Gość Mike Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Coś dziwnego dzieje się albo z moim sprzętem albo z moją głową...przesiadając się ze starego abita KT7E, sdrRAM i GF4 TI4200 na to co w podpisie, zmieniłem zasiłke z badziewnego Codegena na nieco lepszego Modecom Feel B300ATX (300W). Jednak jak zauważyłem zasiłka pod obciążeniem (np. atitool + winamp+bittorent+kopiowanie z hdd) nie trzymała napięcia +12V, dochodziło aż do 13V! Odczyty były brane z Everesta oraz z Unified System Diagnostic Manager od Epoxa. Za radą forumowiczów, zmieniłem zasiłke na lepszą, starą oddałem do sklepu, dopłaciłem i wziąłem najlepszy jaki mieli...Modecom FSP 350-60PN(PF) o mocy 350W. Zarzuciłem obciążenie i napięcia +3.3V oraz +12V są w normie ale tym razem +5V schodzi poniżej granicy tolerancji (4.73-4.76V)! O co chodzi?? Przecież mój konfig nie jest taki prądożerny, ludzie na gorszych zasilaczach znacznie mocniejsze sprzęty puszczają i mają lepsze pomiary...Niestać mnie już żeby znowu dopłacać, tym razem do jakiegoś wypasionego Anteca...Ciąży nademną jakaś klątwa? A może poprostu moja płyta głowną Epox 8KRAI ma czujniki o nienajwyższej jakości? Co o tym sądzicie? Przydałby mi się taki tester jak na benchmark.pl...Usilnie wyczekuję waszej porady/pocieszenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Sprawdz miernikiem w molexie jakie masz zasilanie a nie z oprogramowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mike Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Niestety nie mam takiego miernika... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Odczyty z mobo są o kant [gluteus maximus]. Ja na chieftecu wg mobo mam ~11.80v a jak włoże miernik w molexa to jest ~12.03v. Pożycz od kogoś miernik i sprawdz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 Dokładnie! Ja na shutlttle mam podobnie: na molexie 12-12,03 a MBM pokazuje 11,46-1186. Płyta ciągnie vcore z 12v ale fortronik wzorcowy jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 A ja powiem tak ze napiecia trzeba sprawdzac przy wtyczcew od mobo a nie na molexie. Z doswiadczenia wiem ze roznica moze byc nawet 0.2V na dupnych kablach. Mike przejdz sie na jakis bazarek i kup taki za 15zl. Na poczatku sa one dokladne ale pozniej sie rozstrajaja wiec na jeden raz wystarczy. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 jak ktośma wywalać kolejną kasę na zasiłki to wysupła na miernik, już od 5zł widziałem licytację, w sklepie 20zł kosztuje. napięcia z hardware monitorów można sobie między bajki wsadzić, podobnie jak dooma 3 czy bezawaryjność codegenów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacH Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 napięcia z hardware monitorów można sobie między bajki wsadzić, podobnie jak dooma 3 co do napięci z hardware monit. to różnie bywa, ale co kolega ma doom'a 3 ?? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 chodziło mu o to ze doom3 wychodzi juz chch choo :D ja pamietam jak mowiono na poczatku o optymalizacji pod gf 3 ;-) niby zapowiedz jest juz niedługo ale tych zapowiedzi to było juz z 15 i ciagle są przesuwane... oby nie podzielił losu DN forever.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...