Skocz do zawartości
vojt

Tunel wyprowadzający ciepłe powietrze.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie: jak wykonać tunel wyprowadzający ciepłe powietrze z okolic procesora ? Może są dostępne jakieś zestawy ?

Choć sam wolę majsterkowanie (i koszta się liczą) , proszę o ewentualne linki do tematów ze zdjęciami , poradami itp.

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem cos takieg ozrobic z kartonu, wyklejone w srodku szczelnym materialem (sliskim do tego), ale nie zabardzo mi to wyszlo, poniewaz temperatura wcale sie nie obnizylka :P Ale mysle ze winna temu jest konstrukcja karton... kat 90*st.. Wygladalo to tak:

O -- cooler i procesor

x - tunelik

W - dziura z wentylatorkiem pomagajaca wyprowadzanie powietrza :)

O

x

x

x

xxxxxxxxxxxxxxxW

Ten kat duzy chyba tamowal :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zalozymy sie ze tak nie moglem? Pomysl tylko troche... cooler jest prostopadly do bocznej sciany obudowy a nie do tylniej gdzie mam wentylatorki wyciagajace... z kartonu nie da sie zrobic zaokroglania za bardzo. rozumiesz teraZ?

"nie widac zdjec" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu rozwiązał bym to tak:

- pożądek z kablami

- dzuira 120mm w topie budy i tam wentyl wypychający.

- dziura w boku budy na wyskokści proca i tam wentyl nawiewowy. (mozna dać kawałek rurki żeby wiało bezpośrednio na proca)

ciepłe powietrze idzie do góry (jak masz dużo ciepła to wiatrak w zasiłce nie starcza) i dlatego ten wylot w topie. Załóż duzy wentyl i w miare cichy np cristal 120 mm podobno taki jest. wtedy spadną ci temp w całym kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zalozymy sie ze tak nie moglem? Pomysl tylko troche... cooler jest prostopadly do bocznej sciany obudowy a nie do tylniej gdzie mam wentylatorki wyciagajace... z kartonu nie da sie zrobic zaokroglania za bardzo. rozumiesz teraZ?

"nie widac zdjec" :D

trza bylo wyciac dzure w boczku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu rozwiązał bym to tak:  

- pożądek z kablami

- dzuira 120mm w topie budy i tam wentyl wypychający.

- dziura w boku budy na wyskokści proca i tam wentyl nawiewowy. (mozna dać kawałek rurki żeby wiało bezpośrednio na proca)

ciepłe powietrze idzie do góry (jak masz dużo ciepła to wiatrak w zasiłce nie starcza) i dlatego ten wylot w topie. Załóż duzy wentyl i w  miare cichy np cristal 120 mm podobno taki jest. wtedy spadną ci temp w całym kompie.

Porządek z kablami mam, poza tym obudowa BigTower - nad zasiłką wentyl wyciągający.

Na samym dole z przodu wentyl nawiewowy ( tyle że muszę powiekszyć otwór - oryginalnie malutka szczelinka , myślę też o otworze w dnie budy pod prockiem i tam chcę umieścić wentyl)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Moja buda jest wąska i od procka do boku jest pare centymetrów , powinien wystarczyć kawałek rury i dziura w boku. Muszę zastosować dziurę bo wyciszyłem blachy korkiem i aluminium ( i temperatura wzrosła - niestety)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vojt: widze ze mamy takie same budy i podobne coolery ;]

musze cie zasmucic - wywalenioe tego plastiku na dole budy niewiele daje - i tak wciagajacy wentyl nie ma duzo powietrza.... pozatym w tej budzie strasznie ciezko ulozyc kable (zawsze ebdzie waska kicha miedzy napedami a zasilem :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc nie ma się co zastanawiać tylko wytnę dziurę w dnie budy (pod prockiem) i tam umieszczę wentyl wciągający zimne powietrze bezpośrednio na procesor (bez przeszkód w postaci wąskich szczelin). Myślę o takim rozwiązaniu:

Dołączona grafika

A odnośnie zasiłki to faktycznie jest tak wąsko że większa ilość kabli skutecznie zatyka przepływ powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi