janekwisniewskipadl Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Nie ma tu napisane nic o chlodzeniu procka. Jakie chlodzenie mozna na niego dac? Czy zalman 7700 lub pentagram 120Cu+ sei zmiesci? Wiadomo ze jesli sie zmiesci to na mostefy i nb bedzie pieknie wial. Ale czy sie zmiesci???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerlover Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Witam, Mam takie pytanie. Czy płyta Abit Nf7-s ver.2 potrzebuje napięcia -5V ??? Bo słyszałem, że niektóre płyty potrzebują tego napięcia, żeby pracować. Chce kupić zasilacz Chiftec 410W, a on nie ma tego napięcia... Proszę o w miarę szybką odpowiedź. Wielkie dzięki... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Nie, nie potrzebuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerlover Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Dzięki Hirotaro za w miarę szybką odpowiedź :D Mam przy okazji jeszcze jedno pytanko. Wiem, że ta płyta ma zablokowane PCI/AGP. Tylko jak jest z tą blokadą przy dysku ze złączem serial ATA??? Pytam dlatego, że podkręcałem proca i padły mi dwa dyski na sata pod rząd. I teraz nie wiem czy padły od kręcenia, czy czegoś innego???? Z góry dzięki wielkie za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 26 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2005 Mam 2 dyski na SATA (wprawdzie na przejściówce PATA=>SATA ale to na jedno wychodzi) i nie mam z nimi problemów. Miałeś chyba pecha i tyle. OT. Jest duży temat o NF7 to po co ktoś się zabawił w archeologa. Te pytania powinny tam trafić. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Juras__ Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 (edytowane) Generalnie te 4 rodzaje płyt nie różnią sie potencjałem ani możliwosciami OC ze względu na zastosowane mostki połnocne i południowie .. istnieje jednak umowny podziela na ?starsze? i ?nowe? płyty. Nowe płyty maja kolorowe sloty IDE oraz DIMM i mają większe problemy z osiągnięciem wysokiego FSB. Starsze z czarnymi slotami są o wiele bardziej podatne na OC. Czy płyty NF7-S 2.0 takze dzielimy na starsze bardziej podatne na oc (wysokie FSB) i nowe z kolorowymi slorami mniej podatne ? Czy to tyczy sie tylko NF7 Edytowane 30 Czerwca 2005 przez __Juras__ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 rasistowski poglad jakoby czarne bylo lepsze juz zostal obalony. a wrecz odwrocony bo o ile sie nie myle 3 najwyzsze fsb (owies, kooboos, sektor) sa zrobione na kolorowych slotach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mid Opublikowano 9 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2005 mam płytę nf7-s2, prosze o jakies rady co do niej, moge cos zrobic zeby miec w biosie regulacje Multiplier ? tak jak w versji nf7-s ? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 witam. mam problem z podnoszeniem napiecia na tej plycie(nf7-s2) wiem ze ta ta plyta nie jest rewelacyjna jezeli chodzi o oc ale to co sie dzieje nie powinno miec miejsca. mam athlona2000+(thorton) przerobiony na mobile(aktualnie moge go podkrecic na 2200mhz bez podnoszenia vcore) jednak jak dla mnie to jest to za malo :) problem pojawia sie gdy chce podniesc napiecie proca: kiedy podnosze napiecie +6% wszystko jest ok magistrala idzie tylko o 5mhz w gore czyli 50mhz w procku. lipa. kiedy probuje podniesc napiecie +12% lub +16% windows sie nie laduje widac tylko czarny screen i dysk nie pracuje. myslalem ze to wina zasilacza (mialem jakis 300w shit) ale dzisiaj dostalem nowa zasilke Fortron 350 mdn i sprawa wyglada tak samo czyli zasilacz mozna "wykluczyc". czy wiecie w czym tkwi problem? chyba to nie jest wina mobo, byc moze winny jest procek (jego przerobienie na mobile) czy "zdjecie" tego moda z procka moze cos pomoc( i tak mi teraz nie potrzebny odblokowany mnoznik) co o tym sadzicie? prosze o pomoc :) z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 dość ciekawy problem.. a chłodzenie dobre jest?? raczej pozbycie się moda nic nie da. Ja bym stawiał na płytę albo chłodzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 S2 ma wykastrowaną sekcje zasilania, niby to nie jest dużo co podkręciłeś ale moze to właśnie zasilanie nie wyrabia. Daj nawiew na mosfety , może coś to pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 hmmm. co do chlodzenia to watpie bo mam WC a temp na procu to 30- max40 c wiec to chyba nie jest problem. wiem ze nadzialem sie troche kupujac ta plyte ale coz popelnia sie bledy i trzeba ponosic kare :) wydaje mi sie ze to co jest dostepne w biosie(zmiana vcore) powinno jakos dzialac a tu zonk. a co do mosfetow to fajna sprawa jest z ta plyta :)) jedyne co zostalo z 6 ukladow(nf7-s) to 2 skromne ukladziki, nie wiem co oni zrobili z tej plyty, koszmar. jeszcze pokabinuje i napisze co wymodzilem. na razie dzieki za rady. zobacze co da sie zrobic. niestety nic nie zdzialalem :( mimo ze zamontowalem wentyl przed mosfetami(sa chlodniejsze) nie moge nadal zwiekszyc vcore powyzej 6%. nie mam juz pomyslow. a czy dalo by cos gdybym podniosl domyslne napiecie procka(kombinacja na mostkach na procu)? standardowo jest teraz okolo 1.6v gdybym wrzucil tak na 1.7v ? co o tym sadzicie. nie chce niepotrzebnie namieszac na procku bo i tak juz jest ostro "zryty" laminat (mnoznik i cache)(cache'u niestety nie udalo mi sie odblokowac)prosze o rady. dzieki juz mam. moge podniesc napiecie na +16% ale tylko wtedy gdy ustawie domyslna dla proca magistrale czyli 133mhz (wchodzi do systemu i jset stabilny) ale gdy probuje zwiekszyc magistrale (na tym napieciu) system sie nie laduje(zawiesza sie zaraz po wyswietleniu loga winxp). o co w tym wszytkim chodzi!! czy ta plyta ma jakas blokade? moze to wina sterow pod nforce2 (uzywam nanowszych remix'ow chyba bety) czy moge na swoim mobo zastosowac moda "L12"? nie spale plyty lub proca. co o tym sadzicie Opcja EDYCJA się kłania... by mechl!k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 (edytowane) NIC => kupiś NF7 lub NF7-S(L) Edytowane 12 Sierpnia 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Mam straszny problem z płytą NF7-S Mianowicie po zmianie ustawien w biosie (ram na turbo i fsb na wyzsza niz nominalne) i od tamtej pory plyta nie dziala ;/ Tzn uruchamia sie, ale "wisi" bez wydawania jakichkolwiek dzwiekow ;/ Probowalem clear cmos, wyciagalem na noc baterie, odlaczalem zasilanie, zmienialem procesor i karte (wszystkie komponenty dzialaja) i dalej nic :| Da sie jakos to naprawic czy musze odsylac na gwarancje? :| Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Byćmoże spaliła się kostka BIOS. Niestety zdarza się czasami... Nowa kosztuje koło 40PLN. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 klik 3 post moze akurat cos Ci pomoze bo nie chce mi sie tego pisac za kazdym razem ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRuMah Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 1604367[/snapback]Gicior, ale nie jestem laikiem- juz wszystkie te mozliwosci sprawdzalem, naprawde chyba cos sie z kostka stalo. No trudno, plyta zapakowana i czeka do poniedzialku :) Dzieki za pomoc, pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2005 no to hot flash :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aL1En Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 jaki teraz proponujecie wgrać bios do NF7-S v2 ? dzięki za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 (edytowane) Najlepsze biosy do Abita NF7(S)(Sl) Edytowane 29 Sierpnia 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 a to moj topic nie byl w FAQ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 29 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2005 no byl ale po padzie forum przestal byc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crasher Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Ja mam male pytanie dotyczace opcji w BIOS'ie. Czy opcja IDE BUS MASTER ma byc na enable czy disable i do czego ona wlasciwie jest? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Bułka Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 witam,a jaka jest różnica miedzy nf7s2 a nf7s 2.0??czy to jest to samo?proze o odp.szybko bo dzisiaj jade kupic tę 2.0 a piszecie ze s2 to shit. pozdrwaiwam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 pisze w pierwszym poscie wystrzegajcie sie plyt NF7 S2 ... to pomylka .. ta sama jest tylko nazwa jednym slowem odradzam .. plyta nie dorasta zwyklemu NF7 do pięt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Bułka Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 a to w takim razie która z tych wszstkich jest najlepsza?i czy abit an jest lepsza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilgur Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Mam plyte nf7-s rev 2.0 i mam pytanie czy da sie na niej zablkowac w jakis sposob tryb dual channel dla pamieci. Mam 3x 512 i jak je wsadzam to odrazu mam dual channel i system staje sie niestabilny, a jak wsadze tylko dwie bez dual channel wszystko chodzi stabilnie. :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 S2 ma inny układ zasilania, nie ma kontoli napięcia Proca, jest ogólnie okrojona i nie nadaje się do O/C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 ma kontrole napiecia tylko jest ona mocno ograniczona i podawana w % chyba do 10% czy cos takiego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Bułka Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 A nf7-sl v2.0 jest dobra ?bo tylko taka zostala w sklepie i czym rozni sie od pozostalych.Mam ja zamawiac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...