Skocz do zawartości
Nyny

GeForce 6800 / GT / Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

eeeeee...nie mam pojecia...mierzysz w 1024x768 tak?? i HIGH?? (czasem nie VERY HIGH!!!) ..very high jest do graf z 512mb ramu...

1024x768 ustawienia w menu na high AAx4 AFx8

nie kituje..czekaj odpale timedemo i zrobie frapsem screena (bedzie penie minimalnie mniej bo jak wiadomo fraps obciaza gry <_< )

EDIT:----------------------------------------------

ok bije sie w piers..."z rozpedu" jak zainstalowalem dooma po zmianie grafy wgralem do niego autoexeca z czasu poprzedniej grafy (gf4ti4200), gdzie mialem balanced quality/balanced fps...teraz sciagnalem ze stronki konfiga jak w podpisie..i teraz jest PRAWDZIWY high (a nawet xtreme high:) ) oczywiscie konfig zoptymalizowany (lepsze korzystanie z pamieci itp.)

tu masz linka

1367157[/snapback]

na tym configu z linka (extreme quality) mam 70,6 FPS więc chyba ok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Odkąd Asus GT ( 6800GT Asus V9999GT Asus 256MB TV & DVI BOX ) na którego miałem ochotę podrożał, a ( GeForce 6800 Ultra Asus V9999Ultra/2DT/N/256MB/A 256MB TV/2xDVI ) mocno potaniał. Nosze się z myślą dołożenia różnicy która obecnie wynosi ok. 181 zł i zakupu ultra. Z tym że nie mam o nim żadnych informacji od użytkowników. Jak ktoś posiada tą kartę bądź coś o niej słyszał, niech podzieli się informacjami. Pogrzebałem także trochę w tym topiku ale jest dość obszerny... nic nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Odkąd Asus GT ( 6800GT Asus V9999GT Asus 256MB TV & DVI BOX  ) na którego miałem ochotę podrożał, a ( GeForce 6800 Ultra Asus V9999Ultra/2DT/N/256MB/A 256MB TV/2xDVI ) mocno potaniał. Nosze się z myślą dołożenia różnicy która obecnie wynosi ok. 181 zł i zakupu ultra. Z tym że nie mam o nim żadnych informacji od użytkowników. Jak ktoś posiada tą kartę bądź coś o niej słyszał, niech podzieli się informacjami. Pogrzebałem także trochę w tym topiku ale jest dość obszerny... nic nie znalazłem.

1369454[/snapback]

Radze ci zajrzec do innych sklepow internetowych. W jednym z nich GT jest po 1540 PLN. :lol:

Edytowane przez Szklak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukk ile masz w timedemo w doom3 1024/ultra high/opcje full bez fsaa?

1369707[/snapback]

czysty konfig dooma3 (nie ten z mojego podpisu)..

1024x768 ULTRA (w tym 8xAF) , max ustawienia w advanced , bez AA - 75,9 FPSow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej jakby się wypowiedzieli co mają dokładnie taką karte co Ty i zminili na Zalmana. Co do samego produktu to tutaj masz pokazane zmiany jakie następują po zmianie chłodzenia. Mankament w tym że ani jedną ani drugą kartą nie jest GF 6800 chodź sądze że będzie podobnie:

http://benchmark.pl/artykuly/rzut_okiem/Za...0/strona-1.html

http://pclab.pl/art14322-10.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką maksymalną temperaturę osiągacie przy tych sterach ze strony nvidii (71.84 WHQL) i jaką macie wtedy temp. otoczenia?

U mnie po podkręceniu i po parokrotnym uruchomieniu testów w markach osiąga 70 stopni i zaczynają pojawiać się artefakty. Zacząłem się zastanawiać nad wymianą chłodzenia na Nv5 ale czytałem gdzieś, że niewiele ono daje.

Tak sobie myślę, że może źle poumieszczałem wentylatokri w obudowie (z przodu u dołu mam 2x80 mm i z tyłu nad grafą 1x120 mm, które wtłaczają + ten w zasilaczu któru wyciąga powietrze) i że przez to powietrze źle mi się rozchodzi.

A może przesmarowanie jakąś lepszą pastą by pomogło, tylko jaką? Czytałem tu kiedyś na forum, że takiemu jednemu gostkowi zaczęły się po tym jakieś paski pojawiać.....

No i czy po zdjęciu oryginalnego chłodzenia i przesmarowaniu wszystkiego od nowa automatycznie traci się gwarancje czy nie dadzą rady wyczaić tego małego ulepszenia?

Jeśli nie to czy zna ktoś jakieś forum/stronke na którym opisany jest ten proceder (ja jestem totalnym noobem w tej dziedzinie) sam szukałem i jak narazie na nic się nie natknąłem poza jakimiś stronkami po angielsku.

Z góry dzięks za jakiekolwiek dobre rady.

Edytowane przez Zielonyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czysty konfig dooma3 (nie ten z mojego podpisu)..

1024x768 ULTRA (w tym 8xAF) , max ustawienia w advanced , bez AA - 75,9 FPSow "

@lukk troche przesadziles z tymi 48Fps na bartonie.... ja w tescie mialem 11x208Mhz i grafe na 405/1120 ....ustawienia jak w cytacie i wynik 72,7 Fps...... wiec nie wiem jak Ci sie moglo wziac 48Fps .... tzn domyslam sie ale nie jestem pewnien.........

Update:

grafika na 415/1180 i 77,8Fps ...(dziwne ale w pierwszym tescie wynik jest u mnie zawsze o 3 Fps niższy a za drugim bezposrednio po jak napisałem ...identycznie jak w Q3)

Edytowane przez Kipek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką maksymalną temperaturę osiągacie przy tych sterach ze strony nvidii (71.84 WHQL) i jaką macie wtedy temp. otoczenia?

U mnie po podkręceniu i po parokrotnym uruchomieniu testów w markach osiąga 70 stopni i zaczynają pojawiać się artefakty. Zacząłem się zastanawiać nad wymianą chłodzenia na Nv5 ale czytałem gdzieś, że niewiele ono daje.

Tak sobie myślę, że może źle poumieszczałem wentylatokri w obudowie (z przodu u dołu mam 2x80 mm i z tyłu nad grafą 1x120 mm, które wtłaczają + ten w zasilaczu któru wyciąga powietrze) i że przez to powietrze źle mi się rozchodzi.

A może przesmarowanie jakąś lepszą pastą by pomogło, tylko jaką? Czytałem tu kiedyś na forum, że takiemu jednemu gostkowi zaczęły się po tym jakieś paski pojawiać.....

No i czy po zdjęciu oryginalnego chłodzenia i przesmarowaniu wszystkiego od nowa automatycznie traci się gwarancje czy nie dadzą rady wyczaić tego małego ulepszenia?

Jeśli nie to czy zna ktoś jakieś forum/stronke na którym opisany jest ten proceder (ja jestem totalnym noobem w tej dziedzinie) sam szukałem i jak narazie na nic się nie natknąłem poza jakimiś stronkami po angielsku.

Z góry dzięks za jakiekolwiek dobre rady.

1371670[/snapback]

Najlepsza do tego celu pasta to Arctic Silver 5 (nie smaruj czasem jakakolwiek biala, silikonowa pasta). Ja "przesmarowalem" moja karte (rdzen + pamieci) ta pasta i temp. zmalala o 2-3 st. C. Co do wentyli, to musisz obliczyc ile powierza wtlaczane jest do obudowy, a ile wypychane (markowi producenci wentyli podaja takie informacje na opakowaniach swoich produktow)... no i wiesz... to co IN=OUT (czyli musi sie to powietrze bilansowac). Aczkolwiek nie wydaje mi sie, aby Twoje problemy wynikaly z tego - ja bym tam najpierw poeksperymentowal z co najmniej 3-ma roznymi wersjami sterow, a jak nie wypali - oddal karte do serwisu (no bo 70 st. C w stresie to np. dla karty typu 6800GT nic szczegolnego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czysty konfig dooma3 (nie ten z mojego podpisu)..

1024x768 ULTRA (w tym 8xAF) , max ustawienia w advanced , bez AA - 75,9 FPSow "

@lukk troche przesadziles z tymi 48Fps na bartonie.... ja w tescie mialem 11x208Mhz i grafe na 405/1120 ....ustawienia jak w cytacie i wynik 72,7 Fps...... wiec nie wiem jak Ci sie moglo wziac 48Fps .... tzn domyslam sie ale nie jestem pewnien.........

Update:

grafika na 415/1180 i 77,8Fps ...(dziwne ale w pierwszym tescie wynik jest u mnie zawsze o 3 Fps niższy a za drugim bezposrednio po jak napisałem ...identycznie jak w Q3)

1373045[/snapback]

no ale ni rozumiem o co ci chodzi?? ze mialem malo , duzo czy jak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukk no na bartonie to troche mało........... chyba ze to nie było na 6800

1373257[/snapback]

Barton2500+ @ 2241 (11x204), 1024Ramu, ten gf z podpisu..i mialem 48 FPSow w timedemo..tyle mialem..nie kituje..po co mialbym sobie zanizac?? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barton2500+ @ 2241 (11x204), 1024Ramu, ten gf z podpisu..i mialem 48 FPSow w timedemo..tyle mialem..nie kituje..po co mialbym sobie zanizac?? :blink:

1373328[/snapback]

miales vsync wlaczony pewnie. ja na 2500@3200, 2x256@400 i 6800GS gainwarda mialem 76fps w 1024/high.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe stery do potestowania (76.44) : http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1028

Dajcie znać czy zmieniają coś na lepsze (sam właśnie zaczynam testy).

Oto pierwsze wyniki :

Driver 71.84 WHQL

350/1000 : 4695 3DMark 2005

400/1100 : 5212 3DMark 2005

Driver 76.44

350/1000 : 4801 3DMark 2005 - max temp. rdzenia 63 stopnie C

400/1100 : 5315 3DMark 2005 - max temp. rdzenia 66 stopnie C

Temperatura w Pokoju - 20 stopnie C

Max. temp. otoczenia (przy taktowaniu 400/1100) 50 stopni C

Temperatuty odczytywałem z rivy po kilkukrotnym zapuszczeniu 3dMarka 2005 (wszystko na maxa).

Ogólnie odniosłem wrażenie że działał on jakoś płynniej niż na 71.84 (może znowu zoptymalizowali stery pod Marka?).

Edytowane przez Zielonyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miales vsync wlaczony pewnie. ja na 2500@3200, 2x256@400 i 6800GS gainwarda mialem 76fps w 1024/high.

1373381[/snapback]

uparciuchy z Was :lol: :lol: :lol: Vsync mialem off

aha teraz mi wpadlo do glowy!! ja mowie o 1024x768 HIGH 4xAA i 8xAF!!!!

Wam chodzi pewnie o bez AA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak dokladnie napisali:) ale to i tak dziwnie .. ja z aa mam ponad 60fps, nie pamietm ile,.. ale ponizej 60 nigdy nie zeszlo.

1374284[/snapback]

tylko ze ty masz GT!!!! to spoko 60 klatek mozesz miec na bartonie 3200+..a ja mam 6800 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uparciuchy z Was :lol:  :lol:  :lol: Vsync mialem off

aha teraz mi wpadlo do glowy!! ja mowie o 1024x768 HIGH 4xAA i 8xAF!!!!

Wam chodzi pewnie o bez AA??

1374220[/snapback]

sorki. to juz ostatni raz.... ale jedno jest pewne ...masz 16x1 ,6vp i zegary 360/850 ...i... i jak tak ustawiam u siebie oraz to co w cytacie (z 4xAA) to jak w morde wychodzi 64,4 fps,a... moze to roznica ze sterowników..... niewiem.......ważne ze teraz Ci chula..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki. to juz ostatni raz.... ale jedno jest pewne ...masz 16x1 ,6vp i zegary 360/850 ...i... i jak tak ustawiam u siebie oraz to co w cytacie (z 4xAA) to jak w morde  wychodzi 64,4 fps,a... moze to roznica ze sterowników..... niewiem.......ważne ze teraz Ci chula..... :)

1374739[/snapback]

ok to ja tez ostatni raz <_< <_< :wink: :wink: tak samo jak peseq..Ty masz 6800GT!! 256MB RAMu i wyzsze zegary dla rdzenia i pamietak robia swoje..ja mam tak "na pół GT"..bo w sumie tylko potoki odblokowane i troche krecony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam karte Leadteka 6800GT 256MB i za chiny ludowe nie mogę zmusić wyjścia TV do działania, na ATI nie było problemu - sterowniki były przejrzyste a tu milion opcji i żadna nie działa...

używam oryginalnego kabla do TV razem z przejściówką SVHS-composite dołączoną do karty

Próbowałem wgrywać inne biosy i nic - TVout głuche !

Jakieś pomysły ?

Wcześniej na tym samym kablu chinch-chinch i telewizorze działał radeon 9800 (on miał inną przejściówke svga-compo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam karte Leadteka 6800GT 256MB i za chiny ludowe nie mogę zmusić wyjścia TV do działania, na ATI nie było problemu - sterowniki były przejrzyste a tu milion opcji i żadna nie działa...

używam oryginalnego kabla do TV razem z przejściówką SVHS-composite dołączoną do karty

Próbowałem wgrywać inne biosy i nic - TVout głuche !

1375200[/snapback]

Sprawdz inny sterownik, albo uzyj TvTool

www.tvtool.de

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...