Skocz do zawartości
_QczA

Blokowanie cache'u w intelach!?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pewien gostek który zajmuje się serwisowaniem sprzętu powiedział mi że gdy podkręca się intela to po jakimś czasie gdy on pracuje na wyższych ustawieniach blokuje się połowa cache'u!!! Podobno już od pentium 100 jest takie zabezpieczenie żeby w serwisie wiedzieli czy procek był kręcony i jak był to odrzucają gwarancje!!! Jak powiedziałem mu że pierwsze słysze to on mi odpowiedział że o takich sprawach się nie mówi głośno!!! Pompował mnie czy nie??? Sprawdziłbym sam ale niedawno sprzedałem swojego pentium 2 400@496!!! Swoją drogą

spadek wydajność byłby ogromny więc chyba mnie pompował!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pewien gostek który zajmuje się serwisowaniem sprzętu powiedział mi że gdy podkręca się intela to po jakimś czasie gdy on pracuje na wyższych ustawieniach blokuje się połowa cache'u!!! Podobno już od pentium 100 jest takie zabezpieczenie żeby w serwisie wiedzieli czy procek był kręcony i jak był to odrzucają gwarancje!!! Jak powiedziałem mu że pierwsze słysze to on mi odpowiedział że o takich sprawach się nie mówi głośno!!!  Pompował mnie czy nie??? Sprawdziłbym sam ale niedawno sprzedałem swojego pentium 2 400@496!!! Swoją drogą  

spadek wydajność byłby ogromny więc chyba mnie pompował!?

jasne ze cie pompowal ... utrata cache ( np . w amd ... zdurnowacenie athlona , jest wynikiem nie zabezpieszenia ) lecz zwyczajnie przegrzania .. pozatym zobacz .. ilu ludzi ma tutaj kompy i 99% z nich sa krecone .. i jakos poza tymi przegrzaniami , nie ma tematow o braku polow cache , szczegolnie w intelach .. robi cie w jajo i tyle :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUHAHA...

roznica tylko taka, ze intela trodno usmazyc a amd latwo :)

mam na koncie zjaranego durona i palomino ;p a nowe intele ciezko im cos zrobic, trzeba byc naprawde mocny Voltage zapodac albo 'Northwood sudden death syndrome' ;p albo byc naprawde zdolnym :) Z ukladow AMD mam fajne breloczki :D

Nawet EMU10K1 z SB LIVE mam na breloczku :D

BTW : Ktos w Polsce mial moze Northwood SDS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...