Spawacz Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 No tak macie w pełni rację, ale naprawdę nie ma co się pchać w 64bity, a tym bardziej jak ktoś ma dobrego proca. Oczywiście, jak ktoś teraz kupuje procka to wiadomo brać 64bity, ale nie dlatego, że ma to dać zysk na wydajności, a po to aby w przyszłości aplikacje na starym wysłużonym sprzecie działały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Mnie wyszlo ze jest 30cykli dla L2. 1309037[/snapback] Lancer masz racje to moze zalezec jednak od konkretnego systemu. Przy A64 gdzie kontroler pamieci jest w procu chipset ma mniejszy wplyw na odczyt benchmarkow jak to jest przy p4. Mimo ze testy dotycza samej kaszy sadze ze wspolpraca z ramem moze mniec jakis minimalny wplyw na softwerowy odczyt tych opoznien. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) Mylisz sie. W wielu przypadkach opoznienie cache ma dosyc istotny wplyw na wydajnosc softu. Gdyby Prescott mial nawet te owe 30 potokow, ale zachowal latencje cache Northwooda to Presc bylby wydajniejszym CPU. A niestety jest bywa z tym roznie. Mn z tego powodu (latencja) Celeron Coppermine byl sporo mniej wydajny od Pentaka. Nie z powodu polowy cache, ale ogromnych opoznien. P3 mial opoznienie...0, a Celeron bodaj az 8. Edytowane 3 Marca 2005 przez Lancer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 Mylisz sie. W wielu przypadkach opoznienie cache ma dosyc istotny wplyw na wydajnosc softu. Gdyby Prescott mial nawet te owe 30 potokow, ale zachowal latencje cache Northwooda to Presc bylby wydajniejszym CPU. A niestety jest bywa z tym roznie. Mn z tego powodu (latencja) Celeron Coppermine byl sporo mniej wydajny od Pentaka. Nie z powodu polowy cache, ale ogromnych opoznien. P3 mial opoznienie...0, a Celeron bodaj az 8. 1309146[/snapback] ja nie pisalem oty. przeciez to oczywiste ze szybkosci kaszy ma wplyw na wydajnosc systemu. ja nie dyskutowale z tym :-) prostrzym przykladem jest piii z 512 kaszy i koperek z 256. Chodzilo mi o rozrzut odczytu opoznien kaszy u Ciebie i na serwisie. Zastanawialem sie poprostu czy te rozbierznosci nie wynikaja z odmiennych zestawow na ktorych je testowano. Byc moze komunikacja czipset ram choc nie powinna ma wplyw na rozne odczyty testerow kaszy. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 No tak macie w pełni rację, ale naprawdę nie ma co się pchać w 64bity, a tym bardziej jak ktoś ma dobrego proca. Oczywiście, jak ktoś teraz kupuje procka to wiadomo brać 64bity, ale nie dlatego, że ma to dać zysk na wydajności, a po to aby w przyszłości aplikacje na starym wysłużonym sprzecie działały. 1309070[/snapback] :lol: Widziałem już kilka twoich postów i zauważyłem że lubisz się wypowiadać w tematach, o których nic nie wiesz. Tak się składa że przyrost wydajności w 64 bitach jest i to nie taki mały. A czy ktoś skorzysta z tego teraz czy później zależy z jakiego typu programów korzysta i czy ogranicza się tylko do platformy Windows. A jeżeli chodzi o Windowsa XP x64 to mam wersje RC2 i chodzi szybko i stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...