Skocz do zawartości
by -=Merlin=-

DFI LanParty Ultra B new Bios Mod by -=Merlin=-

Rekomendowane odpowiedzi

ja bardzo chetnie przetestuje biosika, ale potrzebuje sie upewnic ze BIOS z lanparty bedzie pasowal do infinty i najwazniejsze - niech mi ktos w koncu powie cos wiecej o alfa timingach!!! juz chyba trzeci raz pytam na tweaku a nie chce na glupiego ustawiac najslabszych (6.6.6.6.6.6.3.6)

no to tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alpha timingi to indywidualna sprawa dla roznych typow pamieci, najlepiej znalezc kompromis metoda prob i bledow, zaczynajac od wszystkich ustawionych na 3. Na wydajnosc maja niewielki wplyw -+50MB odczytu i zapisu do pamieci w syntetykach, bardziej na stabilnosc. Kazda z moich dwoch kosci woli inne alpha timingi i inne napiecia, a jak sa razem to tez ustawiam inaczej. Przy magistarli 270 w dualu mam niestety duzo bledow w memtescie a za pomoca alpha timingow zmniejszylem ich ilosc z 13000 do 200 w jennym loopie...

Momijam juz to ze przy niektorych konfiguracjach komputer wogole nie bootowal i nie zawsze wydajnosc jest najwyzsza przy najnizszych cyfrach.

@ Merlin - w najnowszym biosie Discovery E4 nie ma mozliwosci wlaczenia w biosie soundstorma, dobrze by bylo przywrocic ta mozliwosc, w koncu znakomita wiekszosc uzytkownikow z niego korzysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, na wasza odpowiedzialnosc :) w weekend przeflaszuje a jak moje twinmosy nie pojda na 250 to was nie lubie i juz nigdy o nic nie poprosze.....

a co do alfa timingow to potestujemy.... moze bios mi nie padnie.... bede probowal albo EB albo ED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra testowalem, na razie tylko EB, bios fajny, do tej pory mialem max stabilne FSB 231 a na EB raz udalo mi sie zrobic 240 :) niech ktos mi da hynixy d43 to pojade wyzej.... :) co do 3dmarka to moge markowac tylko na default ustawieniach, bo mnie mody chyba sie popsuly a nie chce mi sie wchodzic pod biurko :D

wylaczenie CPC poprawilo stabilnosc, dzieki temu dalem rade zrobic FSB 240, okazalo sie ze najlepsze ustawienia to cpu interface aggressive i CPC disabled... dziwne ale tak jest.... jednak na 240 musze miec CPU Int. optimal :(

dobra jak w tygodniu znajde wiecej czasu to moze pobawie sie jeszcze ED.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hi

!!! USE AT YOUR OWN RISK !!!

Overclock Bios !!!

Beta Test:

bachus_anonymous (xtremesystems.org)

Abducted (pcper.com)

- New Indifikation AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz

-- Discovery 0.3 Romsip Table [E4]

-- Discovery 0.3 Romsip Table [EB]

-- Discovery 0.3 Romsip Table [EB]

- Memory Timings (

- L12 mod built-in

- Included option CPU Warning Temp.

- Included option Shutdown Temp.

- Silicon Image 5.0.44

- Logo Remove

- Epa Remove

- Sound Remove

- Com Remove

- V_Dimm 2.80

- V_AGP 1.60

- AGP Late. 64

[E4] jest ostry reaguje brdzo dobrze na OCZ jest ostry bios

[ED] jest szybkim biosem bardzo ostry potrzebuje Wiecej V_Core ,, V_Dimm ,, V_Vdd

[EB] jest bardzo wolny Stabilny alle przy mnozniku 10.0 ,, 10.5 FSB 250~260 ma bardzo dobre winiki

prosze sprawdzic jak wyglonda CPC OFF przy FSB 250~FSB 260 nie powino byc wielkich strat przy 3DMARK

jak wyglondajom te biosy przy ACPI i APCI

w nastepnym biose Included Memtest+ OCZ

DFI Lan Party Ultra B Discovery 0.3 ED E4 EB 23.11.04 by -=Merlin=-

ja mysle ze te biosy bendom dobre umnie sprawujom sie bardzo dobrze , jak ukazdego bedo dobre to bedziemy wszyscy tanczyc *lol*

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

by -=Merlin=- :wink:

Finale !!!

- New Indifikation AMD Athlon XP-M

- Romsip Bios Tables Cpu Interface 133 & 166 & 200 MHz

-- Discovery 0.3 (Beta !!!)

- L12 mod built-in

- Silicon Image 5.0.44

- Included option CPU Warning Temp.

- Included option Shutdown Temp.

