mafia35 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Mafia 35 myslisz ze warto zmienić to co daje winfast na silecera?? Na 5900 nie schłodziło bardziej ale było ciszej ps tak poza tematem ,zmien te niebieskie [ciach!]o z proca na coś innego,miałem i wiem co pisze 1220475[/snapback] Sadze ze mozna by bylo wymienic na Silencera... Chyba ze lubisz dzwiek odkurzacza w kompie... O co ci dokladniej chodzi z tym ps'em? :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 No... Jakby to powiedziec :blink: ja dokrecalem w granicach zdrowego rozsadku, ale w sumie to prawie do oporu zeby byl dobry styk z pamieciami. Przeciez w zestawie masz takie gumowe, grube podkladki na sruby zeby wlasnie zapobiec uwalenia czegos... :huh: 1221475[/snapback] Dokrecalem przez te gumowe koleczki wiec powinno byc ok, tylko moze chodzi o to ze posmarowalem arctin silverem a nie tym silikonem z zestawu. Teraz to i tak nie istotne bo musze gdzies przulutowac to plastikowe gowno ktore urwalem. Musze popatrzec bo wydaje mi sie ze ktos tu pisal o problemach z arctic silver. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 (edytowane) No a ja za to posmarowalem Ceramique... I nic sie nie stalo. Moze za duzo dales i pod wplywem nacisku pasta poszla poza rdzen i spowodowala gdzies spiecie...? To chyba najlepsze wyjasnienie twojego przypadku, bo watpie zeby komputer nie dzialal z powodu pasty (ze inna marka niz dodana do karty). Pasta nie jest Plug'n'Play :D Takze... chyba za duzo dales... Edytowane 17 Stycznia 2005 przez mafia35 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Mam pytanie do ogolu... Jak rozpoznac, ze PCB jest do Ultry? Bo mam na karcie tyle otworow, ze chyba kazde chlodzenie by pasowalo :D No i co to daje ze PCB jest od Ultry (oprocz otworow), bo wydaje mi sie ze nic..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 No a ja za to posmarowalem Ceramique... I nic sie nie stalo. Moze za duzo dales i pod wplywem nacisku pasta poszla poza rdzen i spowodowala gdzies spiecie...? To chyba najlepsze wyjasnienie twojego przypadku, bo watpie zeby komputer nie dzialal z powodu pasty (ze inna marka niz dodana do karty). Pasta nie jest Plug'n'Play :D Takze... chyba za duzo dales... 1221537[/snapback] Nie dalem za duzo pasty bo sprawdzalem to i nic nie "wylalo" poza rdzen. Dzisiaj wyciagne moja stara karte z szafy i zobacze moze to cos innego padle, ale marne szanse na to. Najgorsze jest to ze urwalem jeden tranzystorek i nawet nie moge tego na gwarancje oddac. Pozostaje jedynie perspektywa kupienia nowej karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 No niestety... Trzeba uwazac :) Mozesz ratowac poprzez lutowanie. Tylko trzeba niestety miec dokladna lutownice... Nic chyba juz nie masz do stracenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Sadze ze mozna by bylo wymienic na Silencera... Chyba ze lubisz dzwiek odkurzacza w kompie... chlodzenie z winfasta jest cichutkie i uwazam, ze zmiana na silencera jest niepotrzebna. mi sie jeszcze nie udalo wlaczyc drugiego biegu dla wentylatora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukk Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Ja lece na 71.24, te stery przyśpieszają 3DM05 o jakieś 600pkt, AGP mam ustawione na 75mhz, no i niemałą role odgrywa tu o/c. 1219071[/snapback] do Ciebie i do Mafia: macie włączony/wyłączone fast writes???? jesli wyłączone to z jakiego powodu?? czy fast writes moze "blokowac" nieco podkrecanie???i tak samo SBA (Side Band Adressing)...riva tuner poazuje ze jest włączone...zostawic tak?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 merlin do plyt z nf2 poleca wylaczyc sba i fw w celu osiagniecia wyzszej stabilnosci podkreconej fsb. Moze tak podobno byc, ze nie przechodzi marka01 z uwagi wlasnie na wlaczone fw. Jesli nie macie problemow ze stabilnoscia, a w marku mimo duzej ilosc fps nie odczuwacie krotkotrwalych przycinek - zostawcie wlaczone Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Wlasnie jade na moim starym poczciwym gf4ti. Tak wiec karte uszkodzilem podczas zakladania silencera. Najgorsze jest to ze z tego zdenerwowania urwalem tej jeba.... tranzystorek wiec oddawanie na gware mija sie z celem. No chyba ze udaloby sie przylutowac go tak zeby nie bylo tego widac ale watpie w to. Jakby ktos wiedzial gdzie w wawie moge cos takiego zrobic to prosze o jakies info. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Wlasnie jade na moim starym poczciwym gf4ti. Tak wiec karte uszkodzilem podczas zakladania silencera. Najgorsze jest to ze z tego zdenerwowania urwalem tej jeba.... tranzystorek wiec oddawanie na gware mija sie z celem. No chyba ze udaloby sie przylutowac go tak zeby nie bylo tego widac ale watpie w to. Jakby ktos wiedzial gdzie w wawie moge cos takiego zrobic to prosze o jakies info. 1222632[/snapback] mialem taki sam przypadek, przy sprzedazy wsadzalem Gainwarda 6800GS w slot agp i zobaczylem ze o zacisk od pamieci zahacza, wiec chcialem ja podniesc, a kupujacy wtedy ja doscisnal, efekt byl taki ze urwalem rezystor. pojechalem do pierwszego lepszego serwisu, i dalem im karte, przylutowali w 2min(lutownica na cieple powietrze czy cos), kasy nic nie wzieli, a karta smiga u tego kolesia bez problemu :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 mialem taki sam przypadek, przy sprzedazy wsadzalem Gainwarda 6800GS w slot agp i zobaczylem ze o zacisk od pamieci zahacza, wiec chcialem ja podniesc, a kupujacy wtedy ja doscisnal, efekt byl taki ze urwalem rezystor. pojechalem do pierwszego lepszego serwisu, i dalem im karte, przylutowali w 2min(lutownica na cieple powietrze czy cos), kasy nic nie wzieli, a karta smiga u tego kolesia bez problemu :wink: 1222677[/snapback] Czlowieku z nieba mi spadasz z taka informacja, tylko czy widac ze on byl lutowany bo karta nie uruchamiala sie przed urwaniem wiec musze ja wyslac na gwarancje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Czlowieku z nieba mi spadasz z taka informacja, tylko czy widac ze on byl lutowany bo karta nie uruchamiala sie przed urwaniem wiec musze ja wyslac na gwarancje? 1222723[/snapback] niestety jesli sie przyjzysz to widac :sad: moja nie byla na gwarancji, wiec nie wahalem sie ani chwili :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 niestety jesli sie przyjzysz to widac :sad: moja nie byla na gwarancji, wiec nie wahalem sie ani chwili :wink: 1222738[/snapback] Jak sie przygladalem teraz karcie to zauwazylem ze z jednej kostki pamieci troche pasty rozlalo sie na pcb. Ciekawe czy to dlatego karta nie odpalala i czy jak ja usune to bedzie ok. Wiatrak sie krecil wiec moze sie uda. Dorwalem juz namiar na serwis komorek, moze zrobia tak zeby nie bylo widac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Potrzebuje rady od fachowców NV. 2 lata na ATI zrobiło swoje i teraz praktycznie wypadłem z tematu. Chodzi mi głównie o podkręcalność 6800GT do wartości zegarów ULTRY. Jak wiadomo nie wszystkie karty dają radę. Pine GF XFX6800GT 256MB, DDR (256bit), Dual DVI, TV, retail PNY GeForce 6800 GT 256 MB DDR TV DVI Obie karty mogę mieć w tej samej cenie (do XFX dodany jest NV Silencer 5). Czy ktoś posiada karty tych firm i mógłby się wypowiedzieć na temat podkręcania? Jestem w kropce i nie wiem co brać.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 @turzol, te karty sa z allegro? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 @turzol, te karty sa z allegro? 1222888[/snapback] Tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 do Ciebie i do Mafia: macie włączony/wyłączone fast writes???? jesli wyłączone to z jakiego powodu?? czy fast writes moze "blokowac" nieco podkrecanie???i tak samo SBA (Side Band Adressing)...riva tuner poazuje ze jest włączone...zostawic tak?? 1221767[/snapback] Ja mam akurat FW wylaczone, bo przy wlaczonym przyliczalem zwieche po paru minutach grania. Za to SBA jest wlaczone. Jesli masz wlaczone i nic sie nie dzieje to zostaw... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Jak sie przygladalem teraz karcie to zauwazylem ze z jednej kostki pamieci troche pasty rozlalo sie na pcb. Ciekawe czy to dlatego karta nie odpalala i czy jak ja usune to bedzie ok. Wiatrak sie krecil wiec moze sie uda. Dorwalem juz namiar na serwis komorek, moze zrobia tak zeby nie bylo widac. 1222758[/snapback] A nie mowilem ze przesadziles z pasta? Ja tak kiedys spalilem mojego pierwszego Athlona (1GHz)... Pasta poszla na mostki L1 i L3 (jak dobrze pamietam) i Athlon poooooszedl w niebo :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Potrzebuje rady od fachowców NV. 2 lata na ATI zrobiło swoje i teraz praktycznie wypadłem z tematu. Chodzi mi głównie o podkręcalność 6800GT do wartości zegarów ULTRY. Jak wiadomo nie wszystkie karty dają radę. Pine GF XFX6800GT 256MB, DDR (256bit), Dual DVI, TV, retail PNY GeForce 6800 GT 256 MB DDR TV DVI Obie karty mogę mieć w tej samej cenie (do XFX dodany jest NV Silencer 5). Czy ktoś posiada karty tych firm i mógłby się wypowiedzieć na temat podkręcania? Jestem w kropce i nie wiem co brać.. 1222868[/snapback] Moj znajomy ma PNY i troche narzeka na chlodzenie-podobno glosne. Ja akurat nic do tej marki nie mam, bo to stara dobra, niemiecka ELSA :) Gwarancji jest 6 lat i w Lublinie mozesz kupic prawie w cenie hurtowej - generalny przedstawiciel - firma Servodata czy cos takiego... Na XFX masz znowu Silencera - to duza pokusa - mniejsza glosnosc, lozysko ceramiczne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 A nie mowilem ze przesadziles z pasta? Ja tak kiedys spalilem mojego pierwszego Athlona (1GHz)... Pasta poszla na mostki L1 i L3 (jak dobrze pamietam) i Athlon poooooszedl w niebo :lol: 1223115[/snapback] Tylko ze wokol pamieci nie ma zadnych metalowych czesci a pasta dotyka tych bialych lini wokol kosci. Jak u da sie ladnie przylutowac ten rezystor do oddam do serwisu. Jesli nie to ciekaw jestem czy takie cos jak karty graficzne wogole sie naprawia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 No moze i nie ma ale spiecie sie moglo zrobic... Wiesz jaka jest fizyka i ladunki elektorstatyczne... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Witam wszystkich ! Mam pytanie do Was - fachowców w temacie nv6800. Otórz sprawa dotyczy zwiechy, która od czasu do czasu mi się przydarza. ...a wszystko zaczęło się po włożeniu do mojego zestawu GAINWARD PowerPack Ultra/2400 TV-DVI-DVI Golden Sample GLH. Do tej pory stawiałem na grafikę ale po rozmowie z serwisantem z MMV zaczynam się zastanawiać. W serwisie zaproponowali mi bym zmienił swojego 360W chifteca na min. 420W markowego producenta. Dziwna sprawa bo przed zakupem specjalnie upewniałem się właśnie w MMV czy mój chiftec wystarczy do tej grafiki i zawsze otrzymywałem pozytywną opinię. Szalę goryczy przelewa fakt, że zwiecha przydaża się w trybie enhanced, czyli przy podwyższonym taktowaniu 1200/400Mhz co wskazuje jakby właśnie na wiąkszy pobór mocy - czyli zasilacz. Z drugiej strony program monitorujący napięcie AsusProb nie wskazuje spadków napięć podczas testów grafiki albo wymagających gier, znowusz temperatura GPU grafiki w stresie nie przekracza 75 st. przy zamkniętej obudowie. << Czyli w normie >> PS. Grafika jest podłączona na odrębnym kablu z zasilacza. Chciałbym usłyszeć Wasze opinie na ten temat zanim polecę po nową zasiłkę :mur: albo wyślę grafikę do reklamacji.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 (edytowane) Mi to nie wyglada na problem z zasilaczem.... a raczej z przegrzewaniem (patrzac po zdjeciu) czyli zbyt ostro ustawione pamieci lub rdzen... zwlaszcza, ze dzieje sie to w trybie Enhanced Sprobuj u kogos innego potestowac karte - u kogos z mocna zasilka :idea: EDIT: Moze jest do tej karty jakis nowszy bios juz :?: Wato sprawdzic Edytowane 18 Stycznia 2005 przez Dimek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OLAF_SKARPA Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Nie wydaje mi sie ze to zasiłka jest winna...Przecierz Chieftec 360watt HPC-360-202 to nie byle co !?.. Nie masz mozliwosci sprawdzenia na innym zasilaczu ? hm...chyba ze masz duzo świecidełek w kompie to co innego ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumi Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Ja tez obstawiam ze problem tkwi w samej karcie. Jesli to dzieje sie tylko przy trybie enchanced to nie moze byc inaczej. Pobor prady nie jest wtedy tyle wiekszy zeby chief 360w tego nie pociagnal. jesli mozesz to oddaj ta karte do serwisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Hmmmm.... Strasznie dużo tu tych stron... A ja chcę zapytać: Czym różnie się PCB w ASUS V9999GT (i podobnych niebieskich) od V9999Ultra (zielonego). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarek Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 Witam wszystkich ! Mam pytanie do Was - fachowców w temacie nv6800. Otórz sprawa dotyczy zwiechy, która od czasu do czasu mi się przydarza. ...a wszystko zaczęło się po włożeniu do mojego zestawu 1223361[/snapback] wydaje mi się że nie przyjmą reklamacji jak im powiesz że masz problem po podkręceniu :-| znajdz jakiś inny feler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) karta ma działac na standardowych ustawieniach ich raczej nie będzie interesować że nie możesz jej podkręcić :) jest na to jedna rada sprzedaj karte i kup inną a jednak ta karta ma te taktowania jako standardowe hm próbowałeś ze sterami? jak z systemem był formacik po starej grafie ? wg mnie to raczej nie jest wina zasilacza wygląda na to że software daj doopy Edytowane 19 Stycznia 2005 przez cyganos king Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linka Opublikowano 19 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2005 (edytowane) wydaje mi się że nie przyjmą reklamacji jak im powiesz że masz problem po podkręceniu :-| znajdz jakiś inny feler 1224072[/snapback] & karta ma działac na standardowych ustawieniach ich raczej nie będzie interesować że nie możesz jej podkręcić :) jest na to jedna rada sprzedaj karte i kup inną a jednak ta karta ma te taktowania jako standardowe hm próbowałeś ze sterami? jak z systemem był formacik po starej grafie ? wg mnie to raczej nie jest wina zasilacza wygląda na to że software daj doopy 1224119[/snapback] No ale jeśli podają oficjalnie na swoich stronach jako jeden z parametrów karty to wydaje mi się, że powinni uwzględnić ewentualną wadliwość karty przy tych ustawieniach > patrz na 1223594[/snapback] Spawdzałem, nie ma :cry: Stery też już wszystkie przetestowałem, również bez zmian.. Edytowane 28 Stycznia 2005 przez Linka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...