gtanski Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Jest tak. Mam podlaczony HDD do podstawowego kanalu IDE i chodzi ladnie jako Ultra DMA 5. Do pomocniczego kanalu jest podpieta nagrywarka i DVD. Sek w tym, ze DVD chodzi jako Ultra DMA a nagrywarka jako PIO (i zarzyna CPU przy kazdej operacji IO). Stalo sie tak od jakiegos blizej nieokreslonego momentu. Wczesniej wszystko chodzilo przez DMA, teraz nie bardzo chce i nie mam pojecia dlaczego. Reinstal sterownikow od plyty (MSI VIA K7T266 Pro2) nie pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Odinstaluj kontroler IDE i restart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gtanski Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Dzieki. Wywalilem sterownik od kanalu pomocniczego i reset. Pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 21 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2004 Witam, ostatnio zaglądam do Nero InfoTool, i ze zdziwieniem odkryłem że jedem z moich dysków SATA (kontroler z chipsetu i875) ma wyłączony tryb DMA. Dysk systemowy SATA (przedstawiany jako master) ma włączony tryb DMA natomiast drugi identyczny dysk (przedstawiany jako slave) ma ten tryb wyłączony, sterowniki są z dyskietki intela (iaStor), załadowałem je podczas instalacji (F6), więc nie wiem czy jak wywale z menadżera "Intel 82801ER SATA RAID Controller" to czy mi system wstanie ? Jak uaktywnić tryb DMA dla tego dysku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 Witam ponownie, wywaliłem Intel 82801ER SATA RAID Controller i system ponownie go zainstalował po restarcie, ponownie zainstalował rózniez dyski, jednak w Nero InfoTool nadal mam pokazane że drugi dysk podpięty do kontrolera ( przedstawiony jako slave ) ma wyłączony tryb DMA . Czy jest to normalne, jeśli nie to jak włączyć tryb DMA ? PS Może to nie ma zanczenia ale podstawowy i pomocniczy kanał IDE poprawnie obsługują tryb DMA, problem tyczy się tylko dysku S-ATA. THX za NFO . PZDR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...