Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

"Najczęściej uzywana kaplara jest ta o rozmiarze 0.7mm. Optymalna długość kapilary jest inna dla każdego gazu, układu i obciążenia. Zasada dobierania kapilary jest mniej wiecej taka ze do r404a/r507 należy uzyc 3 metrow kapilary 0.7mm dla obciążenia 150W i zwiększać jej długość o 30cm na kazde 15W mniej lub skracac ja o 30cm na kazde 15W wiecej. Jeżeli chcemy używać r22 lub propanu to musimy skrócić jeszcze o 30cm wynik poprzednich obliczen. Jakie uzyskamy na tym temperatury to już zalezy tylko od reszty czesci i jakości wykonania. Jeżeli freon wyparowuje w parowniku za szybko musimy zmniejszyc ilość kapilary. Im dluzsza kapilara tym lepsza temperatura ale mniejsze obciążenie maxymalne i na odwrot. "

Jak sie bedzie przegrzewal kompresor czyli bez nawiewu na skraplacz i kompresor to moze pasc, a jak nie to pochodzi dlugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki rawen. Gdyby tak każdy odpowiadał na moje pytanie...... Dobra question numer 2. Jaka jest różnica między parownikiem w którym jest dużo miejsca przy wyjściu gazu z kapilary, a parownikiem w którym są kanały (mam na myśli parownik w którym są poziomy i droga gazu to między innymi ślimak). Tak według mnie taki parownik zrobiony z rurki miedzianej i dwóch płytek powinien mieć mniejsze temperatury ponieważ jest więcej miejsca do rozprężenia gazu z kapilary a tak nie jest(patrząc po super parownikach bowmana i reszty extreme'ów) Na czym to polega(zasada)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnosc parownika = duza powierzchnia oddawania ciepla jaknajblizej rdzenia + odpowiednia ilosc miejsca na freon + utrzymanie cieklego freonu w parowniku, jaknajblizej jajka proca + wylot kapilary jaknajblizej rdzenia + idealna izolacja + idealne przyleganie do proca + material z ktorego jest zrobiony musi dobrze przewodzic cieplo + nie moze mies za duzych oporow przy wydostawaniu sie gazowego freonu + itp itd

Oprocz tego musisz jeszcze zapewnic dobry odplyw olejowi a jak masz pusty parownik to on sie moze tam za bardzo magazynowac. Musisz brac pod uwage orientacje pracy i takie inne duperele zeby zrobic dobry parownik.

To jest "troche" jak z blokami wodnymi, jak bedziesz mial blok puszke to za dobry nei bedzie a jak zrobisz kilka zeberek po srodku to zwiekszysz powierzchnie i tym samym wydajnosc (tak w skrocie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec ja zapodam pierwsze moje foty...

http://www.modernizacje.net/zdjecia/parownik.jpg

to jest parownik po 5 minutach pobytu w wodzie

http://www.modernizacje.net/zdjecia/szk.jpg

a to całosc...

z wielką pomocą Radzia udalo mi sie to zlozyc ;)

ale juz po 5 minuctach uklad sie przedziurawil, zespawalem wszystko od nowa i bylo ok przez kolejne 5 minu... znowy poszedl sie jebac :/ teraz czekam na laski brązu bo sie skonczyl i bede spawal dalej.. mam nadzieje ze wystarczy mi palnika i feonu nie raven:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko zrobiłeś chłodzenie

1).Nie masz przypadkiem miernika temperatury? Ciekaw jest jaka jest temp. w parowniku

2).Przy lutach z brązu rury ci pękały? Może nie masz odpowiedniego narzędzia lub wprawy?

3).Jaki to kompresor?

4).Jak ci się sprawuje z głośnością wentylator?

5).Z czego jest rura idąca do parownika? Metalowego i giętkiego węża?

6).Wentylator, który wsysa ciepłe powietrze od skraplacza (?) ochładza kompresor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1).Nie masz przypadkiem miernika temperatury? Ciekaw jest jaka jest temp. w parowniku

2).Przy lutach z brązu rury ci pękały? Może nie masz odpowiedniego narzędzia lub wprawy?

3).Jaki to kompresor?

4).Jak ci się sprawuje z głośnością wentylator?

5).Z czego jest rura idąca do parownika? Metalowego i giętkiego węża?

6).Wentylator, który wsysa ciepłe powietrze od skraplacza (?) ochładza kompresor?

Kompresor jest diody :D:D tzn teraz juz moj :)

wentylator jest zajebiscie głosny, on nadnu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze do srodka skraplacza a wiec nie nadnu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e na skraplacz :/ zaluje ze tak to zrobilem ale teraz juz za pozno na zmiany:(

rura ssąca jest miedziana nie jest elastyczna

jak juz wczesniej pisalem wnrtyl nie ochladza kompresora :/

niestety nie mam termometry ale planuje cos kupic...

parownik wygląda tak...

http://www.modernizacje.net/zdjecia/parownik1.jpg

i jak to berkut powiedział "dla mnie wykonanie jest tragiczne i moim zdaniem to bedzie cieknac" nie mylil się :)

to nie jest parownik moich mazen no ale skoro nie umiem zrobic innego no to musi taki byc :( pierwszy raz mialem palnik w reku a wiec luty rzeczywiscie są tragiczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny parownik ;)

Jaki to palnik?

I poproszę o wycenienie twojego chłodzenia :)

Palnik to mapp gaz a co do ceny to ok 700zł ale w to juz wliczylem palik mappgaz za 200zł z butlą czyli za chlodzenie jakies 500zł w porowaniu do MACHII to jest to nieduzo, wydajnosc moze troche gorsza ale napewno kiedys zmienie kompresor i parownik :) co do elementow to niech wyceni je raven bo to on kup[owal :)

sprezarka diody jest naprawde cicha ale zeby byla zimna to nie powiem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to tak cały wczorajszy dzien i troche dzisiajszego... tyle ze wczoraj nawet nie jadlem obiadu bo siedzialem w piwnicy i spawalem rurki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1

2

Zaopatrzylem sie dzisiaj w odrobine freonu. Bede go wykorzystywal w fc Lancera i moze do przerobki prometei :). Zebyscie nie mysleli ze jestem za bogaty to nie zaplacilem za ten freon tylko zaplace za to co wykorzystam :)

Aha, r507 nie mieli poprostu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

co za pech !!!!

mialem dwa kompresory ktore sluzyly mi jako prozniowe lecz jeden sie rozwalil a z drugim sie cos pojebalo

bo gdy zalutowalem rurke serwisowa i ssaca a koniec rurki tloczacej wlazylem do wody to wydawalo sie ze jakis lut przecieka bo co kilkadziesiat sekund wylatywal bombelek

jednak kiedy wlozylem kompresor do wody i zapomoca drugiego wytwozylem z nim cisnienie to zaden lut nie puszczal ani w zadnym miejscu kompresor nie przeciekal -dziwne

Czy ktos ma jakis beznadziejny kompresor "po taniosci" :wink: do sprzedania ???

a moze poprostu ktos z manometrami zaopiekowal by sie moim ukladem i go pieknie wykalibrowal poniewaz fundusze na stacje manometrow zostaly przeznaczone na inny projekt

uklad jest na R134a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja sie przylacze do prosby kolegi :) jesli ktos ma jakis beznadziejny kompresor prozniowy to chetnie kupie za 30 zł.... w moim ujkladzie tez co kilkadziesiat sekud wykatywal bombelek. teraz pospawam wszystko z wielka dokladnoscią i proecyzją. mam nadzieje ze bedzie gites :)

zdjecia w moich powyzszych postach juz są nieaktualne :/ bylem zmuszony wywalic je z serwera. ponizej daje mniejsze fotki :

Dołączona grafika

to tylko cześc tego co kupilem... poniewaz niektorych rzeczy zabrakło...

Dołączona grafika

to wszystko co złożyłem jeszcze nie jest skonczone poniewaz jak widac luty nie są idealne ... musze wszystko spawac dokladniej ( zwłaszcza parownik )

Dołączona grafika

to parownik ktory juz jest popsuty ;)

Dołączona grafika

Parownik tak wygladal gdy wsadzilem go na 4 minuty do wody ;)

PS. dlaczego uwazacie ze luty są beznadziejne? owszem parownik jest fatalny ale zmienie go na inny... poza tym wydaje mi sie ze luty nie są takie ostatnie jak dostane nowa porcje gazu do spawania to poprawie je wyszlifuje i bedzie jeszcze ladniej i mocniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

1 zdjecie

Dołączona grafika

2.... ZOBACZ jak wygladaja dobre spawy wykonane srebrem, brazem. Wszystkie szczeliny sa perfekcyjnie wypelnione, spawy sa gorace ale nie za cieple (srebro idealnie sie rozprowadzalo po miedzi jak widac), przebarwienia pochodza z FLUX'u z lasek do spawania.

To co ty zrobiles to przyklad tego jak nie nalezy robic, czyli zimny spaw brazem przy podstawie, wyzej pewnie zimny spaw przy rurce, poniewaz przeciekal to na zimno i bez odpowiedniej pasty, przygotowania probowales poprawic zwyklym lutem cynowym. Nie mozna poprawiac spawow brazem za pomoca cyny, chyba ze wczesniej BARDZO dokladnie oczyscilismy az do pieknego swiecacego brazu i miedzi. Na koniec wspomniales ze chlodziles go w wodzie, to jest chyba twoj glowny grzech.

Pocwicz troche, oszczedzisz sobie nieprzyjemnosci z takimi jazdami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko do was czy da sie zrobic ze zwyklego kompresora z lodowy taki myk zeby tloczyl do zbiornika (np dlugiego zwoju grubej rurki) powietrze a na koncu zbiornika jakis reduktor cisnienia zeby za reduktorem zawsze bylo 6 bar a kompresor w zbiorniku utrzymywal stale cisnienie np 20bar. najlepiej zaozuccie cenami ;) dzieki z gory :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanko do was czy da sie zrobic ze zwyklego kompresora z lodowy taki myk zeby tloczyl do zbiornika (np dlugiego zwoju grubej rurki) powietrze a na koncu zbiornika jakis reduktor cisnienia zeby za reduktorem zawsze bylo 6 bar a kompresor w zbiorniku utrzymywal stale cisnienie np 20bar. najlepiej zaozuccie cenami ;) dzieki z gory :)

presostat bys musial miec jak chcesz zeby caly czas bylo np.20bar (albo zawor bezp. , ktory otwiera sie >20bar )

a co? kompresor do areografu chcesz zrobic?? :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie do klucza pneumatycznego :) a zeby obrucic tym kluczem potrzeboje 6 bar i jeszcze zeby sie szybko obracal to wydajnosci potrzeboje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...