Skocz do zawartości
Pulsar

JAKIE DDR'y na EPOX'a RDA3+ FSB ~ 250 MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie DDR'y polecilibyście na EPOX'a RDA3+ ? Chciałbym, żeby chodziły na FSB 250 MHz przy CL3 ?

Mam teraz 1x256 Twinmos Twister 466 MHz i one chodzą mi max. na 215 MHz !!!

Wcześniej miałem słynne Hynixy 1x512 MB 400 MHz i śmigały bez problemu na 230 MHz, ale podobno mogą pójść wyżej tylko nie na EPOX'ie :(.

Reszta konfigu:

Athlon XP 2400+@2.2 GHz, EPOX RDA3+, Aspire 520W, Radek 9600TX Mediona, Liteon 52x32x52, Maxtor 120GB, Pentagram QC-92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co płyta to obyczaj i tyle, ja na 8RDA miałem 235MHz(247 post), więcej nie było bo nie chciałem Vdimm moda robić bo trzebabyło scieżki ciąć.

Zalezy po prostu od egzemplarza, wczesniejszy egzemplarz który miałem szedł 225 maks. Obie wersje na mostku A2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym ze epox slabo sie kreci sie nie zgodze :P u mnie na czyms ala code shit idzie 10x235 bo na wiecej malo juz siada zasilacz, teraz wlasnie czytam co ludzie polecaja to moze za free zdolam to co mam wymienic na cos leprzego :D i zbieram zus na jakis pozadny hi-end'owy zasilacz :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam rev1.1 na mostkach A1/C1 i co kolwiek ponad 200 jest NIEMOZLIWE a moje pamieci na NF7 chodza na 225 na cl2-2-3-11 a na troche wolniejszych timingach na 245.

zeby bylo smieszniej to na epoxie dla szyny 200 musze dac timingi 2,5-3-3-8, bo inaczej nie wstaje.

jak pokazesz mi epoxa chodzacego na fsb250mhz bez modow to masz normalnie piwo na zjezdzie.

na sam koniec jako ciekawostke dodam, ze probowalem sie tez bawic na nim z hynixami, ale bylo rownie cienko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem wiecej na swoim rev.2,1 musiałem zjechać po 3 m-cach ze stabilnych 225 w dualu do 210 (2x512 D43) MOBO chyba siada powoli choć wszystkie MOSFET-y oklejone radiatorami nawet te przy bankach pamięci ????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak słyszę stabilne wysokie fsb to piszcie czym testowaliściwe bo jedyny wiarygodny test dla mnie to chyba superpi i przedewszystkim goldmemory zamiast ABITA I DFI mozesz kupić SOLTKA też wyciąga wysokie fsb tylko bez v dimm moda do 2.8V(realne 2.9V) można na nim ustawić !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam rev1.1 na mostkach A1/C1 i co kolwiek ponad 200 jest NIEMOZLIWE a moje pamieci na NF7 chodza na 225 na cl2-2-3-11 a na troche wolniejszych timingach na 245. 

zeby bylo smieszniej to na epoxie dla szyny 200 musze dac timingi 2,5-3-3-8, bo inaczej nie wstaje.

jak pokazesz mi epoxa chodzacego na fsb250mhz bez modow to masz normalnie piwo na zjezdzie.

na sam koniec jako ciekawostke dodam, ze probowalem sie tez bawic na nim z hynixami, ale bylo rownie cienko.

U mnie na sprzęcie jak w podpisie śmigają stabilnie na 220, próbowałem na 240 komp wstał ale już dziwne rzeczy zaczęły się dziać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego szukacie takich FSB z timingi dajecie takie zalosne? przeciez tylko z niskimi timingami na AMD mozna uzyskac wydajnosc - z niskimi to tylko sztuka dla sztuki (tak jak ilosc MHz w celeronach).

Pulsar: kup sobie porzadne moduly 2-2-2 na 230 i bedziesz mial lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego szukacie takich FSB z timingi dajecie takie zalosne? przeciez tylko z niskimi timingami na AMD mozna uzyskac wydajnosc - z niskimi to tylko sztuka dla sztuki (tak jak ilosc MHz w celeronach).

Pulsar: kup sobie porzadne moduly 2-2-2 na 230 i bedziesz mial lepiej.

na szynie 180 chodze z timingami 2-2-3-6 bo wyzej sie sypie. popiprzony epox. moje pamieci chodza na abicie do 225mhz na cl2-2-3-6/11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epox poprostu wyżej nie pójdzie, bardzo mało osub ma fsb wyższe niż 230MHz na epoxie jak chcesz wyżej to abit lub DFI

Człowieku na niczym chyba sie nie znasz czytałem artykuł na ORT: ORT: ORT: kturym poleciał na 250 a tak pozatym epox ma najlepsze płyty do overclokingu ;).

Poszukaj w necie a napewno znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

epox poprostu wyżej nie pójdzie, bardzo mało osub ma fsb wyższe niż 230MHz na epoxie jak chcesz wyżej to abit lub DFI

Człowieku na niczym chyba sie nie znasz, czytałem artykuł na którym poleciał na 250 a tak pozatym epox ma najlepsze płyty do overclokingu ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku na niczym chyba sie nie znasz, czytałem artykuł na którym poleciał na 250 a tak pozatym epox ma najlepsze płyty do overclokingu ;).

No własnie poszukaj leszczyku a później obrzucaj innych błotem, owszem miał najlepsze płyty do OC ale wyszły nowsze, lepsze konstrukcje które pod wzgladem mozliwosci podkręcania są jedną epoke przed konstrukcjami Epoxa ( mowa o platformie Soc A )

8RDA świetna płyta i najlepszy OC dopóki nie wyszedł Abit NF7 rev 2.0,

NF7 spadł z piedestału bo teraz króluje DFI Infinity/LP II i o tym sie pisze teraz w necie :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie poszukaj leszczyku a później obrzucaj innych błotem, owszem miał najlepsze płyty do OC ale wyszły nowsze, lepsze konstrukcje które pod wzgladem mozliwosci podkręcania są jedną epoke przed konstrukcjami Epoxa ( mowa o platformie Soc A )

8RDA świetna płyta i najlepszy OC dopóki nie wyszedł Abit NF7 rev 2.0,

NF7 spadł z piedestału bo teraz króluje DFI Infinity/LP II i o tym sie pisze teraz w necie :evil:

No własie leszczyku ;), są lepsze nie przecze ale fsb 230 dla epox zaden problem ja na swoim pamieciach wycisnęlem 234MHz na cl 3 i chyba zaden broblem przekroczenie 230 niedługo bede mniał 466(cl2) i wtedy zobaczymy.Pozatym nikogo nie obrzucam błotem, czytałem artykuł i na tych pamieciach poleciał na fsb 250. niegługo podam link tu jeste 240MHz

http://forums.extremeoverclocking.com/show...85&page=2&pp=20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny ten dowod na FSB=240 na Epoxie... :lol: jakis jeden marny zrzut ekranu... :lol:

A "wycisniecie" powyzej 230 z cl3 to moze nawet na jakims ECSie by sie udalo :wink:

Sam mialem 8RDA - swego czasu mnie rajcowala, ale po zmianie na NF7-S za nic nie wrocilbtm do poprzedniej plyty. Z tymi samymi pamieciami na 8RDA dalo sie max FSB=200 dac a na NF7-S v2.0 na dziendobry bylo FSB=220...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aro, rybenko, potestuj kilka modeli plyt i wtedy sie wypowiadaj ktora lepsza.

Opieranie sie na JEDNYM przykladzie jest wg mnie cokolwiek smieszne.

Przykladow na wysokie FSB z Abitem mozna znalezc setki, z EPoXem jakos nie widac. A moze zrobisz tesciki na FSB 240 i zamiescisz w rankingu max FSB u Bachusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zwykle po prosbie o udowodnienie swoich dokonań kolejny krzykacz zaginąl w odmiętach overclokerskiego świata ;)

:lol: :lol: :lol: Pieknie powiedziane :lol: :lol: :lol: ale moze jeszcze powroci... albo go fale wyrzuca na brzeg :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio w sklepie meczylem nowke blaszke rda+ rev 2.2 i poszla max na 235. chlodzenie bylo moje, ramy 500 i cos pow 235 i lipa nawet z vdd na 2V wiec niech mi ikt nie <span style="color:red;">[ciach!]</span>li, ze mozna na rda bez modo wykrecic 250mhz na fsb, bo gosmiechem zabije.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny ten dowod na FSB=240 na Epoxie...  :lol:  jakis jeden marny zrzut ekranu... :lol: 

A "wycisniecie" powyzej 230 z cl3 to moze nawet na jakims ECSie by sie udalo  :wink: 

Sam mialem 8RDA - swego czasu mnie rajcowala, ale po zmianie na NF7-S za nic nie wrocilbtm do poprzedniej plyty. Z tymi samymi pamieciami na 8RDA dalo sie max FSB=200 dac a na NF7-S v2.0 na dziendobry bylo FSB=220...

Masz lepszy marny zrzut :lol:

http://www.hardinfo.dk/show.asp?page=3426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietny ten dowod na FSB=240 na Epoxie...  :lol:  jakis jeden marny zrzut ekranu... :lol: 

A "wycisniecie" powyzej 230 z cl3 to moze nawet na jakims ECSie by sie udalo  :wink: 

Masz lepszy marny zrzut :lol: http://www.hardinfo.dk/show.asp?page=3426
Dobra, przekonales mnie :lol: :lol: :ploom:

Wyciagaj na tym swoim Epoxie FSB nawet 290, scigaj sie z Gigabytem (:ploom:) i Albartonem (MEGA :ploom: ) o palme pierwszenstwa i zostawiaj w tyle DFI, Abita i inne marne niedajace sie podkrecac plyty :ploom:

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi