KGB Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 znajac zycie to nastepne Semprony beda na 0.09um i 512kb wiec nie beda ustepowac dzisiejszym NewCastle ,a bedzie mozna podkrecic zdrowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Jak by pod socket 754 miały być same Semprony to jest tak jak by AMD oszukało setki tysięcy userów tych płyt ,miała to być tania platforma 64 bit ,mam ciągle nadzieję że będą Athlony64 dla platformy S754 Jak by ktośz was znalazł jakieś info na ten temat ,proszę o podzielenie się tą wiedzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Jak by pod socket 754 miały być same Semprony to jest tak jak by AMD oszukało setki tysięcy userów tych płyt ,miała to być tania platforma 64 bit ,mam ciągle nadzieję że będą Athlony64 dla platformy S754 Jak by ktośz was znalazł jakieś info na ten temat ,proszę o podzielenie się tą wiedzą a czy ty rozumiesz co to jest Sempron? Sempron na sA =Athlon XP Sempron na s754 to straszny scinak ,ale nastepna generacja to pewnie bedzie taki Athlon64 jak twoj tylko lepszy bo bedzie sie lepiej krecil AMD nie zostawia ludzi na lodzie tak jak Intel :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 KGB Dzięki żeśmi to dokładnie wytłumaczył czym jest SEMPRON :) Mnie tylko zdołowała wypowiedź ludzi którzy twierdzą że na platforma S754 AMD będzie robił tylko Semprony które jak wiadomo nie posiadają instrukcji 64bit :/ Do tego mają tylko 256 KB cache i ogólnie zawyżony PR chyba gdzieś o 200-300 "MHz" Jeszcze nie posiadam platformy S754 ;) jeszcze muszę czekać aż kasa na konto wpłynie :[ mam nadzieję że przez 2 tygodnie które pozostało mi czekać nic się nie zmieni na gorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 dzisiejszy Sempron s754 to padaczka ,ale jak juz AMD przeskoczy z Athlonami64 na s939 calkowicie to na s754 bedzie musialo wypuscic procka z instrukcjami 64-bit a ze to bedzie za jakis czas to ten procesor napewno bedzie w 0.09um te przypuszczenia sa wsparte jeszcze Athlonem Mobile na s754 -ta podstawka w tanich laptopach przezyje jakis czas ,bo jak upchac do laptopa dual chanel ddr w sodimmach - za duzo komplikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Zle to ujales- Sempron w dzisiejszych cenach to padaczka. Z tym sie zgodze, bo proc jest zdecydowanie zbyt drogi jak na obecna cena, nie bedaca wiele konkurencyjna w stosunku do A64 2800+... Juz kiedys ktos powiedzial - nie ma zlych produktow, niektore sa poprostu zbyt drogie. Jakby tak kosztowal 350zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Mnie tylko zdołowała wypowiedź ludzi którzy twierdzą że na platforma S754 AMD będzie robił tylko Semprony które jak wiadomo nie posiadają instrukcji 64bit :/ Do tego mają tylko 256 KB cache i ogólnie zawyżony PR chyba gdzieś o 200-300 "MHz" Pomijajac kwestie ze PR to ogolnie pomylony pomysl, to PR Semprona ma sie odnosic do Celerona.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Teraz pozostaje czekać na Athlona64 3000+ na Socket 754 w nowej wersji 0,90n ,powinen sie ukazać w ciagu miesiąca :) A kręci się niesamowicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 W Barwkompie już są A64 3000+ S939. Chyba się skuszę bo i tak czeka mnie całkowita modernizacja kompa. Dobrze się kręci czy nie dla mnie to będzie jak przesiadka z malucha na merca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Pomijajac kwestie ze PR to ogolnie pomylony pomysl, to PR Semprona ma sie odnosic do Celerona.... a to czemu.Ja w PR nie widze nic innego jak świetny pomysł marketingowy (a,że ostatnio to zaczęli je zawyżać to już inna sprawa),który znacząco zwiększył sprzedaż Athlonów,ciekawe co by było gdyby na niego nie wpadli? Intel zostałby sam? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Wlasnie sek w tym, ze PR nijak nie ma sie realnej wydajnosci. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze QuantiSpeed "znaczaco" podniosl sprzedaz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 Wlasnie sek w tym, ze PR nijak nie ma sie realnej wydajnosci. Na jakiej podstawie twierdzisz, ze QuantiSpeed "znaczaco" podniosl sprzedaz? jest taka sprawa ,ze Ja ,Ty i wielu innych ludzi z forum zajzy do testow ,dowie sie jakie sa stosunki wydajnosci miedzy procesorami i wyciagnie wnioski ale przecietny kupjacy przychodzi do sklepu i ulega magii cyfer i wez takiemu powiedz ze zamiast Celerona 2600 proponujesz w mniejszej cenie Athlona 2000 - powie ci ze woli doplacic te 20pln i miec szybszy proc - wytlumacz mu ze szybszy jest wlasnie ten tanszy osobiscie znam ludzi ktorzy kompami interesuja sie kilka lat ,wiekszosc polega na mojej opinii ,ale sa kozackie wyjatki ( zazwyczaj ci mlodsi) pytam sie jaki masz proc odp. Athlon 2400+ mowie - to wez podkrec go troche do 2200MHz ,z takim wiatrakiem powinien chodzic spoko a on do mnie : no jak podkrecic do 2200 jak juz jest 2400 i bedzie wolniej chodzil :lol: wiec takie oznaczenia AMD sa bardzo potrzebne dla dzialu sprzedazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 I wlasnie o to chodzi! Oznaczeni 2400+ wprowadza w blad, bo wielu mysli- ze 2400 u Intela i AMD to to samo, a tak nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 I wlasnie o to chodzi! Oznaczeni 2400+ wprowadza w blad, bo wielu mysli- ze 2400 u Intela i AMD to to samo, a tak nie jest.no i wlasnie o to chodzi ,ze tych wielu malo obchodzi ile wart jest kazdy MHz tych procow im poprostu w glowce sie ulozylo ze im wiecej MHz tym lepiej i AMD ze swoimi 2000MHz bylo by na straconej pozycji do Intela 2400MHz ,a przeciez wydajnosc maja taka sama ,wiec czemu sie podkladac oczywiscie oznaczenia A3200+ sa nieadekwatne do P4 3.2 i jest to oszustwo ,ale co my bedziemy sie przejmowac ludzmi kupujacymi najmocniejsze modele :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 10 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2004 KGB ma rację- bez PR AMD nie miało by w tej chwili 16% rynku. Sam jak kupowałem pierwszego Athlona z PR to się cieszyłem, że ma oznaczenie 1600+, pracuje z zegarem 1400MHz, a jest wydajny jak P4 1800MHz Teraz to się zmieniło trochę, ale w cale nie powiem że jest az tak źle, bo nadal jakoś to odzwierciedla P4 (chociaż wszyscy wiemy, że ma odzwierciedlac Thunderbirda) Z Sempronami jest inna sprawa, bo ich PR= prędkości Celeronów. Ale to się dopiero pokomplikuje, bo Intel rezygnuje z pustych MHz i będzie jechał na oznaczeniach takich jak mają BMWice :lol: i ciekawe co zrobi AMD, bo tak na prawdę PR nie będzie miało odzwierciedlenia. Ale to dopiero wkrótce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietmaN Opublikowano 11 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2004 Ludzie ludziska, trochę historii archaicznej (na rynku komputerowym ;)) by się przydało : bez PR AMD mogło paść, a prawda taka, jak napisał kolega powyżej : pierwsze PR było dostosowane do Pentium 4A na FSB 4x100 i gorszych chipsetów pod Intela. Athlony XP zaczeły trochę wymiękać po pojawieniu się P4B (4x133), a PR straciło zupełnie (no prawie) na wartości i realności po wypuszczeniu P4C (4x200). Zawyżenie PR dla jądra Barton też miało się nijak do rzeczywistości, bo dodatkowe 256 L2cache przy tak pojemnym L1 cache prawie na nic się nie przydało (no, super PI trochę szybciej liczy, ale WinRAR prawie to samo ;)). Sempron to inna bajka, degradacja do Celeronów (D! :idea:), ale też PR trochę zawyżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...