mc_okular Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Witam Przymierzam się do zmiany głośników do komputera. W grę wchodzą jedynie 2 firmy Creative i Logitech. Myślę nad wyborem pomiędzy Creative Inspire 5.1 T5400 a Logitech Z-640. Cena w tym przypadku jest bardzo podobna ok. 350PLN. Proszę o opinię osób posiadających wspomniane zestawy. Bardzo cenne będą spostrzeżenia osób które słyszały oba zestawy. Subwoofer mocniejszy u Logitecha 26 W a u Creativa 22 W. Budowa jest w każdym z tych modeli inna ale nie znam się na tyle żeby stwierdzić który jest lepszy. Zależy mi głównie na głębokim basie i dużej mocy obecnie posiadam creative 4.1 4400 karta Audigy. Ewentualnie czy opłacałoby się dołożyć trochę i kupić Logitech Z-560 (4.1/THX/400W) z 188 W subwooferem? Proszę o opinie użytkowników i sugestie co do zakupu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Ja mam Z640 i jest cacy, basik porzadny, satelity tez OK. Desing Ztek mi sie bardziej podoba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajus Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 polecam Creative'a :) kilka lat temu kupilem Creative CSW FPS1000 i do tej pory zachowuje sie bardzo, bardzo dobrze.. ale juz nie przy moim blaszaku, przy ktorym od roku gosci Creative Inspire 5.1 5300 spisuje sie swietnie.. bardzo mily dla ucha bas :) jesli dorzucic bardzo wysoka jakos wykonania i kilka innych szczegolow, nic nie pozostaje mi jak polecic Creative'a a co do logitech'a.. to TAK.. a nawet po trzykroc TAK :) ale.. jesli chodzi o myszki (iFeelMouse.. niezniszczalna od lat), klawiatury (Internet Navigator), joystick'i (Wingman Force 3D) glosniki.. design :/ zupelnie mnie nie przekonywuje.. a najwieksza porazka byla, kiedy zobaczylem/testowalem Z-680 - bu :idea: pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc_okular Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Dzięki za opinie Mam pytanie do SKRYTOBOJCY Jakiej mocy jest dokładnie ten zestaw na jednych witrynach piszą 25W + 5 x 9W = 70W (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5169) a na innych piszą (http://pclab.pl/art1257.html) pisza : Zestaw ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>e się moc rzeczywista (RMS) 51 W (23,5 W subwoofer i satelity 5,5 W każda). Ewentualnie czy jestes w stanie powiedzieć jakiej mocy jest wzmacniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 ehh mam ten sam dylemat......... co kupic do audigy 1 ?????? logitech z-640 czy creative t5400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinX Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Ja też polecam Logitech 640. Słuchałem oby dwa modele i 640 jakoś lepiej brzmiał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc_okular Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Hej ja przeczytałem chyba juz wszystkie możliwe opinie i testy obu tych modeli I stwierdzam ze jest pół na pół część osób za Creativem a część za Logitechem Wypunktuje może co jest za Creativem to co udało mi sie dowiedzieć: 1. Lepsze wykonanie - wykończenie - lepszy wygląd 2. Renoma firmy - faktem jest ze robią dobre karty muzyczne i głośniki a Logitech to raczej od klawiatur i myszek 3. dwudrożne satelity (przednie i centralny) Logitech 1. Ciekawa budowa subwoofera rozwiązanie nazywa się akustycznym filtrem dolnoprzepustowym. . Choć wygląda jak głośnik, jest tylko tzw. membraną bierną – membraną zawieszoną w koszu typowego głośnika. 20-to centymetrowa membrana poruszana jest przez powietrze znajdujące się za nią, a ono przez normalny już głośnik o niedużej średnicy (10 cm), lecz o dużej amplitudzie. 2 Większa moc subwoofera bo 25 W a nie 22 W jak w przypadku Creative'a 3. sa tańsze bo kosztują ok 299 PLN a Creative ok 340 PLN Wnioski są następujące: Trzeba ruszyć tyłek do sklepu kazać sobie podłączyć oba zestawy pod Audigy i najlepiej zapodać muzykę która sie weźmie z domku jakieś wyszukane hiciory i wtedy dokonać wyboru na podstawie tego co sie usłyszy !!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_Qomi Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 Miałem ten sam problem. Jednak wybrałem Z-640 i jestem bardzo zadowolony. Dźwięk jest czysty, basik fajny. A co do tej mocy zestawu to: - całkowita moc zestawu to 71,2 W RMS. - sub 25,7 W przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD, częstotliwość 100 Hz i 19,0 W przy obciążeniu 4-Ohm i 1% THD (całkowite zniekształcenie harmoniczne), częstotliwość 100 Hz, - satelity 7,3 W i 16,3 W centralny przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD częstotliwość 1 kHz i 5,6W i 10,3 W centralny przy obciążeniu 4-Ohm i 1% THD częstotliwość 1 kHz - CAŁKOWITA Moc szczytowa : 140 W przy <10% THD System THD: lepszy niż0,05% THD przed sprzęgnięciem. Powyższe dane pochodzą z książeczki dołoczonej do głośników. Polecam ten zestaw ale zaznaczyć trzeba że do tych głośników trzeba mieć od SB Live w góre. Podłączyłem je do Realteka RLC650 (chyba, ten kodek co jest na nForcie2 400) i dźwięk jakby mógł a nie chciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc_okular Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 czy mogłby mi ktoś podać dokładne wymiary subwoofera Logitechów Z-640 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 23x23x23 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 oki ja zamowilem logitecha z-640 ;P :P zobaczymy jak przyjdzie..... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc_okular Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 hej Oteek jak juz kupisz głośnikiczki to je porządnie przetestuj i napisz jakie wrażenia PozDro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Było! Sam juz dawno taki topik załozyłem :twisted: Creative Inspire T5400 5.1 vs. Logitech Z-640 5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Hej! Podepne sie do tematu, mam okazje kupic glosniki Creative Inspire 6.1 6700 za 290zl. Zestaw sklada sie z 6 glosnikow satelitarnych 8W kazdy + subwoofer 22W, calosc wykonana jest z drewna, do tego dolaczony jest przewodowy pilot. Zgodnosc z Dolby Digital, Surround EAX, pasmo przenoszenie 40 - 20.000 Hz i takie tam. Calosc podpieta by bylo do Soundstorma. Wszystko jest nowe i z gwarancja. Powiedzcie mi co myslicie o tym zestawie, czy jest cos lepszego za ta cene? Opinie uzytkownikow posiadajacych ow sprzet mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 yyyhhhhhhhhhh :( mieszane uczucia mam :/ wlasnie sobie glosniczki graja... i powiem to tak: brakuje mi srednich tonow... tego czegos co mialy moje glosniki elektrotehniki (radzieckie jeszcze) grajace na amplitunerze diory :/ no coz moze to bys spowodowane jeszcze zlym ich rozmieszczeniem (dopiero przymierzam sie do wieszania ich na scianie) i zbyt bliskimi odleglosciami od mojej glowy... bas jest, ale jest on wg mnie zbyt natretny... poza tym przy ustawieniach korektora na winampie z full sopranami zaczynaja troche trzeszczec przy duzej glosnosci dochodze wiec do wniosku ze TO NIE SA GLOSNIKI DO SLUCHANIA MUZYKI :( :( jedyny plus jest taki, ze w grach sprawuja sie znakomicie :) jak je porozmieszczam i skonfiguruje moja audigy ze wszystkimi korektorami i ustawieniami to moze powiem cos wiecej.... na razie lekko sie zawiodlem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 ja mam w equalizerq wysokie tony na +10% w Audigy :) PS masz moda Audigy na Audigy2 ? duzo daje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oteek Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 yyyyy a jak takiego moda zrobic ?? :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 musisz poznać te głośniczki, tak jak pisał poprzednik - sopran w górę, bas w dół, dodatkowo włącz jakiś efekt, najlepiej rock, ja też miałem na początku problemy z ustawieniem optymalnego dźwięku, ale teraz jest git 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc_okular Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 na początku zawsze jest kupa Po pierwsze włącz w Creative Surround Mixer efekt Drum & bass do Winampa polecam plugin Enhancer. Wcześniej używałem wow ale wymiękł przy Enhancer. http://www.winamp.com/plugins/details.php?id=81361 Polecam ustawienie na Party! (with more bass) Napisz jakie efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Winamp SUX odkad zainstalowalem Foobaroo2000 nigdy nie wroce do winampa :) Jakosc dzwieku nie porownywalna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emes Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Cytat Winamp SUX odkad zainstalowalem Foobaroo2000 nigdy nie wroce do winampa :) Jakosc dzwieku nie porownywalna :) ech ciagle te same urojenia ... http://www.foobar2000.org/FAQ.html#FAQ_o7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shake Opublikowano 15 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2004 Cytat yyyhhhhhhhhhh :( mieszane uczucia mam :/ wlasnie sobie glosniczki graja... [cut] i powiem to tak: brakuje mi srednich tonow... tego czegos co mialy moje glosniki elektrotehniki (radzieckie jeszcze) grajace na amplitunerze diory : dochodze wiec do wniosku ze TO NIE SA GLOSNIKI DO SLUCHANIA MUZYKI :( :( jedyny plus jest taki, ze w grach sprawuja sie znakomicie :) jak je porozmieszczam i skonfiguruje moja audigy ze wszystkimi korektorami i ustawieniami to moze powiem cos wiecej.... na razie lekko sie zawiodlem :( Tak to jest jak się wybiera głośniczki w plastikowych obudowach :) Słyszałem obydwa te egzemplarze - Z640 mam w pracy, T5400 kupiłem swojej słodszej połowie i w życiu nie kupiłbym logitech'ów :D Myszki robią fajne, ale nie głośniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Z-640 w pracy... fajna praca :D A mogłeś je bezpośrednio porównać? Tzn. przesłuchać jedne po drugich? I mógłbys trochę dokładniej to opisać, bo właśnie też się łamię między tymi dwoma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Cytat (...) - sub 25,7 W przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD, częstotliwość 100 Hz (...) wspaniale, po cholere podawac moc przy takim THD ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Cytat Cytat (...) - sub 25,7 W przy obciążeniu 4-Ohm i 10% THD, częstotliwość 100 Hz (...) wspaniale, po cholere podawac moc przy takim THD ? Pewnie dlatego, że wynik jednocyfrowy nie przyciąga tak uwagi :) . Dlatego zawsze można poczarować z P.M.P.O (ważne by klient uwierzył w to co pisze - bo w końcu moc jest wyznacznikiem jakości - prawda ? heh :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 ano tak, glupi ja ! lece do hiper marketu po wieze ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Proszę bardziej na temat... Jestem juz kompletnie skołowany... Jedni piszą, że z Z-640 nic się nie równa, inni, że T5400 lepsze... Chyba jedyna w miarę pewna rzecz, którą znalazłem (większość się zgadza) to to, że Z-640 mają dużo lepszy subwoofer. Czy można gdzieś w Poznaniu odsłuchać sobie te głośniczki? Jeden koleś na zachodnim forum polecił zakupic nowe Logitechy X-530, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. Można to gdzieś dostać w Polsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DTM Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Cytat Jeden koleś na zachodnim forum polecił zakupic nowe Logitechy X-530, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. Można to gdzieś dostać w Polsce?szukalem i nie znalazlem - wiec zamowilem T5400 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radosuaf Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 X-530 mają być w Komputroniku jeszcze w tym miesiącu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Cytat A co sądzicie o tym : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31379414 czy opłaca sie dawać 2x tyle co za creativy czy logitechy ? Była już o tym mowa : :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=497...ht=genius+sw5+1 :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=286...ighlight=genius :arrow: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=795...ighlight=genius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...