Skocz do zawartości
daru

Ati Radeon 9600 Pro / Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Zen coś mocno obiąża ci pamięć. Musisz wywalic troche programów pracujących w tle. Może też być druga rzecz czyli w biosie przyporządkowałeś zbyt dużo pamięci dla szyny AGP (pewnie 256MB) co nie poprawia wydajności. Musisz zmniejszyć ten przydział na 64MB no max 128Mb (przy takiej ilości i tak nie poczujesz różnicy)

Freeman 47*C to norma. GPU tej karty może pracować z temp. nawet 70*C (ale tego nie polecam :wink: )

Jeśli chcesz by komp. chodził ci stabilnie to wywal v-tunera. On powoduje tylko problemy przycinanie w grach i markach, wywalanie na pulpit. Zainstaluj rad linkera, Ati tool-a albo Ati Tray Toolsa i tym kręć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Madness ale ja nic nie przestawialem mialem tak od poczatku po modernizacji kompa... Sprobuje w tym biosie. Wiesz masz racje jest 256mb przyporzadkowane temu AGP, ale jaka wartosc jest zalecana 64 czy 128 ?? A i gdzie to w biosie zmienic, jaka zakladka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos ostatnio kupil ta karte w sirius.pl ? i wie jakie ma mozliwosci OC ?

hmmm, a o czym jak nie o mozliwosciach O/C jest ten topic???

Pozatym znaczenia nie ma gdzie karta zaostala kupiona, byleby byl to opisywany w tym watku Gigabyte :P :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam z siriusa ..

Jaka temperature core pokazuje wam v-tuner po podkrecniu do ok 550? Czy 47st dla GPU to duzo?

mnie pokauzje 32* .. ten program to sciema .. bo po 3dmarku mam 35 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos powiedziec czy jest to mozliwe by nowy radeon 9600pro GV-R96P128DH krecił sie tylko do 450 na cpu i 410 na pamięciach?

Kupiłem go 3 dni temu i nic w nim nie modyfikowalem.

przeinstalowałem system na nowy, xp oczywiście, wrzuciłem sterowniki catalist modyfikowane i kręce Atitool i nic... jak odrobine jeszcze podkrece to mam artefakty a ja dam mu 500 to totalny zwis kompa powstaje.

:twisted: :evil:

dodam jeszcze ze mam zasilacz 300W wiec czy to moze byc niedowoltowana karta graficzna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy moze mi ktos powiedziec czy jest to mozliwe by nowy radeon 9600pro GV-R96P128DH krecił sie tylko do 450 na cpu i 410 na pamięciach?

Kupiłem go 3 dni temu i nic w nim nie modyfikowalem.

przeinstalowałem system na nowy, xp oczywiście, wrzuciłem sterowniki catalist modyfikowane i kręce Atitool i nic... jak odrobine jeszcze podkrece to mam artefakty a ja dam mu 500 to totalny zwis kompa powstaje.

:twisted: :evil:

dodam jeszcze ze mam zasilacz 300W wiec czy to moze byc niedowoltowana karta graficzna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

410 na pamieciach ?!?! LOL! To zes naprawde duzo z niego wyciagnal jesli to prawda, ale sadze ze sie pomyliles i chciales napisac 310 :D A co do core to malo poprobuj z biosami widzisz co koledzy dzieki temu osiagneli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, a o czym jak nie o mozliwosciach O/C jest ten topic???

Pozatym znaczenia nie ma gdzie karta zaostala kupiona, byleby byl to opisywany w tym watku Gigabyte :P :D

Wiem o czym jest ten watek bo czytam to forum od tygodnia po kilka godzin dziennie:) Watek o 9550 przeczytalem od 1 do 65 strony i stwierdzilem ze lepsiejszym zakupem jest 9600pro i zmienilem topic na ten. A o sirius pytam bo moze uda misie kupic ta sama partie co ktros z Was i bede mial podobne mozliwosci OC. Jk widac ten sam model kreci sie roznie.

Jutro najdalej pojutrze ja wkraczam do akcji, wielu z Was nie pobije bo mam procka slabszego i 512 SDRAM. A tak wogole to gratuluje wynikow.

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekka zmiana taktowan :P Z 500/650@510/660. Moze malo ale to pozwolilo mi przekroczyc bariere 4k punktow :D Najwiecej co z mojej grafy wyciagnelem to 520/680 bez artow. Core wiecej nie polecial bez artow ale pamieci odziwo na 700 poszly. Jednak te ustawienia nie byly testowane, jedynie w ati tray tools, a wiadomo w grach i markach moze byc roznie. Teraz pamiatki nie chcialy mi pojsc powyzej 660 :( nie wiem czemu. Wtedy szly bez artow na 680, te same stery i ustawienia. Chlodzenie standard, jedyna zmiana bylo przestawienie w zakladce timings1: cas latency z 4 na 3. To by bylo na tyle ode mnie :wink: Ale jesce powalcze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie :P Na ile mi pojda pamiatki i rdzen na standardowym chlodzeniu, tak zeby nie przesadzic? Zamierzam zmienic biosa na tego Madview. Mi sie az cieplo robi jak patrze jakie wy cuda odwalacie na tych biosach. 400 ma pamiatkach LOL! 8O Moje marzenie to wycisnac z niej 600/700 :twisted: Da rade na standardowym chlodzeniu tyle, nie przesadze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w temacie wrózenia tu raczej nikt nie dysponuje doświadczeniem :D

Ja mam oryginalne chłodzenie tylko wymieniłem pastę na arctic silver a na pamiatkach mam pocięty aluminiowy radiator z P I. Dodatkowo od dołu karty z pod komputera dmucha w nią wentyl 80mm oraz od góry karty na PCB i pamiatki dmucha wentyl 50mm na wysięgniku. I to wszystko. Lecz czeka mnie modyfikacja. Arctic VGA Silencer oraz miedziane radiatory Ram Frezer :twisted: Juz do mnie paczuszka smiga :D

Na takim chłodzeniu standardowo do pracy oraz do gier używam ustawień 560/700 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok BIG TNX dla ciebie, dzis ratujesz mi zycie ;) Wiec mysle ze wiecej nie ma sensu krecic zwlaszcza ze oprocz tego co bylo w standardzie nic wiecej nie pomaga jej w chlodzeniu :D A do gier to styknie mi w zupelnosci to co mam teraz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam standardowe chlodzenie i aluminiowe radiatorsy na ramy z jakiegos starego pentiuma

na gpu paste zmienilem na titana .. bo nic pod reka nie mialem lepszego ..

radiatorki tez klejone na silikon z pastą titana ..

co ciekawe .. dzis pomyslalme ze jeszcze raz przesmaruje rdzen moze pojdzie wiecej .. i przy okazji zmodyfikowalem pare rzeczy ..

czujnik z hardcano przymocowalem tasma jakies 1-2mm od rdzenia .. (blizej sie nie dalo) .. a orginalne zasilanie wiatraczka podlaczylem do kontrolera w hardcano ..

:)

przy 8v juz jest bloga cisza :) o dziwo vtuner nie klamal i w idle mam 30-32* ... nawet z wiatraczkiem na karcie na low .. widac sie po prostu nie grzeje ..

przy testach z wicherkiem na maxa w 2k3 prz nature bylo 42 stopnie ... natomiast po wylaczeniu marka i natychmiastowym wlaczeniu v-tuner pokazywal on 37 .. ;] a na hardcano zeszedl 1* ;]

wiec na moje oko dziwny ten czujnik tam jest albo nie wiem skad on bierze temperature :)

swoja droga to karta jak widac nie grzeje sie specjalnie .. 1.3v na gpu

mozna by podniesc :)

mysle ze z bloczkiem uda mi sie utrzymac ja na poziomie temperatury wody .. w tedy moze powalcze ...

aha

do testowania stabilnosci CORE POLECAM

rthdribl 1.2 (przy okazji to niezle to wyglada)

:) .. 3dmarki przechodza mi na 558 .. a aqua sie wywala predzej ..i nie wiedzialem o co chodzi

okazalalo sie ze max na któtym przelazi aquamark i rthdribl chodzi to 545-550 .. jeszcze dokladnie nie wiem :) skonczylem testy :)

moze wam to jakos pomoze ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zen masz całkiem przyjemny zestaw pewnie nawet dobrze chłodzony --> poeksperymentuj. Obniż napięcie potestuj Prime95 i Seti i dowiesz się czy chodzi i jak chodzi. Nie można przychodzić na gotowe trzeba też samemu pogłówkować :) Jak dochodzisz do czegoś sam to jest większa satysfakcja. Jeśli już nic nie bedziesz mógł wskurać to pytaj. Może jakiś uczony w piśmie się znajdzie i odpowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no normalnie ta karta mnie miazdzy co chwile :D wlasnie dzisiaj zaczelem sie bawic we wlanczanie AA i AF :) miazga :D gry wygladaja 10x lepiej, przy naprawde niewielkim spadku wydajnosci... chyba nie kazde karty tak maja, ze wlanczanie tych opcji powoduje tak maly spadek FPS-ow :D karta mi chodzi na 550/660 caly czas... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ku przestrodze:

Postanowiłem pokombinować z biosem mojego HISa, zaopatrzyłem się w programy do ściągania, flashowania i edycji biosu. W międzyczasie okazało się iż mam zablokowany bios (locked) ale no nic, od czego jest funkcja force (-f), na pierwszy ogień poszedł oryginalny bios z korekcją timingów pamięci na mniej rygorystyczne (na podstawie FICowskich). Po flashu pojawiła się kaszanka na ekranie, powróciłem bezpiecznie do oryginalnego biosu. Pomyślałem sobie co mi tam, poszedłem na całość, zgrałem bios od Power Colora (9600pro, Hynix 2,8) flash poszedł jak po maśle, lecz po resecie pozostał już tylko czarny ekran, jak się okazało później żałobny :D . Karta padła totalnie, nawet nie chce odpalić z kartą na PCI. Wszystko sprawadzałem z inną kartą na AGP i działało, ale z moim HISem już nie działa. Karta pójdzie w poniedziałek do serwsu, mam gorącą nadzieje że jej śmierć jest całkowita i nie zdradzi panom serwisantom w konwulsyjnych podrygach przyczyn swojego zgonu, bo wtedy to już kaplica.

Niech jej gleba lekką będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w poprzednim poście wkradł sie mały błąd, pamięc nie chodzi na 410 tylko na 310.

Po usilnych próbach udało mi sie rdzen podkręcic do 465 i koniec, 1MHz wiecej i juz wysyp artefaktów.....

ja juz nie wiem..

czy to przez słaby 300W zasilacz a moze ja naprawde trafiłem na tak słabo kręconcy sie model :( :x

A moze musze ten bios wymienic?

bo cyba sterowniki ok?? ATI CATALYST 4.9, 09/09/04 - jakies modyfikowane sciagnełem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś trafić na gorzej kręcący się egzemplarz, niestety producent nie gwarantuje dobrego kręcenia. Poeksperymentuj jeszcze.

Np. ja poprostu mam pecha do grafik. Najpierw był HIS 9600pro clasic - pamiątki 2,8 a wszystko co wywalczyłem bez artów to 446/660. Potem męczyłem powercolor 9800se c3 - ładnie się kręcił ale po odblokowaniu potoków miał kratownice.... To mnie trochę zniechęciło do eksperymentów dlatego niedługo nabęde najprawdopodobniej sapphirka 9600xt fireblade. Przynajmniej 535/660 ma gwarantowane, a może coś z niego wycisnę dodatkowo, chociaż wątpie.

Może do mnie docierają karty już po jakiejś selekcji . :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...