Skocz do zawartości
semprini1

Radeon 9800se@Pro GOOD, ale potem...bryndza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu nowym leszczem:

Mam pytanko i prośbę o pomoc

Kupilem Saphire 9800SE (256bit, 128MB) softmod sterownikami Omega (siakimiś starszymi)

Mod poszedl, żadnych artefaktów,ale po paru minutach 3dmarka komp się wiesza. Czego to moze być wina??

mam 2 typy zasilacz albo niewystarczające chlodzenie (karta jest gorąca jak szlak)

Please HELP!!!!!!!!!!!!!!

(zasilacz mam standard z budą razem - 350W)

BlackRaven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios do płyty, potem jak jest tak samo, wymień zasilacz na mocniejszy (Tracer 450W też daje radę :))

Standardowe chłodzenie wystarcza, by karta działała w okolicach 420/690, ale jak na standardowych ustawieniach ci sie wiesza, to znaczy, że nie jest to raczej wina karty ( chybqa, że coś w niej grzebałeś)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO forum to rewelka :D (a właściwie ludzie tutaj)

Dzięki za Wasze opinie :)

Niestety nie przekopałem jeszcze pokrewnych tematów,bo mam modem a w tym miesiącu przekroczyłem juz pakiet :/

Dziś pojadę do kumpla sprawdzić czy ta grafa po zmodowaniu też się tak zachowuje na kompie z lepszym zasilaczem.

czy Chieftec 360W na pewno wystarczy? Aż taka jest różnica między standardowym 350W a tamtym.

(to nie codegen, bo codegena mialem wczesniej a jak kupowałem budę, to uważałem,zeby tam nie było codegena:P)

VGA Silencer sam wystarczy? Nie trzeba juz ładować dodatkowych radiatorów na pamięci?

Teraz karta jest goła - ma tylko czarny badziewkowy wiachrak na rdzeniu.

Jak ją wyjmę z kompa to musze zobaczyć jakie ona ma tam pamiątki, bo domyślnie działa na 324/310(620).Jeśli będą 2.8 ns,to powinna pojechać

do 715 pamięć :P (ale jak zbiorę kapustę, to kupię jej jakieś ubranko, bo ma gołe kości, które aż parzą :D

Pozdrawiam forumowiczów ---- DZIĘKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz kręcić sam rdzen to silencer starczy. Jak pamięci to radiatory by się przydały - a raczej są koniecznie, ja karty nie kręciłem póki nie załozyłem lepszego chłodzenia (zalman + radiatory + 3 wiatraki). Dopiero wtedy czułem sie pewniej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nic nie zbieraj tylko znajdź dwa stare radiatory z Socket 7, brzeszczot i zakup kawałek dobrej taśmy termoprzewodzącej do przyklejenia (ja jakiegoś Scotcha założyłem). Przetnij radiatory na pół i załóż jeden kawałek na dwie kości pamięci. Po co wydawać kasę na radiatorki?

Co do VGA Silencera - jeśli masz dobrą cyrkulację powietrza w obudowie, to nie musisz nic robić. U mnie niestety sporo śmiecia jest zainstalowane i żeby wszystko działało przy timingach XT, musiałem zdjąć bok obudowy i dołożyć jeszcze jeden wentylator z boku, który dmucha na Silencera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silencer fajna sprawa, polecam jak najbardziej, jeśli natomiast chodzi o radiatory na pamięci grafiki...szkoda wydawać kasy. Mam podobną kartę, prawdopodobnie Twoja też posiada pamięci Infineon 3,3ns. Producent określa maksymalne taktowanie na 300. Z radiatorami czy bez, wyciskam z nich tyle samo (patrz podpis). Co do zasilacza, mój Modecom nie ma żadnych problemów z dosyć rozbudowanym i podkręconym sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I okazało się, że jednak mam za słaby zasilacz (350 marki badziew), bo zaniosłem kartę do kumpla,

sciągnęliśmy z netu omegi i chodziła na 8-miu potokach -2obiegi 3dmarka03 (ok 4800pkt),i 2 razy timedemo dooma3 w 1024x768 (41fps)

całkiem rozsądny wynik wydaje mi się zważywszy, że karta nie ma najlepszego taktowania - (324/620)

..tescik robiliśmy na CHieftecu 360W, Później kumpel wsadził swojego 5900XT spowrotem do kompa odpalił i ZIMA!!!

Zjarał się zasilacz. TO raczej czysty przypadek niż wynik montowania mojej karty (w sumie chodzila dobrze przecież).

Zjarało się raczej przy wsadzaniu jego karty. Dobrze, że ma ten zasilacz na gwarancji, bo bym się nie wypłacił :/

Na szczęście kumpel, który ma sklep uratował mi życie i pożyczył zasilacz dla drugiego kumpla.

Mam jeszcze pytanko

- Czy może dałoby się podłączyć drugi zasilacz tylko żeby zasilić samą kartę graficzną ?? (taka prowizorka dopóki nie kupię nowego

Chieftec'a 360 W (i go nie wykończę :P)

- Co tak naprawdę różni zasilacz zwykły 350W od firmowego np. Chiefteca 360W (bo na pewno nie 10 W!!)??

- Jaka jest różnica między zasilaczem Chieftec 360W z PFC i bez PFC ? (bo cenowo jest to 50 zł różnicy). Czy warto doinwestować?

Dzięx, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi