berkut Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 musze wyknac rysunek mojego parownika bo jest naprawde bardzo dobry i bardzo latwy w wykonaniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 Ok, za sekunde wrzuce ten rysunek (jest bardzooooooooooo prowizoryczny ale daje sporo do myslenia) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 sorry za bledy w skladni zdan ale po klanowce w cs'a jestem z lekka z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y to wyglada tak, freon wlatuje centralna rura do podstawy parownika i tam rozchodzi sie na boki nastepnie w zebrach zsa otworki ktorymi freon przeplywa miedzy zebrami (sa one kwardatowe i w naprzeciwleglych rogach sa otworki tak aby freon oplywal cala plytke a nie tylko jej fragment) miajajac kojnee petra zeber ktore sa szczlenie przylutowane do rurki i scianek tak aby zaden freon nie mogl usiec bokiem w ten sposob po minieciu 75 zeber 7x5cm powierzchnia takiego parownika wynosi ok. 5000cm^2 :mrgreen: aha, miedzy zebrami beda takze pdkladki dystansujace ktore jednoczenie beda pomagalay odrabrac cieplo z podstawy parownika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 6 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2002 no teraz ja narysowalem swoj parownik, tamten to byl tylko wzur, moj wyglada wlasnie tak a tu jest podstawa parownika na tej totce jest dekielek parownika z rurka ssaca, a w srodku niej kapilarna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Kuki jak bys tak opracowal parownik Berkuta bylby na pewno bardziej zrozumialy Twoj jest chyba jednak prostszy i latwiejszy w wykonaniu a roznica w wydajnosci niewielka mysle nie wiem czy 5 stopni na procu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 no mozna wykonac tylko berkut musisz podac wymiary , ile tych blaszek jest, i wogule Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 berkut - jak juz Ci mówiłem projekt wygląda bardzo obiecująco.... Nie mogę się doczekać aż to bedzie chłodzic mojego P4 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 kurna moj uklad zawiesza sie po ok 35 minutach pracy (temp dochodzi bez obciazenia do -23 stopni) co jest ?? macie jakies pomysly ? rurka ssaca odmarza i lipa temp zaczyna rosnac na parowniku :(( aa mam filtr (dzieki KOLO) Berkut jak go zamocowales ma on jakies niewymiarowe gwinty (prawie 3/8 cala) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Jak sie ma wydajnosc waszych ukladow do ukladu ktory byl prezentowanu na e- dysku ( przy bardzo gestym wierceniu otworkow i srednicy 2mm precikow), a tak pozatym gdzie dorwac taka gruba miedz 25mm to bardzo duzo (ja mam dostepne tylko 10mm,a narazie robie podstawe o grubosci 5mm) :? zalezy mi na szybkiej odpowiedzi jak zrobiles blok ten 25 mm o budowie walca i jak go zamocowales na procka wlaczne z zabezpieczeniem go przed wilgocia ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 skad moge skombinowac R22 albo R134a ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 do RaF , zapytaj sie berkut'a zgzie kupil r22 , a co do r 134a to on moze zejsc tylko do -30'C wiec jest gorszy od r12, i nie mozesz zobie wybierag gazu, bo mozesz olej zjebac w agregacie jak dasz inny tym gazu, jak masz agregat na r12 to mozesz co najwyzej dac r22 ,ale nie mozrzesz dac r134a, bo zdechnie agregar, do diod'y , ja blok swoj zrobilem z wielkiej bryly miedzi takiego wielkiego walca, wiec z gruboscia nie bylo problemu , a co do zapinki to ja narysuje i zobaczysz jak wyglada Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 a Raf jak ci sie dalej zapycha ta instalacja , to zrob tak ze do zaworu serwisowego podlacz agregat ktorym wyciagasz powietsze, ale nie upuszczaj wszesniej gazu , wlacz agregat i otwusz zawor niech agregat wypompuje wszystko z gazem potem zaladuj znowu gaz alacz na chwile agregat zeby sobie chwilke pochodzil i zazhwile znowu zrob to samo zrob ta 2-3 razy to wtedy powinno pomuc, (jam ja mialem na gazie od zapalniczek to tak robilem, ) w koncu gas nie jest taki drogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 wlasnie nie fiem jaki mam kompresor (na jaki gaz) a gazu R12 juz nigdzienie kupisz moze jakos by udalo mi sie podpiac ten filtr do instalacji, tylko nie fiem jak zrobic przelotke z 3/8 cala na 6mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 no jasne ze juz nie kupisz r12 jest poprostu wycofany z produkcj , teraz do agregatow po r12 laduje sie r401a to jest poprostu zamiennik, ale populearnie to r12, i co slyszalem to r401a moze zejsc o 3 stopnie nizej od r12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 chyba R134a gdzie mozna takie cos kupic ?? ma moze ktos do tego dostep ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 chyba R134a gdzie mozna takie cos kupic ??Berkut twierdzi, że to zawiera właśnie r134a: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 witam all watpie w to aby parownik kukiego byl wydajniejszy od mojego, moj ma znacznie wieksza powierzchnie i freo noplywa cala a u kukiego jest po prostu inny projekt i jak widze to to by sie doskonale spiwywalo gdyby to byl tzw. mokry parownik i playtka byla skierowana odwiertami do dolu tak ze froen wlewa sie do tych "doleczkow" i tam wrze (podejzewam ze w tym tkwii potega parownika kukiego w moim natomiast po stronie ssacej bedzie bardzo niskie cisnienie tak ze freo niemalze odrazu po wyjsciu z tzr'a bedzie parowal i zamienial sie w taka chmurke freonu o temp. ok. -60C i drobniusienkich krpelek freonu ktore beda wrzec na sciankach parownika a tera zrobilem sobie z mojego fc water chiller'a, stary skraplacz sluzy jako wymiennik ciepla wlasnie w tym momencie uklad jest odsysany z powietrza, za jakies 30min bede go napelnial propanem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 dokladnie berkut oto mi chodzilo w mojm marowniku, gaz wplywa do parownka plyynny a w tych rurkach paruje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 buu u mnie bez spawacza sie nie obejdzie jak sobie przylutowalem nypelki do kompresorka i zaczolem przykrecac zaworki topuscily wszystkie :( i jeszcze jedno jak przylutowalem filter(to grube z kturego wychodzi kapilarna) do skraplacza osiagnolem pelna szczelnosc ale dla pownosci zalozyluem krutki i groby kawalek rurki i przylutowalem to na poprzednim lucie czy takie cos zda egzamin wrazie gdy pusci pierwszy lut? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 W końću skończylem modyfikować obudowe do freon coolera, nawet nie żle to wygląda (z estetyką jest dobrze) jestem zadwolony jak ze siebie, na poczatku podchodziłem sceptyczne, zniechecałem się podczas przeróbki ale w końcu wyszło, jak będe miał czas i aparat cyfrowy (od kumpla) wyśle swoje fotki jest cool, zajebiście mi to wyszło poporstu jestem zadwolony (myslałem że wyjdzie gorzej lub wogole nie wyjdzie!!!) :D Co do berkuta kiedy przedstawisz swoja zapinke do bloku :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 kurcza zapomnialem o tej zapince, rysowalem porojekt berkut'a i wylecialo mi z glowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 prosze umieszczam Wielkie dzieki kuki za zrobienie tych zdjec :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natch Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Sorki, że się wcinam tak w środQ :oops: - czy aby dziurki nie są za małe? :? Poza tym - myślałem, że to jest raczej cylindryczne. Ider łej - mam swój projekt teoretyczny na parownik; spróbuję go narysować. poz, ...aha, i jeszcze jedno: czy robienie go tak dużego ma sens? Myślę (pewnie się mylę), że miedź nie ma AŻ tak dużej przewodności cieplnej, a te szczytowe blaszki oddają już niewiele ciepła (tam rozrzedzony gaz jest już "ciepły") ??? Następny parownik może ze srebra? - just kidding :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 12 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2002 Sorki, że się wcinam tak w środQ - czy aby dziurki nie są za małe? Poza tym - myślałem, że to jest raczej cylindryczne. kwadratowe powiedzmy ze jest znacznieee latwiej zrobic ...aha, i jeszcze jedno: czy robienie go tak dużego ma sens? Myślę (pewnie się mylę), że miedź nie ma AŻ tak dużej przewodności cieplnej, a te szczytowe blaszki oddają już niewiele ciepła powiedzmy ze po wielu eksperymentach z wb wiem ze tak duzy parownik oplaca sie, chodzi tu takze oto zeby powierzchnia byla jak najwieksza i zeby nie odbywalo sie to kostem tego ze izolacja bedzie ciensza (tam rozrzedzony gaz jest już "ciepły") ??? tzn to jest tak: od dolu freon wpada jako chmurka gazu + kropaelki gazu ktore maja za zadanie odparowac na plytece, tam gaz ma ok. -60C (zewzgledu na obnizone cisnienie w parowniku) a kropelki ok -42C i kropelki opadajac na plytki odbiraja od niech cieplo dzieki temu ze na nich wrza i dzieje sie to na powiedzmy 1/3 dlugosci rdzenia, potem rdzen juz dziala bardziej jak radiator ktory po prostu jest omywany gazem o temp. -60C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natch Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 tzn to jest tak: od dolu freon wpada jako chmurka gazu + kropaelki gazu ktore maja za zadanie odparowac na plytece, tam gaz ma ok. -60C (zewzgledu na obnizone cisnienie w parowniku) a kropelki ok -42C i kropelki opadajac na plytki odbiraja od niech cieplo dzieki temu ze na nich wrza i dzieje sie to na powiedzmy 1/3 dlugosci rdzenia, potem rdzen juz dziala bardziej jak radiator ktory po prostu jest omywany gazem o temp. -60C OK, skroplony gaz "wylewa" się z kapilary i natychmiast wrze (obniżone ciśnienie). Jaką ma temperaturę w kapilarze? (zapewne relatywnie wysoką, skoro zaraz i tak będzie rozprężony...) Wrząc pobiera ciepło z tzw. "otoczenia", i robi się cholernie zimny. No, ale skoro ma do przejścia wiele małych otworków, to nawet przeciskająć się przez nie "ociepla" się. Inna sprawa, że gdy będą odrobinę za małe, to podniosą ciśnienie w parowiku i przesuną punkt wrzenia. A jak będą za duże, to słabe będzie "omywanie" płytek (finów?) zimnym gazem... (?) Swoją drogą, to gdy gaz już wrze, to czemu kropelki nie "ostygły" natychmiast (mają "dość dobrą" przewodność cieplną w stosunku do takiej miedzi na przykład) do tych -60*C, skoro p. wrzenia jest wyżej (-42*C ?). Tym łatwiej powinno być im utrzymać płynny stan sQpienia... (?) (I'm almost sure I'm wrong) - jak to jest? pozdrovki, NatcH P.S. właśnie zassałem Krzywe Studio MAX 4, to spróbuję przedstawić mój projekt teor. optymalizowany na przepływ. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Sorry ze zadam takie pytanko ale w jakim programie robicie te projekty i skad go mozna zassac? Z gory dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 no do rafy 3D to tylko "3d studio max" ja tylko cos takiego preferuje , przynajmniej jest latwy w obsudze :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natch Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Spód rdzenia parownika: grubościenna rurka, okrągła blaszka przecięta na pół, wygięta i przyspawana (chyba najlepiej byłoby użyć migomatu): ...i więcej blaszek... ...nakładamy zewnętrzny cylinder i spawamy do górnej i dolnej blaszki. Montujemy dolny dekielek i przyłączamy mufę kapilary... ...nakładamy wieczko z króćcem rurki powrotnej, spawamy wszystko do kupy... i voila. :D Pozostaje tylko przymocować zapięcie i podłączyć do układu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 no dobry masz pomysl z tym parownikiem , ale terz nie bedzie go latwo wykonac , bo cza okregi wyciac zaj......e rowno zeby nie bylo z byt wiele przeswitow jak zalozysz korpus na to , ale projekt wydaje mi sie rownie wydajny jak berkut'a , a najlepiej to pasowalo by zrobic oba i sprawdzis ktory lepszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...