Skocz do zawartości
Corso

Doom 3

Rekomendowane odpowiedzi

P.S http://ucguides.savagehelp.com/Doom3/FPSVisuals.htm bardzo dobry poradnik do ustawiania configu :) jak ktos sam sie nie chce męczyć...

Faktycznie świetny, walnołem sobie ustawienia dla 256MB karty i nie dość że doomik wygląda wręcz obłędnie to jeszcze zasówa dobre 10% szybciej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S http://ucguides.savagehelp.com/Doom3/FPSVisuals.htm bardzo dobry poradnik do ustawiania configu :) jak ktos sam sie nie chce męczyć...

Faktycznie świetny, walnołem sobie ustawienia dla 256MB karty i nie dość że doomik wygląda wręcz obłędnie to jeszcze zasówa dobre 10% szybciej :D

ta...... niemozliwe, ja ta stronke znalem 1dnia kiedy doma dostalem i odrazu zrobilem swoj config i nikt mi nie wierzyl ze na gef4ti gra moze tak zasuwac i wygaldac !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utknołem. Jestem w piekle w komnacie z dwoma kolumnami (jedna pęknięta), po obu stronach tej komnaty są dwie mniejsze także z dwoma kolumnami i symbolami na ścianach. Jak tylko wszedłam do tej śrdokowej zasunęła się za mną ściana wylazły dwa potworki i teraz tam tkwie. Wie ktoś co zrobić dalej??

Dzięki za pomoc. :cry:

wejdz do takich mniejszych pomieszczen i podnies bronie ktore tam leza rozsuna sie sciany i otworzy sie przejscie dalej

Dzięki. Podziałało. Ale kolejny zonk. Co zrobić z tym kolesiem który wygląda jak tur wali w ziemie i rozpryskuje jakieś ognie wkoło a nad łbem latają mu trzy świetliki.

Wale w kolesia od godziny z najmocniejszej broni i jedyne co udaje mi się osiągnąć to zabijam te świetliki.

UPDATE:

Ok. Jestem dalej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta...... niemozliwe, ja ta stronke znalem 1dnia kiedy doma dostalem i odrazu zrobilem swoj config i nikt mi nie wierzyl ze na gef4ti gra moze tak zasuwac i wygaldac !

Czy mam zamienić config z dooma na ten z tej strony dla karty 128MB?Czy jeszcze coś zmieniać?

Może i lamerskie pytanie ale wolę się zapytać niż coś spieprzyć.

lukasrz czy mógłbyś mi podać swój config do gf4ti?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam problem z grą a mianowicie gra po chiwli czasem 10 minut czasem 2 czasem 3 (jednym slowem czas jest losowy ...) zwisia. Wyskakują takie poziome paski na calym ekranie tak troszke mieszane ale jednakowe i gra zwisa pozniej wychodzi do windowsa i Doom 3 wykonal nieprawidlowa operację, czy ktoś ma pomysł czego to może byc wina ? nawet ustawilem standardowe ustawienia radka i dalej to samo ;/ winda stawiana 3 dni temu nic nie zainstalowane z gier/programow oprocz dooma 3 ... ma ktos jakis pomysl ?

Mialem ten sam problem ale juz go rozwiazalem:

okazalo sie ze to wina podkreconego procka dalem mu normalne taktowania i od tej pory juz nie robi tych "paskow". Sproboj odkrecic procka... Spadek w wydajnosci nie bedzie duzy u mnie to bylo 0,9 FPS w doomie :).

A i pomoze mi ktos ????????? napisalem na poprzedniej stronie ! PLEASE !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mam zamienić config z dooma na ten z tej strony dla karty 128MB?Czy jeszcze coś zmieniać? 

Ja zdecydowałam sie zmienić config na ten dla 128mega. Na wszelki wypadek zrobiłam wcześniej kopię 'oryginalnego'. I tak:

wynik w timedemo bez grzebania w konfigu(800x600 Medium): 25,7 fps

---------------------------ll--------------------(1024x768 Ultra): 20,4 fps

wynik na nowym konfigu dla 128mb (800x600 Medium): 36,2 fps

Więcej fps chyba już nie wyciągnę na tym moim leniu celeronie.

Zatem warto zmienić konfig, bo różnica jest diametralna. Lepsza płynność i grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w rundzie CENTRAL PROCESSING i niewiem co mam dalej zrobić, otworzyłem już drzwi na kod który zobaczyłem przeglądając pulpit pokazujący wszystkie kamery ,zebrałem wszystko co możliwe i lipa.Łeb mi już pęka od chodzenia po tych samych pomieszczeniach i bujania się tymi windami.Może ktoś mi powie co mam dalej ZROBIĆ,albo chociaż powie gdzie moge dorwać opis do tej gierki?POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qrwa ja sie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ilem :? 3dmark -czysto, ut 2k4 - czysto, warcraft 3 - czysto, nfs underground czysto, Prince of persia - czysto, tylko ten doom 3 :? Wyskakują paski (po losowym czasie) i zwiecha i error: Doom3 wykonal nieprawidłową operację :? ma ktos jeszcze jakies pomysły oprócz tego ze pamięć uszkodzona :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukasrz czy mógłbyś mi podać swój config do gf4ti?

prosze :]

www.tweakpc.cjb.net/doomconfig.zip

Dzięki :)

Jeszcze jedno- widzę, że masz kartę 64MB, ja mam 128- czy coś zmodyfikować w Twoim configu pod kątem mojej karty , czy zostawic tak jak dostałem od Ciebie?

Zaraz robię instalkę i jak już wszystko będzie siur to się zabieram za dooma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)  

Jeszcze jedno- widzę, że masz kartę 64MB, ja mam 128- czy coś zmodyfikować w Twoim configu pod kątem mojej karty , czy zostawic tak jak dostałem od Ciebie?  

Zaraz robię instalkę i jak już wszystko będzie siur to się zabieram za dooma :)

nic nie zmieniaj to jedna cholera ;) w moim konfigu wszystko jest na "maxa" wiec nie ma sensu nic zmieniac.

aha przed wrzuceniem mojego konfiga w grze ustaw 1024x768 Very High i opcje advanced na YES -wszystkie oprocz AA a później wrzuc moj konfig :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<font color="#FF0000">[ciach!]</font> ja sie wmordejeża :? 3dmark -czysto, ut 2k4 - czysto, warcraft 3 - czysto, nfs underground czysto, Prince of persia - czysto, tylko ten doom 3 :? Wyskakują paski (po losowym czasie) i zwiecha i error: Doom3 wykonal nieprawidłową operację :? ma ktos jeszcze jakies pomysły oprócz tego ze pamięć uszkodzona :?

A czytales moj post wyzej ? =/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, konfig dla karty 256MB zasuwa na karcie 64MB? Bo mam taką samą i się zastanawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne, czym różnią się te configi dla poszczególnych kart, to wielkość tekstur. Konfig dla karty 256MB (można przyjąć w domyśle, że mocnej, pomijam jakieś dziwne wynalazki) ma "wycięte" cienie!!!

To chyba jakaś paranoja... No i brak doublevision tez lekko zenujacy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, konfig dla karty 256MB zasuwa na karcie 64MB? Bo mam taką samą i się zastanawiam...

Czemu niby ma nie zasówać, przecież istnieje jeszcze zwykły RAM który też używany jest do renderowania grafy, więc naprawdę nie wiem czemu ID zabrania nam podziwiania pięknej grafiki na kartach 64MB :? Fakt po samym tylko przestawieniu rozdzielczości tekstur wydajność spada ale te 2fpsy mogę poświęcić dla o niebo lepszej grafiki.

W tych konfigach z w.w. stronki powyłanczana jest kupa efektów np. cieni, falowania gorącego powietrza załamań w szybach, łusek, "dziur" po pociskach, filtrowania tekstur (to ostatnie można nieco zkompensować zmieniając lodbias z 0 na -1 co jak dla mnie daje lepsze efekty niż filtrowanie linearne)

Jak chcesz mogę walnąć konfig z poprawkami, ale lepiej jak się sam tym zajmiesz może odkryjesz jeszcze coś ciekawego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, że jeśli nie starcza RAMu na karice to:

1. doczytanie z twardego dysku - czas dostępu+zużycie procesora+niski transfer

2. prędkość RAMu - u mnie 340 MHz vs. 607 MHz Radeona...

W sumie mi to zjadło 2 (DWiE) klatki na sekundę w timedemo, a po paru poprawkach w reszcie konfigu można to spokojnie skompensować, zresztą od czego jest kompresja tekstur. To co standardowo serwuje posiadaczom 64MB kart ID jest poniżej wszelkiej krytyki takie tekstury były w pierwszym Unrealu i nikt mi nie wmówi że lepszych się nie da. FarCry jakoś mi chodził z teksturami na high i wyglądał genialnie, a drobne zaciachy są spowodowane nie zawysoką ilością zwykłego ramu na płycie, niestety nastają czasy gdzie 1GB jest niezbędne do konfortowego grania, a skąd to wiem? Doomisko zrzera standartowo 500MB ramu (wg menadżera zadań), co jest szczegulnie denerwujące przy wychodzeniu do windowsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seta r_brightness "1.25"

seta image_downSizeLimit "1024"

seta image_downSizeBumpLimit "1024"

seta image_downSizeSpecularLimit "256"

seta image_useCache "1"

seta image_cacheMegs "96"

seta image_cacheMinK "2048"

seta image_anisotropy "1"

seta image_lodbias "-1"

seta image_filter "GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST"

seta com_machineSpec "3"

1. Odpalamy dooma ustawiamy w zakładce system na medium(dla 512MB RAM) lub high(>512MB RAM) oraz wszystkie zakładki oprócz multisamples i synchro (choć to wg. upodobań) na on, wychodzimy z dooma.

2. Powyższy tekst wklejamy do notatnika, zapisujemy plik jako "autoexec.cfg" w katalogu base dooma trzeciego i tyle :wink:

O powodzeniu operacji zawiadamia samoistne przestawienie się z medium lub high na ultra :D

Konfig nie wycina żadnych efektów z gry

Jeśli wcześniej namieszało się w konfigu to lepiej go wywalić w cholerę, i odpalić dooma który stworzy nowy, czysty.

Zaznaczam iż wcale nie twierdzę że powyższy konfig to 100% moja robota, jest on oparty na kilku które już pojawiły się już na tym forum, oraz z w.w. stronki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seta r_brightness "1.25"

seta image_downSizeLimit "1024"

seta image_downSizeBumpLimit "1024"

seta image_downSizeSpecularLimit "256"

seta image_useCache "1"

seta image_cacheMegs "96"

seta image_cacheMinK "2048"

seta image_anisotropy "1"

seta image_lodbias "-1"

seta image_filter "GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST"

seta m_strafeSmooth "4"

seta m_smooth "7"

seta m_strafeScale "6.25"

seta m_yaw "0.022"

seta m_pitch "0.022"

seta sensitivity "9.285714"

seta com_machineSpec "3"

1. Odpalamy dooma ustawiamy w zakładce system na medium(dla 512MB RAM) lub high(>512MB RAM) oraz wszystkie zakładki oprócz multisamples i synchro (choć to wg. upodobań) na on, wychodzimy z dooma.

2. Powyższy tekst wklejamy do notatnika, zapisujemy plik jako "autoexec.cfg" w katalogu base dooma trzeciego i tyle :wink:  

O powodzeniu operacji zawiadamia samoistne przestawienie się z medium lub high na ultra :D  

Konfig nie wycina żadnych efektów z gry

Jeśli wcześniej namieszało się w konfigu to lepiej go wywalić w cholerę, i odpalić dooma który stworzy nowy, czysty.

Zaznaczam iż wcale nie twierdzę że powyższy konfig to 100% moja robota, jest on oparty na kilku które już pojawiły się już na tym forum, oraz z w.w. stronki.

Na tym konfigu nawet by mi gra nie ruszyla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, to część się chyba nie odnosi do grafy, tak?

UUpsss chyba wkleiłem część jakiś śmieci chyba obsługa myszy :oops: choć ustawienie smootha na maxa też poprawia płynność, a precyzyjne sterowanie wcale nie jest w tej grze potrzebne

Na tym konfigu nawet by mi gra nie ruszyla :)

A to niby dlaczego, przecież GF4ti wcale nie jest wolniejszy od r9500, tyle że nie zobaczysz załamań w szkle i tym podobnych pierół z pakietu DX9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Mój sprzęt Athlon 1900+,dual 768ddr,radek 9800 ...

Złośliwe pytanie :wink: : jak zrobiłeś duala na 768MB ??? Chyba że chodzi o taktowanie :twisted:
A co za problem wsadzić dwie kości 512mb i 256mb? Albo Trzy kości po 256mb każda? Twoje złośliwe pytanie jest głupie ;].
Nie da rady zrobic duala na 3 kosciach 256 mb czy jednej 512 i jednej 256.

Do duala potrzeba takiej samej iloscinajlepeij identycznego ramu na kontroler.Czyli jak masz juz np 2x256 mb to zebuy nadal mie cdula trzeba dolozyc 512 mb i kosci wlozyc tak zeby 2x256 bylo na jednym kontrolerze a 512 na drugim

.Takze pytanie wcale nie bylo złośliwe

Proste że da ja miałem tyż 256 i 512 i robi duala chyba że masz nForca 1

na tym polega przwaga nForca 2 nad 1 zę nie musisz mieć identycznych kości.

Układ w którym mi dual zle chodził to 512 i 128 miałem częste zwiechy, lecz mogła to być wina 128 bo to dość stara kość była (czytaj wolna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem polega na tym, że jeśli nie starcza RAMu na karice to:

1. doczytanie z twardego dysku - czas dostępu+zużycie procesora+niski transfer

2. prędkość RAMu - u mnie 340 MHz vs. 607 MHz Radeona...

możesz mieć i 100000 mhz ale po drodze masz AGP z transferem ok 1Giga na x4 i ok 2 giga na x8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi