Skocz do zawartości
Darius

Już są semprony!

Rekomendowane odpowiedzi

Sempron ruszyl na 9 x 220. Temperatura idle to 53-54*C. W stresie - dochodzilo do 65*C, Zaleznie od napiecia. Niestety, prime sie wywalal. Nawet na napieciu rdzenia 1,75V. RAM ustawilem na auto, wiec pobieral nawet 2,68V.

Stabilny byl na 215MHz. Na napieciu 1,75V.

Zasilacz jeszcze chodzi :-).

Na razie starczy tego oc. Moze wreszcie bym w cos pogral :-D.

Wiadomo, ze jesli chodzi o prime to on lubi dlugo :) , ale nie mam co robic wiec nie bede siedzial 10 godzin przed primem :wink: .

Zasilacz kupie jak sprzedam PIII+plyte+RAM (moze ktos jest chetny?). Na razie i tak mialem wydac max 800 zl, a wydalem ponad to.

Aha: mnoznik oczywiscie zablokowany. :x

Pozdrawiam

StempeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mocno ci sie grzeje ten semp moj duren z chłodzeniem za 35zł jest duzo chłodniejszy

mam pytanko czy bedziesz moze przymiezał sie do mobile moda na dziendobry mnoznik z 9 zmnienił by sie na 11 moze wtedy by coś wiecej wydusił tylko ta temperatura !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam sempa 2600 i na 2200 mhz ma 50*C w prime po 2 godz.

jak narazie paca niezle, ale wiecej nie wycisne bo musze pamieci zmienic bo mam ch..jowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy FSB166MHz, czyli wartosci nominalne dla procka.

3D Mark 2k1SE: 2360!

- Aida32 -

Write: 842 MB/s

Read: 2413 MB/s

- Sandra2003 Std -

[Memory Bandwidth]

RAM Int: 2359 MB/s

RAM Float: 2134 MB/s

[CPU Arithmetic]

ALU: 5447 MIPS

FPU: 2207 MFLOPS

[CPU Multi-Media]

Integer: 8122 it/s

Floating-Point: 8667 it/s

Przy FSB200MHz.

3D Mark 2k1SE: jw

- Aida32 -

RAM Write: 1041 MB/s

RAM Read: 2883 MB/s

- Sandra2003 Std -

[Memory Bandwidth]

RAM Int: 2858 MB/s

RAM Float: 2560 MB/s

[CPU Arithmetic]

ALU: 6609 MIPS

FPU: 2675 MFLOPS

[CPU Multi-Media]

Integer: 9840 it/s

Floating-Point: 10510 it/s

Nie wiem czy to dobre wyniki, ale wydaje mi sie ze nie bardzo.

Najbardziej zalamalem sie przy 3D Marku - dokladnie takie same mialem na PIII (konfig jak w sigu). Co prawda 3D Mark testuje wydajnosc grafy, ale myslalem ze ilosc punktow sie chociaz troche zwiekszy.

Aczkolwiek jak odpalilem na starym konfigu painkillera, to ledwo chodzil na 640*480 (albo 800*600, nie pamietam dobrze - raczej 640...) wszystko na low. Teraz odpalilem na ustawieniach defaultowych (1024*768) i smiga niezle, zwalnia przy duzej ilosci postaci, mgiel itp.

GF2 nie dosc ze 400, to jeszcze nie ma SBA ani FW. BIOSEditorem wlaczylem - ale co z tego, jak EEPROM niefleszowalny... Prawie polowy testow w marku nie robi. Chodzi na AGP 4x. Taktowanie mozna max zwiekszyc o 20 MHz dla obydwu. Jednym slowem: lipa!

@rout: ile wyciagasz w 3D Marku? Widze, ze konfig masz spoko poza tym GF2MX200.

Pozdro

StempeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mocno ci sie grzeje ten semp moj duren z chłodzeniem za 35zł jest duzo chłodniejszy

mam pytanko czy bedziesz moze przymiezał sie do mobile moda na dziendobry mnoznik z 9 zmnienił by sie na 11 moze wtedy by coś wiecej wydusił tylko ta temperatura !

Ano sie grzeje! Ten typ tak ma widocznie. A to niedobrze...

Moze bym sie i przymiezyl ale

1) nie wiem, czy to dziala

2) nigdy tego nie robilem (bez skojarzen! :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, nie piszczie prosze, że "ten typ tak ma" ani że się strasznie grzeje ponieważ grzeje się on tyle samo co tbred, bo to tbred. Nic w nim nie zmienili poza nazwą FSB i PR. Samo FSB nie powodowało by takiego wzrostu temperatury, tylko raczej albo załóżenie coolera, albo sprawy "pastowe" ;) albo czujnik w mobo kłamie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy FSB200MHz.

- Sandra2003 Std -

[Memory Bandwidth]

RAM Int: 2858 MB/s

RAM Float: 2560 MB/s

[CPU Arithmetic]

ALU: 6609 MIPS

FPU: 2675 MFLOPS

[CPU Multi-Media]

Integer: 9840 it/s

Floating-Point: 10510 it/s

Obliczenia arytmetyczne (czyli program patrzy na MHz) sa w normie (chociaz niski wynik 2675 MFLOPS).

Szkoda, ze ten proc ma zblokowany mnoznik. Gdy sie nie ma swietnych pamieci i plyty to ten mnoznik x9 jest do d***

Potwierdzaja to wyniki Multi-media gdzie nawet wysokie FSB nie pomoze.

Ale Sandra to test syntetyczny i nijak sie ma do rzeczywistosci.

Wiec jak sie bedziesz podpieral tym testem to przezyjesz zalamanie nerwowe.

Bardziej mnie interesuja wyniki w grach i markach ale z porzadniejsza grafa.

Masz mozliwosc pozyczenia grafy chociaz gf3 albo jakiegos radoslawa R8500 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, nie piszczie prosze, że "ten typ tak ma" ani że się strasznie grzeje ponieważ grzeje się on tyle samo co tbred, bo to tbred. Nic w nim nie zmienili poza nazwą FSB i PR. Samo FSB nie powodowało by takiego wzrostu temperatury, tylko raczej albo załóżenie coolera, albo sprawy "pastowe" ;) albo czujnik w mobo kłamie.

W zasadzie to moj pierwszy procek AMD na wlasnosc, poza K6-2 kiedys dawno, dawno temu :-).

Chlodzenie to Spire Falcon Rock II - moze niezbyt, ale zawsze. Na razie zalozylem bez zadnej pasty - tylko ta, co byla na stopce radiatora. Mysle jednak, ze chyba trzeba toto cholerstwo zmyc i potraktowac procek pasta ze srebrem. Moze pomoze - mam hope...

Jesli chodzi o czujnik - z tego co czytalem, epoxowe czujniki raczej chyba nie zawyzaja. Czujnik podgialem do gory tak, ze dotyka spodu procka.

@Kaeres Nie przywiazuje duzej wagi do tych testow. Ja wiem jak komputer teraz pracuje. A pracuje bardzo bardzo szybko - zwlaszcza w porownaniu z PIII. Winda startuje szybciutko, aplikacje sa gotowe do uzycia zaraz praktycznie po kliknieciu itp. W grach tez o niebo lepiej.

Jedynie 3D Mark mnie zmartwil - spodziewalem sie wiecej po zmianie platformy. Ale jak widac waskim gardlem jest teraz grafa - wyniki sa takie same przy FSB166 i 200 procka.

Moge jedynie pozyczyc FX5200 - jesli pozycze, zapodam wyniki z marka.

Pozdro

StempeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zalozylem bez zadnej pasty - tylko ta, co byla na stopce radiatora. Mysle jednak, ze chyba trzeba toto cholerstwo zmyc i potraktowac procek pasta ze srebrem. Moze pomoze - mam hope...

Czyli już mamy winowajce :D zedrzyj to goowno i dać jakąś porządną paste i temp. wrócą do normy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba musze wylaczyc net bo coraz wiecej dylematów :D... chciałem sobie kupic kompa z abitem nf7 , mobilnym bartkiem 2500+ i oczywiscie to wszystko wykręcic...jednak przed chwila przeczytałem test na benchamrku sempronów i sie baaaardzo mocno zastanawiam nad Sempronem 3100 na jakiejs plycie 754(pewnie abit bo jakos im ufam)... z tym ze cena takiego zestawu bedzie pewnie o jakies 200-300 zeta wieksza... kompa uzywam w zasadzie glownie do gier i przy karcie GF 6800 i takim rrocku wydajność moze byc przytłaczajaca :D... drugim plusem takiego zakupu jest chyba fakt ze modernizacja za pare lat na AMD64 nie poniesie za soba zmiany mobo... co o tym myslicie... w sumie zmiana bedzie za jakis miesiac-dwa wiec moze do tego czasu bedzie juz wiadomo coś wiecej o tych prockach... cena 600-700 (teraz, moze zmaleje za jakis czas)zeta za tego semprona tez odstrasza tym bardziej ze nie wiele wiecej kosztuja juz 64.... mam nadzieje ze szybko wyjdzie jakie te procesory maja naprawde możliwosci.... konstrukcja 64 wydaje mi sie o wiele trwalsza , procki sa nowoscia wiec narazie nie wiadomo co w nich drzemie , moze z czasem wYjda jakies ciekawe zdolności np w OC ;)...pozdro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowcie ze sie strasznie grzeje bo wszystko jest sprawa umiejetnego chlodzenia . moj byly athlonik tb-a 2000+ na 166x12 i 1.975vchodzil na tanim powietrznym na ktorym mial 45st w stresie a u innych ten sam bez krecenia i 55st albo nawet 60. w tym procu problemem jest mniejsza powierzchnia rdzenia i tego co do niego przylozysz.jak wrzucisz kawalek miedzi i ceramiqa to gwarantuje ze nie przekroczy 40stki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba musze wylaczyc net bo coraz wiecej dylematów :D... chciałem sobie kupic kompa z abitem nf7 , mobilnym bartkiem 2500+ i oczywiscie to wszystko  wykręcic...jednak przed chwila przeczytałem test na benchamrku sempronów i sie baaaardzo mocno zastanawiam nad Sempronem 3100 na jakiejs plycie 754(pewnie abit bo jakos im ufam)... z tym ze cena takiego zestawu bedzie pewnie o jakies 200-300 zeta wieksza... kompa uzywam w zasadzie glownie do gier i przy karcie GF 6800 i takim rrocku wydajność moze byc przytłaczajaca :D... drugim plusem takiego zakupu jest chyba fakt ze modernizacja za pare lat na AMD64 nie poniesie za soba zmiany mobo... co o tym myslicie... w sumie zmiana bedzie za jakis miesiac-dwa wiec moze do tego czasu bedzie juz wiadomo coś wiecej o tych prockach... cena 600-700 (teraz, moze zmaleje za jakis czas)zeta za tego semprona tez odstrasza tym bardziej ze nie wiele wiecej kosztuja juz 64.... mam nadzieje ze szybko wyjdzie jakie te procesory maja naprawde możliwosci.... konstrukcja 64 wydaje mi sie o wiele trwalsza , procki sa nowoscia wiec narazie nie wiadomo co w nich drzemie , moze z czasem wYjda jakies ciekawe zdolności np  w OC ;)...pozdro....

Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale Ty chyba stawiasz Semprona 3100+ nad Bartonem 2500+ ? :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stempelek -> rozwaliłeś mnie :D

Byc moze wina zasilki (250W, w manualu plyty glownej zalecaja co najmniej 250W dla samej mobo!).

I ty się jeszcze dziwisz, że więcej nie da rady :D 300W to za mało, a ty tutaj kręcisz z 250W na karku :D Zmieniaj zasiłke i wtedy będziesz mógł coś napisać o "większym" oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ty się jeszcze dziwisz, że więcej nie da rady :D 300W to za mało, a ty tutaj kręcisz z 250W na karku :D Zmieniaj zasiłke i wtedy będziesz mógł coś napisać o "większym" oc

no :-). Wyobras sobie, ze nawet PFC toto nie ma...

No jeszcze kilka dni i bedzie chieftek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze konkret jest chyba roznica jesli chlodzisz proca uzywajac pozadnego bloku a beznadziejnym chlodzeniem ktore ledwo moze sprostac duronkowi 800.proca mozna zupelnie inaczej zakrecic jesli ma w stresie 35st a nie 60 a i ma to wplyw na zywotnosc. pozatym nic odkrywczego jadro jest mniejsze niz w intelach i standardowe jezeli chodzi o athlony i w sumie zalezy bo jesli takowy sempron ma jadro jak proce z seri tb to ma ok 80mm kw a jesli thorton(bo ktos pisal) to 101mm a roznica jak widzisz jest ok 1/4.uwierz ze to czuc zwlaszcza na aluminiowym radiatorku gdzie cieplo trzeba przekazac reszcie chlodzenia.z tego co widac na fotach to raczej te 80mm;/ (mowie o tych na socket A bo inne mnie nie interesuja).w ogole co to za pytanie. nie mam semprona i raczej nie kupie bo watpie zeby pobil wydajnoscia mojego athlonka.a pisze dlatego ze semprony sa rzekomo na jadrze tb a takiego proca mialem dluzszy czas i wiem co to za grzalka przy wysokim napieciu i jakie znaczenie ma temperatura.pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no spoko, dzieki za wyklad - ale sie nie zrozumielismy. Wiem jakie znaczenie ma chlodzenie na procesor, jego mozliwosci co do oc oraz zywotnosc... Wiadomo, ze od alu lepsza jest miedz itd. To wszystko kazdy wie (albo przynajmniej powinien wiedziec).

Chodzilo mi o to:

jak wrzucisz kawalek miedzi i ceramiqa to gwarantuje ze nie przekroczy 40stki

Tu chcialem jakichs konkretow, np. czy zaproponujesz jakas gotowa paste termiczna, czy masz wlasny patent, czy po prostu wrzucasz kawalek drucika cu i kawaleczek plytki ceramicznej ;-).

Zwlaszcza zainteresilo mnie po tym, jak napisales

[...]chodzil na tanim powietrznym na ktorym mial 45st w stresie[...]

Pomyslalem, ze to moze byc dobry patent i dlatego zapytalem o konkrety.

Tak czy inaczej co by to nie bylo, to i tak nie zmieni faktu ze poki co mam goraco w budzie - a to ma tez duze znaczenie. Zwlaszcza ze tak na dobra sprawe to wentyl na procu nie ma za bardzo gdzie odprowadzac goracego powietrza. Ale najpierw zasilka, pozniej buda, a na koncu lepsza grafa - taki jest moj plan :-)).

A sempron w zaden sposob nie jest wydajniejszy od athlona - moim zdaniem trzeba brac pod uwage nominalna czestotliwosc: 1500MHz jest wydajny tak samo jak athlon z takim zegarem (nominalnie). I tyle jesli chodzi o porownanie semp-athlon.

Ja wybieralem miedzy duronem a sempronem. Gdybym mial kase, to bym wzial xp. Gdybym mial wiecej kasy :-), bartka M.

No, to chyba tyle. Mam hope, ze znajdzie sie ktos, kto ma semprona i rozsadna zasilke - wtedy zapodalby "prawdziwy" oc tego proca.

Pozdrawiam

StempeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no :-). Wyobras sobie, ze nawet PFC toto nie ma...

No jeszcze kilka dni i bedzie chieftek.

Dla własnego spokoju to ja bym na twoim miejscu do czasu zmiany na tego chiefteca zmniejszył ten OC. Jak Ci padnie ten 250W to prawdopodobnie pociągnie ze sobą płyte razem z nowiutkim sempronikiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla własnego spokoju to ja bym na twoim miejscu do czasu zmiany na tego chiefteca zmniejszył ten OC. Jak Ci padnie ten 250W to prawdopodobnie pociągnie ze sobą płyte razem z nowiutkim sempronikiem...

Gupi nie jestem - chodzi na nominalnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No juz od bardzo dawna słysze bardzo duzo dobrych rzeczy o bartku 2500+ ale masz racje Kaeres, stawiam semprona 3100+ ponad bartkiem :D...moze to z powodu testów na benchmarku ktory bardzo mnie zaskoczyl wydajnoscia semprona na s754 (oczywiscie nizsze modele dla mnie sa porazka).... wkoncu pokonac celerona d335 podkreconego do 3.5 giga to nie jest chyba byle co... oczywiscie mowie ciagle o WYDAJNOŚCI W GRACH... wlasnie w tym kierunku chce zmodernizowac kompa i ten procek sporo miesza....pozdro....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceramik o ktorym mowilem to nie plytka ceramiczna tylko pasta arctica.chlodzenie na ktorym mial 45stopni to zestaw coolermastera z zielonym wentylatorem i radiatorem z miedzianym rdzeniem calosc za 45zl. wentylator ma obroty do 5tys przy tym jakies 45db(masakra) naszczescie nigdy do tylu nie dojechalem potencjometrem.modelu ci nie podam bo nie pamietam spytaj linoge on tez ma(mial?) takie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie mam Chiefteka, wiec ze spokojem moge krecic. Tylko ze jakos mi nie za bardzo wychodzi... Max stabilne FSB to 215MHz. Pozniej sie prime wywala. Nawet jak daje 1.8V na procek i auto na pamiec. Temp nieco spadla dzieki dodatkowemu wentylowi w zasilce - ale nie o temperature chyba tu chodzi.

Pamieci powinny wytrzymywac powyzej 220MHz, zwlaszcza ze timingi ustawiam przy kreceniu na optimum. Zwiekszalem tez V na NB - nic nie pomaga.

Jak toto cholerstwo zmusic do pracy przy 9 x 223MHz (wtedy ladnie wychodzi 2GHz :-))? Juz nie mam pomyslow.

Jakies sugestie? Bede NAPRAWDE wdzieczny :-) .

Do domu wpadlem tylko na weekend, jutro znowu spadam do Olsztyna. Na razie wiec koniec krecenia.

Pozdrawiam

StempeL .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem to samo tu:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=103...9e36c63#1032708

Dzisiaj kupiłem Semprona 2200+ i cały sprzęt pod niego. Miało być budżetowo, i jest tzn. AsRock K7VT6 (KT 600), HIS R9550, 256 DDR 266mhz itd. Narazie nie mam na nim windowsa, ale proc bootuje na 2070mhz, przy FSB 230 (KT 600 ma blokade PCI/AGP). Podniosłem nieco Vcore - do 1.700 i proc w spoczynku na Pentagramie Q-90 AlCu ma 36 stopni - myśle że jak narazie to nieźle, jutro napisze coś więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem Semprona 2200+ i cały sprzęt pod niego. Miało być budżetowo, i jest tzn. AsRock K7VT6 (KT 600), HIS R9550, 256 DDR 266mhz itd. Narazie nie mam na nim windowsa, ale proc bootuje na 2070mhz, przy FSB 230 (KT 600 ma blokade PCI/AGP). Podniosłem nieco Vcore - do 1.700 i proc w spoczynku na Pentagramie Q-90 AlCu ma 36 stopni - myśle że jak narazie to nieźle, jutro napisze coś więcej

Od kiedy KT600 ma blokade PCI/AGP ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...