Skocz do zawartości
Macho

Jak to zrobic(Wybieranie Systemu Podczas Wł.Kompa)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem.Mam 2 dyski, 1 jest win98(FAT32)2 jest XP(NTFS)

One sie nawzajem nie widza,a chce aby bylo tak ze mam wybór ktory sie system ładuje.W Biosie mam ustawione zeby szukal innych dyskow z systemem ale to nie daje nic, ciagle mi uruchamia pierwszego Xp.

Działa to tylko wtedy jesli odłacze dysk z Xp wtedy uruchamia sie 98.

Chcialem zrobic to programem BootMagic, ale w Xp nie chce sie instalowac bo jest NTFS, a pod 98(zainstalowałem)ale nie widzi mi XP,poniewaz musze wyłaczyc ten dysk bo inaczej nie dziala mi 98 i to jest takie pomieszanie jak mam to zrobić :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 98 w wierszu polecen wpisz:

debug.exeL  100  2  0  1 N  C:BOOTSECT.W98 R  BX 0 R  CX 200 W Q
Skopiuj plik na partycję podstawową dysku z XP i do boot.ini w sekcji [operating systems] dopisz:

C:bootsect.w98="Windows 9x"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niesety to nie dziala

Zrobilem tak:

Odpalilem 98 wpisalem tak jak mowisz

ale kiedy napisalem R BX i Enter to podspodem wyskoczł napis 0000

I przy R CX enter tez 0000

Potem plik został utworzony w C:wiec go tam zostawilem i zrobilem kopie i wrzucilem do dysku C:ale w windowsie xp,(nie wiem czemu ale wrzuilem tez do katalogu C:windows(w xp)

Dopisalem w bootini.txt i kiedy uruchomilem ponownie kompa był wybor ale kiedy nacinolem windows 9x to pojawil sie czarny ekran i kursor mrogał cały czas i win sie nie zaladowal??

Moze to cos pomoze ale mam tak xp jest na dysku C: , win98 jest na dysku E: na dysku D:filmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi