback]

:blink:

ta ? to chyba u ciebie jest 5ns :lol:

bo u mnie 4ns :) a sa tez gef 4 ti 4200 z 3.6ns :] i bodajze 3.3ns najszybsze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakie miałes te timingi Diemek wkońcu??

1291551[/snapback]

WR Latency: 1,0

CAS Latency: 4

CMD Latency: 0

Strobe Latency: =WR Latency

TRCDR: 5

TRCDW: 1

TRP: 5

TRAS: 10

TRRD: 3

TR2W: cl+2

TWR: 3

TW2R: 0

TW2R Same Bank: 3

TR2R: 1

Mem Refr Rate: 36

TRFC: 17

Takich ustawien pamieci uzywam jedynie do rekordow - normalnie jade na 325/580 a jak w cos gram to 450/780...

Nie polecam zabawy bez dobrego chlodzenia i oczywiscie bawisz sie na wlasna odpowiedzialnosc ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi