Skocz do zawartości
Madness

Pulsar Project

Rekomendowane odpowiedzi

Plus za "wycinanki kurpiowskie", kolorystyczne stonowanie wszystkiego (a nie jakieś dziwne pomysły z trzema różnymi katodami i fefnastoma kolorowymi wiatrakatorami), matowe pleksiwo, staranność wykonania, te dwa cycki na górze (a zwłaszcza ich funkcję) i ogólne dobre wrażenie.

Minus za głupią nazwę. Powinienem się do tego przyzwyczaić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KiloBajt przednie zaślepki nie są podświetlone to może takie złudzenie tych niebieskich krawędzi bo są szlifowane pod kątem i odbijają światło od pionowych pseudo katod. Te pseudo to pręt z pleksy z obu stron w stożkowych otworach diody niebieskie i to wszystko. Świeci na prawdę rewelacyjnie. A tu wrzucę foty LCD nie jest to pierwsza liga ale da się na niego patrzeć :wink: Ramkę na około LCD jeszcze muszę wypolerować.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh z naklejkami to ludzie zwykli zaczerpywac z tuningu samochodowego, gdzie wykleja sie wystzkie firmy ktore braly udzial w powstaniu pojazdu... wydaje mi sie ze to wyglada dobrze jak tych naklejek jest naprawde duzo (+reklamy) cos jak jakies rajdowe subaru... W wypadku takiego eleganckiego designu naklejki sa niewskazane moim zdaniem (juz w ogole to na froncie).

A te galki to takie dostales skromne, czy mialy takie byc? Bo grubiutkie wygladaja solidniej i widac je z wiekszej odleglosci, ogolnie grube ladne chrom/alu galki to jedna z wazniejszych ozdob front panelu... przykuwaja wzrok jako pierwsze jak np oczy u kobiety :roll: . Inna sprawa ze sa trudne do zdobycia (galki).

W sumie calosc nie jest brzydka, a nawet powiedzialbym utrzymana w jakiejs konkretnej konwencji co wsrod dzisiejszych choinkowych modow jest duza zaleta. Tak wiec ogolnie podoba mi sie i + za konsekwencje w wykonaniu. Schludnie i elegancko. :wink:

EDIT: Przeczytalem i przejzalem dokladnie i juz wiem czemu nie masz grubiutkich galek :oops: W takim ukladze albo pozbyc sie jakichs potencjometrow i nowa zaslepka albo zostac przy tym co jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm... a skąd sie wziął wogóle moding kompów jak nie z samohodów :]... a katody to co... ;] > pozatym uwazam ze w niektórych modach naklejki są nawet wskazane.. jesli nie psują całej kompozycji. (oczywisnie lepsze były by naklejki w jednakowej barwie wydrukowane drukarką czy czyms... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to też lekka kicha ale zapytać można :lol: A teraz kilka nieudolnych projektów może coś się spodoba. Jak dla mnie 3 i 4 czyli typówka. Na 3 może jeszcze jakaś skala. A i jeszcze tło potencjometrów zrobiłbym czarne ale tylko taki prostokąt o krawędziach -1cm od krawędzi zaślepki, tak aby nawiązywało to do ramki LCD i tła powera

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto my nu prodżekt chyba on mi styknie :)

Dołączona grafika

Można by na przeźroczystej folii zrobić taki cacany nadruk jak skala opis potencjometrów i później to od spodu podswietlić. mogłoby być ciekawie. U kogoś widziałem taki piękny rheobus z opisem tylko z czachy wyparowało gdzie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są nowe zdjęcia budy w nocy. Widać przygotowanie pod oświetlenie fanbusa już potki wystają z odpowiednich dziurek. Pod pleksą w zaślepce jest zrobiony większy otwór. Tak więc po założeniu gałki i włączeniu podświetlenia gałeczka będzie miała bardzo ładną obwódkę w kolorze niebieskim (dokładnie 2mm wokoło).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to jest wyświechtacz LCD który był się u mnie wykonał dla siostrzeńca. Na nim się uczyłem, przede wszystkim jak go podpinać. Z moim poszło już łatwiej. Ten natomiast to 2x16 znaków. Zamontowany jest w lekko łukową zaślepkę a podpinany specjalnie spreparowaną taśmą z flopa.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W wyrazie Last w literce L brakuje jednej kropki( a dokładnie całej pionowej linii). To przez wypróbowywanie różnych schematów z neta :wink: Ale tak chodzi ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebuje swój projekt. Kiedyś padały pytania jak moja buda wygląda wewnątrz to może zapodam jedno ciemne zdjęcie :wink:

Dołączona grafika

Powiem tak że po otwarciu nasuwa mi się jedno skojarzenie Holandia tyle wiatraków w jednym miejscu. ale dzięki regulacji obrotów jest prawie cisza (zasilacz Chifteca hałasuje) a po drugie wszystkie podzespoły mają sie dobrze. Tylko odkurzacz z niego jest niesamowity 2 wentle pod spodem wciągaja wszystko. Można przeliczyć:

- 2szt. 80x80 na dnie budy (jeden z nich centralnie wieje na wentyl grafy przy podkręceniu (do 576/336) w stresie karta ma ok. 38*C) obroty regulowane

- 2szt. 80x80 pod zasilaczem z automatycznie regulowanymi obrotami. Jeden w zalezności od rozgrzania chipsetu a drugi od pamięci na grafie

- 1szt. 50x50 ustawiona na ramce nad grafą. ramka wykonana z zaślepki do zatoki 5,25' i przykręcona do obudowy. Obroty regulowane ale najczęściej 90% jest niesłyszalny

- 1szt. 80x80 na bocznej scianie dmucha bezpośrednio na proca. Obroty regulowane

- 1szt. 80x80 na procu. Obroty regulowane

- 2szt. w zasilaczu. Obroty regulowane :evil: niestety samoczynnie

- 1szt. na rdzeniu grafy. Obroty regulowane, zmieniony glut na radiatorze na pastę silver.

Mam pomiar obrotów z 3 wentylatorów i tak:

Proc 1800-1850 RPM

Proc level2 1450-1500 RPM

Wyciąg z budy 1300-1400 RPM (w idle)

Temperatury (w pokoju 24*C):

Proc (dioda) 47*C

Proc Aux 29*C

Chipset 25*C

Minimalne temp. w tych warunkach przy full obrotach:

Proc 45*C

Proc Aux 28-29*C

Chipset 24-25*C

Jak widać Holandia zdaje egzamin.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

calkiem calkiem, ciales blache sam czy juz miales wiekszosc dziur?

szczegolnie te z tylu obudowy, sam mialem okazje sie ostatnio przekonac jak to ciezko sie wycina wiertarka

btw. czym wyciszyles obudowe? to jakas pianka ? duzo pianka wyciszyla i czy nie zwiekszyla sie temp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale hasają na wolnych obrotach i ich nie słychać (po za zasilaczem :evil: którego z powodu gwarancji na razie nie zmoduję). Otwór z tyłu budy jest wycięty na pełną możliwą wielkość (nożycami ręcznymi do blachy + wygładzone krawędzie) i wstawiona pleksa z dwoma wentlami. A w porównaniu do wiertarki cięcie nożycami to poprostu przyjemność. Efekt masz szybciutko a po dojściu do wprawy blacha ci się nie wygina i nie strzępią brzegi. Ten sposób naprawdę polecam. Wszystkie otwory były tą metodą u mnie wycinane. Wyciszenie na początku miało sens bo wszystkie ścianki były oklejone. Teraz ścianka z oknem jest nieoklejona i cały plan wziął w łeb. A uzyłem karimaty z Tesco za 7,5zł. Temp. tak naprawde nie wiem czy wzrosła bo wentlacja u mnie działa zbyt dobrze abym się mógł przekonać :) . A serio to napewno spowodowało podniesienie temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ale hasają na wolnych obrotach i ich nie słychać (po za zasilaczem  :evil: którego z powodu gwarancji na razie nie zmoduję). Otwór z tyłu budy jest wycięty na pełną możliwą wielkość (nożycami ręcznymi do blachy + wygładzone krawędzie) i wstawiona pleksa z dwoma wentlami. A w porównaniu do wiertarki cięcie nożycami to poprostu przyjemność. Efekt masz szybciutko a po dojściu do wprawy blacha ci się nie wygina i nie strzępią brzegi. Ten sposób naprawdę polecam. Wszystkie otwory były tą metodą u mnie wycinane. Wyciszenie na początku miało sens bo wszystkie ścianki były oklejone. Teraz ścianka z oknem jest nieoklejona i cały plan wziął w łeb. A uzyłem karimaty z Tesco za 7,5zł. Temp. tak naprawde nie wiem czy wzrosła bo wentlacja u mnie działa zbyt dobrze abym się mógł przekonać :) . A serio to napewno spowodowało podniesienie temp.

E tam moduj zasiłke. Ja w swoim antecu TP 550 upitoliłem przez przypadek wtyczke od serial ata i chyba gwara poszła w las:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi