Skocz do zawartości
_Borys

Tableka w C++

Rekomendowane odpowiedzi

Na prace domowa mam napisac program ktory po przeprowadzeniu pewnych obliczen ma wyswietlic ich wyniki w postaci tabelki. Wiecie moze w jaki sposow moge ta tabelke zrobic????

chodzi mi o to rzeby nie bylo czegos takiego:

kat w stopniach   |  kat w radianach | zasieg rzutu | predkosc |45 |  pi/4 | 12345678.3333333333333333333| 12345656|1 | pi1 /180| 12 | 89 |itd
chodzi mi o to zeby wszstko bylo ladnie poukladane tak jak w normalnej tabelce.

dodam ze do wyrzucenia kazdej lini takiej tabelki uzywam cout <<. Z gory wielkie dzieki pozdrawiam. [/code]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mozesz przewidziec dlugosc kazdego z elementow tabeli to rysuj ja na sztywno - konwertujac liczby na stringi a roznice dlugosci zapelniaj spacjami z jednej strony (wyrownanie do lewej lub prawej) lub z obu symetrycznie (centrowanie wpisu w tabeli)

ps nie duzo wiem o c++ ale tak bym to probowal zalatwic w tym jezyku oraz w pascalu.. (lub na dowolnej konsoli)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w dokumentacji funkcji i/o informacji n.t. formatowania danych. Nie jestem pewien czy jest cos takiego dostepne dla cout, bo na pewno mozna zrobic tabelke za pomoca pirntf(), wtedy podajesz odpowiednie parametry dla danych liczbowych (neistety nie mam przed soba C++, a z pamieci nie napisze dokladnej skladni), ale mozna ustawic sobie liczbe pol na ktorych jest wyswietlana liczba- jezeli jest za mala, to wstawiane sa spacje. Poszukaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy wiedzą, że gdzieś dzwoni tylko nie bardzo wiedzą gdzie...

Otóż cout oczywiście posiada odpowiednie funkcje do sterowania wydrukiem, np. precyzją liczb, szerokością pól, itp.

Dołączam przykładowy programik, który nakieruje Cię odpowiednio:

[php:1:06f2a0a7c8]

#include <iostream>

#include <iomanip>

using namespace std;

int main()

{

cout << "|" << "costujest" << "|" << endl;

cout << "|" << setw(15) << "costujest" << "|" << endl;

cout << "|" << setw(15) << left << "costujest" << "|" << endl;

}

[/php:1:06f2a0a7c8]

Idea jest taka żeby odpowiednio sterować szerokością pola.

Akurat tutaj użyłem manipulatorów dla cin (to co można wpisać po <<) ale również istnieją odpowiadające im metody (np. setw() -> cout.width(), itp.). Opis możesz znaleźć w helpach, książkach, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi