Nizki Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Witam. Sprawa wygląda następująco. Dotychczas siedziałem na dysku 60GB z dwoma partycjami 13GB i 43GB. Na pierwszej był zainstalowany system i wszystkie programy. Na drugim cała reszta plus gry. Kupiłem nowy dysk. I teraz pytanie. Czy jest możliwość, a co za tym idzie program, dzięki któremu mógłbym przenieść cały system i programy zainstalowane z tego 13 GB na nowy dysk bez koniecznośći instalowania windy i programów od nowa ? I czy jak przeniose tez wszystko z tej drugiej partycji na nowy dysk to czy gry będe musiał instalować od nowa ? Mam przygotowaną na nowym dysku partycje Primary 15 GB na którą chcialbym przeniesć system. Mam Partition Magic 8 (build 1242). Jestem zielony w tych sprawach więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś opisał jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 14 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2004 Norton Ghost, odpalasz, robisz backup partycji systemowej, wrzucasz na 2 part, nowego dysku- odpalasz ghosta w dosie, rozpakowujesz system na primary, potem kasujesz obraz, i na 2 part nowego dysku przekopiowujesz dane z grami itp ze starego i finito. Pod warunkiem nie odpalania systemu z nowego dysku przed pelnym przekopiowywaniem danych powinno sie udać przeniesienie Innego sposobu nie wymyśliłem Partition Magic Hm Wydaje mi się ze tam jakis kreator był, copy partition czy coś, poczytaj manuala:) W kazdym razie spróbuj, dyskowi nic sie nie stanie. Tylko uważaj przy kasowaniu/formatowaniu, bo to róznie bywa.Raz se skasowałem partycję nie tą co trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobrus Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 probowalem juz kiedys partition magic 8.0 to zrobic (win2k) ale sie nie da. windows gada cos o pamieci wirtualnej i nie chce wystartowac (plik wymiany na partycji z windowsem). co do ghosta to powinno pojsc bez problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-A-J-O Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 jest taki jeden programik Ranish Partition Manager Robisz bootowalną dyskietke, kopiujesz programik (tylko plik part244 i DISKSIM). Startujesz ze spreparowanej dyskietki, włączasz programik wybierasz partycje która ma zostać skopiowana (F5 - zmiana dysku), wciskasz 'C', wybierasz partycje docelową i czekasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2004 Partition Magic kopiuje partycję bezproblemowo, pdobnie Drive Image tej samej firmy. Możesz też przekopiować dane pod windowsem i stworzyć boot record z konsoli odzyskiwania lub ranishem i 100 innymi programami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 @Nizki Poradziałeś sobie? Jakiego programu w końcu użyłeś? Stoję przed takim samym problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 utworz na nowym dysku partycje 13 Gb uzyj norton ghosta do skopiowania calej partycji i juz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Ouara napisał(a): utworz na nowym dysku partycje 13 Gb uzyj norton ghosta do skopiowania calej partycji i juz :D 1281351[/snapback] Kiedyś używałem ghosta(chyba 2003/2004) i po takiej operacji Windows zatrzymywał się na niebieskim ekranie witamy (słynny problem z plikiem wymiany :|). Chcę uniknąć takiej sytuacji... dlatego też pytam co jest najskuteczniejsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 (edytowane) Nie sadze, aby ghost byl przyczyna. Jest narzedziem sluzacym do takich operacji. A z reszta przy zmianie dysku poswiecilbym sobie godzinke, czy dwie na zainstalowanie od nowa systemu i zrobienie backupu. Nawet nazwalbym to nawet przyjemnoscia - w koncu robie to sobie. Edytowane 17 Lutego 2005 przez 2002JSQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Broda Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Jesli XP to mysle ze wystarczy skopiowac zawartosc partyji C na pierwszy partycje nowego dysku. Poczym odpalasz instalatora XP z plytki i wybierasz opcje naprawiania. Masz wtedy konsolke "ala dosowa" .Mysle ze wtedy wpisanie komedy nadpisujacej bootsektor wystarczy (o ile pamietam fixmbr ale nie jestem pewnien ... wpisz help to sie dowiesz na 100%) Podejrzewam ze w 2000 tez dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Juz skończyłem przenoszenie systemu. Udało się bez re-instalacji ale i tak musiałem sie namęczyć. Drive Image 7.0 nie dał rady... :mur: Kilka innych prób równiez nie :/. Mogłem odpalić komputer z nowego dysku ale wyłącznie jak ten drugi też był podłączony. Nie wiem co tam było mu potrzebne bo np plik wymiany też przeniosłem. Dopiero Ranish partition magic poradził sobie. Jednak kopia samej partycji nic nie dała też się nie odpalał windows, dopiero idealna kopia dysku dała efekt. Pozdro ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...