Skocz do zawartości
dem

Abit NF-8

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze bardzo...testy robione na szybko dlatego malo ;)

Wyjasniam od razu za na screenie z superPI jest wyzsze napiecie na procku 1.55V zamiast 1.53V bo na 1.53V SuperPI sie wywalalo(nie wiem czemu?).Troche mnie to zdziwilo bo wkoncu Stress Prime chodzil te 8h na napieciu 1.53V i bylo wszystko OK.Pozostale screeny sa na napieciu 1.53V.Nie mialem czasu sprawdzic czy niestabilnosc w superPI powodowalo zbyt niskie napiecie proca (bo zmieniajac napiecie procka na 1.55V podnioslem tez troszke napiecie na nForce3 i teraz wzytsko jest OK)

Info:

http://i.1asphost.com/klosiak/CPUZ.jpg

http://i.1asphost.com/klosiak/stress.jpg

SuperPI:

http://i.1asphost.com/klosiak/superPI.jpg

Everest MemTest:

http://i.1asphost.com/klosiak/mem_read.jpg

http://i.1asphost.com/klosiak/mem_write.jpg

http://i.1asphost.com/klosiak/mem_wait.jpg

Dodam ze temperaturki sa dosc wysokie ale za oknem jest upal :)

Nie chce narazie wyzej napiecia podnosic bo mam tylko BOXowe chodzenie na procku :)

:P

EDIT: Z moich ogledzin wynika ze powodem wywalania sie SuperPI nie bylo zbyt niskie napiecie procesora a zbyt niskie napiecie na pamieciach...podnioslem do 2.7V(realnie 2.75V) i sie przestalo wywalac (chyba ;)) :) (na napieciu 1.52V na procku)

EDIT2: Prime sie wywalal przez pamieci :) Jednak te GEILe na 240MHz nie ida...przechodza MemTest ale GoldMemory sporadycznie pokazuje bledy :(

Obecnie jade na wiekszym dzielniku na pamieciach co daje im 200MHz a FSB=300MHz ;) ale i tak jestem zadowolony bo procek sie ladnie kreci :P i potrzebuje nizszych napiec zeby miec stable (1.51V na procek i 2.75V na pamieci...choc pewnie na 2.65V tez by bylo stabilnie...reszta napiec na default)

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem napisac wszystkim uzytkownikom ABITa NF8 zeby sprawdzili sobie jak posmarowany jest NForce3 pod radiatorem bo ja dzis zdjalem radiator na swojej plycie i sie przestraszylem...pasty bylo niewiele i do tego gdzies na boku rozsmarowana...to by tlumaczylo wysokie temp w stress na nF3 i powolny spadek tej temperatury w idle.Teraz posmarowalem nF3 swoja pasta i jest lepiej z temperaturami :)

W tej dziedzinie ABIT sie nie popisal ale pozatym to plytka OK i narazie chodzi sobie stabilnie na FSB=300MHz :P

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

W tej dziedzinie ABIT sie nie popisal ale pozatym to plytka OK i narazie chodzi sobie stabilnie na FSB=300MHz :P

Pozdrawiam!

1502523[/snapback]

Miodnie .... Moze Merlin zabierze sie za modowanie biosow pod NF8 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

Hm...czy to byla ironia czy nie ??? ;)

Swoja droga to by bylo niezle jakby zaczeli modowac BIOSy do NF8 :P

:P

1503300[/snapback]

Hmmm pobożne życzenie :)... w sumie jeszcze nie posiadam zadnej plytki pod A64... ale... modowanych biosow nigdy zbyt wiele :].

Tylko tak sie zastanawaim ile mogloby dac modowanie biosu... wkoncu zintegrowany kontroler pamieci... hmmm... tak sie zastanawiam :).

A tak wogole to ostatnio mysle wlasnie nad NF-8... ostatnio za duzo mam z nimi do czynienia i podobaja mi sie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 napisał(a):

Hmmm pobożne życzenie :)... w sumie jeszcze nie posiadam zadnej plytki pod A64... ale... modowanych biosow nigdy zbyt wiele :].

Tylko tak sie zastanawaim ile mogloby dac modowanie biosu... wkoncu zintegrowany kontroler pamieci... hmmm... tak sie zastanawiam :).

A tak wogole to ostatnio mysle wlasnie nad NF-8... ostatnio za duzo mam z nimi do czynienia i podobaja mi sie :)

1503474[/snapback]

Nie wiem ile mogloby dac modowanie BIOSu ale uwazam ze tak czy siak plytka ma potencjal OC :P W poniedzialek ide kupic wentylatorek 40x40 zeby zamontowac na chipset bo nie podoba mi sie temp. nF3 ... w stress jest kolo 49'C-50'C(przed posmarowaniem chisetu pasta termoprzewodzaca przeze mnie bylo 52'C-53'C).Najlepsze jest to ze chyba przez to zle fabrycznie zamontowane chlodzenie(pisalem o tym kilka postow powyzej) nF3 plytka potrafila sie wykrzaczyc w stress prime test.Denerwowalo mnie to niemilosiernie...bo przy ustawieniach: FSB=300MHz,HT=900MHz,proc=2400MHz VCore=1.55V,Mem=240MHz(2.5-3-3-6) VDimm=2.86V wszystkie testy smigaly(Everest,SuperPI 16M,3DMark2001SE,Doom3 timedemo,MemTest 3.2 i MemTest+ po kilkanascie godzin)a StressPrime potrafil sie wywalic :/ Dlatego zmusilo mnie to do obejrzenia chlodzenia chipsetu bo tak czy siak na nF3 jest bardzo maly radiatorek a dodatkowo okazalo sie ze beznadziejnie posmarowany pasta...jesli wogole mozna bylo to nazwac pasta i posmarowaniem ;) Tutaj jak pisalem Abit dal ciala ale wkoncu chlodzenie chipsetu jest montowane na kolkach wiec nie problem sobie je zmienic badz poprawic :) Po przesmarowaniu nF3 pasta obecnie leci mi Stress Prime Test i po 9h sie nie wywala wiec moze zabiegi poprawiajace chlodzenie daly cos do stabilnosci :) Narazie kupie wentylatorek na chipset i zobacze co mi to da a w pozniejszej perspektywie jak bede mial troche wiecej $$$ to moze kupie Zalmana na chipset :)

Kiedys pytalem o to jaka max temp moze zniesc nF3 i po obserwacjach uwazam ze 50'C to jest taka granica rozgrzewania sie tego chipsetu ktorej lepiej nie przekraczac bo moze sie zaczac robic niestabilnie...ale moze sie myle ;)

Dziwi mnie fakt ze tak malo ludzi uzywa ABIT'a NF8 bo to bardzo dobra plytka...jako stabilna platforma i plytka do OC...moze jest to spowodowane tym ze ABIT spoznil sie z premiera :(

EDIT: FUCK...ok...po 10h stress prime wywalil blad :(( wiec to chyba nie jest wina slabego chlodzenia chipsetu...nie rozumiem...wszystko inne chodzi a Stress Prime sie wywala :/ Ehhh...no coz...trzeba walczyc dalej :P :P :P :D

Niedlugo beda wakacje to sie czlowiek bedzie mogl w spokoju pobawic kompem ;)

EDIT2: Z ciekawych rzeczy to jeszcze chcialem dodac ze wczoraj udalo mi sie przy pomocy A64 Tweaker wlaczyc dzielnik 183MHz(11) na pamieci mimo ze nie ma takiej opcji w BIOSie...tylko najlepsze jest to ze udalo mi sie go wlaczyc kilka razy a teraz proby wlaczenia zawieszaja kompa :rolleyes: Z zabaw tym programem to w wersji 0.5 mozna zmieniac mnozniki HT i mozna wlaczyc 2.5x czego tez nie ma w BIOSie ABITa :P wiec nie jest zle ;) Zpowiada sie ciekawa zabawa po sesji :P

EDIT3: Kupilem zoltego Zalmana na chipset i wiatraczek 40x40 i wszystko zlozone do kupy zamontowalem na chipset nForce3 ABITa NF8 :) Dalo mi to spadek temp. na chipsecie do 34-35'C w idle i max 47'C w stress ... wkoncu dzieki tym zabiegom udalo mi sie zejsc z temp chipsetu ponizej 50'C :P

Zobaczymy czy da to cos przy kreceniu procka :P

Edytowane przez Klosiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opson6667 napisał(a):

Bieda straszna

Ja mam GA K8NS za 246 zl i jade na 350

1514976[/snapback]

Ja jeszcze nie zaczalem sie bawic w krecenie tego prcka na powaznie...bo BOXowe chlodzenie to sobie mozna w dupke wsadzic :) Twoj wyniczek tez jest ladny ale przez wakacje moze sie pokusze zeby go pobic ;) Moze sie uda a moze nie :)

Chociaz wydaje mi sie ze trafilem na procka ktory sie nie chce super krecic :((

Pozyjemy zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opson6667 napisał(a):

O tak z motyką na opsona. Ale uważaj bo Abit NF8 to slaby kij, zlamie Ci sie i wbije w głowe :)

1515246[/snapback]

Hm...moze i slaby ale wole taki kij od tego GB-K8NS co Ty masz :P

Zreszta...sypnij jeszcze jakimis testami wydajnosci tego sprzetu (SuperPI,pamiec w EVERST itp.) bo ciekawy jestem jak jest z wydajnoscia tego Semprona przekreconego o 1200MHz :DD

Od razu napisz tez na jakim chlodzonku jedzie Ci procek i jaka temp ma chipset na Twojej plycie bo ciekawi mnie czy nF3 naprade tak mocno sie grzeje czy to tylko ja mam tak wysokie temp (chociaz na DFI tez sa temp kolo 50'C na chipsecie)

A wyniku jaki osiagnales to tylko pogratulowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynik jaki osiągnął Opson (HTT) to żadne osiągnięcie - ta płyta ma dużo większe możliwości. Dla przykładu płyty na nforce4 z 754 bez problemu pracują z HTT 370 - czy nawet 400 MHz i to wcale nie musi być DFI.

częstotliwość HTT nie zależy od chipsetu, ale to chyba wiesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus_ napisał(a):

Wynik jaki osiągnął Opson (HTT) to żadne osiągnięcie - ta płyta ma dużo większe możliwości. Dla przykładu płyty na 1515266[/snapback]

no wiem ze czestotliwosc HTT to co innego a czestotliwosc FSB to co innego ale w sumie w CPU-Z pokazuje mu ze procek chodzi na FSB=350MHz bo 8 x 350MHz = 2800MHz.

Nigdzie sie nie chwali jaki ma mnoznik na HT ;) Tak czy siak...ja narazie swojego proca puscilem max na 2520MHz co daje FSB=315MHz przy mnozniku HT 3x :)

Dlatego chcialbym zeby podal jakies wyniki testow bo mi sie wydaje ze dla mojego Semprona 2600+ 2800MHz jest nie do osiagniecia :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

no wiem ze czestotliwosc HTT to co innego a czestotliwosc FSB to co innego ale w sumie w CPU-Z pokazuje mu ze procek chodzi na FSB=350MHz bo 8 x 350MHz = 2800MHz.

Nigdzie sie nie chwali jaki ma mnoznik na HT ;) Tak czy siak...ja narazie swojego proca puscilem max na 2520MHz co daje FSB=315MHz przy mnozniku HT 3x :)

Dlatego chcialbym zeby podal jakies wyniki testow bo mi sie wydaje ze dla mojego Semprona 2600+ 2800MHz jest nie do osiagniecia :/

1515274[/snapback]

Po pierwsze :) w przypadku procesorów AMD 64 FSB nie istnieje - jest HTT oraz HT, ale FSB nie ma,

Po drugie w przypadku Gigabyte K8NS nie działają mnożniki HT x1 oraz x2 - Opson musi lecieć na x3 co przy 350 MHz daje mu 1050 MHz - całkiem dobrze.

O wyniki testów musisz prosić Opsona, ale zapewniam, że żadnych przekrętów nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus_ napisał(a):

Po pierwsze :) w przypadku procesorów AMD 64 FSB nie istnieje - jest HTT oraz HT, ale FSB nie ma,

Po drugie w przypadku Gigabyte K8NS nie działają mnożniki HT x1 oraz x2 - Opson musi lecieć na x3 co przy 350 MHz daje mu 1050 MHz - całkiem dobrze.

O wyniki testów musisz prosić Opsona, ale zapewniam, że żadnych przekrętów nie ma.

1515279[/snapback]

Hm...no niby tak...ale jak masz wlozonego A64 w plytke to cpuz pokazuje HTT a jak ma sie Semprona to cpuz pokazuje FSB :) Jak zwal tak zwal...wiadomo o co chodzi (zreszta u mnie w BIOSie nazywa sie to FSB :) ) Wlasnie chce wyniki testow bo przed chwila ogladalem topic o GB GA-K8NS i tam nikt tak dobrych osiagow nie mial na tej plytce :)

Nie twierdze ze jest zla bo za taka cene to chyba nie ma jej rownych ;) a moze i sa lepsze :P Nie wiem...probowali mnie w sklepie namowic na tego Gigabyte'a zamias Abita i sie nie zgodzilem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

Hm...no niby tak...ale jak masz wlozonego A64 w plytke to cpuz pokazuje HTT a jak ma sie Semprona to cpuz pokazuje FSB :) Jak zwal tak zwal...wiadomo o co chodzi (zreszta u mnie w BIOSie nazywa sie to FSB :) ) Wlasnie chce wyniki testow bo przed chwila ogladalem topic o GB GA-K8NS i tam nikt tak dobrych osiagow nie mial na tej plytce :)

Nie twierdze ze jest zla bo za taka cene to chyba nie ma jej rownych ;) a moze i sa lepsze :P Nie wiem...probowali mnie w sklepie namowic na tego Gigabyte'a zamias Abita i sie nie zgodzilem ;)

1515287[/snapback]

Co do FSB vs. HTT - dlatego tam pisze FSB, bo nie każdy user wie co to jest HTT, a prędzej skojarzy FSB ;)

Co do możliwości K8NS - testowałem chyba wszytkie płyty na 754 z nforce3 oraz większość z VIA oprócz tego Abita NF8 i powiem tylko tyle, że nie licząc DF to ten Gigabyte nie ma sobie równych i przypuszczam, że tego abita zje na śniadanie.

Dla potwierdzenia powiem, że testowałem 4 takie płyty w odstępach czasowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus_ napisał(a):

Co do FSB vs. HTT - dlatego tam pisze FSB, bo nie każdy user wie co to jest HTT, a prędzej skojarzy FSB ;)

Co do możliwości K8NS - testowałem chyba wszytkie płyty na 754 z nforce3 oraz większość z VIA oprócz tego Abita NF8 i powiem tylko tyle, że nie licząc DF to ten Gigabyte nie ma sobie równych i przypuszczam, że tego abita zje na śniadanie.

Dla potwierdzenia powiem, że testowałem 4 takie płyty w odstępach czasowych.

1515297[/snapback]

Hm...ja sie nie wypowiadam na temat tej plyty bo nie mialem z nia do czynienia :)

Tak jak pisalem moglem ja miec zamiast Abita NF8 ale po przeczytaniu watkow o niej na Tweak(glownie watku o tej plycie)i kilku recenzji w sieci(na polskich i zagranicznych serwisach)zrezygnowalem z zakupu GB GA-K8NS i odnosze sie do niej podejrzliwie ;)

Pozatym widze chlopaki ze wpadliscie tutaj udowadniac jaki to GB jest cudowny w porownaniu do Abita.Lepiej dopiszcie sie wlasnie o watku o tejze plycie bo bedzie z tego lepszy pozytek bo jak ktos bedzie szukal o niej info to dostanie informacje ze sie plytka ladnie kreci a tutaj tylko zasmiecacie watek ktory jest o plycie ABIT NF8 a nie GB GA-K8NS :)

Moze i GB jest lepszy od Abita ale poki co mam Abita i bawie sie Abitem i udzielam sie tutaj zeby potencjalny nabywca NF8 mial jakis pozytek z tego topicu :)

Wiec jeszcze raz...dopiszcie sie do watku o GA-K8NS :) i zycze Wam HTT=400MHz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

Hm...ja sie nie wypowiadam na temat tej plyty bo nie mialem z nia do czynienia :)

Tak jak pisalem moglem ja miec zamiast Abita NF8 ale po przeczytaniu watkow o niej na Tweak(glownie watku o tej plycie)i kilku recenzji w sieci(na polskich i zagranicznych serwisach)zrezygnowalem z zakupu GB GA-K8NS i odnosze sie do niej podejrzliwie ;)

Pozatym widze chlopaki ze wpadliscie tutaj udowadniac jaki to GB jest cudowny w porownaniu do Abita.Lepiej dopiszcie sie wlasnie o watku o tejze plycie bo bedzie z tego lepszy pozytek bo jak ktos bedzie szukal o niej info to dostanie informacje ze sie plytka ladnie kreci a tutaj tylko zasmiecacie watek ktory jest o plycie ABIT NF8 a nie GB GA-K8NS :)

Moze i GB jest lepszy od Abita ale poki co mam Abita i bawie sie Abitem i udzielam sie tutaj zeby potencjalny nabywca NF8 mial jakis pozytek z tego topicu :)

Wiec jeszcze raz...dopiszcie sie do watku o GA-K8NS :) i zycze Wam HTT=400MHz :P

1515298[/snapback]

Wiesz tutaj nie chodzi o udowadnianie wyższości Gigabyte nad Abitem. Wyszło od tego, (ja przynajmniej tak zrozumiałem), że Opson stwierdził, że osiągane przez Was wyniki są po prostu niskie - i stąd cała ta dyskusja.

Jednocześnie stwierdzono, że Gigabyte K8NS jest kiepską płytą z czym się nie zgadzam i dlatego napisałem co napisałem.

Sorry za zaśmiecanie wątku - w sumie trochę zeszlismy z tematu Abita NF8 :)

Pozdrawiam i życzę miłęj nocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

focus_ napisał(a):

Wiesz tutaj nie chodzi o udowadnianie wyższości Gigabyte nad Abitem. Wyszło od tego, (ja przynajmniej tak zrozumiałem), że Opson stwierdził, że osiągane przez Was wyniki są po prostu niskie - i stąd cała ta dyskusja.

Jednocześnie stwierdzono, że Gigabyte K8NS jest kiepską płytą z czym się nie zgadzam i dlatego napisałem co napisałem.

Sorry za zaśmiecanie wątku - w sumie trochę zeszlismy z tematu  Abita NF8 :)

Pozdrawiam i życzę miłęj nocy

1515315[/snapback]

Spoko...tylko jakby Opson przeczytal dokladnie watek to by zobaczyl ze ja jeszcze nie wyciskam z procka i plyty wszystkiego co fabryka dala ;) (bo uwazam ze 800MHz do przodu to tez niezle juz jest ;) ) Chociaz nie wiem czy osiagne HTT 350MHz jak kupie dobre chlodzenie dla procka...moze sie uda a moze nie :P Co do K8NS to nie wiem czy jest kiepska czy nie bo jej nie uzywalem (opieram swoje opinie tylko na wypowiedziach innych ludzi z tego i innych forow oraz na wynikach OC ktorymi sie ludzie chwala...np. w topicu SuperPI Challange nikt nie wycisnal z semprona 2600+ wiecej niz 2800MHz...ktos na DFI puscil go tylko na HTT=338MHz jesli dobrze pamietam a reszta wynikow jest podobna do osiaganych przeze mnie na NF8).Napisalem gdzies ze sie ciesze ze wybralem NF8 zamiast K8NS bo wertujac watek o tej plycie to widze ze ludzie tam maja wieksze problemy z nia niz ja z NF8 i juz nie maja tak dobrych wynikow OC jakimi pochwalil sie Opson ale moglem sie pomylic w wyborze ;) Wydaje mi sie ze jednak Sempron Sempronowi nie rowny.Nie jest problemem dla kazdego procka 2400-2500MHz ale juz powyzej tych wartosci trzeba trafic na niezly egzemplarz ;)

Opson6667 napisał(a):

Bieda straszna

Ja mam GA K8NS za 246 zl i jade na 350

1514976[/snapback]

Dlatego chce jakies wyniki testow bo taka wypowiedz nic nie wnosi do watka...przynajmniej by napisal jakie osiagi,temp,itd bo wtedy moze by komus sie to przydalo (moze by wybral K8NS zamiast NF8 albo odwrotnie ???)

Dodam ze ja podchodze do teamtu dosc pedantycznie.Dla mnie komp jest stabilny jak przechodzi 10h Goldmemory + >12h Stress Prome Test (takie wyniki tez Opson moglby opisac i podac jakies screeny).Przyklad...mialem ustawionego procka na 2400MHz i pamieci na @240MHz(2.5-3-3-6) ale cos mi nie pasowalo.Mianowicie komp przechodzil kilkunastogodzinne MemTest 3.2 i MemTest+ 1.55....w grach bylo wszystko OK...SuperPI 32M przechodzil a jedynym programem ktory wywalal blad po >10h byl Stress Prime Test...okazalo sie ze jak zapuscilem Goldmemory to po 5-6h wyskoczyly dwa bledy na pamieciach a wydawac sie moglo ze komp jest stabbilny a do konca nie byl.Dlatego teraz jade na 2400MHz i pamieci na 200MHz i teraz juz nic nie zglasza bledow ;)

To chyba wszystko co chcialem napisac.Czekam tylko na wyniki Opsona(tylko niech je umiesci w watku o GB GA-K8NS)to sobie je przejrze :P

Mysle ze na tym mozemy zakonczyn nasza dyskusje i juz wiecej nie zjezdzajmy z temetu NF8 w tym watku :)

Pozdrawiam! i zycze wysokich wynikow OC na jakiejkolwiek plycie glownej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

Spoko...tylko jakby Opson przeczytal dokladnie watek to by zobaczyl ze ja jeszcze nie wyciskam z procka i plyty wszystkiego co fabryka dala ;) (bo uwazam ze 800MHz do przodu to tez niezle juz jest ;) ) Chociaz nie wiem czy osiagne HTT 350MHz jak kupie dobre chlodzenie dla procka...moze sie uda a moze nie :P Co do K8NS to nie wiem czy jest kiepska czy nie bo jej nie uzywalem (opieram swoje opinie tylko na wypowiedziach innych ludzi z tego i innych forow oraz na wynikach OC ktorymi sie ludzie chwala...np. w topicu SuperPI Challange nikt nie wycisnal z semprona 2600+ wiecej niz 2800MHz...ktos na DFI puscil go tylko na HTT=338MHz jesli dobrze pamietam a reszta wynikow jest podobna do osiaganych przeze mnie na NF8).Napisalem gdzies ze sie ciesze ze wybralem NF8 zamiast K8NS bo wertujac watek o tej plycie to widze ze ludzie tam maja wieksze problemy z nia niz ja z NF8 i juz nie maja tak dobrych wynikow OC jakimi pochwalil sie Opson ale moglem sie pomylic w wyborze ;) Wydaje mi sie ze jednak Sempron Sempronowi nie rowny.Nie jest problemem dla kazdego procka 2400-2500MHz ale juz powyzej tych wartosci trzeba trafic na niezly egzemplarz ;)

Dlatego chce jakies wyniki testow bo taka wypowiedz nic nie wnosi do watka...przynajmniej by napisal jakie osiagi,temp,itd bo wtedy moze by komus sie to przydalo (moze by wybral K8NS zamiast NF8 albo odwrotnie ???)

Dodam ze ja podchodze do teamtu dosc pedantycznie.Dla mnie komp jest stabilny jak przechodzi 10h Goldmemory + >12h Stress Prome Test (takie wyniki tez Opson moglby opisac i podac jakies screeny).Przyklad...mialem ustawionego procka na 2400MHz i pamieci na @240MHz(2.5-3-3-6) ale cos mi nie pasowalo.Mianowicie komp przechodzil kilkunastogodzinne MemTest 3.2 i MemTest+ 1.55....w grach bylo wszystko OK...SuperPI 32M przechodzil a jedynym programem ktory wywalal blad po >10h byl Stress Prime Test...okazalo sie ze jak zapuscilem Goldmemory to po 5-6h wyskoczyly dwa bledy na pamieciach a wydawac sie moglo ze komp jest stabbilny a do konca nie byl.Dlatego teraz jade na 2400MHz i pamieci na 200MHz i teraz juz nic nie zglasza bledow ;)

To chyba wszystko co chcialem napisac.Czekam tylko na wyniki Opsona(tylko niech je umiesci w watku o GB GA-K8NS)to sobie je przejrze :P

Mysle ze na tym mozemy zakonczyn nasza dyskusje i juz wiecej nie zjezdzajmy z temetu NF8 w tym watku :)

Pozdrawiam! i zycze wysokich wynikow OC na jakiejkolwiek plycie glownej :P

1515576[/snapback]

Zawsze nalezy kręcić ile wlezie

Co do osiagow - 21118 w marku 2001 z niekreconym FX5900Ultra na Detonatorach 44.03

http://service.futuremark.com/compare?2k1=8529616

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teraz Abita NF8 i calkiem fajnie chodzi,

HTT narazie udalo mi sie ustawic 340 no ale procesor nie pozwala mi na wiecej :/

zauwarzylem ze dzielniki do ram na 133 czasem robi jaja, np na 166 albo na 100 mozna mocniej podkrecic procka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linoge napisał(a):

@Koral_wz

moze tak jak w poprzedniczce trzeba chlodzenie poprawic :) wyminic gluta spod nb ;) albo to wlasnie koniec pamieci ;]

1483652[/snapback]

no bedzie trzeba to sprawdzic pamieci powinny jeszcze pujsc dalej teraz juz nawet nie pamietam na ile chodza ale (od ponad 2 tygoni w norwegi) jak widac w sygnaturce udalo mi sie puscic go o 100 Mhz wiecej tak ze chodzi na 2200 MHZ a jak ustawie wiecej to wywala sie w Super Pi ale moze pujdzie wiecej pokobinujemy moze jak pokobinuje z tym kontrolerem sata i na lepszym zasilaczu bo plytke zasila codesyf :oops: wiem wiem ale na nic lepszego nie bylo mnie stac jak kupowalem chodzilo o to zeby uruchomic maszyne i puzniej dokupowac reszt a i klosiak mojego antka chlodzi takie cus

Dołączona grafika

Dołączona grafika

niepytac jakiej to firmy bo niemam pojecia dostalem od kumpla i powiedzial tylko ze to od jakiegos pentka .A plytka bardzo mi sie podoba i polecam i niezaluje ze kupilem .

ps.

Sory za bledy dyslektyk a slownika ze soba nie zabralem bo jak pisalem jestem w norwegi a polskich znakow niema bo uzywam norweskiego XP i niestety brak polskich czcionek.

Edytowane przez Koral_wz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koral_wz napisał(a):

no bedzie trzeba to sprawdzic pamieci powinny jeszcze pujsc dalej teraz juz nawet nie pamietam na ile chodza ale (od ponad 2 tygoni w norwegi) jak widac w sygnaturce udalo mi sie puscic go o 100 Mhz wiecej tak ze chodzi na 2200 MHZ a jak ustawie wiecej to wywala sie w Super Pi ale moze pujdzie wiecej pokobinujemy moze jak pokobinuje z tym kontrolerem sata i  na lepszym zasilaczu bo  plytke zasila codesyf  :oops: wiem wiem ale na nic lepszego nie bylo mnie stac jak kupowalem chodzilo o to zeby uruchomic maszyne i puzniej dokupowac reszt a i klosiak mojego antka chlodzi takie cus

1525077[/snapback]

No chlodzonko na nforce3 to trzeba bankowo poprwic bo przeczytaj moje wypociny na ten temat powyzej ;)

Tez uwazam ze NF8 to niezla plytka i txt takich typkow jak Opson trzeba wsadzic miedzy bajki bo chlopak sie chwali HTT=350MHz za nie chce pokazac wynikow z SuperPi itp. na takim ustawieniu proca ;) Podaje jakis smieszny wynik w 3Dmarku i dodatkowo wynik jest robiony nie na HTT=350MHz a na mniejszym wiec wiarygodnosc jego wynikow pozostawia wiele do zycznia :lol:

ABIT NF8 ROXXX :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku sempron nie chce sie gonic wyzej niz na HTT316, mowie o stabilnej pracy, niestabilnie to poszedl na HTT338 :) najlepsze ze gry dzialaja ale wywala superpi :/

dla pewnosci sprawdzalem na sempronie 3000+ mnoznikiem pozchodzilem na dol jak sie dalo i HTT335 :D musze pokombinowac z chlodzeniem chipsetu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

No chlodzonko na nforce3 to trzeba bankowo poprwic bo przeczytaj moje wypociny na ten temat powyzej ;)

Tez uwazam ze NF8 to niezla plytka i txt takich typkow jak Opson trzeba wsadzic miedzy bajki bo chlopak sie chwali HTT=350MHz za nie chce pokazac wynikow z SuperPi itp. na takim ustawieniu proca ;) Podaje jakis smieszny wynik w 3Dmarku i dodatkowo wynik jest robiony nie na HTT=350MHz a na mniejszym wiec wiarygodnosc jego wynikow pozostawia wiele do zycznia  :lol:

ABIT NF8 ROXXX  :mrgreen:

1525289[/snapback]

LOLu nikt nie każe ci wierzyć

http://img54.echo.cx/img54/9671/htt3505lz.jpg

A to Cię lolu podnieci ? Bo powinno :-P :-P NF8 suxxxxxx i jeszcze droższy

Edytowane przez Opson6667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klosiak napisał(a):

Panu juz podziekujemy bo troche za niski poziom (zwlaszcza kultury) prezentujesz Opson6667  B)

1552636[/snapback]

mars77 napisał(a):

ten pan jest z tego znany i wylatuje z kazdego forum po jakims czasie ;)

jak sie sprawuje plytka? bo przymierzam sie do Abita-dla znajomych

1558268[/snapback]

Hahahaha znaleźli się cwaniaczki :blink: Sorry ale jak ktoś mi zarzuca kłamstwo to nie będe się brandzolił z nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi