Skocz do zawartości
SACZI

Tworzenie instalatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W temacie programowania jestem raczej niezbyt zaawansowany.

Napisałem program, który skompilował mi sie do pliku *.exe i jest OK. Chciałbym jednak zapoznać sie z tematyką tworzenia instalatorów. W jaki sposób mogę zrobić do mojego "dzieła" instalator ?

Dodam, że napisałem prg. w C++ Builder 6; mam róznież "Inno Setup Compiler". Czy C++ Builder 6 zawiera w program do tworzenia inst. ??

Proszę o podanie kilku linków w necie z opisami tworzenia instalatorów, najlepiej po polsku, angielski również może byc.

Zna może ktoś opisy tworzenia instalatorów przy pomocy programu Instal Shield ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do czego chcesz opis?

Jezeli masz program do tworzenia wersji instalacyjnych to po prostu podajesz tam wszystkie parametry instalacji czyli jakie pliki gdzie mają zostać skopiowane, domyslny folder, wpisy do rejestru itp. Przykładowo w Inno Setup zrobienie wersji instalacyjnej programu to tylko kilka kliknięc myszą i podanie kilku ustawień bo jest tam kreator tworzenia instalacji.

Jeżeli chcesz samemu stworzyc instalator to musisz napisać sobie program który bedzie działał na tej samej zasadzie.

Instalator to po prostu program który kopiuje program własciwy do wybranego foldera na dysku, ewentualnie dodaje dodatkowe wpisy do rejestru, plików konfiguracyjnych itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie nie.. jedne ladniej wygladaja, inne gorzej. Jedne maja wiecej mozliwych ustawien, inne mniej, wszystko dobiera sie do potrzeb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi