Skocz do zawartości
Pretorian

Tania i dobra sieciówka bezprzewodowa ???

Rekomendowane odpowiedzi

witam

potrzebuje 2 sieciówki bezprzewodowe żeby połączyć sie ze swoim kumplem potrzeba mi 2 sieciówek bezprzewodowych bo kabla raczej sie przeprowadzic nie da.mieszkamy kolo siebie w domkach wiec nawet nie ma 50 metrów.Może ktoś z was mógłby coś polecić :roll: :roll: i ewentualnie jaką przepustowość mialaby tak karta.

dzieki :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

potrzebuje 2 sieciówki bezprzewodowe żeby połączyć sie ze swoim kumplem potrzeba mi 2 sieciówek bezprzewodowych bo kabla raczej sie przeprowadzic nie da.mieszkamy kolo siebie w domkach wiec nawet nie ma 50 metrów.Może ktoś z was mógłby coś polecić  :roll:  :roll: i ewentualnie jaką przepustowość mialaby tak karta.

dzieki  :twisted:

Możę jednak spróbować poprowadzic kabel??

w domkach w sciane władowac kołki roporowe , na nich drut stalowy i na to kabel.. koszt takiego czegoś ok 90 PLN a za 2 sieciowki zapłacisz >500 pln (tak mi się wydaje przynajmniej).. Poza tym niektórzy narzekaja na przepustowośc, wydajności stabilnośc połaczeń w przypadku bezprzewodowych sieciówek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możę jednak spróbować poprowadzic kabel??

w domkach w sciane władowac kołki roporowe , na nich drut stalowy i na to kabel.. koszt takiego czegoś ok 90 PLN a za 2 sieciowki zapłacisz >500 pln (tak mi się wydaje przynajmniej).. Poza tym niektórzy narzekaja na przepustowośc, wydajności stabilnośc połaczeń w przypadku bezprzewodowych sieciówek...

Popieram, jeśli to niecałe 50m to spokojnie można zrobić przewieszkę, ja mam takie dwie przewieszki (zrobione jeszcze na koncentryku) i od prawie trzech lat sieć działa niezawodnie.

Obecnie szukam jednak taniego gotowego rozwiązania łącza radiowego na odległość około 1km, nie musi być szybkie - wystarczy 115kb. Mam własny projekt takiego łącza, ale brak jest mi czasu na wykonanie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... Obecnie szukam jednak taniego gotowego rozwiązania łącza radiowego na odległość około 1km, nie musi być szybkie - wystarczy 115kb. Mam własny projekt takiego łącza, ale brak jest mi czasu na wykonanie :(

Masz projekt ?? Tez nad takim czyms myslałem aby obniżyc koszty korzystania z netu. Koles po lini prostej mieszka jakie 1 km (zero drzew, budynków itd) ...

"Taniego gotowego rozwiązania"?? Może napiszesz jak to ma byc.. ciekaw jestem, a nie chce wydawać >1000 PLN na sieciówki, anteny itd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz projekt ?? Tez nad takim czyms myslałem aby obniżyc koszty korzystania z netu. Koles po lini prostej mieszka jakie 1 km (zero drzew, budynków itd) ... 

"Taniego gotowego rozwiązania"?? Może napiszesz jak to ma byc.. ciekaw jestem,  a nie chce wydawać >1000 PLN na sieciówki, anteny itd..

Nie jest to zupełnie gotowy projekt, należałoby zbudować model, przetestować i zapewne udoskonalić. Urządzenie to pracowałoby w paśmie 80MHz (czyli raczej mało legalnie, ale w moim wypadku nikt tego nie będzie sprawdzał) ze względu na dostępność elementów w.cz. O ile ze zbudowaniem i uruchomieniem sterującej części logicznej (cyfrowej) nie miałbym większych problemów, nadajnik także raczej nie byłby kłopotem (gotowy generator 80MHz, klucz na bramce TTL i końcówka mocy), o tyle z częścią odbiorczą miałbym zapewne kłopoty (myślałem o odbiorniku superreakcyjnym, ale nie wiem czy nie będzie zbyt wolny i mało selektywny). Oczywiście nadawanie i odbiór odbywałoby się naprzemienne (half-duplex), a urządzenie podłączone byłoby pod port RS232 (COM). To taki ogólny zarys tego co chciałbym zbudować, oczywiście jeśli mi czas pozwoli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to sobie wymyśliłeś :)

Dobra i tania. Trzeba się zdecydować - albo dobra, albo tania.

Dobra - 11Mb - zapłacisz jak za zboże (ceny od około 149USD netto za wersję USB - Avaya)

Tania - poszukaj używek typu Proxim z przepustowością 1.6Mb.

I zawsze pozostają kwestie prawne - nadawanie jakiegokolwiek sygnału na częstotliwości 2.4 GHz w naszym kraju wymaga pozwolenia :(

A jak się chcesz bawić, to poszukaj w sieci projektu Ronja - wymagać to będzie trochę umiejętności, ale sam pomysł jest rewelacyjny.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I zawsze pozostają kwestie prawne - nadawanie jakiegokolwiek sygnału na częstotliwości 2.4 GHz w naszym kraju wymaga pozwolenia :(

Za 10 minut nie bedzie to prawda - polecam lekture dziennika ustaw z 30 sierpnia - rozporzadzenie M. Pol'a moze zainteresowac Cie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marco ma rację. Zarówno pasmo 2.4 jak i 5 GHz, są już nielicencjonowane - oczywiście do zastosowań WLAN (co polski ustawodawca ujął śmiesznie jako "RLAN").

Nie rozwiązuje to chyba jednak problemu Pretoriana.

Po pierwsze karty IEEE 802.11b (o "a" już nie wspomnę) do tanich raczej nie należą.

A po 2 zgodnie z treścią rozporządzenia nie można stosować anten zewnętrznych o dodatkowym zysku, a max moc nadawania jest ograniczona do 100mW (z tego co pamiętam - musiałbym sprawdzić).

W powyżej opisanej sytuacji (2 budynki w odległości 50m) może to nie wystarczyć. Choć teoretycznie mówi się o zasięgu do ok.200 metrów, to jeśli ściany tych domków są solidne, a nie będzie linii widoku np. od okna do okna - sygnał odbierany może mieć moc niższą niż czułość odbiornika, co uniemożliwi nawiązanie komunikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...