Skocz do zawartości
Mysterio

shaolin

Rekomendowane odpowiedzi

to nie jest hotel ze placisz i jedziesz...

I tu byś się Pit trochę zdziwił.

Kiedyś oglądałem program na temat Shaolin.

Teraz to się cholernie skomercjalizowało,chodzi tam kupa turystów,są zorganizowane wycieczki.

A sporo mnichów ćwiczy boks (tak,boks),bo kung fu jest trudne :wink:

Są pokazy dla turystów,ale to nie jest już to samo co kiedyś,starzy mistrzowie w grobach się przewracają :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ogladał moze ktos "Jet Li - Shaolin kung fu (Discovery Documentary) " pod takim tytołem go sciagnoł kumpel ma chyba ze 20 lat ten film ale co tam robia to Dołączona grafika ci kolesie cwicza 24h/dobe nawet jak spia ( nagłowie itp) kroja jedzenie pija no cały czas cwicza i to jak cwicza ! ten film trzeba zobaczyc jest glownie o szaolin no i pare razy pokazuja jeta jak sie uczł od dziecka ( propagandowy chinski porodukt eksportowy ) jedził po swiecie na pokazy oczywiscie w czerwonym dresiku made in china ufundowanym przez sponsora ( partie) ;) ale kit z nim , normalnie cwiczenia typu rozwalanie cegieł , butelek , łamianie kiji na kolesiu ( na rece piszczelach glowie udach...) , zelazne jaja - totrzeba zobaczyc , ale najbardziej rozwalił mnie dziadek po 80 ktory sobie stanoł na jednym palcu !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zna ktoś jakieś dobre stronki na w/w wymieniony temat? Trochę googlałem ale nic ciekawego nie znalazłem. Gdzieś czytałem ze można tam jechać na np. 3 miesiace i się płaci ~9k pln wie ktoś coś więcej w tej sprawie?

O ile się orientuje, to są organizowane szkolenia dla osób z poza Chin, za 9000$ (nie złotych), ale podobno bardzo trudno sie na coś takiego załapać. Niestety nie znam żadnych stron poświeconych tej tematyce, ale na Twoim miejscu rozejrzałbym sie za książkami. Nie należy jednak mylić samego klasztoru ze szkołami, które są z nim zwiazane. Za te 9k to chyba jest szkolenie właśnie w jednej z takich szkół, ale nie wiem dokładnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi