ksiądz Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Próbuję napisać program w C który przeliczy mi liczbę binarną na dziesiętną. Liczba binarna to 46 cyferek, do pewnego progu liczy a potem podaje już jakieś błędne liczby. Sprawdzałem licząc na piechote wieć się nie mylę... co robić????[/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 w jaki sposob przeliczasz? jakims poleceniem, czy wlasnorecznie napisana funkcja? jesli poleceniem, to mozliwe ze wypadasz poza zakres (int ma 32 bit) jesli wlasna funkcja, to wklej ja.. zobaczymy co jest grane... dopiska: jesli uzywasz polecenia, to zrezygnuj z tego i napisz wlasna funkcje - to w miare proste: zamieniasz na string lub zapisujesz w tablicy i lecac od tylu mnozysz kazda liczbe przez kolejne potegi dwojki dopisujac uzyskana liczbe do sumy... - radze uzyc dla wyniku typu Int64 (to w delphi - nie wiem, jaki ma odpowiednik w C - chodzi o 64bity) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiądz Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 właśnie miałem podejrzenie ze liczba przekracza 32 bity, a kożystam z własnoręcznie napisanej funkcji... thx za pomoc - pokombinuje i jeszcze się odezwę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 W C++ odpowiednikiem jest int64_t , lub uint64_t ( co kto woli ), tylko trzeba dodać na początek #include <stdint> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 dziwne. Jezeli piszesz ze binarna liczba ma 46 cyfr, a kazda z nich jest skadinad bitem, to nie "chyba" przekroczyles zakres, tylko przekroczyles go na 100% Do do typu do zastosowania- lepiej bedzie uzyc uint64 nie odpadnie Ci jeden bit znaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiądz Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 niestety zadne podane przez was rozwiazania nie skutkuja.... microsoft visual studio wcale nie moze otworzyc <stdint> a poza tym zastosowanie uint64 wywala mi jakies errory.... jak ktos chce to moge podac jak wyglada kod programu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 MS VS .NEt ? czy normalne ? ( dlatego nie lubię kompilatorów od MS bleee :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiądz Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 normalne.... ale wesje net tez mam. w sumie to nie czaje bazy dlaczegoojest jakas roznica?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 wrzuc tu kod funkcji + deklaracje zmiennych i napisz jakie ci bledy wywala... dokladnie przepisz, co ci kompilator w oknie komunikatow wywala jesli podany jest numer wiersza z bledem to przy pierwszym wiersza w funkcji zapisz jego numer (taki, jaki jest w edytorze) jesli kursor sie ustawia w jakims miejscu, no napisz w jakim... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lcf Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 dawno dawno temu pisalem podobny program, tyle ze w pascalu - przeliczajacy z jednego systemu na drugi (podstawa od 2 do 36 mogla byc). na c mi sie co prawda niespecjalnie chce to teraz przerabiac, ale zasada dzialania bedzie raczej ta sama, wiec jak sie gdzies bys zacial, to mozesz looknac (kod jako-tako komentowalem). http://willow.iie.uz.zgora.pl/~lcf/varia/s2s.rar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 lcf, ja pisze co nieco w Delphi wiec kod moze mi sie przydac.. na pierwszy rzut oka, to strzelanie do wrobla z armaty.. ale super... nie wiadomo kiedy moze sie przydac... zawsze to 4 KB klepania mniej (reszta to komentarze) anyway, thanx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 normalne.... ale wesje net tez mam. w sumie to nie czaje bazy dlaczegoojest jakas roznica?? Mógłbyś zapodać kod na forum wtedy może to rozkminimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...