Skocz do zawartości
Piotr.pot

AMD Athlon XP 1700+ podkręcanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkujący w sprawach overclockingu i proszę o wyrozumiałość ;) . Mam następujący sprzęt.

Pł. gł.: ECS K7S5A

CPU: AMD Athlon XP 1700+

RAM: 256 DDR

Czytałem sporo o 1700+ i piszą że można je nieźle podkręcić. Prosiłbym o jakiś opis, albo coś jak to się robi. Czy wogóle na rade na mojej płycie? Nie mam także odblokowanego mnożnika, jak to się robi?? :) Dajcie jakiś konkretny opis, proszę Was bardzo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej plycie to odrazu zapomnij o podkrecaniu , pozatym sa rozne 1700 tb A0 B0 , palominio . ogolnie sprzedaj to jezeli wogole chcesz cos osiagnac oprocz zmian w taktowaniu pci i agp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki to procek sprawdzisz WCPUID. Jeżeli pokaże, że to procek wykonany w technologii 0,18um, to jest to palomino, które kiepsko się kręci.

Zmień bios - w sensie zmień bios na bios dla overclockerów. Zajrzyj do topicu o twojej płycie głównej - tam się wszystkiego dowiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Lagier :) , wiem że nic w tym temacie nie wiem i jest mi wstyd. Wchodząc na to forum miałem jednak nadzieję, że obok profesjonalistów jest tu także miescje dla ludzi mniej poinformowanych. Po to, aby Ci doświadczeni mogli czegoś nauczyć innych :) . Pozdrawiam i dzięki, że nie zamknąłeś tematu.

Kolejne banalne pytanie :) , gdzie w tym progsie zobaczyć w jakiej technologii wykonany jest procek? :) Sory jescze raz i licze na was :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry Lagier :) , wiem że nic w tym temacie nie wiem i jest mi wstyd. Wchodząc na to forum miałem jednak nadzieję, że obok profesjonalistów jest tu także miescje dla ludzi mniej poinformowanych. Po to, aby Ci doświadczeni mogli czegoś nauczyć innych :) . Pozdrawiam i dzięki, że nie zamknąłeś tematu.

Kolejne banalne pytanie :) , gdzie w tym progsie zobaczyć  w jakiej technologii wykonany jest procek? :) Sory jescze raz i licze na was :)

looz tylko gdybys okazal troche wiecej wlasnej inicjatywy zapewniam Cie ze znalazlbys tyle infomacji o o/c ze glowa mala a juz nie mowie ze konkretnie o Twojej plycie takze. Kiedy ja zaczynalem przygode z o/c nie mialem takiego dostepu do netu jak teraz nie bylo tweaka a dalem sobie rade i jest tutaj i nie tylko tutaj mnostwo takich osob. Ale trzeba wyrazic troche wlasnej woli i checi do tego co sie chce zrobic. Internet to kopalnia wiedzy polecam www.google.com.pl zapoznaj sie najpierw z podstawowymi zasadami i niebezpieczenstwami jakie niesie ze soba overclocking a dopiero jesli bedziesz mial o tym jakies pojecie pytaj o sprawy ktorych nie potrafisz zrozumiec albo nie wiesz na jakiej zasdadzie cos dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ogólne informacje to posiadam :). Wiem na czym mniej więcej polega i wiem jakie są konsekwencje.

1. Wiec tak, wiem że musze mieć procesor wykonany w konkretnej technologii, bo inaczej nic z tego [1. problem]

2. Już dowiedziałem się, że musze wymienić biosa, już mam wszystko gotowe (Cheepoman), tylko czekam na info jakiego mam procka i robię update.

3. Potem domyślam sie, że trzeba zmienić szynę FBS (mam nadzieję, że w tym nowym BIOSie coś będzie), no i ew. mnożnik (normalnie nie da rady i trzeba jakiś drutmod, ale nie wiem oco chodzi)

To tyle co się u was dowiedziałem :) , jest nieźle ... chyba.

Tylko do cholery :) , gdzie w tym programie sprawdzić jaka technologia CPU, ja tego nigdzie nie widze... :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak procek nadaje się do overclockingu ?? :)

Wiem, już kiedyś żarłem się z tym SSE. Potrzebny był do bodajze Adobe Premier i nie dało rady :/ . Może update BIOSu coś pomoże ?? Pozdro

PS. Gdzie wyczytałeś jaki to procek ?? Chciałbym nauczyć się tej sztuki na przyszłość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieć tak, dzięki za pomoc na wstępie ! :) Dużo dowiedziałem się z Waszego forum, naprawdę dużo. Teraz nie jestem już tak doszczętnie głupi :) . Wrzuciłem nowego Biosa i ujrzałem nowe opcje w ustawieniach FBS, przekręciłem go na 147 MHz (o ile się nie myle) i to faktycznie zadziałało :). Całkiem fajnie, narazie jednak nie ryzykuję za dużo, do czasu kupna nowego chłodzenia (moje jest tragiczne, chodź wygląda nieźle :D [wstyd się przyznać, ale kupiłem nie zaglądają w szczegóły bo wyglądało na solidne :)] ). Gdy kupie nowy sprzet chłodzący, chyba dam mu 150, ale jescze zobaczymy. Dzięki za pomoc

Mam przy okazji nadzieję, że BIOS nie będzie się resetował po tym updacie :P

Pozdro i Wieeeeeeeeelkie dzieki!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi