Skocz do zawartości
Dniowiec

Nowy Celeron 2,4 PRESCOTT czy Athlon 2,4??

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Mam wielki problem!.Jutro ide do sklepu po kompa i dzisiaj byłem wstępnie omówić szczegóły a koleś mi wyskakuje i poleca celerona prescota2,4 argumentując że bije o głowę Antka w nowych testach, i tu pojawia się problem co wybrać?

Athlona2,4 na Abicie NF7nForce2(na którego byłem nastawiony)

czy

Celerona2,4Prescott na Microstar 865PE Neo

test do jakiego dotarłem http://www.x86-secret.com/articles/cpu/cel...09/cel009-4.htm (niestety występuje w nim tylko rodzina INTELA)

Zaznaczam ze lubię sobie pograć :)

Co wybrać?,Które leprze?Jest to ważne dla mnie i proszę o odpowiedzi doświadczonych forumowiczów

Jeżeli istnieje taki temat na forum to sory ale nie dotarłem do niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wybrać ! -->

Athlon 2500 + Barton śmiga jako 3200+ i do tego abit nf7 i każdego celka bije łeb !!!!!!!!!! i tańszy i lepszy ten celeron to pewnie celeron d nic specjalnego - słabo się kręci i w grach wymięka jedyne co to mp3 będzie ci sekunde szybciej kodował - koleś chce po prostu zarobić i wepchać ci "nowość" nie bierz tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Celeron jest z nowej serii Intel Celeron D 256 KB L2...

Nigdy nie miałem do czynienia z Intelem ale z tego co czytalem podobno te procesory super się kręcą a wydajnościowo porównując do tego Athlona może być podobnie....

IMHO Celeron 2,4 Ghz na Prescott'ie :)

W tym teście co podałes widac wyrażna róznice wydajnosci pomiedzy tą 2,4 Prescott a 2,4 Northwood.....

Nie znalazłem narazie info o tej twojej Plycie [mam info o 865PE Neo 2]......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy te procesory słabo sie kręca tak jak mówi to yakumo0...... :/ większosc opini sugeruje inaczej...

A co do tego Anthona 2500+ Barton to jrśli byłoby Cie na niego stać to sikaj na tego Celerona... ;)

UPDATE: Na str. www.benchmark.pl masz test Celerona D z Pentium 4 i AMD Athlon 2800+ [barton] :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartek - celek się strasznie grzeje i przez to utrudnia overclocking na boxowym coolerze kumpel ma 64 do 67 stopni a mój bartek podkręcony ma 45 stopni w stresie a i bartek ma 512 cache l2 a celek tylko 256

raczej narazie bez overclockingu bo mało się znam na tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiedz wzięta z recenzji z benchmark.pl

[...] Potencjał tego procesora jest bardzo duży - przy chłodzeniu analogicznym do tego, jakie trzeba zastosować na podkręcanego Athlona 2.0 GHz, z Celerona można wycisnąć około 3.8 GHz.

[..]

Grzeje sie doisć ale to nie przeszkadza w overclokingu tego proca...

UPDATE: jesli bez overclokingu to Bartek 2800+ [z tej recenzji] jest wydajniejszy ale overkloking to nic trudnego... ;)

Tam zmienili tylko FSB + Vcore i juz było 3,5 Ghz :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wogóle czemu athlon 2400 ?, jak już kupujesz nowego antka i ma sz mniej kasy to Throrton 2000+ albo gdy masz nieco więcej to barton 2500+, prawda jest taka, że tego 2400 nie opłaca się, dla przykłądu podam że mam Thortona przerobionego na bartona i podkręconego na 2.55 Ghz co, że tak powiem nei każdy bartek potrafi, a w dodtaku dałem za niego 10 miechów temu 290 zeta :)

A co do tego nowego Celerona to sie nie wypowiadam, bo nie miałem z nim kontaktu, wiem tlyko tyle że stare są nic nie warte

Aha do tego procka (thorton 2000+) zakup abita nf7-sl i to będzie chyba najlepszy zestaw za rosądną cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh ,,, może asus'a na kt880 ?? -> TEST i sklep -> 397zł - na pewno jest lepszy od gb na nf2,

poszukaj więcej info o nowym celafonie, nieźle latają te procki,, jeśli nie zamierzasz kręcić pomyśl o innym konfigu tj. płytka kt600 za ~290zł i bartek ~2800+ - bedzie to szybsze niz 2500+ na plytce za 400zł a mozłiwości rozbudowy są jednakowe :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie te testy jakieś dziwne wydają :roll: Przecież Celeron stworzony został na potrzeby niżeszego segmentu rynku. Stał się uboższą wersją P4. No więc jak to możliwe, by miał on wydajność porównywalną z P4 o tym samym taktowaniu, a żeby po podkręceniu bił P4 2,8 GHz 800 Mhz HT 8O Według mnie jest to troszke bez sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie te testy jakieś dziwne wydają :roll:  Przecież Celeron stworzony został na potrzeby niżeszego segmentu rynku. Stał się uboższą wersją P4. No więc jak to możliwe, by miał on wydajność porównywalną z P4 o tym samym taktowaniu, a żeby po podkręceniu bił P4 2,8 GHz 800 Mhz HT 8O Według mnie jest to troszke bez sensu...

Heh, wystarczy odpowiednio dobrać testy, wybierając takie, których wynik jest zależny od częstotliwości a nie od cache. Ja proponuję zajrzeć do testu: http://www6.tomshardware.com/cpu/20040728/...sempron-01.html. Sempron 2800 na SocketA to praktycznie ten sam procesor co Thorton 2400+ (ta sama częstotliwość, ta sama ilość cache). Pod ww. adresem jest porównanie tego procka z Celeronem D 335 (2.8GHz). Celeron wygrywa tylko w kompresji divx i części benchmarków syntetycznych.

Współczuję tym, którzy wybiorą Celka D 2.8 zamiast Antka 2400+ . No chyba, że jedyne, co robią to ripują DVD do divx i zachwycają się wynikami Sandry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie te testy jakieś dziwne wydają :roll:  Przecież Celeron stworzony został na potrzeby niżeszego segmentu rynku. Stał się uboższą wersją P4. No więc jak to możliwe, by miał on wydajność porównywalną z P4 o tym samym taktowaniu, a żeby po podkręceniu bił P4 2,8 GHz 800 Mhz HT 8O Według mnie jest to troszke bez sensu...

Heh, wystarczy odpowiednio dobrać testy, wybierając takie, których wynik jest zależny od częstotliwości a nie od cache. Ja proponuję zajrzeć do testu: http://www6.tomshardware.com/cpu/20040728/...sempron-01.html. Sempron 2800 na SocketA to praktycznie ten sam procesor co Thorton 2400+ (ta sama częstotliwość, ta sama ilość cache). Pod ww. adresem jest porównanie tego procka z Celeronem D 335 (2.8GHz). Celeron wygrywa tylko w kompresji divx i części benchmarków syntetycznych.

Współczuję tym, którzy wybiorą Celka D 2.8 zamiast Antka 2400+ . No chyba, że jedyne, co robią to ripują DVD do divx i zachwycają się wynikami Sandry.

true true,, przeczytajcie to 2x ludzie z ciągotkami do celafonów ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam jestem za abitem NF7 - 300zł i ma wszystko co potrzemne do wydajnej pracy i ostrego O/C

Tez ją moge polecić :) Sam taką mam i jest świetna, do podkręcania wręcz idealna :) Ja podkręciłem swój procesor do 2,5 GHz, ale na pewno można więcej, tylko porzeba troszke chłodu :D A to że trafił mi się felerny egzemplarz z problemowym portem myszy to pewnie tylko odosobniony przypadek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmm ...... przecież ten celeron jest chyba niewiele droższy niz barton 2500+ .... ja ostatnio zamawiałem dla kolegi AXP 2500+ w necie za 395 PLN (versia na 1,45V) .... normalne Bartony są w innym sklepie po 325 PLN a celeron 2400D kosztuje ok. 315 zł ... przecież to dosłownie 3 piwka różnicy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi