Skocz do zawartości
Dr.Crash

Problem z Radkiem 9700!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Otóż chyba mam pecha. Tak się składa iż zakupiłem w końcu Radka 9700, i niestety chyba wtopiłem. O co chodzi. Na początek 3dMark2001. Nie wiem czy to jest to, ale wynik średni (robiłem pomiar 3 razy) wynosi u mnie 11970. Ale o co chodzi. Po pierwsze: mam jakieś dziwne zaburzenia kolorów. Jak powinien być czerwony, to jest różowy itp. Po drugie: jak odpalę jaką kolwiek grę 3d, to obraz mam mocno spikselowany. O co tu chodzi? Czy to może być wina karty? Czy konflikt mobo z grafą? Proszę o sugestie? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupiłem Gigabye 8500 i miałem te same odczucia. Pierwszy test 3DMark i wynik ok.4500 pkt. Obraz na monitorze skopany , problemy z odświeżaniem (nie do końca rozwiązane). Po wypróbowaniu kilkunastu wersji sterowników (od ATI i Gigabyte) doszedłem w koncu do ok. 9500pkt.

Wcześniej próbowałem wymuszać lepsze odświerzanie na montorze PowerStripem. Odświeżanie się poprawiło ale wszelkie wyniki w 3DMark padały na łeb.Jeżeli masz jakieś programiki tego typu to zdeinstaluj i poszukaj odpowiednich sterów. Teraz jade na strach polecanych przez MadOnion i jest OK.Niestety ATI to nie jest NVidia gdzie wystarczy przy instalacji zrobić next , next i po kłopocie.Także ustawienie w DX wymuszonego odświeżania w DirectDraw powoduje w ATI radykalny spadek wydajności (w GeForce tego nie zauważyłem). Kto jest producentem karty ATI czy jest to klon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o sterowniki, to zainstalowałem te, które były z dołączoną płytką. Ale co ciekawe, im bardziej podkręcam fsb tym wyniki w 3dMarku maleją. Moim zdaniem powinno być chyba odwrotnie, co nie? Mierzyłem temp. cora grafy, to wynosi 54 stopnie, a pamięci 52. Czyli chyba w normie. Według mnie, to wygląda tak jakby pamięci na karcie miały zwarcie. Chociaż jak oglądałem, to gołym okiem nic nie widać. Sam już nie wiem. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zamierzam sobie kupić tego Radeona 9700 z wiązku z tym mam pare pytań.Jakie pamięci ma ten radeon9700 i czy dobrze sie kręci ?

A jeszcze jedno czy jakoś obrazu 2d jest dobra ??Myśle czy kupic tego his`a czy poczekac na gigabyte albo herculesa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli czekać to na Gigabyte'a, a od Herculesa trzymać się z daleka! Gigabyte ma potężny radiator na chipie i radiatory na pamięciach, a Hercules, ma tandetny radiatorek na chipsecie (taki sam jak ma Gaiward) tyle, że złoty i wygląda łudząco podobnie do Titanowego coolera na chipset. Podejrzane. Mimo to, jeżeli karta ma 52 stopnie na chipie to ten mini ORB sobie z chłodzeniem nie poradzi, że już o pamięciach nie wspomne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Otóż chyba mam pecha. Tak się składa iż zakupiłem w końcu Radka 9700, i niestety chyba wtopiłem. O co chodzi. Na początek 3dMark2001. Nie wiem czy to jest to, ale wynik średni (robiłem pomiar 3 razy) wynosi u mnie 11970. Ale o co chodzi. Po pierwsze: mam jakieś dziwne zaburzenia kolorów. Jak powinien być czerwony, to jest różowy itp. Po drugie: jak odpalę jaką kolwiek grę 3d, to obraz mam mocno spikselowany. O co tu chodzi? Czy to może być wina karty? Czy konflikt mobo z grafą? Proszę o sugestie? :?

Ten Rad 9700 jest built by ATI, czy jakiejś innej firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

A co ze starym R8500 zrobiles??? Nie kcesz sprzedac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

A co ze starym R8500 zrobiles??? Nie kcesz sprzedac?

Ten stary a i owszem, będę chciał sprzedać. Tylko jak się uporam z tą kartą. Bo jak na razie to same szopki są i nie wiem co jest grane. Sprawdze jeszcze na nowych sterownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dr. Crash- istnieja narazie 4 rodzaje biosow do tego radka: 1.01, 1.01, 1.02 i 1.03 wez ich poszukaj i poprobuj...

Dzięki. Jakieś stery udało mi się znaleźć. I problemy się skończyły. Karta działa jak talala. Rewelka. Tylko dlaczego jak podkręcam fsb to wyniki w 3dmarku maleją? Obserwowałem wzrost temp, ale nic poważnego się nie dzieje. Na fsb 140 temp core wyn. 56 st, mem. 54. Wyn. 3dMark 12148. FSB 145 temp odp. 58/55, wyn 11987, FSB 150 temp odp. 58/56 wyn. 11764. O co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

Tak tylko glupio zapytam podpieles te dodatkowe zasilanie ??

Dołączam się do pytania.

BTW - za ile kupiłeś tego Radeon'a, skąd, jakiej produkcji jest to pudło itd....

Cena tej karty to dokładnie 183 funty. Jak by nie patrzeć , to się opłaca. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, a teraz garść szczególików z wojaży. pirwszą żeczą którą dokonałem, to zainstalowałem ponownie sterowniki z orginalnej płyty, na te które ściągnąłem. co się okazało, przy próbie nadpisania, zachował sobie pewne pliki z tych nowych. Co to dało? wynik w 3dmark podskoczył do 12974 (pomiar robiony trzy krotnie, jest to średnia). karta jeszcze nie kręcona. działam dalej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...