Skocz do zawartości
Nessay

APIC - TAk czy NIE

Rekomendowane odpowiedzi

Wyłączenie apic podnosi wydajność gdyż system z apic ma dostępnych tylko 15 przerywań IRQ, z wyłączonym ma standartowe 23 przerywania IRQ.

Na przyszłość polecam google.

e wlasnie odwrotnie jest bez apic masz 16 przerwan a znim masz 23 lepiej miec wlaczone wydajnosc to prawie wcale nie przeszkadza a masz wiecej przerwan dzieki czemu moze byc mniej konfliktow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APIC nie daje żadnego przyrostu wydajności (na tych samych ustawieniach)

Pozwala za ty wycisnąć więcej Mhz z procka (sprawdzone) oraz nie wyłącza dzwięku i sieciówki przy wyższym FSB (~240-250) (sprawdzone)

Opis w kompendium...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączenie apic podnosi wydajność gdyż system z apic ma dostępnych tylko 15 przerywań IRQ, z wyłączonym ma standartowe 23 przerywania IRQ.

A to dziwne, bo wszedzie ucza ze komputer ma do dyspozycji tylko 15 przerwan. Zastanawia mnie skad wzieles te dodatkowe 8 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwala za ty wycisnąć więcej Mhz z procka (sprawdzone) oraz nie wyłącza dzwięku i sieciówki przy wyższym FSB (~240-250) (sprawdzone)

Opis w kompendium...

Oczywiscie mowa jest o APIC OFF

U mnie przy fsb 265 i wlaczonym APIC jednak jest lekka przewaga wydajnosci nad APIC wylaczonym, niestety powyzej tego fsb wysiada juz lan itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis w kompendium...

Oczywiscie mowa jest o APIC OFF

U mnie przy fsb 265 i wlaczonym APIC jednak jest lekka przewaga wydajnosci nad APIC wylaczonym, niestety powyzej tego fsb wysiada juz lan itp.

i dokladnie na tym polega przewaga apica .. plyta sie tak nie meczy i nie wylacza komponentów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dziwne, bo wszedzie ucza ze komputer ma do dyspozycji tylko 15 przerwan. Zastanawia mnie skad wzieles te dodatkowe 8 ;)

nigdy nie spotkałem kompa który by miał tylko 15 przerwań. zawsze było 23. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrolery master i slave polaczone sa ze soba szeregowo, kazdy z nich posiada 8 wejsc przyjmujacych sygnaly zgloszen przerwan od ukladow I/O. Dostepnych dla ukladow I/O jest 15 wejsc zgloszen przerwan, poniewaz jeden z kanalow jest kanalem komunikacyjnym pomiedzy kontolerami.

IRO0 - zegar systemowy - 08h

IRO1 - klawiatura - 09h

IRO2 - szeregowe ze slave'a - 0Ah

IRQ3 - COM2 - 0Bh

IRQ4 - COM1 - 0Ch

IRQ5 - ---------- - 0Dh

IRQ6 - kontroler FDD - 0Eh

IRQ7 - LPT1 - 0Fh

IRQ8 - zegar czasu rzeczywistego - 70h

IRQ9 - --------- - 71h

IRQ10 - -------- - 72h

IRQ11 - -------- - 73h

IRQ12 - mysz PS/2 - 74h

IRQ13 - kooprocesor arytmetyczny - 75h

IRQ14 - kontroler HDD (1 kanal) - 76h

IRQ15 - kontoler HDD (2 kanal) - 77h

Mnie zawsze tak uczyli. Jako przyklad, sproboj wymusic przerwanie wyzsze niz 15 w BIOS'ie. W menedzerze urzadzen w Windowsie mozna faktycznie zobaczyc wiecej przerwan, ale nie wiem skad to sie bierze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zawsze tak uczyli. Jako przyklad, sproboj wymusic przerwanie wyzsze niz 15 w BIOS'ie. W menedzerze urzadzen w Windowsie mozna faktycznie zobaczyc wiecej przerwan, ale nie wiem skad to sie bierze.

Mogli Cie tak uczyć bo kiedyś tak było.

Interrupt Mode: PIC/APIC

Funkcja: Możliwość wyboru nowego, zaawansowanego trybu pracy kontrolera przerwań. Obecnie płyty główne wyposażane są w nowy kontroler przerwań, zwany APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller - zaawansowany, programowalny kontroler przerwań). Poprzedni nazywał się PIC. Różnica polegała na tym, że starszy pozwalał na zdefiniowanie jedynie 16 przerwań, co często powodowało konflikty w przypadku nadmiaru urządzeń. APIC umożliwia przyporządkowanie urządzeniom aż 23 przerwań, z czego skwapliwie potrafią skorzystać nowe systemy operacyjne. Może też pracować w starym trybie, jednak do dyspozycji będziemy mieli jedynie 16 przerwań.

Zalecane ustawienie: APIC. Ten tryb jest preferowany szczególnie wtedy, gdy komputer wyposażono w większą liczbę kart rozszerzeń. Opcję należy ustawić przed instalacją systemu operacyjnego - w przeciwnym razie może on przyporządkować urządzeniom tylko 16 pierwszych przerwań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, zwalił mi się plik ntuser.log przy podkręcaniu bez APIC i nie osiągnołem żadnych lepszych winików niż z włączonym (no, może bardziej podkręciłem procka, ale cięzko powiedzieć czy stabilnie gdy wszystko sypie błędami :/).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo p owyłączeniu apic, trzeba przeinstalować system lub przed wyłączeniem apic w ustawieniach (w windowsie) zmienic jedna rzecz:

Menadżera urządzeń / Komputer / Jednoprocesorowy Komputer z interfejsem ACPI

i zmienić go na Komputer PC z interfejsem ACPI potem zrestartwoac komputer wejść do biosu i wyłaczyć APIC .. komputer uruchomi sie bez potrzeby reinstalacji systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi