Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką pompke do zestawu wc polecacie ??? Teraz mam Aqua Szut 600l ale zaczela nawalac a moj wc to zestaw z DiscoTech. Czy lepsza bedzie silniejsza czy tez jak woda bedzie za szybko przeplywac przez uklad nie zdarzy sie schlodzic w chlodnicy ??? Jak to z tymi pompkami jest ;P ??

Dodam ze pompka do 150zl :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja odpowiedz bedzie troche OT

1. sprawdz jaki masz blok - frezowany czy wiercony (kanaliki lamia sie pod katem prostym) - nie pamietam juz jakie maja w DiscoTechu

2. o ile dobrze pamietam - przy blokach frezowanych, gdzie sa lagodne luki itp nie jest potrzebna super-wydajna pompka, natomiast przy blokach wierconych, gdzie kanaliki lamia sie rowno pod katem prostym potrzeba wydajniejszej pompki zeby pokonac wiekszy opor jaki stawia blok ...

jezeli cos pomieszalem niech mnie ktos poprawi !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką pompke do zestawu wc polecacie ??? Teraz mam Aqua Szut 600l ale zaczela nawalac a moj wc to zestaw z DiscoTech. Czy lepsza bedzie silniejsza czy tez jak woda bedzie za szybko przeplywac przez uklad nie zdarzy sie schlodzic w chlodnicy ??? Jak to z tymi pompkami jest ;P ??

Dodam ze pompka do 150zl :) 

Pozdrawiam

Ja bym Ci polecił dwie pomki pracujące równolegle. Dwie 600l/h aquael. koszt 25zł szt + wysyłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym Ci polecił dwie pomki pracujące równolegle. Dwie 600l/h aquael. koszt 25zł szt + wysyłka.

juz kilka razu byla mowa na forum ze 2 pompki rownolegle nie beda mialy wydajnosci jak jedna o zsumowanych parametrach tych dwoch

jezeli juz AquaEl to mozna brac PF-2 1500 l/h lub PF-3 2500 l/h

one maja regulator przepustowosci wiec jak bedzie za mocna mozna przykrecic "zawor"

IMHO przy 1 bloku i malej chlodnicy styka PF-1 600 l/h - ale wszystko zalez czy sa duze opory w ukladzie

BTW fajna sprawa u AquaEl'a jest to ze mozna kupic czesci zamienne jak cos zaczyna szwankowac - a nie od razu wywalac kase na nowa pompke :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz kilka razu byla mowa na forum ze 2 pompki rownolegle nie beda mialy wydajnosci jak jedna o zsumowanych parametrach tych dwoch

No to co z tego? Gość miał do tej pory jedną 600 i mu starczała, dwie mają dla mnie głównie tą zaletę, że jak padnie jedna, to procek się nie fajczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to co z tego? Gość miał do tej pory jedną 600 i mu starczała, dwie mają dla mnie głównie tą zaletę, że jak padnie jedna, to procek się nie fajczy.

tylko ze trudno sfajczyc PIV a przynajmniej trudniej niz AMD

BTW a na cooler tez zakladasz 2 wentylatory - jak padnie 1 to zostaje 2

powiem jeszcze ze spotkalem sie z przypadkiem kiedy przy A TB 1200@ na iles tam padla pompka - ale sam blok miedziany wypelniony (stojaca) woda odbieral tyle ciepla ze temp procka nie przekraczala 88*C, procek chodzil tak okolo 20 min zanim wlasciciel sie zorientowal (do tej pory ten procek jest sprawny) :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze trudno sfajczyc PIV a przynajmniej trudniej niz AMD

BTW a na cooler tez zakladasz 2 wentylatory - jak padnie 1 to zostaje 2

powiem jeszcze ze spotkalem sie z przypadkiem kiedy przy A TB 1200@ na iles tam padla pompka - ale sam blok miedziany wypelniony (stojaca) woda odbieral tyle ciepla ze temp procka nie przekraczala 88*C, procek chodzil tak okolo 20 min zanim wlasciciel sie zorientowal (do tej pory ten procek jest sprawny) :!:

A co Cię tak naszło na wyszukiwanie problemów? Dwie pompki 600 są połowę tańsze niż jedna większa (przynajmniej aquael), a wydajność będą miały wystarczającą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Cię tak naszło na wyszukiwanie problemów? Dwie pompki 600 są połowę tańsze niż jedna większa (przynajmniej aquael), a wydajność będą miały wystarczającą

:) nie naszlo tylko "sie mi" przypomnialo z tym TB 1200 wiec napisalem

a skoro sie czepiam - przy 2 pompkach wzrasta ryzyko zalania kompa - w koncu bedzie wiecej zlaczek + rozgalezniki itp - niz przy 1 pompce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwydajniejszy system to taki, w ktorym woda przez chlodnice przeplywa wolno (ok 100l/h dla nagrzewnic , a ogolnie 100-150l/h), a przez blok(i) szybko (400l/h). Mam tu na mysli koncowy przeplyw przez uklad, ktoremu daleko do nominalnej wydajnosci pompek. Niesetety ciezko cos takiego osiagnac posiadajac 1 pompke. Aby uklad pracowal najwydajniej nalezy znalezc odpowiednia wartosc przeplywu plynu dla konkretnego ukladu (doswiadczalnie, kazdy uklad jest w koncu inny). Nie trzeba koniecznie kupowac od razu pompke z regulowanym przeplywem (choc to wygodniejsze), mozna spowalniac przeplyw np. lekko zginajac waz, stosuja dluzsze weze itd.

Jeśli chodzi o pompki to polecam PowerHead'a 802. Wydajnością niemal nie ustępuje Eheimom po 300zł, jest 3 razy tańsza (ok. 100zł) i cholernie cicha. Przeczytajcie sobie moją recke na Silico Valley: http://siliconvalley.pl/artykuly/pompki_1/ .

Dla leniwych: Powerhead802, 1500l/h, 21W, wysokosc podnoszenia slupa 1.7m, zatapialna. Pompka jest spora i nie az taka znowu cicha (glosniejsa od kazdego wiatraka 80tki), ale to jest malo istotne. Najwazniejsza jest jej moc, gdyz moc pompki zatapialnej jest calkowicie przekazywana wodzie w postaci ciepla. Czyli z tak duza (wzglednie) pompa twoj uklad automatycznie z 6W od Aquaszuta (chyba cos kolo 6, nie pamietam) dostanie do obiegu 21W od pompki, ktora w porownaniu do PowerHead402 (1000l/h, 10W) wydziela ponad 2x wiecej ciepla przy 1.5krotnym wzroscie wydajnosci. Ciezko ocenic, ale najprawdopodobniej fakt posiadania pompy o wiekszej wydajnosci przy wiekszym cieple nie zmieni w temp nic, a pewnie nawet ja pogorszy (wiecej ciepla przez pompe, mniej odprowadzonego ciepla przez chlodnice z uwagi na wiekszy przeplyw).

Zalezy jak bardzo restrykcyjny twoj uklad jest jesli chodzi o przeplyw, ale generalnie kup pompe o wydajnosci do 1000l/h, przy jak najmniejszej mocy i jak najwiekszym wytwarzanym cisnieniu (wysokosc slupa wody). Jezeli nie chce ci sie szukac, moj glos padnie na PH402 (ma regulacje przeplywu), ale niech ci sie zachce...

A procesorow dzialajacych bez przeplywu jest przeciez jeszcze MBM+SHDN (f_shutdown) - temp za wysoka = komp sie wylacza (albo co tam sie ustawi)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 2500 :) aquaEL + zbiornik 6L :) chlodzi 3 bloki gpu-> cpu-> dysk

na srednicach 16 mm. Wszystko chodzi cudnie ... tyle ze pompa ma 30W i by ja wyciszyc trzeba bylo zrobic dwukomorowy zbiornik... jeden tlumi drugi trzyma ciecz... do pompy tez muszialem robic stoja amortyzujacy by wyciszyc ja do zera... sporo pracy ale ile satysfakcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwydajniejszy system to taki, w ktorym woda przez chlodnice przeplywa wolno (ok 100l/h dla nagrzewnic , a ogolnie 100-150l/h), a przez blok(i) szybko (400l/h). Mam tu na mysli koncowy przeplyw przez uklad, ktoremu daleko do nominalnej wydajnosci pompek. Niesetety ciezko cos takiego osiagnac posiadajac 1 pompke. Aby uklad pracowal najwydajniej nalezy znalezc odpowiednia wartosc przeplywu plynu dla konkretnego ukladu (doswiadczalnie, kazdy uklad jest w koncu inny). Nie trzeba koniecznie kupowac od razu pompke z regulowanym przeplywem (choc to wygodniejsze), mozna spowalniac przeplyw np. lekko zginajac waz, stosuja dluzsze weze itd.

Jeśli chodzi o pompki to polecam PowerHead'a 802. Wydajnością niemal nie ustępuje Eheimom po 300zł, jest 3 razy tańsza (ok. 100zł) i cholernie cicha. Przeczytajcie sobie moją recke na Silico Valley: http://siliconvalley.pl/artykuly/pompki_1/ .

Dla leniwych: Powerhead802, 1500l/h, 21W, wysokosc podnoszenia slupa 1.7m, zatapialna. Pompka jest spora i nie az taka znowu cicha (glosniejsa od kazdego wiatraka 80tki), ale to jest malo istotne. Najwazniejsza jest jej moc, gdyz moc pompki zatapialnej jest calkowicie przekazywana wodzie w postaci ciepla. Czyli z tak duza (wzglednie) pompa twoj uklad automatycznie z 6W od Aquaszuta (chyba cos kolo 6, nie pamietam) dostanie do obiegu 21W od pompki, ktora w porownaniu do PowerHead402 (1000l/h, 10W) wydziela ponad 2x wiecej ciepla przy 1.5krotnym wzroscie wydajnosci. Ciezko ocenic, ale najprawdopodobniej fakt posiadania pompy o wiekszej wydajnosci przy wiekszym cieple nie zmieni w temp nic, a pewnie nawet ja pogorszy (wiecej ciepla przez pompe, mniej odprowadzonego ciepla przez chlodnice z uwagi na wiekszy przeplyw).

Zalezy jak bardzo restrykcyjny twoj uklad jest jesli chodzi o przeplyw, ale generalnie kup pompe o wydajnosci do 1000l/h, przy jak najmniejszej mocy i jak najwiekszym wytwarzanym cisnieniu (wysokosc slupa wody). Jezeli nie chce ci sie szukac, moj glos padnie na PH402 (ma regulacje przeplywu), ale niech ci sie zachce...

A procesorow dzialajacych bez przeplywu jest przeciez jeszcze MBM+SHDN (f_shutdown) - temp za wysoka = komp sie wylacza (albo co tam sie ustawi)...

Na wstępie kompletnie nie zgodze się z jednym- PH802 jest tak cicha, że pewnego dnia zapomniałem kompa wyłączyć (mam go w pokoju w którym śpie) i przez całą noc był włączony, a ja się nawet nie kapnąłem :lol: :P

Oczywiście warunkiem jest, żeby w układzie nie było żadnych bąbelków powietrza, bo inaczej pompka żeczywiście wydaje bzyczączy, irytujący dźwięk. Mam ją juź od pół roku, więc wiem co nieco o niej. Ja jednak stawiam na 802. Jest niewile droższa o ok. 30zł a jak trza będzie se rozbudować układ to mocniejsza pompka wyjdzie tylko na dobre. Poza tym też ma regulacje wydajności, i dość łatwo ją przerobić na niezatapialną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstępie kompletnie nie zgodze się z jednym- PH802 jest tak cicha, że pewnego dnia zapomniałem kompa wyłączyć (mam go w pokoju w którym śpie) i przez całą noc był włączony, a ja się nawet nie kapnąłem :lol:  :P 

Cisza to pojecie bardzo wzgledne. Ale jasne, jezeli sie ja dobrze odizoluje od obudowy i zbiornika, a sam zbiornik wyciszy jest ok. Sam rowniez mam 802 i moja chalasuje (ale nie bawilem sie w wyciszanie, jest tymczasowo). Ale jak mowilem glosnosc praca az taka wazna nie jest.

Jest niewile droższa o ok. 30zł a jak trza będzie se rozbudować układ to mocniejsza pompka wyjdzie tylko na dobre. Poza tym też ma regulacje wydajności, i dość łatwo ją przerobić na niezatapialną.

Jedyna wada tej pompki jest jej duza moc. 21W jak na pompke to naprawde sporo (a przerobienie na niezatapialna wiele tutaj nie pomoze). Jezeli natomiast idzie o pozniejsze rozbudowywanie ukladu, to lepszym wyjsciem jest kupno pompki 600-1000l/h, podnoszacej wode na >1.5 (niestety 402 odpada) przy mniejszej mocy (Eheim 1048, MJ1000). Wysokosc slupa wody wtedy liczy sie bardziej niz sam przeplyw (lepiej 1000l/ 1.5m i 14W niz 1500l/h 1.7m i 21W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez polecam PowerHead 402... mam i moim zdaniem jest rewelacyjna... cicha, wydajna i jak na razie nie mam z nia problemoow... :)

Jeśli chodzi o pompki to polecam PowerHead'a 802. Wydajnością niemal nie ustępuje Eheimom po 300zł, jest 3 razy tańsza (ok. 100zł) i cholernie cicha. Przeczytajcie sobie moją recke na Silico Valley:

A ja kupilem aquashuta za 40zl, 500l/h. Moze to dla kogos za malo, ale przy ukladzie bez nagrzewnicy/chlodnicy wystarcza. 8W , cichutka. 

Co do awarii to w Soltekach jest funkcja ostrzegania i wylaczania kompa przy wysokich temperaturach.

Tylko że u mnie miałbyś tego aquashuta 600l/h przy odbiorze osobistym za ok. 30 pln (przesyłka +5 pln).

Więc wszystkich zainteresowanych powerheadami i aquashutami zapraszam! Piszcie na maila i priva...

A co do 802 to będę ją miał dla siebie w środę (prawdopodobnie) , lecz niestety nie mam jeszcze skończonego bloku i nie będę mógł przetestować...

A tak na marginesie ma ktoś na sprzedaż miedziany radiator dobrze użebrowany o wysokości żeberek minimum 1,5-2 cm i wymiarach minumum 48x48 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...