Skocz do zawartości
avarthon

Nowe BIOS'y do EPoX'a

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie oficjalnej EPoX'a pojawiły się nowe biosy:

http://www.epox.nl/english/support/bios/socketa.htm

BIOS Date: 07/29/2004

Fixes:

1) Patch Kingmax DIMM (MPWC22D-38KT3R-FBA) compatibility issue

2) Add show K7 Sempron CPU infrmation on POST screen

3) Patched some online game networking will be disconnected after running about 30 minites

4) Solved PCI/AGP slot usage status reporting error on DMI

5) Solved coding error UDMA3 should be ATA66 not ATA44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale ja pisze o stronie oficjalnej i oficjalnym (nie beta) biosie, ktory to od dzis jest dostepny na stronie producenta.

pozdro.

No tak się złożyło, że biosy które wkleiłem były de facto oficjalnymi :)

Wpierw poleciały na forum jako beta, by po kilku dniach pojawić się jako stable (dla przykładu suma md5 biosu beta dla 8rda+ jest ta sama co do oficjalnego - datowane też są na ten sam dzień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Was. Wgrałem ten bios magic biosem i przy pytaniu o clear cmos wybralem TAK (standartowo zaznaczona opcja). Po zrestartowaniu kompa miałem komunikat - nie pamiętam jakiej treści. Dałem F1 (to continue). Zaniepokojony zrobiłem restart i tym razem kominukat mniej więcej takiej treści: Bios has been change or JCPK(?)[...] Please re-enter CPU CMOS Settings and save changes before quit.

Wszedłem do Setup i nie zmieniając nic, zrobiłem save & quit. Po ponownym uruchomieniu na ułamek sekundy pojawił się komunikat na czerwonym tle i komputer uruchomił się bez żadnych komunikatów. Rozumiem, że komunikat o CPU CMOS Settings był zwiazany z tym, że 'wyczysciłem' cmos. Czy dobrze zrobiłem wybierając tą opcję? Było to niezbędne ? Czy poprostu gdybym zostawil cmos to bios wystartowałby na starych ustawieniach ? Czy nie myślicie, że z tym biosem komputer uruchamia sie wolniej ? Dodatkowo WinXP chce instalować kontroler audio pomimo sb 5.1 na pokładzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też już go sobie wgrałem. Pierwsze wrażenie było nie pokojące, bo spadła mi przepustowość pamięci read/write. Ku mojemu zdziwieniu, stopniowo z dnia na dzień komp "dochodził do siebie" i przepustowość wróciła do normy. Kolejnym plusem jest nowy firmware do SATA, który rzeczywiście jest szybszy od poprzedniego, szybciej płyta wykrywa dysk i w systemie zauważyłem przyspieszenie pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego 2600+ wykrywa jako 1151 Mhz... Czyżby biosik z błędami ? Do tego pamieć za pierwszym razem @ 166, a teraz zawsze @ 100...

UPDATE: W grach zaliczyłem straszny spadek fpsow, wrocilem do starego biosu - jest normalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego 2600+ wykrywa jako 1151 Mhz... Czyżby biosik z błędami ? Do tego pamieć za pierwszym razem @ 166, a teraz zawsze @ 100...

UPDATE: W grach zaliczyłem straszny spadek fpsow, wrocilem do starego biosu - jest normalnie...

Miałem identycznie i tez wróciłem do starego biosu.Ten nowy bis to jakiś Wypust na siłe bo zrabany jest strasznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tez "seve&exit" pomaga! ale to nie denerwuje ! i mam pytanie czy to pokazuje ci sie od czasu do czasu czy poprostu jest to 1razowy incydent! bo u mnie to 5 razy w miesiacu pewnie sie pojawi ! ale co jest smieszne ze pokazuje inne fsb i ten komunikat! ale jak wejdziesz w bios jest juz 166 a nie sto jak pokazywalo! :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi