Skocz do zawartości
nvg

Temp...bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko.Jestem szczesliwym posiadaczem bartka 2800+,wczesniej mialem celerona i temp nie przekraczala 40stopni.Athlon teraz w windzie ma 55 a w stresie 65.Wentyl jest adkowski dostarczony w pudeleczku...Czy ta temp. nie jest zbyt wysoka a jak tak jaki wentytator kupic i za ile zeby temp byla mniejsza.thx za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim Bartku 2500+@3200+ mam Spire Whisperrocka (36 zł na allegro) i temp. 38 - 55 w stresie czyli jak najbardziej poprawne. Tylko, że wentylek jest po polerowaniu (wyd. 5 zł na papiery wodne - 800/1200/2000/2500), a proc jest posmarowany Arctic Ceramique'iem (19 zł na allegro). Polecam też któregoś z Pentagramów z serii QC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj sobie inne tematy tam napewno znajdziesz rozne opinie, no ale juz sie poswiece i powiem ci tak: jesli chcesz miec cisze w kompie to kup takiego do 2000-3000 obrotow, a jesli nie przeszkadza Ci halas w niczym no to kup sobie 6000 obrotow, ale pamietaj ze nie tylko wiatrak jest pepkiem swiata potrzebny jest jeszcze radiator aby osiagnac sukces!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam bartona 2500+@3200+ i na freezonie qc80 całym miedzianym bez dodatkowego szlifowania i ze zwykłą biała pastą dodaną do opakowania mam w stesie 50*C. Prędzej na boxowym chłodzeniu jak miałem @2800+ to temperatura w stresie też była około 60*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem temperaturka jest jednak za wysoka. Sprawdź czy radiator jest dobrze zamocowany i ewentualnie przesmaruj go jakąś porządniejszą pastą. Nawet TITAN starczy.

BTW to, co w podpisie ma 54 stopnie max, a proc sporo więcej ciągnie niż na domyślnym taktowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura jest w normie, trzeba pamietac ze rozne plyty roznie zczytuja temp.

Jesli tylko radiator nie parzy doslownie w dotyku to jest jeszcze ok.

A tak po prawdzie to radzilbym ci zamontowac dwa wiatraki 80x w budzie, jeden z przodu wwiewajacy ,drugi z tylu wywiejacy ,praktycznie kazda buda ma miejsce na nie.

Oba puszczasz na 7v i jest cicho i napewno sporo chlodniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko.Jestem szczesliwym posiadaczem bartka 2800+,wczesniej mialem celerona i temp nie przekraczala 40stopni.Athlon teraz w windzie ma 55 a w stresie 65.Wentyl jest adkowski dostarczony w pudeleczku...Czy ta temp. nie jest zbyt wysoka a jak tak jaki wentytator kupic i za ile zeby temp byla mniejsza.thx za info

Jak na tą płytę to temperatury w miarę normalne nie masz co się martwić [płyta ma odczyt temp z diody terminczej... w każdym razie zawyża temperatury przynajmniej o jakieś 10 stopni... ja maiłem 77 stopni stable...] real masz ok. 55 w sumie OK. ale zakup lepszego chłodzenia niezaszkodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ramzes The Great

A ja Ci powiem tak...skoro komp Ci sie nie wiesza, nie masz restartow, to przestan sie martwic ta temperatura, a kase wydaj na przyjemniejsze rzeczy niz nowy cooler na procka. Zamknij obudowe i ciesz sie tym ze dziala :) nie ma sensu sie denerwowac pytac szkoda nerwow :) sam to przerabiałem przez 2 lata :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesmaruj dobrą pastą eg. AS5, OCZ 5+, jak wyżej zdejmij bok obudowy, albo zapewnij jakąś cyrkulację powietrza (przynajmniej 1 wdmuch, 1 wydmuch, ew. komin i podłoga), ustaw zabezpieczenie termiczne w biosie eg. 65*C warning, 70*C shut down i koniec :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja na twoim miescu wydal bym kase na nowy wentylek np taki jak ja mam za 40 zł spire whisperrock IV z komputronika.pl na 3 lata gwarancji cichutki ale białą paste z niego zdrapalem i nalozylem paste na srebrze za 3 zł z allegro i temp w iddle nie przekracza 39 stopni a w stresie 46 koszt 43 zł i cicho i chlodniej i spokojnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze czekalem 3 tygodnie na hd i na fxa -----> reszte plyte glowna kupilem od kolesia (tez sie zjarala) mam w piwnicy,a procek (A1200) ram (sd256) opchnolem :) teraz mam to co nizej i moze dzisiaj zamienie mego fx na r9550 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój znajomy tez mial plyte gigabyte tak jak ty i tez mial temperaturki w granicach 65St (mial Bartona 2600+) i okazalo sie ze Gigabyte na swoich plytach pokazuje taką temperature, wiec sie nie przejmuj, gdybys mial 100 Stopni tobym ci polecal wymiane wentylatora i przesmarowanie procka a tak wiemv ze to kwestia czujnika na plytach gigabyte'a, wiec nie przejmuj sie tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...