Dołączona grafika

DFI Lan Party Ultra B Discovery 0.3 EB 23.11.04 by -=Merlin=-

this bios permits a high FSB in connection multi 10,0, 10,5

User Feedbeck:

[url=]http://forums.pcper.com/showthread.php?t=360791

Dołączona grafika

next bios Included OCZ Memtest+

by -=Merlin=- ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetna robota Merlin - THX - spróbuję go dzisiaj zapuścić i coś zrobić, napisz proszę na jakich voltarzach zrobiłeś swój wynik ... ;)

V_Core -- 1.85

V_Vdd -- 1.90

V_Dimm -- 2.80

V_AGP -- 1.60

Alpha Timing:

5555355 naiszypciejszy conf.

by -=Merlin=- :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to bym jednak wolal zeby BIOS mial opcje wlaczania dzwieku, bo korzystam z soundstorma i cos sie pochrzanilo - musialem flashowac oficjalnym, a poprawiac Twoim... :) teraz jade na ED, na defaultowych ustawieniach grafiki (CPU 237x10,5) ok 500 3dMarkow 2001 czybszy od EB

CPC duzo daje w 3DM2k1 - ok 20 fps....

chcialbym miec lepsze pamieci... :) dzieki =Merlin= za alfa timingi! :)

zrobie moze vmoda na core i pojade wyzej z procem (@2V nie stabilne 237x11 ale tylko ciut ciut :) )

dobra do nastepnego razu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hym a u mnie bez zmian, te same wyniki co na ostatnim EB w zasadzie identyczne bo różnice były tak małe ze można je traktować jako błąd pomiaru. Tak czy siak jadę cały czas na biosach Merlina i nie narzekam, all działa dobrze wiec poco się czepiać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz sprawdzę nowe timingi, do tej pory jechałem na tych z podpisu - pomysł Lastvikinga z ExtremeSystems Forum:

---Alpha settings"Fastest and highest fsb"--------

T(DOE):1 (Maybe 2)

T(RRD):3

T(W2P):3

T(W2R):3

T(REXT):3

T(R2P):3

T(R2W):4

--------------------------------------------------------------

Merlin czy próbowałeś coś robić na takich, jak są u mnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, testowałem poprzedni bios merlina i totalna klapa na moim mobo poten official i teraz znowu najnowszy merlina i jest SUPER

9x260 rock stable , przeprowadziłem bez problemu testy wymagane do rankingu max stabilnego fsb. - Big Thx

A teraz pytanie od lamusa: gdzie w biosie zmienia sie CPC - on/off bo jakos tak nazwanej funkcji nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darcon na jakich vol zrobiłeś ten wynik i przy jakich CL? Na najnowszym BIOSIE Merlina udało mi się uzyskać stabilne 10x250 przy CL z podpisu (bardzo zależało mi na 11-2-2-2-2), dla FSB>250 przy takich CL skończyła mi się skala Vdimm :) i nie chciałem ustawiać gorszych CL - testowałem 3dmarkiem2001 - przeszedł bez probemu.

Vcore-1,725;

Vvdd-1,80;

Vdimm-3,30;

Vgpu-1,50

BIOS jest naprawdę porządnie zrobiony - THX Merlin

PS Postaram się w weekend spróbować wyższe FSB przy słabszych CL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi all

prosze o pomoc !!!

ja zaluwazylem ze biosy mogom byc nie stabilne tylko w jednym przypatku: TESTY

prime95 24h --- ok

double prime95 24h ---ok

3dmark 24h --- ok

alle jak ja gram UT2004 wywala mnie po jakims czasie

prosze wszystkich potestujcie biosy games Doom3 UT2004 ....

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darcon na jakich vol zrobiłeś ten wynik i przy jakich CL? Na najnowszym BIOSIE Merlina udało mi się uzyskać stabilne 10x250 przy CL z podpisu (bardzo zależało mi na 11-2-2-2-2), dla FSB>250 przy takich CL skończyła mi się skala Vdimm :) i nie chciałem ustawiać gorszych CL - testowałem 3dmarkiem2001 - przeszedł bez probemu.

Vcore-1,725;

Vvdd-1,80;

Vdimm-3,30;

Vgpu-1,50

BIOS jest naprawdę porządnie zrobiony - THX Merlin

PS Postaram się w weekend spróbować wyższe FSB przy słabszych CL

A więc tak hynix d43 DUAL 11-3-4-3 13-15 5-5-5-5-3-5-5

Vdd 1,8

Vdimm 2,7

Vcore 1,8

3d mark 2001 , superPI, PcMark 04, Call of Duty, NFS:U2, Quake3 chodzi bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Merlin mam pytanie do ciebie: czy mozesz zrobic tak zeby funkcja wlaczania kompa po przez kombinacje klawiszy (np. alt+F1) byla dostepna odrazu i niebylo trzeba jej wlaczac ? przydaje sie to jak sie robi clear cmos bo znow trzeba to wlaczyc a ja nie mam przyciskow power i reset, wiec byl bym wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpeirw wypada mi podziękować za odwalanie dobrej roboty z biosami :)

Mam pamieci Hynix D43, na Twoim biosie pod Abita NF7 (Taipan Beta3) osiagałem FSB 250 przy timigach 2,5-3-4-11, a 253 przy 3-3-4-11. Wydajnośc była świetna, a przynajmniej mnie zadowalała, ale chcąc więcej spróbowałem biosu Discovery, coś się z moim Abitem zdrowo pochrzaniło i już po powrocie do Taipana FSB 230 to maksimum...ale to inna bajka... :)

Zmieniłem płyte na DFI inifnity i...

Ostatnio używałem biosu DFI_Lan_Party_Ultra_B_Discovery_0.3_EB_23.11.04...

I musze z przykrością powiedzieć, że niezbyt dobrze się sprawuje :(

Przepustowość pamięci na poziomie tej z Abita (czyli tak z 3740mb/s odczyt i 1420mb/s zapis) osiągam z FSb 260 CL2,5-4-4-11 przy ogromnych napieciach, a i tak jest niestabilnie.

Przy FSB 254 Cl2,5-3-4-11 mam możliwości pamieci mniej więcej takie jak przy FSB 243 na Abicie, tych samych timingach i biosie Mantrarays XT.

Nie wiem co zrobić...próbowałem CL3, ale okazuje się, że na Infinity CL3 przy moich Hynixach od razu zaczyna sypać błędami przy FSB w okolicach 250...

Inna sprawa, że podczas prób podkręcania wieloktrotnie uszkadzały mi się pliki systemowe, doszlo do tego, że cała partycja systemowa nadawała sie tylko do sformatowania :(

Niem wiem, jak mam podejść do Twojego biosu? Ustawić jakieś bardzo luźne alpha timigi? Czy może zwiększyć tRCD?

Bo chyba już wszystkiego próbowalem, poza wymienionymi wyżej (a tych z kolei nie wiem jak ustawic :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pamieci Hynix D43, na Twoim biosie pod Abita NF7 (Taipan Beta3) osiagałem FSB 250 przy timigach 2,5-3-4-11, a 253 przy 3-3-4-11. Wydajnośc była świetna, a przynajmniej mnie zadowalała, ale chcąc więcej spróbowałem biosu Discovery, coś się z moim Abitem zdrowo pochrzaniło i już po powrocie do Taipana FSB 230 to maksimum...ale to inna bajka... :)

Zmieniłem  płyte na DFI inifnity i...

Przepustowość pamięci  na poziomie tej z Abita (czyli tak z 3740mb/s odczyt i 1420mb/s zapis) osiągam z FSb 260 CL2,5-4-4-11 przy ogromnych napieciach, a i tak jest niestabilnie.

Przy FSB 254 Cl2,5-3-4-11 mam możliwości pamieci mniej więcej takie jak przy FSB 243 na Abicie, tych samych timingach i biosie Mantrarays XT.

Nie wiem co zrobić...próbowałem CL3, ale okazuje się, że na Infinity CL3 przy moich Hynixach od razu zaczyna sypać błędami przy FSB w okolicach 250...

Inna sprawa, że podczas prób podkręcania wieloktrotnie uszkadzały mi się pliki systemowe, doszlo do tego, że cała partycja systemowa nadawała sie tylko do sformatowania :(

Niem wiem, jak mam podejść do Twojego biosu? Ustawić jakieś bardzo luźne alpha timigi? Czy może zwiększyć tRCD?

Bo chyba już wszystkiego próbowalem, poza wymienionymi wyżej (a tych z kolei nie wiem jak ustawic :P).

tak ja wiem ja czuem ze tym biosem cos nie tak , ja tez musialem robic format kilka razu ja juz natym problemmem pracuje , narazie cie nic niemoge powiedziec , u inych chodzie doskonale a uciebie i umnie sie wszystko sypie , ja juz natym pracuje

by -=Merlin=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem  płyte na DFI inifnity i...

Przepustowość pamięci  na poziomie tej z Abita (czyli tak z 3740mb/s odczyt i 1420mb/s zapis) osiągam z FSb 260 CL2,5-4-4-11 przy ogromnych napieciach, a i tak jest niestabilnie.

tak ja wiem ja czuem ze tym biosem cos nie tak , ja tez musialem robic format kilka razu ja juz natym problemmem pracuje , narazie cie nic niemoge powiedziec , u inych chodzie doskonale a uciebie i umnie sie wszystko sypie , ja juz natym pracuje

by -=Merlin=-

U mnie to samo bylo... plyta smigala na duzo lepszych ustawieniach "stabilnie" (w testach) 266x9 ale 2 formaty :| a no i teraz wtopa zmienilem na 6-16 hellfire i [gluteus maximus] nie moge dac FSB wiecej niz 220 :| tak samo na oficjalnym 6-19 ... moze ktos vos prodzi... bo smutno mi tak leciec na 200MHz FSB :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...