BLANTMEN Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Witam. Sikor odwalił kawał dobrej roboty za pomoc w blokowaniu aplikacji. No ale teraz pojawił się inny problem. Od dłuższego czasu prowadzę wojne z bratem o kompa. Ja w niego kase ładuje, a on nic i to mnie najbardziej wkurza. Jak mu się powie że ma wyłączyć, to głupek gada, że to jest teżjego komputer, bo kiedyś tam kupił myszkę albo coś w tym stylu. I rozchodzi mi się o to, czy istnieje jakiś sposób (w XP albo jakiś program), żeby system wylogowywał użytkownika o danej godzinie i blokował mu konto na określony czas ? Wiem, że istnieje blokada czasowa konta, ale to tylko w wypadku gdy ileś tam razy poda się błędne hasło. Domyślnie jest wyłączona, no ale ona mi nic nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Mozna ustawić tak aby dany uzytkownik mógł się logowac tylko w określonych godzinach i dniach tygodnia. np. net user nazwa_uzytkownika /times:wtorek,16-20 zezwala na logowanie tylko we wtorki w godzinach 16 do 20. Kolejne dni i godziny dodaje się oddzielając srednikiem (np wtorek,16-20;czwartek,12-13). Ograniczenia zdejmuje się poleceniem: net user nazwa_uzytkownika /times:all Polecenie: net user nazwa_uzytkownika wyswietli informacje o koncie, w tym informacje o dozwolonych godzinach logowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 A co z wylogowaniem ? Tzn. czy jak ustawie godziny pracy powiedzmy od 18 do 22 to czy o 22 użytkownik zostanie automatycznie wylogowany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaYReL Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 sprawdź w praniu leniuszku i podziel się z nami wiadomością!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 hmm. Z tego co widze to mozna tylko ograniczyć godziny logowania. Własnie sprawdziłem i jak już się zaloguje to potem mozna korzystać z systemu do chwili normalnego wylogowania, więc to tylko rozwiązuje czesc problemu. Nie korzystam z zaplanowanych zadań, ale wydaje mi się ze mozna tam ustawić, aby coś się wykonało o danej godzinie na konkretnym koncie więc jezeli by to działało, to mozna by ustawić tez wylogowanie (shutdown.exe -l) o wybranej godzinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 sprawdź w praniu leniuszku i podziel się z nami wiadomością!!! Po co jak inni to mogą zrobić :wink: Nie no żartowałem. Nie miałem jak sprawdzić, bo dopiero teraz wróciłem z siłowni :( A jak pisałem poprzedniego posta to już byłem jedną nogą za progiem :? Chyba trzeba będzie zrobićtak jak mówisz sgj. Zobaczymy jak to się w praniu okaże. {EDIT} Co oznacza "Podano niedozwolony zakres dni" ?? {EDIT 2} Ok. Zrobiłem. Nie można podawać polskich liter. Zobaczymy jak to jutro zadziała :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 14 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2004 sqj a czy można sie dobrać do tego poprzez jakis aplet w konsoli XP.. a nie tej 'dosowej'? Chodzi o to żeby było naocznie widać co jak z kim , kto i kiedy... :P ( jak w NOVELu...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 hmm. Z tego co widze to mozna tylko ograniczyć godziny logowania. Własnie sprawdziłem i jak już się zaloguje to potem mozna korzystać z systemu do chwili normalnego wylogowania, więc to tylko rozwiązuje czesc problemu. Nie korzystam z zaplanowanych zadań, ale wydaje mi się ze mozna tam ustawić, aby coś się wykonało o danej godzinie na konkretnym koncie więc jezeli by to działało, to mozna by ustawić tez wylogowanie (shutdown.exe -l) o wybranej godzinie. Witam icon_smile3.gif Mam mały problem. Korzystając z Windows'owskiego narzędzia 'Zaplanowane zadania' chciałem ustalić zadanie, jednak przy ustalaniu wyskoczył komunikat o ograniczeniach: A we właściwościach tego zadania w zakładce 'Zabezpieczenia' nikt nie ma prawa wykonywać tego zadania, nawet 'system' czy 'admin'. To powoduje że to zadanie nie będzie wykonane. A tak wygląda okienko 'Uprawnienia' dla wszystkich użytkowników: O co tu chodzi? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...