Pinio Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Co lepiej kupić? Listwę czy ups? Czy oprócz podtrzymywania komputera w czasie braku prądu różnią się poziomem zabezpieczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Lepszym zabezpieczeniem jest UPS bo miałem remont w domu instalacji elektrycznej i cos był skopane i po podłaczeniu do gniazdak kompa wystrzeliły kroki no i ups poszedł. A tak by padła mi zasiłka i dabli wiedzą co jeszcze ... Listwa do tego to jeszcze lepiej co 2 zabezpieczenia to nie jedno... ja jeje nie miałem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Listwa do tego to jeszcze lepiej co 2 zabezpieczenia to nie jedno... ja jeje nie miałem.. Raczej nie powinno się uzywać listwy przeciw przepieciowej w połączeniu z UPSem, juz lepszy jest sam przedłuzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Gniazdko :arrow: listwa np. Ever albo Spark :arrow: UPS np. APC BackUPS 500 :arrow: komputer + monitor + opcjonalny przedłużacz na zwykłe (gniazda nie komputerowe jak od zasilacza) jeśli chcesz podłączyć coś mało prądożernego. Drukarki laserowe podłącz do specjalnych gniazdek w UPS'ie tylko filtrowanych, które nie podtrzymują zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 najlepsze listwy acar ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Listwy to pic na wode fotomontaz. Porzadny UPS zapewnia lepsza ochrone i zawiera duzo powazniejsza elektronike (jesli te kilka elementow, ktore sa w listwie, mozna nazwac elektronika) zajmujaca sie filtrowaniem prundu. Wada to cena i koniecznosc regeneracji akumulatorow po pewnym czasie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Panowie, ale co Wy porównujecie?? Listwy z UPSami?? Po pierwsze, nie podłącza sie UPSa do listwy, ani listwy do UPSa! To byłby w ogóle bezsens! Zastanawiasz sie nad wyborem pomiędzy listwą a UPSem?? Jak masz kase to kup UPSa i masz po sprawie, listwa chroni tylko przed przepięciami i skoskami napięcia, UPS oprócz tego, zapewnia przynajmniej krótkotrwałe podtrzymanie napięcia wtedy kiedy zaniknie w gniazdkach. Z drugiej strony, musisz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage fakt, że UPS jak każdy akumulator po pewnym czasie traci swoją sprawność, aż wkońcu padnie i nie bedzie trzymał nawet kilku sekund, jednak stanie sie to po około 5 latach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DTM Opublikowano 27 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2004 Z drugiej strony, musisz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage fakt, że UPS jak każdy akumulator po pewnym czasie traci swoją sprawność, aż wkońcu padnie i nie bedzie trzymał nawet kilku sekund, jednak stanie sie to po około 5 latach.ty mnie tu nie strasz :wink: ja swojego mam juz 5 lat i jeszcze potrafi trzymac minute - wiecej nie sprawdzalem bo nie bylo mi potrzebne - aha model to APC Back-UPS 300 oraz dodam ze od samego poczatku jest podlaczony pod jakas listwe (nie mam wolnego zwyklego przedluzacza) i dziala bez problemu :) a odnosnie tematu to takze polecam UPS'a - ja musialem kupic bo po kilkunastu odlaczeniach pradu dysk mi padl :( wiec nie bylo wyjscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 28 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2004 Z drugiej strony, musisz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwage fakt, że UPS jak każdy akumulator po pewnym czasie traci swoją sprawność, aż wkońcu padnie i nie bedzie trzymał nawet kilku sekund, jednak stanie sie to po około 5 latach.ty mnie tu nie strasz :wink: ja swojego mam juz 5 lat i jeszcze potrafi trzymac minute - wiecej nie sprawdzalem bo nie bylo mi potrzebne - aha model to APC Back-UPS 300 oraz dodam ze od samego poczatku jest podlaczony pod jakas listwe (nie mam wolnego zwyklego przedluzacza) i dziala bez problemu :) a odnosnie tematu to takze polecam UPS'a - ja musialem kupic bo po kilkunastu odlaczeniach pradu dysk mi padl :( wiec nie bylo wyjscia Jakikolwiek upgrade BIOSu, firmware'u, praca licencjacka/magisterka - UPS niezastąpiony :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...