Skocz do zawartości
domel.fm

Drukarka atramentowa czy laserek?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupić drukarkę? No i tu jest problem bo niewiem co jest bardziej opłacalne. Drukuje ok 200 str miesięcznie. mam na to ok 1000zł. Interesuje mnie HP LaserJet 1010 lub hp DeskJet 5150. moze jakas inna np Samsung ML-1510. Polećcie mi coś prosze. Zwracam dórzą uwage na pózniejsze urzytkowanie, i nie chce wydawać kroci na tusz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze wklejaj chociaz do Worda tekst, zanim na forum go wyslesz, bo ortografia Twoja razi. Jak dla mnie jest to objaw pewnego braku kultury.

Po drugie zerknij na dane producenta odnosnie wydajnosci przypadajacej na pojemnik tuszu/toner przy danym procencie zaczernienia (innymi slowy trzeba policzyc, ile stron nadrukujesz na jednym tonerze i ile taki toner kosztuje oraz ile bedzie kosztowalo wydrukowanie tej samej liczby stron na drukarce atramentowej). Drukarki laserowe znane sa nie od dzis jako trwalsze i z reguly szybsze niz atramentowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh odpowiedz jest przeciez prosta przy tak duzej ilossci drukowania stron lepszym wyborem jest drukaraka laserowa. 8) 8)

Ja bym się jednak zastanowił nad zdrowotnym wpływem laserówki. jesli to ma być do domu a kompa masz pewnie w pokoju gdzie śpisz to bym się nie zdecydował. Ale to moje zdanie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Korzystanie z drukarki laserowej również nie jest bez znaczenia dla naszego organizmu. W trakcie jej pracy uwalnia się ozon. Jest to niezwykle agresywny gaz drażniący błony śluzowe nosa, oczu i krtani. Przypuszcza się, że jest jednym z silniejszych czynników rakotwórczych. Wprawdzie najnowsze drukarki w dużej mierze odfiltrowują ozon, jednak warto wyłączać drukarki wtedy, gdy się z nich nie korzysta. Eksploatacja starszych drukarek powinna ściśle wiązać się zasadą wietrzenia pomieszczeń w regularnych odstępach czasu. Pod wpływem cyrkulacji świeżego powietrza ozon staje się nieszkodliwy."

Taki ma wpływ.

Sam mam drukarke laserową, ale najnowszy model i naprawde nie szkodzi więcej niż jedzenie ze sklepu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi