Skocz do zawartości
mc_okular

Creative T5400 vs Logitech Z-640

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do zmiany głośników do komputera. W grę wchodzą jedynie 2 firmy Creative i Logitech. Myślę nad wyborem pomiędzy Creative Inspire 5.1 T5400 a Logitech Z-640. Cena w tym przypadku jest bardzo podobna ok. 350PLN.

Proszę o opinię osób posiadających wspomniane zestawy. Bardzo cenne będą spostrzeżenia osób które słyszały oba zestawy.

Subwoofer mocniejszy u Logitecha 26 W a u Creativa 22 W.

Budowa jest w każdym z tych modeli inna ale nie znam się na tyle żeby stwierdzić który jest lepszy.

Zależy mi głównie na głębokim basie i dużej mocy obecnie posiadam creative 4.1 4400 karta Audigy.

Ewentualnie czy opłacałoby się dołożyć trochę i kupić Logitech Z-560 (4.1/THX/400W) z 188 W subwooferem?

Proszę o opinie użytkowników i sugestie co do zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam Creative'a :)

kilka lat temu kupilem Creative CSW FPS1000 i do tej pory

zachowuje sie bardzo, bardzo dobrze.. ale juz nie przy moim

blaszaku, przy ktorym od roku gosci Creative Inspire 5.1 5300

spisuje sie swietnie.. bardzo mily dla ucha bas :)

jesli dorzucic bardzo wysoka jakos wykonania i kilka innych

szczegolow, nic nie pozostaje mi jak polecic Creative'a

a co do logitech'a.. to TAK.. a nawet po trzykroc TAK :) ale..

jesli chodzi o myszki (iFeelMouse.. niezniszczalna od lat),

klawiatury (Internet Navigator), joystick'i (Wingman Force 3D)

glosniki.. design :/ zupelnie mnie nie przekonywuje.. a najwieksza

porazka byla, kiedy zobaczylem/testowalem Z-680 - bu :idea:

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinie

Mam pytanie do SKRYTOBOJCY

Jakiej mocy jest dokładnie ten zestaw na jednych witrynach piszą 25W + 5 x 9W = 70W (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5169) a na innych piszą (http://pclab.pl/art1257.html) pisza : Zestaw ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>e się moc rzeczywista (RMS) 51 W (23,5 W subwoofer i satelity 5,5 W każda).

Ewentualnie czy jestes w stanie powiedzieć jakiej mocy jest wzmacniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

ja przeczytałem chyba juz wszystkie możliwe opinie i testy obu tych modeli

I stwierdzam ze jest pół na pół część osób za Creativem a część za Logitechem

Wypunktuje może co jest za Creativem to co udało mi sie dowiedzieć:

1. Lepsze wykonanie - wykończenie - lepszy wygląd

2. Renoma firmy - faktem jest ze robią dobre karty muzyczne i głośniki a Logitech to raczej od klawiatur i myszek

3. dwudrożne satelity (przednie i centralny)

Logitech

1. Ciekawa budowa subwoofera rozwiązanie nazywa się akustycznym filtrem dolnoprzepustowym. . Choć wygląda jak głośnik, jest tylko tzw. membraną bierną – membraną zawieszoną w koszu typowego głośnika. 20-to centymetrowa membrana poruszana jest przez powietrze znajdujące się za nią, a ono przez normalny już głośnik o niedużej średnicy (10 cm), lecz o dużej amplitudzie.

2 Większa moc subwoofera bo 25 W a nie 22 W jak w przypadku Creative'a

3. sa tańsze bo kosztują ok 299 PLN a Creative ok 340 PLN

Wnioski są następujące:

Trzeba ruszyć tyłek do sklepu kazać sobie podłączyć oba zestawy pod Audigy i najlepiej zapodać muzykę która sie weźmie z domku jakieś wyszukane hiciory i wtedy dokonać wyboru na podstawie tego co sie usłyszy !!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem.

Jednak wybrałem Z-640 i jestem bardzo zadowolony. Dźwięk jest czysty, basik fajny.

A co do tej mocy zestawu to:

- całkowita moc zestawu to 71,2 W RMS.

- sub 25,7 W przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD, częstotliwość 100 Hz

i 19,0 W przy obciążeniu 4-Ohm i 1% THD (całkowite zniekształcenie harmoniczne), częstotliwość 100 Hz,

- satelity 7,3 W i 16,3 W centralny przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD częstotliwość 1 kHz

i 5,6W i 10,3 W centralny przy obciążeniu 4-Ohm i 1% THD częstotliwość 1 kHz

- CAŁKOWITA Moc szczytowa : 140 W przy <10% THD

System THD: lepszy niż0,05% THD przed sprzęgnięciem.

Powyższe dane pochodzą z książeczki dołoczonej do głośników.

Polecam ten zestaw ale zaznaczyć trzeba że do tych głośników trzeba mieć od SB Live w góre. Podłączyłem je do Realteka RLC650 (chyba, ten kodek co jest na nForcie2 400) i dźwięk jakby mógł a nie chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Podepne sie do tematu, mam okazje kupic glosniki Creative Inspire 6.1 6700 za 290zl. Zestaw sklada sie z 6 glosnikow satelitarnych 8W kazdy + subwoofer 22W, calosc wykonana jest z drewna, do tego dolaczony jest przewodowy pilot. Zgodnosc z Dolby Digital, Surround EAX, pasmo przenoszenie 40 - 20.000 Hz i takie tam. Calosc podpieta by bylo do Soundstorma. Wszystko jest nowe i z gwarancja. Powiedzcie mi co myslicie o tym zestawie, czy jest cos lepszego za ta cene? Opinie uzytkownikow posiadajacych ow sprzet mile widziane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyhhhhhhhhhh :(

mieszane uczucia mam :/

wlasnie sobie glosniczki graja...

i powiem to tak: brakuje mi srednich tonow... tego czegos co mialy moje glosniki elektrotehniki (radzieckie jeszcze) grajace na amplitunerze diory :/

no coz moze to bys spowodowane jeszcze zlym ich rozmieszczeniem (dopiero przymierzam sie do wieszania ich na scianie) i zbyt bliskimi odleglosciami od mojej glowy...

bas jest, ale jest on wg mnie zbyt natretny...

poza tym przy ustawieniach korektora na winampie z full sopranami zaczynaja troche trzeszczec przy duzej glosnosci

dochodze wiec do wniosku ze TO NIE SA GLOSNIKI DO SLUCHANIA MUZYKI :( :(

jedyny plus jest taki, ze w grach sprawuja sie znakomicie :)

jak je porozmieszczam i skonfiguruje moja audigy ze wszystkimi korektorami i ustawieniami to moze powiem cos wiecej....

na razie lekko sie zawiodlem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na początku zawsze jest kupa

Po pierwsze włącz w Creative Surround Mixer efekt Drum & bass

do Winampa polecam plugin Enhancer. Wcześniej używałem wow ale wymiękł przy Enhancer.

http://www.winamp.com/plugins/details.php?id=81361

Polecam ustawienie na Party! (with more bass)

Napisz jakie efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

yyyhhhhhhhhhh :(

mieszane uczucia mam :/

wlasnie sobie glosniczki graja...

[cut]

i powiem to tak: brakuje mi srednich tonow... tego czegos co mialy moje glosniki elektrotehniki (radzieckie jeszcze) grajace na amplitunerze diory :

dochodze wiec do wniosku ze TO NIE SA GLOSNIKI DO SLUCHANIA MUZYKI :( :(

jedyny plus jest taki, ze w grach sprawuja sie znakomicie :)

jak je porozmieszczam i skonfiguruje moja audigy ze wszystkimi korektorami i ustawieniami to moze powiem cos wiecej.... 

na razie lekko sie zawiodlem :(

Tak to jest jak się wybiera głośniczki w plastikowych obudowach :) Słyszałem obydwa te egzemplarze - Z640 mam w pracy, T5400 kupiłem swojej słodszej połowie i w życiu nie kupiłbym logitech'ów :D Myszki robią fajne, ale nie głośniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

(...)

- sub 25,7 W przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD, częstotliwość 100 Hz

(...)

wspaniale, po cholere podawac moc przy takim THD ?

Pewnie dlatego, że wynik jednocyfrowy nie przyciąga tak uwagi :) . Dlatego zawsze można poczarować z P.M.P.O (ważne by klient uwierzył w to co pisze - bo w końcu moc jest wyznacznikiem jakości - prawda ? heh :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardziej na temat... Jestem juz kompletnie skołowany... Jedni piszą, że z Z-640 nic się nie równa, inni, że T5400 lepsze...

Chyba jedyna w miarę pewna rzecz, którą znalazłem (większość się zgadza) to to, że Z-640 mają dużo lepszy subwoofer.

Czy można gdzieś w Poznaniu odsłuchać sobie te głośniczki?

Jeden koleś na zachodnim forum polecił zakupic nowe Logitechy X-530, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. Można to gdzieś dostać w Polsce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi