bladder_ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Czy ktos zna miejsce gdzie mozna kupic ktorys z wymienionych wentyli w polsce? (wysylkowo). Przejrzalem chyba 95% polskich sklepow netowych i nic... Moze ma ktos do sprzedania ktorys z tych wentyli lub zna kogos takiego (np. kogos z allego kto moze je sprowadzic). Zdecydowalem sie na ktorys z tych wentyli gdyz dotychczasowe poszukiwania odpowiedniego wentyla na sp97 byly bezowocne. Obecnie jade na papst 12db 80mm, ale to jest kompletna porazka. Tzn. cichy to on jest ale jesli chodzi o wydajnosc to...zreszta kto go mial to na pewno sie przekonal i wie o co mi chodzi. Myslicie, ze jak obnize napiecie ktoregos z tych wentyli (delta/vantec) np. do 5-7V (z nominalnych 12) to wydajnosc znaczaco sie obnizy? No i jak wtedy bedzie z db? Po spowolnieniu powinno juz byc chyba wzglednie? Wogole co Wy na ten temat myslicie? Czy jest sens kupywac delte, albo tego Vanteca i spowalniac go? Mi osobiscie wydaje sie, ze chyba tak bo nawet jezeli po zmniejszeniu napiecia o polowe wydajnosc zmniejszy sie o 50% to i tak pozostanie te 50-60 CFM'ow? Dobrze kombinuje? :D Doradzcie co byscie zrobili na moim miejscu... wiem ze takich pytan na forum bylo juz duzo no ale niestety nadal nie moge sie zdecydowac co zalozyc na mojego Sp97. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladder_ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 wielkie dzieki za pomoc, naprawde jestem niezmiernie wdzieczny, lol chlopaki co jest z wami? pomozcie potrzebujacemu :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 allegro.pl widzialem oba modele o ktore pytasz juz kilka razy, musisz sprawdzac regularnie dzial z wentylami o mas zbardzo duze szanse ze po paru tyg cos sie trafi. (wieksze szanse sa na delte, bo niekotrzy sprzedaja ja z zestawu z sp97 i instaluja cos innego [120mm]) (a vantec z tego co pamietam byl strasznie drogi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Jesli zmniejszysz napiecie o polowe wydajnosc nie zmniejszy sie o polowe :-). Wszystko masz we wzorach... P = U ^ 2 / R, gdzie P to moc (czyli w sumie wydajnosc wiatraczka), U napiecie a R rezystancja (mozemy przyjac ze jest stala). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 w proline jakis czas temu byly delty 92mm. napisz do nich maila to moze sie znajda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...