Rosio Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 zastanawiam sie nad zmiana hdd i nie wiem czy oplaca sie kupowac 7200 obr czy moze 5400 styknie :?: kompa uzywam w sumie do: grania, divx, net i mp3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 a nad czym się tu zastanawiać? Przecież różnica w cenie jest minimalna, a różnica w prędkości jest zauważalna. Bierz jakiś dobry dysk 7200rpm np. Maxtor 80GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 ja wam polecam Wester Digital WD800BB czyj jaos tak, ten z 8mb buforem, widzialem jak to dziala, szok, jak scsi uw160... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 a nad czym się tu zastanawiać? Przecież różnica w cenie jest minimalna, a różnica w prędkości jest zauważalna. Bierz jakiś dobry dysk 7200rpm np. Maxtor 80GB no coz widzialem gdzies testy to jakis caviar 5400 byl szybszy od barki I V 7200 (dokladnych oznaczen nie pamietam tych dyskow) i dlatego moje pytanie :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 bierz 7200, roznica jest naprawde spora, jak sie przesiadlem z mojego Seagate'a 8.4gb na Barakude 4 40gb to poczulem roznice w predkosci ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 no coz widzialem gdzies testy to jakis caviar 5400 byl szybszy od barki I V 7200 (dokladnych oznaczen nie pamietam tych dyskow) i dlatego moje pytanie :PTo raczej niemożłiwe. Owszem nowe dyski 5400 mogą być szybsze od starych 7200, ale nie od B4. Porównaj sobie np. czasy dostępu. Faktycznie polecany tutaj Caviar z seri JB jest niesamowity i będzie to lepszy wybór niż Maxtor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Hej, ale przy przesiadce z 8,4 GB na 40 GB przesiadałeś się zapewne z ATA 66 na ATA 100, a rpm mają niewiele do czynienia. Przecież 5400 to ATA 100 i 7200 ATA 100 mają ogólną szybkość ATA 100 i nic poza tym. Reszta to już naprawdę drobnostki. Dodatkowo 5400 mniej się grzeją, więc ja bym bral tańszy, nawet jeżeli marginalnie wolniejszy, bo w końcu i tak jest szybki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Hej, ale przy przesiadce z 8,4 GB na 40 GB przesiadałeś się zapewne z ATA 66 na ATA 100, a rpm mają niewiele do czynienia. Przecież 5400 to ATA 100 i 7200 ATA 100 mają ogólną szybkość ATA 100 i nic poza tym. Reszta to już naprawdę drobnostki. Dodatkowo 5400 mniej się grzeją, więc ja bym bral tańszy, nawet jeżeli marginalnie wolniejszy, bo w końcu i tak jest szybki... Nie bardzo rozumiem. Twierdzisz, że dyski 5400 i 7200 mają taką samą szybkość, bo działają w standardzie ATA100? Jeśli tak, to się grubo mylisz. Dyski 7200rpm mają o wiele lepszy czas dostępu, a sam transfer też jest dużo większy (ok. 8-10MB/s szybciej niż 5400). Faktycznie grzeją się nieco bardziej, ale nie jest to poważny problem. IMHO jeśli kupować teraz dysk, to tylko i wyłącznie 7200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 i jeszcze jedno: w praktyce tryb ATA nie ma większego znaczenia, bo nie ma dysków, które osiągają 66MB/s (o 100 lub 133 nie wspominając), tak więc w zupełności wystarczy ATA66. Inna sprawa jeśłi do jednego kanału mamy podpięte dwa dyski, wtedy ATA100 jest wysoce zalecane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 no coz widzialem gdzies testy to jakis caviar 5400 byl szybszy od barki I V 7200 (dokladnych oznaczen nie pamietam tych dyskow) i dlatego moje pytanie :PTo raczej niemożłiwe. Owszem nowe dyski 5400 mogą być szybsze od starych 7200, ale nie od B4. Porównaj sobie np. czasy dostępu. Faktycznie polecany tutaj Caviar z seri JB jest niesamowity i będzie to lepszy wybór niż Maxtor hmm niemozliwe to zobacz tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Wszystko jeszcze zalezy od ceny, jeżeli różnica niewielka tobrać 7200, ale jeżeli różnica sprawia, że można kupić większy 5400 to wole drugą opcję. Nie interesuję się cenami dysków więc nie wiem. Autor postu powiedział, że kompa używa do grania, Divx, mp3 i netu. Na co mu szybszy transfer o 8-10 mb? Jeżeli nie kompresuje Audio, Video, nie pakuje gigantycznych plików ani nie wypala 10 cd dziennie to taki dysk niewiele mu doda, oprócz paru stopni w obudowie. Wszystko zalezy od ceny i indywidualnych potrzeb.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havranek Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 hmm niemozliwe to zobacz tutajprzejrzałem i widzę, że dyski 7200 rpm są poza wszelką konkurencją. Chociaż dyski 5400 są również szybkie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 7200, 7200 i jeszcze raz 7200!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 7200, 7200 i jeszcze raz 7200!!! jak już wymieniasz wymieniaj do przodu a nie cofaj się w tył :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Tylko 7200!!! Szybkosc dysku w znaczym stopniu wplywa na szybkosc calego kompa, zwlaszcza jak masz malo ramu i system czesto siega do pamieci wirtalnej. Mam w domu dwa kompy jeden z dyskiem 5400 drugi 7200, roznice czuje az za bardzo. Owszem nie sa to takie same sytemy ale kiedys w tym kompie ktory dzis ma te 5400 siedzialo owe 7200 i wiem jedno - bylo znacznie lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 i jeszcze jedno: w praktyce tryb ATA nie ma większego znaczenia, bo nie ma dysków, które osiągają 66MB/s (o 100 lub 133 nie wspominając), tak więc w zupełności wystarczy ATA66.Nie moge sie zgodzic - moj dysk i moja plyta (konfig below) jako ze kontroler ata 100 ma swoje wejscia i swoje sterowanie nie moglem sie pomylic - podlaczalem mego ibm'a tu i tu ot tak z ciekawosci. Roznica byla nie tylko zauwazalna ale wyraznie widoczna!!! Moze to cecha akurat tego zestawu ale nie wierze w to. Niemniej jednak predkosc obrotow w przypadku 5400/7200 daje wiecej niz podlaczenie pod odpowiedni kontroler 66/100. IMHO lepiej kupic dysk 7200 i dac pod ata 66 niz kupic 5400 i podpiac pod ata 100 (sprawdzalem na kilku kopach...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 i jeszcze jedno: w praktyce tryb ATA nie ma większego znaczenia, bo nie ma dysków, które osiągają 66MB/s (o 100 lub 133 nie wspominając), tak więc w zupełności wystarczy ATA66.Nie moge sie zgodzic - moj dysk i moja plyta (konfig below) jako ze kontroler ata 100 ma swoje wejscia i swoje sterowanie nie moglem sie pomylic - podlaczalem mego ibm'a tu i tu ot tak z ciekawosci. Roznica byla nie tylko zauwazalna ale wyraznie widoczna!!! Moze to cecha akurat tego zestawu ale nie wierze w to. Niemniej jednak predkosc obrotow w przypadku 5400/7200 daje wiecej niz podlaczenie pod odpowiedni kontroler 66/100. IMHO lepiej kupic dysk 7200 i dac pod ata 66 niz kupic 5400 i podpiac pod ata 100 (sprawdzalem na kilku kopach...) ja slyszalem wlasnie cos z gola odmiennego ze lepiej ATA100 niz 7200 obr ale skoro tak to chyba nie bede zmienial hdd bo mam wlasnie ATA66 7200obr :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Swoj glos oddaje na 7200... Roznica w cenie kilkadziesiat zlotych, zaleznie od dysku. Roznica w wydajnosci natomiast duza. Wiem bo mam w kompie ten i ten 8) Juz przy samym uruchamianiu systemu widac szybkosc barracudy. Aaaa i tak wogole polecam Barracude IV... WD z tej nowej serii sa szybsze troche, ale drozsze i glosniejsze. Zreszta wybor nalezy do Ciebie. Wybieraj wsrod Seagata, Maxtora i WD oczywiscie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Swoj glos oddaje na 7200... Roznica w cenie kilkadziesiat zlotych, zaleznie od dysku. Roznica w wydajnosci natomiast duza. Wiem bo mam w kompie ten i ten 8) Juz przy samym uruchamianiu systemu widac szybkosc barracudy. Aaaa i tak wogole polecam Barracude IV... WD z tej nowej serii sa szybsze troche, ale drozsze i glosniejsze. Zreszta wybor nalezy do Ciebie. Wybieraj wsrod Seagata, Maxtora i WD oczywiscie. segate odpada z miejsca bo jest mniej wydajny od pozostalych a zupelnej ciszy mi nie trzeba bo mam 2x wentyle 80mm w obudowie takze i tak one beda zagluszaly ten hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridlaa Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 i jeszcze jedno: w praktyce tryb ATA nie ma większego znaczenia, bo nie ma dysków, które osiągają 66MB/s (o 100 lub 133 nie wspominając), tak więc w zupełności wystarczy ATA66.Nie moge sie zgodzic - moj dysk i moja plyta (konfig below) jako ze kontroler ata 100 ma swoje wejscia i swoje sterowanie nie moglem sie pomylic - podlaczalem mego ibm'a tu i tu ot tak z ciekawosci. Roznica byla nie tylko zauwazalna ale wyraznie widoczna!!! Moze to cecha akurat tego zestawu ale nie wierze w to. Niemniej jednak predkosc obrotow w przypadku 5400/7200 daje wiecej niz podlaczenie pod odpowiedni kontroler 66/100. IMHO lepiej kupic dysk 7200 i dac pod ata 66 niz kupic 5400 i podpiac pod ata 100 (sprawdzalem na kilku kopach...) ja slyszalem wlasnie cos z gola odmiennego ze lepiej ATA100 niz 7200 obr ale skoro tak to chyba nie bede zmienial hdd bo mam wlasnie ATA66 7200obr :? Nie moge gwarantowac za kazdy system. W koncu na spranosc dysku wplywa tez reszta kompa i oczywiscie system operacyjny. U mnie bylo akurat tak jak napisalem. Kumpel robil podobne eksperymenty z fujitsu 5400 i WD 7200 - mail wyniki zblizone do moich. Tak czy inaczej najlepiej miec ata 100/133 i dysk 7200 (no chyba ze stac cie na 10000 :twisted: ... lub wiecej :twisted: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 zastanawiam sie nad zmiana hdd i nie wiem czy oplaca sie kupowac 7200 obr czy moze 5400 styknie :?: kompa uzywam w sumie do: grania, divx, net i mp3To co chyba wszyscy :P :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 Hej, ale przy przesiadce z 8,4 GB na 40 GB przesiadałeś się zapewne z ATA 66 na ATA 100, a rpm mają niewiele do czynienia. Przecież 5400 to ATA 100 i 7200 ATA 100 mają ogólną szybkość ATA 100 i nic poza tym. Reszta to już naprawdę drobnostki. Dodatkowo 5400 mniej się grzeją, więc ja bym bral tańszy, nawet jeżeli marginalnie wolniejszy, bo w końcu i tak jest szybki... buahahahah jasne, praktycznie miedzy ata66 a ata100 roznicy w predkosci niema, tu liczy sie predkosc oborotwa talerzy i czas dostepu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 1 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2002 seagate 40 GB 5400 uata 100 kosztował 350 sztuk złota maxtor 40 GB 7200 uata 133 kosztował 395 sztuk złota długo się nie zastanawiałem... ...i wziąłem maxtora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Miałem Fujitu 8,4 GB i 4,3 GB jak kupiłem Maxtorka 7200 40 GB to dosłownie przyżyłemszok. Komp naprawdę bardzo doczuwalnie przyśpieszył.. Instalowanie, dogrywanie podczas niektórych gier, uruchaminaie programów.. bierz 7200 albo tego caviar a z 8 mb cachem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sleepy Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Oczywście, że 7200 jest szybsze niz 5400, a róznica w cenie nie jest duza, bo Seagate U6 40GB 349zl a Seagate Barracuda IV 40GB 374zl, ale... Seagate U6 60GB 385zl. Wiec dobrze zastanów się czy wolisz wieksza pojemnosc czy wieksza szybkosc. Ja bym stawial na pojemnosc. Nowe dyski 5400obr/min wydaje sie ze sa wystarczajaco szybkie do wiekszosci domowych zastosowan (chociaz U6 należy do tych wolniejszych dysków 5400obr/min). Ostatecznie moja rada jest taka - kup dysk więszy bo miejsca na dysku nigdy dosyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 ja wam polecam Wester Digital WD800BB czyj jaos tak, ten z 8mb buforem, widzialem jak to dziala, szok, jak scsi uw160... A kto powiedział że uw160 są szybkie ? uw160 to tylko magistrala, wykorzystujesz ją tylko wtedy jak podepniesz naprzykład 5 dysków, poza tym taki dyszczek uw160 ze 7200 obrotów prawie wogóle sie nie różni od np. maxtorka czy caviarka 7200 obr. Oczywiście nie mówie o dyskach 10k i 15k obr bo ... no sami wiecie co, czas dostępu np. 3,5 ms, mmmmmmmm miodzio, ale jak cholernie to sie grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Oczywście, że 7200 jest szybsze niz 5400, a róznica w cenie nie jest duza, bo Seagate U6 40GB 349zl a Seagate Barracuda IV 40GB 374zl, ale... Seagate U6 60GB 385zl. Wiec dobrze zastanów się czy wolisz wieksza pojemnosc czy wieksza szybkosc. Ja bym stawial na pojemnosc. Nowe dyski 5400obr/min wydaje sie ze sa wystarczajaco szybkie do wiekszosci domowych zastosowan (chociaz U6 należy do tych wolniejszych dysków 5400obr/min). Ostatecznie moja rada jest taka - kup dysk więszy bo miejsca na dysku nigdy dosyc. Miejsca na HDD nigdy za wile, tylko że jak maszmniejszy HDD to łatwiej utrzymać porządek... Najwięcej miejsca zajmuja MP3, i divxy a te można wrzucic na plytke, tym bardziej że masz nagrywarkę.. Stawiam na mniejszy , szybszy dysk... a reszta plikow na cdik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 ale wogoel o czym tu mowa, idziemy z duchem czasu, przerzuc sie na 7200, np Seagate bo jest cichy. Najwiekszy wzrost predkosci odczujesz przy laduwaniu win xp (masz taki) . bo dyski 7200 obr/min znacznie lepiej rowniez sobie daja rade z odczytywaniem malych plikow. I nie wazne do czeho kompa uzywasz, czy do mp3 czy divx itd. Nie warto kupowac przestarzalej technologi jesli ronica w cenie jest 10 %. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 Oczywście, że 7200 jest szybsze niz 5400, a róznica w cenie nie jest duza, bo Seagate U6 40GB 349zl a Seagate Barracuda IV 40GB 374zl, ale... Seagate U6 60GB 385zl. Wiec dobrze zastanów się czy wolisz wieksza pojemnosc czy wieksza szybkosc. Ja bym stawial na pojemnosc. Nowe dyski 5400obr/min wydaje sie ze sa wystarczajaco szybkie do wiekszosci domowych zastosowan (chociaz U6 należy do tych wolniejszych dysków 5400obr/min). Ostatecznie moja rada jest taka - kup dysk więszy bo miejsca na dysku nigdy dosyc. To świeta racja tez przy kupnie miałem mały dylemat czy kupic 40GB/7200 czy 60GB/5400 ale zdecydowałem sie na wiekszy dysk bo te 20 GB piechotą nie chodzi. Aktualnie mam w kompie 2 dyski 5400 i 7200 i róznica w predkości jest niewielka poza tym ten IBM 7200 mimo ze jest w wentylowanej kieszeni grzeje sie o 10 stopni wiecej niz Maxtor 5400. Niektorzy piszą że po zmianie dysku na 7200 komp dostał wyraznego kopa i to jest prawda przy zmianie z dysku 4,3GB na 40 GB BIV przyrost predkości jest duzy. Ale np przy zmienie 40GB 5400 na 40 GB 7200 przyrost jest juz niewielki i tylko w pewnych rodzajach zastosowań. Wniosek jest prosty jeśli przy prawie tej samej cenie mamy dysk 40GB 5400 i 7200 brać szybszy ale jeśli wystarczy dołożyć 20-30 zł aby miec 60GB nie wrto ani przez chwile sie zastanawiac i brac 60GB uff troche sie rozpisałem ale myśle że to załatwia sprawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 2 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2002 zastanawiam sie nad zmiana hdd i nie wiem czy oplaca sie kupowac 7200 obr czy moze 5400 styknie :?: kompa uzywam w sumie do: grania, divx, net i mp3 to zależy od tego do jakiej grupy ludzi się zaliczasz :D bo jesli wkurzasz sie czasami że musisz poczekac np. 2 s dłużej podczas urzuchainia jakiego ś programu, instalacji itp. to kupuj 7200 , P.S.Fakt jest taki że jesli porównuje ktos stary dysk 7200 do nówki 5400 to może się bardzo zdziwic , bo niektóre najnowsze dyski 5400 moga byc szybsze od starych 7200 ... tak sobie pisze, bo się nudze, i głupie rzeczy przychodzą mi do głowy.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...