Linoge Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 hmm a ja myslalem ze jakies zeby zaczely latac ;) no moze cos zlamanego .... a tak na serio powodzenia powodzenia :) i gdzie studiujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Zadam takie lamerskie pytanie. Gdzie w BIOS'ie zmienia się Command Rate :oops: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Zadam takie lamerskie pytanie. Gdzie w BIOS'ie zmienia się Command Rate :oops: ?hehe "Command Per Clock" (CPC) ;) Edytowane 19 Lutego 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 hmm a ja myslalem ze jakies zeby zaczely latac ;) no moze cos zlamanego .... a tak na serio powodzenia powodzenia :) i gdzie studiujesz ? W mega brzydkim miescie Łodzi :D na informatyce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Zadam takie lamerskie pytanie. Gdzie w BIOS'ie zmienia się Command Rate :oops: ?Pierwwsza opcja w pamieciach enabled 1T dis 2T :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Witam po raz kolejny:) Wiec jestem juz po testach pamieci OCZ kumpla i moge powiedziec tylko LIPA :mur: Ale co ciekawe nie wiem czy to mialo jakiekolwiek znaczenie ale wyciagnelismy mojego proca zeby go dokladnie obejrzec i zauwazylismy ze przy jednym z rogow mial miedzy pinami jakby ryse(wygladalo to jakby laczyla ze soba 2 z pinow).Po dokladniejsych ogledzinach igla :-P okazalo sie ze to byla pozostalosc plynu do chlodzenia prawdopodobnie bo gosc od ktorego kupilem proca chlodzil go woda.Teraz po usuniciu nie wiem czy lepiej bedzie chodzil(nie mam pojecia czy to cos pomoglo czy nie)ale jeszcze go potestuje :D .Wiecie nadzieja matka glupich ale kazda matka kocha swoje dzieci :lol: .Dam znac jak cos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Potestowałem trochę Sempa i widze że musze kupić nowe pamiątki :D . Teraz komp pracuje na ustawieniach: HTT 300MHz * 8 = 2400MHz i ramki 200MHz. Największe HTT na jakim udało mi się uruchomić winde to 320MHz. Tylko że wtedy pamięci pracują na 213MHz i nawet na tak niskiej częstotliwości się sypią. Gdy zapodam mu HTT 330MHz a pamięci nawet poniżej 200MHz (około 193MHz) to pojawia się komunikat RAID :-| . Timingi próbowałem ustawiać na 3:3:3:9, 3:4:4:11, zwiększałem VMem i nic. Te moje TwinMOS'y najlepiej pracują na taktowaniu 200MHz - ani więcej, ani mniej. Spróbuje je jeszcze zapuścić z dzielnikiem 3/5 i HTT na 333MHz żeby dało to 200MHz na pamięciach. Wtedy zobacze czy winda wstanie. Nie wiem czy to kontroler pamięci nie wyrabia przy większym HTT czy poprostu pamięci są takie do pupci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Masz 2 kostki? DRAM bank interleaving jak masz ustawione w biosie? Przy 2 kostkach lepiej dla proca zeby bylo disable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Mam dwie kostki i według wcześniejszych zaleceń Dejot'a zmieniłem na disabled. Spróbowałem ustawić HTT 333MHz i dzielnik pamięci 3/5 tak jak mówiłem wcześniej ale się nie udało. Dalej wyskakuje komunikat RAID :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Zjedź z max async latency i read pramble... Ewentualnie sprawdz jak sie zachowuje z tylko 1 kostką włożnoną... wg. mnie twoje problemy są spowodowane kontrolerem pamięci. Edytowane 19 Lutego 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Zjedź znaczy w dół :lol: ? Bo ja ustawiałem bardziej koło 10. Z jedną kostką jest prawie identycznie - już próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ehhh... Zjedź znaczy ustaw wolniejsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Też próbowałem. Dawałem najwolniejsze jakie mogą być i dalej to samo. Niby nie mam na co narzekać bo teraz komp i tak chodzi lepiej od tego co miałem wcześniej ale szczerze mówiąc to liczyłem na więcej MHz :-| . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Jak ja zaczynalem zabawe z moim sempkiem to robil max 2640MHz okolo na 1,65v... Teraz na codzien śmiga 2784MHz @ 1,55v Edytowane 19 Lutego 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ja swojego sempa z mobo złożyłem przedwczoraj a wczoraj zacząłem kręcić i ciągle mam zonka z pamiątkami (albo słaby kontroler pamięci w procku). Teraz jeszcze raz ustawiłem pamięci na 200MHz - dzielnik 3/5, HTT 333MHz, timingi 3:4:4:11, max async latency i read pramble najluźniej jak można i dalej wyskakuje RAID. Już sam nie wiem co o tym myśleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Jak ja zaczynalem zabawe z moim sempkiem to robil max 2640MHz okolo na 1,65v... Teraz na codzien śmiga 2784MHz @ 1,55v moze krotkie streszczenie jak tego dokonales :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Ja też jestem tego ciekaw :D . Wkońcu też chcę podkręcić swojego Sempa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 moze krotkie streszczenie jak tego dokonales :)A tak jakoś wyszlo, raz sie pobawilem jednymi alphami raz drugimi, obadalem współprace alph z dzielnikami i dziala :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 a moze cos wiecej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Huh... trudno jest cos wiecej powiedziec, trzeba samemu obadac... każdy proc inaczej reaguje... a jak proc lipny to mu nawet takie zabawy nie pomoga... Warto tez slotami powachlowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 A zmieniać jeszcze jakieś ustawienia memek oprócz: CAS# Latency RAS# to CAS# Delay RAS# Precharge Cycle Time (Tras) Max Async Latency Read Pramble Command Rate Czy te ustawienia wystarczą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) Ja tam sie bawilem alphami jak ujarzmialem procka :] Akle command rate to nawet na 2T nie ustawialem bo wstyd :D Edytowane 19 Lutego 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 hmm...Teraz mam ciekawa sytuacje...FSB 300 mnoznik proca z x9 na x7(1.55v mniej nie probowalem) dzielnik pamieci na 100 i prime jak na razie chodzi....wiec czyzby pamieci czy cos jeszcze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no a mostek na mobo jakos chlodzisz ? ps no to wyglada ze nici z wjazdu ;| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no a mostek na mobo jakos chlodzisz ? ps no to wyglada ze nici z wjazdu ;| Tego syfa co DFI dalo na mostek to musowo trza wymienic... w sumie ja przede pierwszym odpaleniem mobo zmienilem na zalmka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no u mnie czeka cube pro na zalozenie mam nadzieje ze tylko razem z blokiem na grafie jakos sie pomieszcza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) A ja mam pytanko czy ten najnowszy bios jest jakis dobry i warty zmiany?? Dostalem mobo z biosem przedostatnim i nie pokazuje mi w biosie dobrze procka. Akurat mi na tym strasznie nie zalezy ,ale jakie sa opinie o tym najnowszym biosie?? Moze warto zmienic?? Edytowane 20 Lutego 2006 przez Karas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no a mostek na mobo jakos chlodzisz ? ps no to wyglada ze nici z wjazdu ;| No niby chodzi na fsb 300 ale jak ustawie oryg mnoznik proca to nie chodzil.Na mnozniku x9 zeby miec fsb 260 musialem dac mu 1.66v na proca a tyle nie chce...a tak na marginesie jakie max napiecie i temp wytrzymuje sempron?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dejot Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) A ja mam pytanko czy ten najnowszy bios jest jakis dobry i warty zmiany?? Dostalem mobo z biosem przedostatnim i nie pokazuje mi w biosie dobrze procka. Akurat mi na tym strasznie nie zalezy ,ale jakie sa opinie o tym najnowszym biosie?? Moze warto zmienic??Nie widziałem żadniej różnicy prócz dobrze rozpoznawanego proca ;) No niby chodzi na fsb 300 ale jak ustawie oryg mnoznik proca to nie chodzil.Na mnozniku x9 zeby miec fsb 260 musialem dac mu 1.66v na proca a tyle nie chce...a tak na marginesie jakie max napiecie i temp wytrzymuje sempron??Przy bardzo dobrym chłodzeniu (przy duzych morzach i otwartym oknie) to i 1,75V ale tylko do benchu... Na codzień najlepije zeby 1,55V miał ;) Edytowane 20 Lutego 2006 przez Dejot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhaal Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Nie widziałem żadniej różnicy prócz dobrze rozpoznawanego proca ;) Przy bardzo dobrym chłodzeniu (przy duzych morzach i otwartym oknie) to i 1,75V ale tylko do benchu... Na codzień najlepije zeby 1,55V miał ;) Moj proc to porazka... :angry: :mad: :mur: Juz chyba nic sie nie da zrobic zeby chodzil lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...