Skocz do zawartości
tulip

Overclocking: Radeon 9200se

Rekomendowane odpowiedzi

Nijakie tnt. Ale zawsze warto popróbować.

Jeśli to są 5ns (ostatnia lub ostatnie 2 cyfry na pamiątkach) to powinny standardowo chodzić na 200MHz.

Ile pójdą na maxa to nikt nie wie.

Co i jak podkręcać to znajdziesz we wcześniejszych postach i jak już trochę wyciśniesz to napisz jak Ci poszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja założyem na mojej mamy R9200SE wiatrak od proca (z radiatorem (6000RPM))... i z 200/166@300/200... ale w CSS zaczęły sie pojawiac takie róźne śmieci, i musiałem obniżyć GPU do 225/200 ;( Pamięci są 5ns to napewno na ludzie powinny chodzić na 200 nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja założyem na mojej mamy R9200SE wiatrak od proca (z radiatorem (6000RPM))... i z 200/166@300/200... ale w CSS zaczęły sie pojawiac takie róźne śmieci, i musiałem obniżyć GPU do 225/200 ;( Pamięci są 5ns to napewno na ludzie powinny chodzić na 200 nie?

Widzę, że jednak znalazłeś właściwe forum dla swojego problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez zalozylem wiatrak 80x80. I aktualnie ma 285/230. Całkiem niezle, ale zostalo jeszcze kombinowanie z timingami. narazie wyciagam 6800 smarkow, ale zobaczymy co sie da zrobic. CZy ktos wie dlaczego w zakladce timing 1 w ati tray tools nie moge nic zmienic. od razu pokazuja sie arty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tnt to dlatego, że masz słabe pamiątki i nie dają rady przy bardziej wyśrubowanych ustawieniach

Nie każdy tak ma. Ja w pierwszej zakładce zmieniłem cas latency z 3 na 2 i chodzi spoko. Możesz spróbować obniżyć taktownie pamiatek i wtedy może da radę. Wydaje mi się, że zmiana parametrów daje więcej niż te kila megaherzów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra sprobuje dzisiaj zmniejszyc MHz, a czy ktos probowal zminiac ta drugo zakladke. Chcialbym wiedziec jak ona wplywa na wydajnosc? Zauwazylem, ze 3 pierwsz w timing 2 sa chyba najwazniejsz, a im nizej tym mniejszy wplyw na wydajnosc, ale nie jestem pewny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tnt jak tak dalej pójdzie to opatentujesz koło :!:

Najpierw przeczytaj wszystkie poprzednie posty. Zmieniałem już i timingi 1 i timingi 2 i zyskałem na tym sporo (nie napiszę ile i co bo nie przeczytasz poprzednich :wink: i krótki opis co i jak też był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh podkrecać taką karte :), heh nie przypuszczałem iż ktoś się tego podejmnie ale po przeczytaniu topicu spróbowałem się pobawić no i musze przyznać iż na 3dmark 2001 ok 1000 punktów więcej biorąc pod uwage iża cały mój komp po przetaktowaniu karty wypoci ok 5300 to już jest coś choć moje wyniki w porównaniu z niektórymi tutaj to heh kaszka z mleczkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra! Ustawilem timingi tak jak Tulip, ale przyrost nie jest az tak znaczacy ok. 200 markow. A tu chcialem dodac ze podczas moich testow z timingami udalo mi sie wyciagnac 400. Dam wam znac jak uda mi sie dojsc do tego wyniku jeszcze raz. narzie jest 6800 smarkow. Mysle ze uda mi sie przegonic Bobra :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie i Panowie !!! Nadeszła wielkopomna chwila...

Ponieważ mój Radek ze względu na nienajlepszą platformę sprzętową nie mógł pokazać wszystkiego co potrafi to...

...no niestety wybrałem rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Zainstalowałem 3d Marka 2003 :wink:

Wynik na domyślnych ustawieniach to 550 3dM03

Wiem, że dałoby się wycisnąć jeszcze trochę (defrag RAMu przed testami, obniżenie tych zwiększonych timingów-zwiększyłem je maksymalnie bo nie chciało mi się bawić, a to one wpływaja na możliwości OC pamięci).

Nie majstrowałem też przy Timings3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i wrócil wujek mickey :]

kombinowalem jeszcze troche na tym felernym celeronie 2.4[24x100] i poolecial 3.2 dosc stbilnie [ale temp szla w gore] wowczas moj radeonek na pamieciach elixira 6ns polecaial bez artefactoof 200/166@292/223 na 225pamieci juz byly artefacty w testerze[ja nie widzialem nic] a w 3dmarku polecial ... uwaga 5692!!! dodam ze zrobilem formacik + system 98[bo tylko 256 ramu i to taktowanego 266 :[ ]+defragmentacja + stery omegi + czysty komp[tylko 3dmark+oc stuff]

hehe a wczesniej na standartowym taktowaniu i procku 2.4 +winda xp zasmiecona ostro mialem ledwo 3900!!! wiec przyrost to ~1800 3dsmarkoof wniosek ?? dbajcie o swojego staruszka a bedzie mozna wycisnac z niego siodme, osme... a moze i wieksze poty :] pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ponieważ temat mi wymiera podzielę się z Wami pewną refleksją.

Jak zapewne wiecie wynik w 3dM2k1 zależy w dużej mierze od sprzętu. W jak dużej przekonałem się po wynikach tnt. Otóż mamy prawie taki sam sprzęt (Duron 2200, 256 ram Elixir, tylko płyty różne - on MSI, a ja ECS) ale różnimy sie tylko 1 szczegółem (bez skojarzeń świntuchy :wink: Otóż tnt ma 11 x 200 MHz, a ja 15 x 143 lub 147 (to różnica około 50MHz, a nie chce mi się teraz sprawdzać) i ja niestety pozostaję w tyle za jego wynikami bardziej niż wskazują na to ustawienia karty.

Jak widać FSB rulezzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrazy współczucia gilbert.

To nieodżałowana strata dla naszego forum. Ta karta była radością naszego życia. Najpierw niedośwadczona pojawiła się w Twoim kompie. Potem razem pokonywaliście trudy overclockingu zdobywając kolejne doświadczenia. Jednak każdy ma swój czas. Wiernie próbowała dotrzymać Ci kroku w kolejnych wyzwaniach ale tym razem jej wątłe ciało nie uniosło trudów wędrówki (przegrzałeś ją?) lecz nikt z nas nie wie kiedy to nastąpi. Z laminatu powstała, w laminat się obróci. Amen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszytskich! dawno temu opisywalem moje wzmagania z sapphire 9200se! teraz mam otrzymac ponoeniwe ta karte ale przetestuja ja na nowej platformie! zobaczcie podpis.

Sadze ze powinienm troche nadrobic:)

tak wiec niedlugo bede z wami "walczyl" o jak nejlepszy wynik w 3dmarku 2k1:0 lubie takie pojedynki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bueheh ja chyba tez sie bede zegnal z radeonkiem... na standart ustawieniach sa artefakty...

mysle ze sie troche przegrzala jak przeszla chyba z 15 3dmarków na rdzeniu 289/pamieci 214 +agresywne timingi...

ale sie nie martwie... kumpel odemnie kupi za 200zl !!!! :]

czasem sie ciesze ze sa ludzie i parapety...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech. Ludzie po co wy tak męczycie swoje Radeoniki?!

Karta też człowiek i należy jej sie trochę wytchnienia. Ja swoją mam na standardowych (w Windzie nie ma przecież żadnej różnicy) i mam nadzieję jeszcze trochę mi posłuży.

Nie kantuj kolegi bo to się na Tobie zemści. Ktoś kiedyś wykorzysta Twoją niewiedzę i się przejedziesz. Ewentualnie kolega wróci z widłami i zobaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wlanie otrzymalem 9200se HIS na pamieciach vdaty 5ns! wieczorkiem przedstawie juz jakies informacj:) a dodam ze bedzie testowana ta karta na sprzecie z podpisu i jescze dodatkowo dodam 256mb ramu TwinMosa:) czyli w sumie bedzie 3x256 cl 2 3 3 11 mysle ze w 3dmarku 2001 przekrocze granice 6000 punktow. Bynajmniej mam taka nadzije! na starym sprzecie ktory zapewne pamietacie barton 2500@11x196fsb i 2x256mb ramu mialem 5820pkt! zastanawiam sie teraz nad sterami pod 3dmarka 2k1 ale chyba bede lecial na omegach 2.5.67a

do zobaczenia wieczorkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcmax:

Jak zrobisz formata to napewno będzie ponad 6k mi format dał prawie tyle co zamiana cpu z durexa 1,4@1,83(fsb 175) na antka 2,13@2,31(fsb 185) czyli mniej więcej 350 smarków.

Wydaje mi się że na tych ramach co masz teraz bez twinmosa będzie lepszy wynik (jeżeli działają w dualu).

tulip:

Weź powiedz na jakich sterach robisz testy do 3dmarka03? Wiem że niemam szans z niektórymi ale może mi sie uda coś wywalczyć 4-5 miejsce na forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie podalem zadnych wynikow! meczylem sie z zainstalowaniem karty ok 45minut i zrezygnowalem! instalowalem jakies sterowniki sie da i nic kurcze co za uparty model! pewnie myslicie ze nie umiem instalowac! hmm nie sadze gdyz instalowalem juz takie jak i inne karty dlatego mam swoj servis ale ta byla uparta na swieta moze wezem sobie innego HIS'a kurcze! tak sie napalilem a tu nic!

jescze raz najmocniej przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi