Skocz do zawartości
ksiądz

program w C

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję napisać program w C który przeliczy mi liczbę binarną na dziesiętną. Liczba binarna to 46 cyferek, do pewnego progu liczy a potem podaje już jakieś błędne liczby. Sprawdzałem licząc na piechote wieć się nie mylę... co robić????[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w jaki sposob przeliczasz? jakims poleceniem, czy wlasnorecznie napisana funkcja?

jesli poleceniem, to mozliwe ze wypadasz poza zakres (int ma 32 bit)

jesli wlasna funkcja, to wklej ja.. zobaczymy co jest grane...

dopiska:

jesli uzywasz polecenia, to zrezygnuj z tego i napisz wlasna funkcje - to w miare proste:

zamieniasz na string lub zapisujesz w tablicy i lecac od tylu mnozysz kazda liczbe przez kolejne potegi dwojki dopisujac uzyskana liczbe do sumy... - radze uzyc dla wyniku typu Int64 (to w delphi - nie wiem, jaki ma odpowiednik w C - chodzi o 64bity)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne.

Jezeli piszesz ze binarna liczba ma 46 cyfr, a kazda z nich jest skadinad bitem, to nie "chyba" przekroczyles zakres, tylko przekroczyles go na 100%

Do do typu do zastosowania- lepiej bedzie uzyc uint64 nie odpadnie Ci jeden bit znaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrzuc tu kod funkcji + deklaracje zmiennych i napisz jakie ci bledy wywala...

dokladnie przepisz, co ci kompilator w oknie komunikatow wywala

jesli podany jest numer wiersza z bledem to przy pierwszym wiersza w funkcji zapisz jego numer (taki, jaki jest w edytorze)

jesli kursor sie ustawia w jakims miejscu, no napisz w jakim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno dawno temu pisalem podobny program, tyle ze w pascalu - przeliczajacy z jednego systemu na drugi (podstawa od 2 do 36 mogla byc). na c mi sie co prawda niespecjalnie chce to teraz przerabiac, ale zasada dzialania bedzie raczej ta sama, wiec jak sie gdzies bys zacial, to mozesz looknac (kod jako-tako komentowalem).

http://willow.iie.uz.zgora.pl/~lcf/varia/s2s.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi