Skocz do zawartości
zieluch22

DFI LANParty UT nF3 250Gb

Rekomendowane odpowiedzi

hmm

a ja myslalem ze jakies zeby zaczely latac ;) no moze cos zlamanego ....

a tak na serio powodzenia powodzenia :) i gdzie studiujesz ?

W mega brzydkim miescie Łodzi :D na informatyce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po raz kolejny:)

Wiec jestem juz po testach pamieci OCZ kumpla i moge powiedziec tylko LIPA :mur:

Ale co ciekawe nie wiem czy to mialo jakiekolwiek znaczenie ale wyciagnelismy mojego proca zeby go dokladnie obejrzec i zauwazylismy ze przy jednym z rogow mial miedzy pinami jakby ryse(wygladalo to jakby laczyla ze soba 2 z pinow).Po dokladniejsych ogledzinach igla :-P okazalo sie ze to byla pozostalosc plynu do chlodzenia prawdopodobnie bo gosc od ktorego kupilem proca chlodzil go woda.Teraz po usuniciu nie wiem czy lepiej bedzie chodzil(nie mam pojecia czy to cos pomoglo czy nie)ale jeszcze go potestuje :D .Wiecie nadzieja matka glupich ale kazda matka kocha swoje dzieci :lol: .Dam znac jak cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potestowałem trochę Sempa i widze że musze kupić nowe pamiątki :D . Teraz komp pracuje na ustawieniach: HTT 300MHz * 8 = 2400MHz i ramki 200MHz. Największe HTT na jakim udało mi się uruchomić winde to 320MHz. Tylko że wtedy pamięci pracują na 213MHz i nawet na tak niskiej częstotliwości się sypią. Gdy zapodam mu HTT 330MHz a pamięci nawet poniżej 200MHz (około 193MHz) to pojawia się komunikat RAID :-| . Timingi próbowałem ustawiać na 3:3:3:9, 3:4:4:11, zwiększałem VMem i nic. Te moje TwinMOS'y najlepiej pracują na taktowaniu 200MHz - ani więcej, ani mniej. Spróbuje je jeszcze zapuścić z dzielnikiem 3/5 i HTT na 333MHz żeby dało to 200MHz na pamięciach. Wtedy zobacze czy winda wstanie. Nie wiem czy to kontroler pamięci nie wyrabia przy większym HTT czy poprostu pamięci są takie do pupci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zjedź z max async latency i read pramble...

Ewentualnie sprawdz jak sie zachowuje z tylko 1 kostką włożnoną... wg. mnie twoje problemy są spowodowane kontrolerem pamięci.

Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego sempa z mobo złożyłem przedwczoraj a wczoraj zacząłem kręcić i ciągle mam zonka z pamiątkami (albo słaby kontroler pamięci w procku). Teraz jeszcze raz ustawiłem pamięci na 200MHz - dzielnik 3/5, HTT 333MHz, timingi 3:4:4:11, max async latency i read pramble najluźniej jak można i dalej wyskakuje RAID. Już sam nie wiem co o tym myśleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...Teraz mam ciekawa sytuacje...FSB 300 mnoznik proca z x9 na x7(1.55v mniej nie probowalem) dzielnik pamieci na 100 i prime jak na razie chodzi....wiec czyzby pamieci czy cos jeszcze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko czy ten najnowszy bios jest jakis dobry i warty zmiany?? Dostalem mobo z biosem przedostatnim i nie pokazuje mi w biosie dobrze procka. Akurat mi na tym strasznie nie zalezy ,ale jakie sa opinie o tym najnowszym biosie?? Moze warto zmienic??

Edytowane przez Karas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a mostek na mobo jakos chlodzisz ?

ps no to wyglada ze nici z wjazdu ;|

No niby chodzi na fsb 300 ale jak ustawie oryg mnoznik proca to nie chodzil.Na mnozniku x9 zeby miec fsb 260 musialem dac mu 1.66v na proca a tyle nie chce...a tak na marginesie jakie max napiecie i temp wytrzymuje sempron??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanko czy ten najnowszy bios jest jakis dobry i warty zmiany?? Dostalem mobo z biosem przedostatnim i nie pokazuje mi w biosie dobrze procka. Akurat mi na tym strasznie nie zalezy ,ale jakie sa opinie o tym najnowszym biosie?? Moze warto zmienic??

Nie widziałem żadniej różnicy prócz dobrze rozpoznawanego proca ;)

No niby chodzi na fsb 300 ale jak ustawie oryg mnoznik proca to nie chodzil.Na mnozniku x9 zeby miec fsb 260 musialem dac mu 1.66v na proca a tyle nie chce...a tak na marginesie jakie max napiecie i temp wytrzymuje sempron??

Przy bardzo dobrym chłodzeniu (przy duzych morzach i otwartym oknie) to i 1,75V ale tylko do benchu...

Na codzień najlepije zeby 1,55V miał ;)

Edytowane przez Dejot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem żadniej różnicy prócz dobrze rozpoznawanego proca ;)

Przy bardzo dobrym chłodzeniu (przy duzych morzach i otwartym oknie) to i 1,75V ale tylko do benchu...

Na codzień najlepije zeby 1,55V miał ;)

Moj proc to porazka... :angry: :mad: :mur: Juz chyba nic sie nie da zrobic zeby chodzil lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi