Skocz do zawartości
gtanski

Problem z DMA

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tak. Mam podlaczony HDD do podstawowego kanalu IDE i chodzi ladnie jako Ultra DMA 5. Do pomocniczego kanalu jest podpieta nagrywarka i DVD. Sek w tym, ze DVD chodzi jako Ultra DMA a nagrywarka jako PIO (i zarzyna CPU przy kazdej operacji IO). Stalo sie tak od jakiegos blizej nieokreslonego momentu. Wczesniej wszystko chodzilo przez DMA, teraz nie bardzo chce i nie mam pojecia dlaczego. Reinstal sterownikow od plyty (MSI VIA K7T266 Pro2) nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio zaglądam do Nero InfoTool, i ze zdziwieniem odkryłem że jedem z moich dysków SATA (kontroler z chipsetu i875) ma wyłączony tryb DMA. Dysk systemowy SATA (przedstawiany jako master) ma włączony tryb DMA natomiast drugi identyczny dysk (przedstawiany jako slave) ma ten tryb wyłączony, sterowniki są z dyskietki intela (iaStor), załadowałem je podczas instalacji (F6), więc nie wiem czy jak wywale z menadżera "Intel 82801ER SATA RAID Controller" to czy mi system wstanie ?

Jak uaktywnić tryb DMA dla tego dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, wywaliłem Intel 82801ER SATA RAID Controller i system ponownie go zainstalował po restarcie, ponownie zainstalował rózniez dyski, jednak w Nero InfoTool nadal mam pokazane że drugi dysk podpięty do kontrolera ( przedstawiony jako slave ) ma wyłączony tryb DMA .

Czy jest to normalne, jeśli nie to jak włączyć tryb DMA ?

PS Może to nie ma zanczenia ale podstawowy i pomocniczy kanał IDE poprawnie obsługują tryb DMA, problem tyczy się tylko dysku S-ATA.

THX za NFO . PZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi